Mégse

Kihívó nélkül marad a Hüvös-négyes?

A múlt heti, első válogató után egyértelművé vált, hogy Kuli István, Birkás Balázs, Tótka Sándor és Nádas Bence alkothatja a világbajnokságon a férfi kajak négyest az olimpiai távon, 500 méteren. Annyira a mezőny előtt vannak, hogy lehet, hogy ki sem hívják őket a második válogatón. Hüttner Csaba viszont még nem biztos benne, hogy őket nevezi a szegedi vébére.

Hír

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok – kezdte az Inforádio Víztükör című adásában az első válogatót két arannyal és egy ezüsttel záró Tótka Sándor, aki elégedett a múlt heti produkciójával, szerinte azzal együtt is jól teljesített, hogy nem volt ideális az időjárás. – Sokszor nagyon fújt a szél, oldalszél is volt, amely pályaelőnyt is jelentett, ezzel együtt nagyrészt azok végeztek a mezőny elején, akiknek ott is a helyük. Az elsődleges célom az volt, hogy bekerüljek az 500 négyesbe, ezt sikerült is elérnem.”

Tótka Sándor három csapattársával, Birkás Balázzsal, Nádas Bencével és Kuli Istvánnal együtt 200 egyesben és 400 egyesben is az első négy helyen végzett, de 500 párosban is ők négyen voltak a legjobbak, így az eredmények alapján nem kérdés, hogy Hüvös Viktor tanítványainak kellene alkotniuk azt a négyest, amelyet ki lehet hívni a következő válogatón.

Birkás Balázs és Tótka Sándor szinte tökéletes válogatót zárt

„Mi már előre ittunk a medve bőrére, és edzésen mentünk négyest a válogató előtt, és nem árulok el titkot, hogy elképesztően jól muzsikált alattunk a hajó, a vártnál sokkal jobban. De nemcsak mi négyen, hanem Dudás Mikivel kiegészülve folyamatosan próbálgattuk, hogy ki hova ülhet a négyesbe. Ezzel lenne egy kis csapathajó előnyünk, hogy ne a nulláról kezdjük.

Mindenki profi ebből az egységből a hajóban és a szárazföldön is”

– nyilatkozta Tótka, aki tavaly a világbajnokságon Dudás Miklóssal, Kuli Istvánnal és Molnár Péterrel nyert bronzérmet négyesben. Utóbbi versenyző szívműtétje után kihagyja ezt a szezont, és ha Dudás is kikerül a kvartettből, akkor Birkással és Nádassal kiegészülve alkothatják az olimpiai számban a csapathajót.

„Nincs két egyforma egység, nagyon nehéz megmondani, hogy ez jobb négyes lehet-e a tavalyinál, reményeim szerint igen, hiszen azért vannak a válogatók, hogy kiderüljön, hogy alakíthatunk-e jobb csapathajót. Szeretnénk az előttünk lévő spanyol és német egységet megelőzni, bizonyítani, hogy jobbak vagyunk náluk, de nagyon erősek a mögöttünk lévő nemzetek: a csehek, a szerbek és a franciák is. Akárcsak tavaly, valószínűleg

az idén is az 500 férfi kajak négyes lesz a legerősebb szám a vébén”

– mondta Tótka Sándor.

„Egyelőre az sem biztos, hogy lesz kihívójuk, mert úgy tűnik, hogy a többi versenyző más számokra koncentrál – reagált Hüttner Csaba szövetségi kapitány arra, hogy a Nádas, Tótka, Kuli, Birkás kvartettnek lesz-e kihívója a második válogatón. – Ha őket nevezem az Európa Játékokra és a világbajnokságra a négyesbe, akkor például 200 egyesben a válogató ötödik helyezettjének kellene indulni, ez pedig elgondolkodtató. A Világkupa és az Európa Játékok után át kell gondolunk, hogy a négyest gyengítsük-e, és azzal is meg tudjuk-e biztosan szerezni a négy kvótát, vagy pedig hagyjuk a pótkvalifikációra.”

Díjazták az év legjobbjait

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján ünnepélyes keretek között átadták az év legjobbjainak járó elismeréseket.

Hír

Az évzáró gálát Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke nyitotta meg, aki megköszönte a versenyzők és az edzők mellett a Magyar Kormánynak, a szponzoroknak és a sajtó képviselőinek is az egész éves munkát, támogatást. Az MKKSZ elnöke külön kiemelte, hogy nemcsak az aktuális felnőtt élversenyzőink erősek, és vannak ott a világ élvonalában, hanem a jövő csapata is formálódik, hiszen már sorozatban ötödik éve a magyar a legeredményesebb nemzet az ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Ennek megfelelően először a korosztályos legjobbakat díjazták, az év női kajakosa a gyorsasági vébén három vb-címet nyert Kőhalmi Emese lett, aki maraton világbajnoki aranyérmet is bezsebelt az idén. Az év kenusának Gönczöl Laurát és Opavszky Rékát, az év férfi kajakosának Redl Andrást, az év férfi kenusának pedig Horváth Benedeket választották. Az év legjobb utánpótlásedzője Gintl Andrea lett.

A maraton világbajnokságon is fantasztikusan szerepeltek a magyarok, megnyerték a pontversenyt és az éremtáblán is az élen végeztek. Itt az év legjobb női kajakosa a két vb-aranyat begyűjtő Kiszli Vanda, az év női kenusa Kisbán Zsófia, az év férfi kajakosa Boros Adrián és Máthé Krisztián, míg az év férfi kenusa Laczó Dániel és Nagy Gergely Balázs lett. Az év maraton edzőjének Sztanity Lászlót választották, aki többek között Csay Renátát és Czéllai-Vörös Zsófiát is felkészítette az idén, ők párosban világbajnokok lettek, Csay már a huszadik vb-aranyát zsebelte be.

Az év női paraversenyzője a szegedi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Varga Katalin lett, a férfiaknál pedig a 16 évesen világ- és Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter Pált választották a legjobbnak. Az év paraedzője Kiss Péter Pál felkészítője, Pruzsina István lett.

A felnőtt gyorsasági legjobbak díjazása az év női kajakosának járó elismerés átadásával kezdődött, itt Kozák Danuta nyert.

Anői kenusoknál Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső, a férfi kajakosoknál a K-1 1000 méteren világbajnok Kopasz Bálint, a férfi kenusoknál pedig Adolf Balázs vehette át a díjat.

Az év edzője Kopaszné Demeter Irén, Kopasz Bálint édesanyja és edzője lett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Média díját a Nemzeti Sport kapta 2019-ben.

Az esemény végén bejelentették, hogy a Mercedes-Benz a következő évre autót ad használatra hét versenyzőnek: Kozák Danutának, Medveczky Erikának, Kárász Annának, Balla Virágnak, Kopasz Bálintnak, Kammerer Zoltánnak és a Mercedes család új tagjának, Devecseriné Takács Kincsőnek.

Köszönjük a gyönyörű csokrokat a Virággal egy mosolyért csapatának!

További fotók Facebook-oldalunkon:

Minden körülmények között ember legyél, fiam!

Több évtizedes utánpótlás-nevelői munkájának elismeréseként Czina László és Jancsár László kapta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Aranylapát-díját. Mindketten a kajak-kenunak és a gyerekeknek szentelték az életüket, így abszolút kiérdemelték az elismerést.

Hír

„Nagyon meglepett, hogy megkaptam a díjat, ugyanis a kajak-kenu edzők közül rengetegen megérdemelnék, sokan végzik kimagaslóan a munkájukat. Mindenesetre

ez nem egy egyéni díj, hanem egy komoly csapatmunka eredménye

amelyet Tatán végzünk, biztos vagyok benne, hogy ezzel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a tatai vízisportot is díjazta egyben” – mondta szerényen Czina László, aki lassan 25 éve dolgozik Tatán kajak-kenu edzőként, két éve lett főállású edző, előtte párhuzamosan egy helyi általános iskolában testnevelőként dolgozott.

„Boros Ferenc volt a nevelőedzőm, ő adott a kezembe lapátot, majd Hörömpöli Lászlónak is nagyon sokat köszönhettem. Amikor a főiskolán szakirányt kellett választani, akkor már tudtam, hogy a kajak-kenu lesz az a terület, ahol edzőként szeretnék majd dolgozni” – mondta az 58 éves szakember, aki arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb edzői pályafutásából, így felelt: „Hogy rengeteg gyerekkel és felnőttel megismertettem a sportágunkat, és sikerült folytatni azt a hagyományt, hogy a tatai gyerekek nemzetközi versenyeken tudjanak rajthoz állítani. Az is rendkívül büszkévé tesz, hogy több korábbi tanítványom is testnevelői tanári vagy edzői hivatást választott magának. Mi pedig

csak tesszük tovább a dolgunkat, folytatjuk a hagyományokat.

Az idei másik díjazott, Jancsár László nem tudta átvenni személyesen az Aranylapát-díjat, az indok talán jelzésértékű is, hogy jó helyre került az elismerés.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy nekem ítélték, nagyon szerettem volna Budapestre utazni, de a kollégám megbetegedett, így edzés nélkül maradt volna 35 gyerek, és én azt választottam, hogy inkább megtartom nekik az edzést” – mondta a 65 éves Jancsár László, aki 43 éve edzősködik.

A Tiszaújvárosi Vízisport Egyesületnek elnöke és edzője volt, a klub 57 év után beleolvadt a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesületben, most itt dolgozik edzőként, számtalan jelenlegi kollégája a tanítványa volt.

„Motorcsónak-versenyző szerettem volna lenni, de beindult Tiszaújvárosban a kajak-kenu, és ez megfogott. Hat-nyolc év versenyzés után éreztem, hogy nagyobb hasznára tudok lenni az egyesületnek azzal, ha elkezdek edzősködni. 1976-ban megépült a tanmedence, abban az évben, május 1-jén kezdtem el hivatalosan az edzői munkát. Azóta nagyon sok gyereket megtanítottam kajakozni és úszni, nem tudom megmondani, hogy mennyi tanítványom nyert magyar bajnoki címet” – mesélte Jancsár László, akinek versenyzőként nem voltak nagy eredményei.

„Szorgalmas és megbízható versenyző voltam, ugyanezt próbálom belenevelni most is a gyerekekbe. Nincs olyan hét, hogy ne mondjam el legalább egyszer, hogy az a legfontosabb, hogy

Minden körülmények között ember legyél, fiam!

Tisztességgel és becsülettel neveltem a gyerekeket, és készítettem fel a versenyekre, mindig is hittel, szívvel és alázattal tettem, amit tettem. Hogy meddig tudom még ezt csinálni? A szívemben örök fiatal vagyok, és nagyon remélem, hogy még sokáig tudok a gyerekekkel dolgozni, mert amikor közöttük vagyok, akkor az számomra a világ legszebb és legbékésebb pillanata.”

Köszönjük mindkettőjük áldozatos munkáját és további sok sikert, jó egészséget kívánunk nekik!