Kiszli Vanda: mélypont után csúcs, és nincs megállás…

Kiszli Vanda egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a dél-afrikai maratoni világbajnokságot. Egyéniben ismét a második helyen zárt, míg Mihalik Sárával párosban a dobogó legfelső fokára állhatott fel – maga sem hitte, hogy ilyen sikeres lesz számára ez a hétvége.

Hír

A versenyt követően azt mondta: azok után ahonnan indult, csoda, hogy ide érkezett…

És ezt komolyan is gondoltam – mondta Kiszli Vanda. – Mélypontról indultam az idén, a nehézségek már februárban kezdődtek, amikor kint voltam Dél-Afrikában edzőtáborozni. Belecsúsztam egy túledzettségbe, amiből nem tudtam kijönni. Megutáltam a kajakozást, nagyon nehezen vettem rá magam minden egyes edzésre, nem szerettem, amit csinálok, és abba is akartam hagyni. De úgy voltam vele, hogy ennél több van bennem, még nem hoztam ki magamból mindent, elkezdtem valamit, amit nem akartam félbe hagyni.

Ez a küzdelem valahogy visszaköszönt az egyes versenye során is, ahol mindig vissza kellett kapaszkodnia az élbolyba.

Nagyon nehéz verseny volt az egyes. Mindig az élboly hátuljában voltam, sokadik vízen ültem, s volt, hogy begörcsölt a kezem. Nagyon erősnek éreztem a többieket, ezért nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a vége. Rettentően boldog voltam, amikor másodikként célba értem, s ez az eredmény hatalmas löketet adott nekem a vasárnapi pároshoz.

Amelyet meg is nyertek Mihalik Sárával.

Az az arany elmondhatatlan. Amikor az egész éves munkád kifizetődik… az hihetetlen érzés. Aki egyszer nem éli át, el sem tudja képzelni.

Mennyit készültek Sárával erre a világbajnokságra?

A válogató előtt nem sokkal keresett meg, hogy kipróbálhatnánk a párost. Kétszer ültünk össze, egyik edzés sem volt túl hosszú, de már elsőre is úgy éreztük, hogy összhangban vagyunk. Minden edzés egyre jobb volt, szerintem sikerült teljesen összeszokni ezalatt a négy hét alatt. A verseny pedig tökéletes volt. Mindent megtudtunk csinálni, amit megbeszéltünk, teljesen kontrolláltuk a dolgokat, mindenre tudtunk figyelni és időben reagálni. Úgy fogalmaztunk: Sára az erő a hajóban én pedig az agy.

Gondolom, a dél-afrikai világbajnokság fantasztikus eredményei után jövőre nem kell kiégésről beszélni… Hogy készül a következő szezonra?

Célokról nem igazán szeretek beszélni, egy biztos, hogy most hétvégén van még egy versenyem itt Dél-Afrikában. Aztán hazamegyek és átbeszéljük az edzőmmel, hogy mi történt idén, és hogy mit tervezünk jövőre. És igen, ez a verseny most nagyon sokat adott nekem, hatalmas motivációt. Nem akarok megállni, folytatni akarom, menni tovább, csinálni azt, amit elkezdtem.

Új kezekben a kajak-kenu utánpótlása

Az egy év után saját kérésére távozó Dónusz Éva helyett a több ifjúsági világbajnokot kinevelt Makrai Csaba lesz az utánpótlás szövetségi kapitány - döntött a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége. Az olimpia bajnok nem szakad el a sportágtól, hanem továbbra is részt vesz az MKKSZ utánpótlás programjaiban.

Hír

Dónusz Éva a hétvégén arról tájékoztatta a szövetség vezetését, hogy úgy érzi nem tud maradéktalanul megfelelni a saját maga által támasztott elvárásoknak sem a munkájában, sem családanyaként, a magánéletében, ezért kérte, hogy mentsék fel, mint szövetségi kapitányt.

„Éva révén a kajak-kenu utánpótlása egy fantasztikus személyiséget kapott az elmúlt egy évben – kezdte Doma Gergő, a szövetség szakmai igazgatója. – Nagy alázattal állt a munkához, hatalmas energiabefektetéssel dolgozott. Minden gyereknek megtanulta a nevét, az eredményeit és megfelelően is képviselte őket, mindenben kiállt mellettük. Amellett, hogy sok gyereknek második anyukája volt, komoly szakmai koncepció és elképzelés is volt a fejében. Sokat veszítettünk azzal, hogy nem tudja már betölteni a posztot, de természetesen elfogadjuk a döntését.”

Schmidt Gábor elnök, egyetértésben a szakmai igazgatóval, valamint Hüttner Csaba és Weisz Róbert szövetségi kapitányokkal, azt a javaslatot terjesztette hétfőn az elnökség elé, hogy a zökkenőmentes munka érdekében a tesület ne írjon ki pályázatot, hanem már a folyó elnökségi ülésen döntsön és jelöljön ki egy új személyt a feladat ellátására.

” Azért javasoltuk az elnökség számára, hogy pályázat nélkül, viszonylag gyorsan válasszon utánpótlás kapitányt, mert közeledik a versenyszezon, melynek az első és igen fontos eseménye lesz már kora tavasszal az Ifjúsági Olimpiára szóló válogatás és áprilisban a kvótaszerzés, ezt pedig már az új kapitánynak kell koordinálnia” – tette hozzá a szakmai igazgató.

Dónusz Éva nem hagyja el teljesen a szövetséget, segíteni fogja utóda, Makrai Csaba munkáját. Az új szövetségi kapitány versenyzőként sokszoros magyar bajnok, maratoni világbajnoki ötödik és többszörös világkupagyőztes volt. A korábbi váci kajakos edzőként az Atomerőműnél, majd Gödön dolgozott, legutóbb pedig az MTK edzői csapatát erősítette, onnan érkezik a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez.

A Londonban olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás nevelőedzője több ifjúsági világ- és Európa-bajnokot is kinevelt, például Sólyom Dórát, Hagymási Anitát, Boros Gergelyt vagy Gecse Mártont.

„Nagyon váratlanul ért a megkeresés, de nem sokat gondolkoztam rajta, hogy elvállalom-e a posztot, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott meg engem szövetségi kapitánynak – kezdte Makrai Csaba, akinek február 1-től szeptember 30-ig szól a megbízatása. – Van egy nagyon jó utánpótlásnevelő bázisunk, az eredmények bizonyítják, hogy jól dolgoznak az edzők, ezt meg kell tartani. Nyilván vannak hiányosságok, a kenus szakág megerősítése kiemelt feladat lesz, akár minél több edző és versenyző bevonásával. Emellett az ifiből kikerült, U23-as korú versenyzők felnőtt mezőnybe való minél hatékonyabban beépítése is a céljaim között szerepel.”

A szövetség képviseletében Doma Gergő is azt várja el az új utánpótlás szövetségi kapitánytól, hogy segítse a fiatalok integrálását a felnőtt korosztályba. „Megoldást kell találnunk közösen a serdülőkori elvándorlásra és az ifjúsági kor utáni létszámcsökkenésre is. Ezt úgy lehetne kezelni, hogy a kapitány egy korosztályokra bontott tehetségmenedzselési rendszert épít ki, amelyben hangsúlyos szerepet kap az újonnan felállt sportdiagnosztikai csapat. Makrai Csaba személyében egy olyan szakemberrel erősödtünk, aki ezen a területen is felkészültnek számít.”

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.