Mégse

Ki nevet a végén Ráckevén?

Nagy csata várható a hétvégi ráckevei maratoni világbajnoki válogatón a férfi kajak egyesek versenyében. Ott lesz a rajtnál ugyanis a párosban világbajnok Boros Adrián és Solti László, akik közösen már kvalifikálták magukat a szeptemberi pietermaritzburgi világbajnokságra, valamint az első válogatón második helyezett, U23-as Európa-bajnok Petró Ádám is.

Maraton válogató előtt
Hír

A májusi magyar bajnokság, vagyis az első válogató Boros Adrián győzelmét hozta. A tolnaiak klasszisa ennek köszönhetően rajthoz állhatott az Európa-bajnokságon, amelyen ezüstérmes lett a portugál José Ramalho mögött. Most újabb lépcsőfokot kell megtennie a világbajnokság felé vezető úton: következik a második válogató!

„Kicsit furcsa érzésekkel szállok majd vízre, hiszen elvileg én már a világbajnokságra készülő csapat tagja vagyok, ennek megfelelően végzem az edzéseimet is, így egyáltalán nem pihenten, hanem munkából érkezem majd Ráckevére. Kíváncsi vagyok, hogy fog menni, mennyire tudom felszívni magam. Sokan meccselünk majd az indulási jogért, Solti Laci mellett ott van Györgyjakab Máté, Petró Ádám és Máthé Krisztián is, akikkel szintén számolni kell” – mondta Boros Adrián a verseny előtt, akit az egyik legnagyobb favoritnak tart párja, Solti László.

„Rendkívül nehéz lesz, hiszen az egyik legnagyobb rivális Adrián, aki ebben a számban már sok szép eredményt elért, nagy tapasztalata van és nagyon érzi ezt a számot. Taktikus a vízen és jó futásai vannak. Mellette ott lesz még a friss U23-as Európa-bajnok Petró Ádám és még sokan mások is, szóval kemény lesz ez a hétvége. De most egyelőre azt érzem, hogy sikerült jó formába kerülnöm, nagyon várom a versenyt és bízom benne, hogy lesznek jó meglátásaim a pályán. Az biztos, hogy ez a verseny kitűnő állomás és edzés a világbajnoki felkészüléshez” – magyarázta Solti László.

Bár a nagy riválisok között emlegetik Petró Ádámot, ő nem a felnőtt szereplésre, sokkal inkább az U23-as részvételre koncentrál.

„Ha van választásom, akkor az U23-as mezőnyt preferálom, hiszen a felnőttekhez még sok rutint kell szereznem és nagyon nehéz érvényesülni ilyen fiatalon. Mindenképpen szeretném megvédeni a tavalyi vb-címemet és szeretnék testvéremmel, Petró Erikkel párosban is rajthoz állni a világbajnokságon” – mondta Petró Ádám.

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Orbán Viktor adta át a Tokaji Vízitúra Központot

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett VíziVándor programról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” – mondta ifjabb Foltán László.

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet. A kormányfő arról beszélt, hogy

a tokaji Vízitúra Központ egy olyan program része, amely természetes módon teszi megélhetővé a hazaszeretetet,

és azokat az embereket is a nemzeti közösség részévé teszi, akik nem érezték magukat oda tartozónak.

A mindennapi hazaszeretet az, amikor “hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijelentette, Európa jövőjével kapcsolatban az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben jelen van a hazaszeretet. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar – mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok “meghalnának” az élsportolóikért, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak, a fiataloknak pedig mindössze 36 százaléka sportol rendszeresen.

A sport- és szabadidős tevékenységek a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak

– közölte a miniszterelnök. A feladatok közé sorolta Orbán Viktor, hogy küzdeni kell az egészségtelen élelmiszerek ellen, vissza kell szorítani a dohányzást, erősíteni kell a mindennapos testnevelést, és Erzsébet-táborokat, vándortáborokat kell szervezni a gyerekeknek.

Úgy fogalmazott, a “córeszt” maguk mögött hagyva az emberek el tudják küldeni gyermekeiket táborozni, és felépülhetnek a tokajihoz hasonló sportlétesítmények. “Van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon” – mondta.

forrás: MTI/origo.hu