Ki nevet a végén Ráckevén?

Nagy csata várható a hétvégi ráckevei maratoni világbajnoki válogatón a férfi kajak egyesek versenyében. Ott lesz a rajtnál ugyanis a párosban világbajnok Boros Adrián és Solti László, akik közösen már kvalifikálták magukat a szeptemberi pietermaritzburgi világbajnokságra, valamint az első válogatón második helyezett, U23-as Európa-bajnok Petró Ádám is.

Maraton válogató előtt
Hír

A májusi magyar bajnokság, vagyis az első válogató Boros Adrián győzelmét hozta. A tolnaiak klasszisa ennek köszönhetően rajthoz állhatott az Európa-bajnokságon, amelyen ezüstérmes lett a portugál José Ramalho mögött. Most újabb lépcsőfokot kell megtennie a világbajnokság felé vezető úton: következik a második válogató!

„Kicsit furcsa érzésekkel szállok majd vízre, hiszen elvileg én már a világbajnokságra készülő csapat tagja vagyok, ennek megfelelően végzem az edzéseimet is, így egyáltalán nem pihenten, hanem munkából érkezem majd Ráckevére. Kíváncsi vagyok, hogy fog menni, mennyire tudom felszívni magam. Sokan meccselünk majd az indulási jogért, Solti Laci mellett ott van Györgyjakab Máté, Petró Ádám és Máthé Krisztián is, akikkel szintén számolni kell” – mondta Boros Adrián a verseny előtt, akit az egyik legnagyobb favoritnak tart párja, Solti László.

„Rendkívül nehéz lesz, hiszen az egyik legnagyobb rivális Adrián, aki ebben a számban már sok szép eredményt elért, nagy tapasztalata van és nagyon érzi ezt a számot. Taktikus a vízen és jó futásai vannak. Mellette ott lesz még a friss U23-as Európa-bajnok Petró Ádám és még sokan mások is, szóval kemény lesz ez a hétvége. De most egyelőre azt érzem, hogy sikerült jó formába kerülnöm, nagyon várom a versenyt és bízom benne, hogy lesznek jó meglátásaim a pályán. Az biztos, hogy ez a verseny kitűnő állomás és edzés a világbajnoki felkészüléshez” – magyarázta Solti László.

Bár a nagy riválisok között emlegetik Petró Ádámot, ő nem a felnőtt szereplésre, sokkal inkább az U23-as részvételre koncentrál.

„Ha van választásom, akkor az U23-as mezőnyt preferálom, hiszen a felnőttekhez még sok rutint kell szereznem és nagyon nehéz érvényesülni ilyen fiatalon. Mindenképpen szeretném megvédeni a tavalyi vb-címemet és szeretnék testvéremmel, Petró Erikkel párosban is rajthoz állni a világbajnokságon” – mondta Petró Ádám.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

4200 futó áll rajthoz a Kolonics György emlékfutáson

Október 23-án elrajtol a Kolonics György emlékfutás, amelyre 4200 nevezés érkezett. A futók 2 és 11 kilométeren, valamint félmaratonin versenyezhetnek. Szombaton és vasárnap 12-18 óráig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában át lehet venni a rajtszámokat.

Koló futás
Hír

Hogy miért éppen október 23-án rendezi meg a Kolonics György Alapítvány a Kolonics György emlékfutást?

Mert Koló rendszeres részvevője volt a Bécs-Budapest szupermaratoni utolsó szakaszának, az október 23-án Budakesziről induló és a Hősök terére érkező félmaratoninak. Sőt, volt, amikor ő rajtoltatta el a mezőnyt ezen az ötnapos versenyen. Szupermaratoni már két éve nincs, de a Kolonics György Alapítvány minden október 23-án megrendezi az emlékfutást, amelynek központja a Népszigeten lévő KSI vízitelep.

Az eseményre ma lezárult a nevezés, 4200 futó regisztrált, köztük olimpiai és világbajnoki érmes kajakosok és kenusok. A szervezők információi szerint a rajtszámok átvétele már szombaton és vasárnap megkezdődik, 12 és 18 óra között a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában lehet átvenni a rajtszámokat. A szervezők kifejezett kérése, hogy a verseny napján senki se próbáljon meg autóval bemenni a Népszigetre, mert nem lehet, az Északi összekötő híd le lesz zárva. A Duna Plaza parkolója lesz megnyitva a versenyzők és kísérőik számára. Új információ, hogy a nagyszámú nevezés miatt megváltozott a verseny programja, amely az esemény Facebook oldalán érhető el.

Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke elmondta: a női és férfi dobogósok érem díjazásban részesülnek, a félmaratoni során a legjobb női és férfi kajakos vagy kenus versenyző vándorserleget kap. Emellett nagy értékű tárgynyereményeket is kiosztanak, a több mint 10 nevezést leadó kajak-kenu klubok között egy 200 ezer forint értékű fűnyírót sorsolnak ki a szervezők. A félmaratonin az összes célba érkező egyedi érmet vehet át.