Kizárás helyett fair play – a Szeged lett a bajnok!

A hétvégén Fadd-Domboriban rendezték meg a sárkányhajó országos bajnokság negyedik, egyben záró fordulóját, amely 2000 méteren hihetetlen izgalmakat hozott. Az összetett versenyben 200 méteren a Telekom Rubin Lapátolók, 2000 méteren a Szegedi Sárkányhajó SE lett a legjobb, amely a bajnoki pontversenyben is diadalmaskodott.

Noha a Fadd-Domborin rendezett utolsó bajnoki fordulón a szegedi és sukorói versenyhez hasonlóan ismét a Römi egységek diadalmaskodtak 200 és 2000 méteren is, Reményi Péter csapatának a szolnoki kizárás (és a pontverseny sajátossága) miatt le kellett mondania a bajnoki címekről.

2000 méteren ugyan még felcsillant a remény, amikor gigászi csatában a szegediek kormánylapátja az első fordulóban eltörött. Az egység kormányosa, Juhász Péter a vízbe pottyant, s a csapatkapitány Balaicz Tibor a lapátjával kormányozta le a távot, s a csapat a maximumot nyújtva be is jött a második helyre. Ám mivel a szabályok értelmében csak az a hajó kaphat pontot, amely teljes csapattal fut be, így kizárásra került az egység, és ez összetettben a Römi csapatának kedvezett volna. Az MKKSZ azonban összehívta a társadalmi zsűrit (amelynek tagja a Lapátolók részéről Koponecz Gábor, a Römitől Reményi Péter), hogy döntsön az ügyben: a zsűri pedig úgy határozott, hogy a Szeged kapja meg a pontjait.

„Ez igazán fair play-díjas cselekedet volt a részükről, hiszen ha kizárnak bennünket a Römi nyeri a 2000 méteres versenyt, a Lapátolók pedig a bajnoki pontversenyben feljöhettek volna a dobogóra, vagyis nagy köszönettel tartozunk ezért a gesztusért – mondta Balaicz Tibor, a bajnokcsapat kapitánya. – Nem számítottunk rá, hogy mi nyerjük a bajnokságot, és tisztában vagyunk vele, hogy nem mi vagyunk a legerősebb egység. Amikor Szolnokon Römiék kizárásra kerültek az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy minden energiánkat megmozgatva megnyerjük a bajnokságot. Kétszáz méteren mindössze egy ponttal kaptunk ki, kétezer méteren és összesítésben azonban mi lettünk az elsők. Kellett ehhez a szerencse, de az is, hogy a csapatom tagjai ennek a bajnokságnak mindent alárendelve meg is ragadják a szerencséjüket. Kihoztuk a maximumot magunkból, abszolút elégedettek lehetünk.”

„Mi sem vagyunk elkeseredve, mert valójában nem veszítettünk egyetlen futamon sem. A szolnoki kizárás okozta, hogy most buktuk a bajnoki címet. Más kérdés, nem biztos, hogy jó az a pontrendszer, amelyben egyetlen kizárás meghatároz egy egész bajnoki sorozatot. De úgy tudom, ezt jövőre felülvizsgálják az érintettek. A csapatomnak gratulálok, nem adtuk fel ezt az idényt, derekasan végigküzdöttük az összes futamot” – tette hozzá Reményi Péter.

„Ez volt az első idény, amikor szabadidős sportból versenysporttá lépett elő a sárkányhajó és ennek megfelelően komolyan is vettük a kihívást – mondta Koponecz Gábor, a 200 méteres összetett versenyben diadalmaskodó Telekom Rubin Lapátolók csapatkapitánya. – Büszke  vagyok a csapatom tagjaira, mert néhány éve csöppentünk bele a versenysportba, ám nagyon is tudatosan, mindent alárendelve készültek erre az idényre, és meg is lett az eredménye a munkánknak. Magyarország legjobb négy csapatában benne lenni szerintem igazán szép teljesítmény.”

A bajnoki sorozat ezzel lezárult, a csapatok még Fadd-Domborin maradtak a szövetség által szervezett összetartó táborban, majd a szakág számára szeptemberben a racicei klubvilágbajnokság és a sukorói Nagydíj következik.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók