Mégse

Kihívó nélkül marad a Hüvös-négyes?

A múlt heti, első válogató után egyértelművé vált, hogy Kuli István, Birkás Balázs, Tótka Sándor és Nádas Bence alkothatja a világbajnokságon a férfi kajak négyest az olimpiai távon, 500 méteren. Annyira a mezőny előtt vannak, hogy lehet, hogy ki sem hívják őket a második válogatón. Hüttner Csaba viszont még nem biztos benne, hogy őket nevezi a szegedi vébére.

Hír

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok – kezdte az Inforádio Víztükör című adásában az első válogatót két arannyal és egy ezüsttel záró Tótka Sándor, aki elégedett a múlt heti produkciójával, szerinte azzal együtt is jól teljesített, hogy nem volt ideális az időjárás. – Sokszor nagyon fújt a szél, oldalszél is volt, amely pályaelőnyt is jelentett, ezzel együtt nagyrészt azok végeztek a mezőny elején, akiknek ott is a helyük. Az elsődleges célom az volt, hogy bekerüljek az 500 négyesbe, ezt sikerült is elérnem.”

Tótka Sándor három csapattársával, Birkás Balázzsal, Nádas Bencével és Kuli Istvánnal együtt 200 egyesben és 400 egyesben is az első négy helyen végzett, de 500 párosban is ők négyen voltak a legjobbak, így az eredmények alapján nem kérdés, hogy Hüvös Viktor tanítványainak kellene alkotniuk azt a négyest, amelyet ki lehet hívni a következő válogatón.

Birkás Balázs és Tótka Sándor szinte tökéletes válogatót zárt

„Mi már előre ittunk a medve bőrére, és edzésen mentünk négyest a válogató előtt, és nem árulok el titkot, hogy elképesztően jól muzsikált alattunk a hajó, a vártnál sokkal jobban. De nemcsak mi négyen, hanem Dudás Mikivel kiegészülve folyamatosan próbálgattuk, hogy ki hova ülhet a négyesbe. Ezzel lenne egy kis csapathajó előnyünk, hogy ne a nulláról kezdjük.

Mindenki profi ebből az egységből a hajóban és a szárazföldön is”

– nyilatkozta Tótka, aki tavaly a világbajnokságon Dudás Miklóssal, Kuli Istvánnal és Molnár Péterrel nyert bronzérmet négyesben. Utóbbi versenyző szívműtétje után kihagyja ezt a szezont, és ha Dudás is kikerül a kvartettből, akkor Birkással és Nádassal kiegészülve alkothatják az olimpiai számban a csapathajót.

„Nincs két egyforma egység, nagyon nehéz megmondani, hogy ez jobb négyes lehet-e a tavalyinál, reményeim szerint igen, hiszen azért vannak a válogatók, hogy kiderüljön, hogy alakíthatunk-e jobb csapathajót. Szeretnénk az előttünk lévő spanyol és német egységet megelőzni, bizonyítani, hogy jobbak vagyunk náluk, de nagyon erősek a mögöttünk lévő nemzetek: a csehek, a szerbek és a franciák is. Akárcsak tavaly, valószínűleg

az idén is az 500 férfi kajak négyes lesz a legerősebb szám a vébén”

– mondta Tótka Sándor.

„Egyelőre az sem biztos, hogy lesz kihívójuk, mert úgy tűnik, hogy a többi versenyző más számokra koncentrál – reagált Hüttner Csaba szövetségi kapitány arra, hogy a Nádas, Tótka, Kuli, Birkás kvartettnek lesz-e kihívója a második válogatón. – Ha őket nevezem az Európa Játékokra és a világbajnokságra a négyesbe, akkor például 200 egyesben a válogató ötödik helyezettjének kellene indulni, ez pedig elgondolkodtató. A Világkupa és az Európa Játékok után át kell gondolunk, hogy a négyest gyengítsük-e, és azzal is meg tudjuk-e biztosan szerezni a négy kvótát, vagy pedig hagyjuk a pótkvalifikációra.”

Újabb legendákkal bővült a magyar kajak-kenu

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában kedden ünnepélyes keretek között köszöntötték a sportág 54. Örökös Bajnokát, Bodonyi Dórát és a mesteredzői címet kapott Csernák Károlyt.

Hír

Az ünnepséget Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke nyitotta meg. „Évről-évre az év legfontosabb világversenye után van miért ilyen ünnepséget tartanunk, és van miért újra, meg újra lelepleznünk a táblát, sőt most már tábláinkat, hiszen másfél éve már nemcsak kiváló sportolóinknak, a legalább öt világbajnoki érmet, vagy olimpiai bajnoki címet nyerő Örökös Bajnokoknak, hanem a sportág mesteredzőinek is van táblája itt a szövetség székházában. Ezeknek nagyon nagy értékük van ebben a sportágban, amely az elmúlt 80 évben folyamatosan szállítja a sikereket.”

Bodonyi Dóra egészen fiatalon, még a 26. születésnapja előtt a sportág Örökös Bajnoka lett, ráadásul tavaly és idén is nyert olimpiai számban a női négyes tagjaként. Bodonyi az idei szegedi világbajnokságon megszerezte negyedik és ötödik világbajnoki címét, amivel bekerült a sportág halhatatlanjai közé, hiszen ehhez a címhez legalább öt felnőtt világbajnoki címet vagy egy olimpiai aranyérmet kell szerezni.

A kedd délelőtti ünnepségen a sportág ugyancsak Örökös Bajnoka, a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika méltatta, aki négyesben Bodonyival két vb-aranyat is nyert.

„Örülök, hogy ott leszel mellettem a falon, mert szeretem, ha olyan emberek vannak körülöttem, akiket kedvelek – kezdte könnyeivel küszködve Medveczky. – Ebből az öt vb-aranyból kettőt 5000 méteren nyertél, tehát nagyon sokat küzdöttél érte. Fiatalon kerültél az élversenyzők közé, és nagyon komoly döntéseket tudtál meghozni az eddigi pályafutásod során.

Legyél mindig ilyen bátor, mint amilyen vagy!”

Ezt követően ők ketten leleplezték a márványtáblát, amelyen már Bodonyi Dóra neve is szerepel.

„Olyan emberek vannak a táblán, akikre mindre felnézek. Nagyon jó érzés egy táblán szerepelni velük. Sokat változott a hozzáállásom az elmúlt két évben, nagyon sok munkám van minden egyes aranyéremben” – mondta Bodonyi Dóra, aki a sportág 54. Örökös Bajnoka lett.

A szegedi világbajnokságon fontos érmet szerzett Balaska Márk is férfi kajakban K-2 200 méteren Apagyi Leventével. Balaska ráadásul az elmúlt években mindig bizonyította, hogy lehet rá számítani, kiváló érzéke van a sportághoz. Mögötte ott állt, áll egy fantasztikus szakember, Csernák Károly, aki sok más kiváló kajakost is felnevelt Balaska mellett, például az olimpiai bronzérmes Bártfai Krisztiánt. A kiváló edző az elmúlt évtizedekben végzett munkája elismeréseként megkapta a MET mesteredzői kollégiumától a díjat, amit régóta megérdemelt.

Vaskuti István mesteredző, olimpiai bajnok méltatta kollégáját: „Az idén 58 éves Csóka 35 évet töltött edzői munkával. Evezéssel és úszással kezdte, utána tért át a kajak-kenura. Vácon nem támogatják a kajak-kenut, nincs olajfinomító a város körül, a nemesfémeket csak a klub versenyzői bányásszák elő, ilyen körülmények között érte el fantasztikus sikereit.

Csóka az edzőséget félkézből, de teljes szívvel csinálja,

hiszen délelőtt testnevelőként dolgozik egy iskolában. A nagy tervek megvalósításához és a további sikerekhez további jó egészséget kívánok neked, a családodnak és az egész váci kajakos családnak!”

Vaskuti István és Csernák Károly együtt leplezték le a sajtótájékoztatón a mesteredzők márványtábláját.

 

„Nem az én nevem ott a fontos, olyan emberek közé kerültem be, akik igazi legendák – kezdte Csernák Károly. – Rendkívül szerencsés embernek tartom magam, hogy ott lehet az én nevem is, amit soha nem gondoltam volna. Még mindig felfoghatatlan közöttük szerepelni. Én semmi mást nem csináltam, csak

próbáltam a környezetemnek megfelelni, sokat dolgozni, a hagyományokat ápolni,

a mesteremtől, Babella Lászlótól ezt tanultam. Az az egyik legfontosabb dolog, hogy egy edző érezze a versenyzőjét. Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus elismerést.”

Csak a hátukat nézte a világ kajakos lányainknak

Az ifi, az U23-as és a felnőtt rövidkörös verseny után a normál távon is magyar győzelem született női kajak egyesben a Kínában zajló maraton kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Kiszli Vanda címvédőként, Czéllai-Vörös Zsófia pedig kihívójaként állt rajthoz szombaton. A magyar versenyzők olyan tempót diktáltak, hogy az egész mezőnyből csupán ketten tudtak velük menni, de az utolsó szakaszon őket is állva hagyták. A véghajrában Kiszli Vanda ritmust váltott, és végül magabiztosan nyerte meg második aranyérmét a vébén, hiszen a rövidkörös versenyben is ő győzött. Ez azt jelenti, hogy eddig minden női kajakos számot magyar versenyző nyert meg a világbajnokságon.

„Nagyon nehéz verseny volt, nagyon erősek és gyorsak voltak a lányok, akárcsak a rövidkörös versenyben – kezdte az értékelést Kiszli Vanda.

Azt hittem, nem tudom befejezni a döntőt,

úgy lüktetett a kezem a végén, de azt mondogattam magamnak, hogy meg tudom csinálni. Tudtam, hogy Zsófi nagyon gyors, hiszen együtt edzünk. Tavaly is én nyertem a vébét, szóval mindenki engem akart megverni, ezért is vagyok ennyire boldog.”

Czéllai-Vörös Zsófia az idei Európa-bajnokság után a vébén is ezüstérmes lett Kiszli Vanda mögött. „Az volt a taktikám, hogy az elejétől nagy iramot diktálok, ez sikerült is, a mezőny nagy része korán meghalt, de egy kicsit én is. Az utolsó futószakasznál csak arra gondoltam, hogy ugorjak ki a hajóból, fussak egy nagyot, de azért maradjon erőm a végére, Vandának azonban több maradt. Sokat fejlődtem tavaly óta, együtt edzettünk az elmúlt hónapokban, és ez sokat számított. Nagyon jól tudtuk segíteni egymást most is.”

Született még egy magyar érem szombaton, női kenu egyesben Kisbán Zsófia harmadik lett, így a rövidkörös versenyben szerzett ezüstérme után nyert egy bronzérmet is, ugyanitt Bragato Giada a hetedik helyen zárt.

A férfiak ugyanezen számában Horváth Márton kilencedikként végzett, a napok óta betegséggel küzdő Dóczé Ádám pedig az antibiotikumtól legyengült, és bár elkezdte a versenyt, de sajnos nem tudta befejezni. Ennek ellenére vasárnap szeretne rajthoz állni párosban.

Férfi kajakban Boros Adrián hatodik, Györgyjakab Máté tizedik lett. Weisz Róbert szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Györgyjakab kapott egy időbüntetést szabálytalan bójakerülésért, a versenybírák pedig azt nem vették figyelembe, hogy előtte meglökték őt. Boros Adrián sokáig az élbolyban ment, ám az argentin versenyző kifordította őt, így jelentős hátrányba került, amit már nem tudott behozni.

A magyar válogatott így is toronymagasan vezeti az éremtáblázatot nyolc arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel.

A vasárnapi zárónap programja magyar idő szerint:
2.30 Férfi C-2
5.15 Női K-2
8.15 Férfi k-2