Mégse

Kilenc magyar egység egyből döntős az Eb-n

Minden magyar egység továbbjutott az olaszországi Arunzóban zajló ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon az előfutamokból.

Hír

Az ifiknél az előfutamból egyből a döntőbe került a fiúknál Kocsis Ádám (C-1 1000), a Rédl András, Monoki Marcell páros (K-2 1000) és a Kállai Róbert Gida, Bucsi Bálint kettős (C-2 1000), a lányoknál pedig Zupkó Vanda (K-1 500) és a Potoniec Zsófia, Posta Réka egység (K-2 500).

A pénteki középdöntőben folytatja a fiúknál Rédl András (K-1 500), Kiss Ádám (K-1 1000), valamint a kajak és a kenu négyes (500 m), a lányoknál pedig Csorba Zsófia (C-1 500), Zupkó Vanda (K-1 1000), a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros (C-2 500) és a kajak négyes (500 m) is még egy futamot kénytelen menni, hogy kvalifikálja magát a döntőbe.

Az U23-as nőknél Pupp Noémi (K-1 500), a Sólyom Dóra, Gamsjager Lisa-Maria kettős (K-2 500) és a Lucz Noémi, Kiss Blanka, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra kajak négyes (500 m) egyből a fináléba jutott, akárcsak a férfiaknál a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenu páros 1000 méteren, ám ugyanez a kettős 500-on középdöntőzni kényszerül. Ugyanez a helyzet a nőknél Miskolczy Fruzsinával (C-1 500), a férfiaknál pedig Vidákovich Antallal (K-1 500), Béke Kornéllal (K-1 1000), Moldován Milánnal (C-1 1000), a Varga Dominik, Györgyjakab Máté párossal (K-2 1000) és a kajak négyessel (500 m).

„Láttam néhány kiemelkedő teljesítményt, de meg kell mondjam, voltak olyan egységek is, amelyekkel nem voltam maradéktalanul elégedett – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány.

Nem a hozzáállással voltak gondok, mert mindenki maximálisan odatette magát,

hanem egyszerűen vannak olyan egységek, amelyek frissen alakultak, és nekik még össze kell szokni, így jót fog nekik tenni, hogy a középdöntőben is evezniük kell. Megbeszéltünk mindent az edzőkkel és a versenyzőkkel, pénteken ki fogják javítani ezeket a technikai, taktikai hibákat, amiket ma vétettek.”

Pénteken még nem rendeznek döntőket Auronzóban, az érmes csaták szombaton és vasárnap lesznek a gyönyörű olasz környezetben.

A futamok eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni.

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.