Komoly remények férfi kajakban

#szeged2017

Sűrű volt a szombat délután a Maty-éren, a délelőtti magyar éremeső után kialakult a vasárnapi 200 és 500 méteres finálék mezőnye. Érdemes lesz holnap figyelni Kopasz Bálintra és Bárdfalvi Márkra, a Balla Virág, Takács Kincső kenupárosra és természetesen csapathajóinkra is.

Elérkezett az idő, hogy a szegedi közönség egy jó Kopasz Bálint-Max Hoff mérkőzést nézzen – méghozzá magyar sikerrel! A délelőtti K-1 1000 méteren győztes algyői fiatal ezúttal az ötszáz méter első középfutamában csapott össze a németek ászával, akinek a hajrában „sikerült” egy üreset húznia a hullámokkal tarkított pályán. Ez pont elég volt ahhoz, hogy Hoff kizökkenjen, Bálint azonban ismét tökéletesen megoldotta feladatát, s ott lesz a vasárnapi fináléban a rövidebbik távon is.

„Ilyen erős szélben még nem versenyeztem, kemény a víz, bekötött a kezem is, ügyesnek kell lenni, jó egyensúlyérzék kell ahhoz, hogy túlélje az ember az ilyen pályákat – mondta Kopasz Bálint. – Őszintén megmondom, most már mentálisan egy kicsit elfáradtam, a pénteki versenynap és a mai is kivett belőlem, úgyhogy most pihenek, mert a holnapi döntőben szeretném magam újult erővel odatenni.”

Ott lesz a döntőben Bárdfalvi Márk is, aki az utolsó középfutamot nyerte meg méghozzá úgy, hogy a világbajnok dán Rene Holten Poulsent utasította maga mögé.

„Sikerült jó pályát mennem, technikailag is rendben voltam, csak a víz volt egy kicsit zavaró, koncentrálnom kellett, hogy nehogy luftot húzzak. Úgy érzem, még maradt bennem a végén, a döntőben szeretnék a dobogóra állni, jó érzés lenne, hazai közönség előtt érmet szerezni” – mondta Bárdfalvi Márk.

A kenupárosoknál csak női versenyzőink léptek tovább: Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső, valamint Lakatos Zsanett és Molnár Csenge is az A-döntőzhet. A férfiaknál azonban elvérzett a Sarudi Pál, Fekete Ádám, valamint a Vasbányai Henrik, Varga Dávid kettős is. Női K-2 500 méteren fiatal egységeink rajtoltak: a Racskó Fruzsina, Sólyom Dóra kettős a nyolcadik, a Lucz Dóra, Nagy Flóra páros a hatodik lett középfutamában, utóbbiakban a B-döntőben lesz jelenésük reggel. Ami abból a szempontból érdekes, hogy egy órával később Lucz Dóra a K-1 200 méter fináléjában rajtolhat. Hogy mit tippel a sprintdöntőre az újpestiek fiatalja?

„Nem tudom, hogy milyen időjárás lesz holnap, bízom benne, hogy szélcsendesebb, mint ma. De ha ilyen, akkor sem lehet kifogás, meg kell oldani a feladatot. A mezőny erős lesz. Bár nincs itt Carrington, nagyon jó a honfitársa Aimee Fischer, a francia Guyot és a svéd Stensils is” – magyarázta Lucz Dóra.

És hogy mi történt még 200 méteren ezen a napon?

A kenusoknál az A-döntőbe jutott Hajdu Jonatán, Devecseriné Takács Kincső és Lakatos Zsanett, valamint a párosok között a Bonyai Regina, Molnár Rebeka páros is. Férfi K-1 200 méteren ezúttal csak B-döntőseink lesznek: Birkás Balázs az ötödik lett középfutamában, míg Horváth Bencének egyáltalán nem volt szerencséje, mert a hajrában egy hullám miatt le kellett támasztania, s csak a harmadik helyen érkezett célba középfutamában.

És akkor essen szó a négyesekről is. A hölgyeknél az U23-as versenyzőkből álló egységünk, azaz Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes és Szénási Zsófia már az előfutamból kvalifikált a döntőbe, a Szabó Gabriella betegsége miatt most alakult Takács Tamara, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta kvartett az erős új-zélandi hajóval került egy futamba, így ment egy kört még a döntő előtt.

„Ami nem is baj, bár a lányok csalódottak voltak, de én örültem neki, mert nekünk ez csak jót tesz – mondta a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina. – Minden egyes összeüléstől jobbak leszünk, s bízom benne, hogy holnap meg tudjuk fogni ezt az új-zélandi négyest. Most extrém helyzetben vagyunk, egyrészt ez egy most alakult csapat, nem is ott ülök, ahol szoktam, másrészt pedig a körülmények sem megszokottak, egyszerűen csak élvezzük, hogy a szél miatt repül alattunk a hajó.”

Férfi négyeseink alaposan megdolgoztak a döntőért a K-4 500 méter harmadik középfutamában. A német egység mögött a második helyen zárt a Nádas Bence, Kuli István, Tótka Sándor, Bán Kristóf alkotta négyes, de szorosan ott volt mögöttük a Noé Zsombor, Tóth Dávid, Németh Viktor Máté, Mozgi Milán összetételű csapathajó is. Vasárnap parádés döntőkre van tehát kilátás!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók