Komoly kihívások előtt Varga Katalin

A 2012-ben kerekesszékes szépségversenyt nyert Varga Katalint is felkérték az olimpiai formaruha pályázat zsűrijébe. A paralimpikon, világbajnoki negyedik kajakos ezzel párhuzamosan gőzerővel készül a szegedi világbajnokságra, ahol a dobogó a célja, a paralimpián pedig a csúcsra szeretne érni.

Az idei olimpia formaruha pályázatra tíz tervező, illetve tervezőcsapat fogadta el a meghívást. Közülük választja majd ki a szakmai zsűri április 16-án a legjobb három pályaművet, amelyek továbbjutnak a második fordulóba. A végső győztes kilétére, és magára a formaruhára a szeptemberre tervezett sajtótájékoztató keretében derül majd fény.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagja Harmati Hedvig DLA, a MOME textiltervező tanszékének vezetője; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője, Lakatos Márk stylist; Nánási Pál fotós, Báthori Zsófia, a MOB marketing menedzsere, valamint sportolói részről Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Verrasztó Evelyn ötszörös Európa-bajnok úszó és Varga Katalin paralimpikon kajakos.

„Nagy szerencsénkre az idén a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság összedolgozik, és

meghallgatják a parasportolókat is”

– kezdte Varga Katalin, aki vélhetően az elmúlt évek sok médiaszereplése miatt is kerülhetett be a zsűribe, és nem mellékesen 2012-ben megnyerte az első magyarországi kerekesszékes szépségversenyt. – A legutóbbi olimpia, Rio előtt kicsit túlmisztifkálták a dolgot, minden parasportolóra külön szabták a ruhákat, ez teljesen felesleges volt, mert az lett az eredménye, hogy rövidebbek lettek a nadrágok vagy hosszabbak az ingek, és a javításuk sok időt emésztett fel, emiatt kapkodós lett a ruhák elkészítése. A mostani pályázók közül kettővel már beszéltem, és másik hárommal a jövő héten fogok. Az én dolgom az, hogy elmondjam a tervezőknek a szükségleteinket, és azt, hogy nincsenek különleges igényeink, sokunknak megfelelnek a konfekció ruhák, kisebb átalakításokkal. Nincs szükség arra, hogy mindenkire egyedi ruhákat szabjanak. Élvezem ezt a szerepet, ezúton is köszönöm, hogy beválasztottak a zsűribe az illetékesek.”


Ami a felkészülést illeti, Varga Katalin most kisebb megfázással bajlódik, ezért egy hetet pihennie kellett, de még így is sokkal jobban áll, mint tavaly ilyenkor, hiszen 2017 év végén ki kellett venni a manduláját, és csak decemberben kezdhette el az alapozást. „Ehhez képest most már októberben belevágtunk a munkába. A múlt héten már vízre is szálltam, aminek meg is lett az eredménye, hiszen megfújt a szél, és kicsit megfáztam, de egy rövid pihenő után ismét edzésbe álltam. Most bent ergométerezünk.”

Edzőjével, Csamangó Attilával március 18-án, hétfőn egy hétre Olaszországba, Sabaudiába mennek edzőtáborba. „Elég szeszélyes ott az idő, de ha hideg lesz, akkor van ott konditerem is, tehát ugyanúgy tudunk dolgozni, mint itthon, a környezetváltás azonban mindenképp jót fog tenni.

Nagyon várom már az újbóli vízreszállást”

– mondta Varga Katalin, aki tavaly a rövidebb téli felkészülés ellenére is a negyedik helyen végzett a világbajnokságon, az idei, szegedi vébén azonban a dobogóra szeretne állni.

„A tavalyi vb után azt beszéltük meg Sík Mártonnal, a Szeged szakmai igazgatójával, hogy két év múlva az aranyérem a cél, ami egy kicsit teher is, hiszen az a paralimpia éve, de mindent megteszek érte. Ehhez az is kell, hogy Szalmásy Balázzsal is újra együtt dolgozhassak, ő nagyon sokat tud segíteni nekem a belső izmok, a törzs megerősítésében, stabilizálásában.

Erre a mindennapi életben is nagy szükségem van az állandó székbenülés miatt.

Budapest belvárosából kiköltöztem Vecsésre, valamint heti háromszor Szegedre kell járnom, de igyekszünk megoldani, hogy leküzdjük a távolságot, és akkor, egy jó felkészüléssel reális lehet a dobogó bármelyik foka az idei világbajnokságon” – zárta Varga Katalin.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók