Mégse

Kiszli Vanda: mélypont után csúcs, és nincs megállás…

Kiszli Vanda egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a dél-afrikai maratoni világbajnokságot. Egyéniben ismét a második helyen zárt, míg Mihalik Sárával párosban a dobogó legfelső fokára állhatott fel – maga sem hitte, hogy ilyen sikeres lesz számára ez a hétvége.

Hír

A versenyt követően azt mondta: azok után ahonnan indult, csoda, hogy ide érkezett…

És ezt komolyan is gondoltam – mondta Kiszli Vanda. – Mélypontról indultam az idén, a nehézségek már februárban kezdődtek, amikor kint voltam Dél-Afrikában edzőtáborozni. Belecsúsztam egy túledzettségbe, amiből nem tudtam kijönni. Megutáltam a kajakozást, nagyon nehezen vettem rá magam minden egyes edzésre, nem szerettem, amit csinálok, és abba is akartam hagyni. De úgy voltam vele, hogy ennél több van bennem, még nem hoztam ki magamból mindent, elkezdtem valamit, amit nem akartam félbe hagyni.

Ez a küzdelem valahogy visszaköszönt az egyes versenye során is, ahol mindig vissza kellett kapaszkodnia az élbolyba.

Nagyon nehéz verseny volt az egyes. Mindig az élboly hátuljában voltam, sokadik vízen ültem, s volt, hogy begörcsölt a kezem. Nagyon erősnek éreztem a többieket, ezért nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a vége. Rettentően boldog voltam, amikor másodikként célba értem, s ez az eredmény hatalmas löketet adott nekem a vasárnapi pároshoz.

Amelyet meg is nyertek Mihalik Sárával.

Az az arany elmondhatatlan. Amikor az egész éves munkád kifizetődik… az hihetetlen érzés. Aki egyszer nem éli át, el sem tudja képzelni.

Mennyit készültek Sárával erre a világbajnokságra?

A válogató előtt nem sokkal keresett meg, hogy kipróbálhatnánk a párost. Kétszer ültünk össze, egyik edzés sem volt túl hosszú, de már elsőre is úgy éreztük, hogy összhangban vagyunk. Minden edzés egyre jobb volt, szerintem sikerült teljesen összeszokni ezalatt a négy hét alatt. A verseny pedig tökéletes volt. Mindent megtudtunk csinálni, amit megbeszéltünk, teljesen kontrolláltuk a dolgokat, mindenre tudtunk figyelni és időben reagálni. Úgy fogalmaztunk: Sára az erő a hajóban én pedig az agy.

Gondolom, a dél-afrikai világbajnokság fantasztikus eredményei után jövőre nem kell kiégésről beszélni… Hogy készül a következő szezonra?

Célokról nem igazán szeretek beszélni, egy biztos, hogy most hétvégén van még egy versenyem itt Dél-Afrikában. Aztán hazamegyek és átbeszéljük az edzőmmel, hogy mi történt idén, és hogy mit tervezünk jövőre. És igen, ez a verseny most nagyon sokat adott nekem, hatalmas motivációt. Nem akarok megállni, folytatni akarom, menni tovább, csinálni azt, amit elkezdtem.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.