Kiszli Vanda: mélypont után csúcs, és nincs megállás…

Kiszli Vanda egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a dél-afrikai maratoni világbajnokságot. Egyéniben ismét a második helyen zárt, míg Mihalik Sárával párosban a dobogó legfelső fokára állhatott fel – maga sem hitte, hogy ilyen sikeres lesz számára ez a hétvége.

Hír

A versenyt követően azt mondta: azok után ahonnan indult, csoda, hogy ide érkezett…

És ezt komolyan is gondoltam – mondta Kiszli Vanda. – Mélypontról indultam az idén, a nehézségek már februárban kezdődtek, amikor kint voltam Dél-Afrikában edzőtáborozni. Belecsúsztam egy túledzettségbe, amiből nem tudtam kijönni. Megutáltam a kajakozást, nagyon nehezen vettem rá magam minden egyes edzésre, nem szerettem, amit csinálok, és abba is akartam hagyni. De úgy voltam vele, hogy ennél több van bennem, még nem hoztam ki magamból mindent, elkezdtem valamit, amit nem akartam félbe hagyni.

Ez a küzdelem valahogy visszaköszönt az egyes versenye során is, ahol mindig vissza kellett kapaszkodnia az élbolyba.

Nagyon nehéz verseny volt az egyes. Mindig az élboly hátuljában voltam, sokadik vízen ültem, s volt, hogy begörcsölt a kezem. Nagyon erősnek éreztem a többieket, ezért nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni a vége. Rettentően boldog voltam, amikor másodikként célba értem, s ez az eredmény hatalmas löketet adott nekem a vasárnapi pároshoz.

Amelyet meg is nyertek Mihalik Sárával.

Az az arany elmondhatatlan. Amikor az egész éves munkád kifizetődik… az hihetetlen érzés. Aki egyszer nem éli át, el sem tudja képzelni.

Mennyit készültek Sárával erre a világbajnokságra?

A válogató előtt nem sokkal keresett meg, hogy kipróbálhatnánk a párost. Kétszer ültünk össze, egyik edzés sem volt túl hosszú, de már elsőre is úgy éreztük, hogy összhangban vagyunk. Minden edzés egyre jobb volt, szerintem sikerült teljesen összeszokni ezalatt a négy hét alatt. A verseny pedig tökéletes volt. Mindent megtudtunk csinálni, amit megbeszéltünk, teljesen kontrolláltuk a dolgokat, mindenre tudtunk figyelni és időben reagálni. Úgy fogalmaztunk: Sára az erő a hajóban én pedig az agy.

Gondolom, a dél-afrikai világbajnokság fantasztikus eredményei után jövőre nem kell kiégésről beszélni… Hogy készül a következő szezonra?

Célokról nem igazán szeretek beszélni, egy biztos, hogy most hétvégén van még egy versenyem itt Dél-Afrikában. Aztán hazamegyek és átbeszéljük az edzőmmel, hogy mi történt idén, és hogy mit tervezünk jövőre. És igen, ez a verseny most nagyon sokat adott nekem, hatalmas motivációt. Nem akarok megállni, folytatni akarom, menni tovább, csinálni azt, amit elkezdtem.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”