Kiváló slusszpoén

Aranyérmet szerzett Boros Adrián és Solti László a legtöbb versenyzőt felvonultató mezőnyben, a férfi kajakpárosok között. A mieink hatalmas hajrával győzték le a toronymagas esélyesnek kikiáltott dél-afrikai egységet. Borosék sikerével a magyar válogatott összesen 12 világbajnoki címmel zárta a győri maraton világbajnokságot, így mind a tizenhét versenyszámban érmet vehetett át.

Boros Adrián már a verseny előtt megmondta, hogy a spanyolokra és a sokszoros világbajnok Hank McGregor vezette dél-afrikai egységre kell majd figyelniük Solti Lászlóval, igaz, ő nem a végül bronzérmet szerző Fernández, Bouzan párostól tartott jobban, hanem az Emilio Merchán, Ivan Alonsó duótól.

Boros Adrián és Solti László már az első fordulóban óriási bravúrt hajtott végre, a hetedik helyről kezdték a kanyart, utána pedig a második helyen találták magukat.

Aztán a dél-afrikai, a spanyol és a magyar hármas hamar egymásra talált az élbolyban, ráadásul a harmadik futásra a másik spanyol duó is felzárkózott, sőt a kiszállás előtt a franciák és a csehek is megérkeztek.

A futószakasz alatt és a vízre szállás után aztán a magyarok sebességet váltottak, tudatosan felvállalva a nagyobb iramot és ezzel teljesen szétszakították az addigra hat hajósra bővülő élbolyt. Így az utolsó futásig váltott vízen mentek Borosék a dél-afrikai hajóval és a Bouzán vezette spanyol duóval, ahol a spanyolok is leszakadtak. Az izgalmak ekkor hágtak a tetőfokára, a célegyenes elején a dél-afrikaiak robbantottak, úgy nézett ki, hogy ez elég lehet a győzelemhez, a magyar páros azonban az utolsó métereken utolérte őket és a hazai szurkolókkal dugig tömött, tomboló lelátó előtt világbajnoki aranyérmet szerzett.

„Komolyan mondom, hogy szóhoz sem jutok, annyira hihetetlen, hogy le tudtuk hajrázni a világsztár- és címvédő Hank McGregor vezette dél-afrikai párost – mondta a célba érve Solti László. – Nagyon sokat segített ebben a közönség, szeretnénk megköszönni nekik a buzdítást, nélkülük nem ment volna.”

„Mi már reggel egymásra néztünk Lacival és azt mondtuk, hogy ezt ma meg fogjuk csinálni – veszi át a szót a tegnap McGregor mögött egyesben ezüstérmet szerző Boros Adrián. – Jól sikerült az első forduló, mondtam a verseny előtt Lacinak, hogy ne aggódjon a rajt után, ha hátul vagyunk, mert onnan én előre tudok fordulni. Azt is előre megterveztük, hogy ha elől vagyunk, akkor a futószakaszok után nagyot megyünk, ez nagyon jól jött a harmadik futásnál, a hajrá miatt pedig a közönséget kell dicsérni, ebben a győzelemben ők is benne voltak.”

A magyar válogatott a hétvége során 12 aranyérmet, és leírni is sok, összesen 27 dobogós helyezést szerzett a győri maraton világbajnokságon, ennyit még soha egyetlen csapat sem szerzett egy versenyen. Így a mieink nyertek az éremtáblázaton, valamint minden korosztályban és szakágban egyaránt.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók