Ki nevet a végén Ráckevén?

Nagy csata várható a hétvégi ráckevei maratoni világbajnoki válogatón a férfi kajak egyesek versenyében. Ott lesz a rajtnál ugyanis a párosban világbajnok Boros Adrián és Solti László, akik közösen már kvalifikálták magukat a szeptemberi pietermaritzburgi világbajnokságra, valamint az első válogatón második helyezett, U23-as Európa-bajnok Petró Ádám is.

Maraton válogató előtt
Hír

A májusi magyar bajnokság, vagyis az első válogató Boros Adrián győzelmét hozta. A tolnaiak klasszisa ennek köszönhetően rajthoz állhatott az Európa-bajnokságon, amelyen ezüstérmes lett a portugál José Ramalho mögött. Most újabb lépcsőfokot kell megtennie a világbajnokság felé vezető úton: következik a második válogató!

„Kicsit furcsa érzésekkel szállok majd vízre, hiszen elvileg én már a világbajnokságra készülő csapat tagja vagyok, ennek megfelelően végzem az edzéseimet is, így egyáltalán nem pihenten, hanem munkából érkezem majd Ráckevére. Kíváncsi vagyok, hogy fog menni, mennyire tudom felszívni magam. Sokan meccselünk majd az indulási jogért, Solti Laci mellett ott van Györgyjakab Máté, Petró Ádám és Máthé Krisztián is, akikkel szintén számolni kell” – mondta Boros Adrián a verseny előtt, akit az egyik legnagyobb favoritnak tart párja, Solti László.

„Rendkívül nehéz lesz, hiszen az egyik legnagyobb rivális Adrián, aki ebben a számban már sok szép eredményt elért, nagy tapasztalata van és nagyon érzi ezt a számot. Taktikus a vízen és jó futásai vannak. Mellette ott lesz még a friss U23-as Európa-bajnok Petró Ádám és még sokan mások is, szóval kemény lesz ez a hétvége. De most egyelőre azt érzem, hogy sikerült jó formába kerülnöm, nagyon várom a versenyt és bízom benne, hogy lesznek jó meglátásaim a pályán. Az biztos, hogy ez a verseny kitűnő állomás és edzés a világbajnoki felkészüléshez” – magyarázta Solti László.

Bár a nagy riválisok között emlegetik Petró Ádámot, ő nem a felnőtt szereplésre, sokkal inkább az U23-as részvételre koncentrál.

„Ha van választásom, akkor az U23-as mezőnyt preferálom, hiszen a felnőttekhez még sok rutint kell szereznem és nagyon nehéz érvényesülni ilyen fiatalon. Mindenképpen szeretném megvédeni a tavalyi vb-címemet és szeretnék testvéremmel, Petró Erikkel párosban is rajthoz állni a világbajnokságon” – mondta Petró Ádám.

Kipróbálná magát a gyorsasági szakágban

Sikeres évet zárt Kiszli Vanda 2017-ben, ősszel mégis váltott, Budapestre költözött és új csapattal állt neki a felkészülésnek. A paksiak kiválósága a jövőben a maratoni táv mellett a gyorsasági szakágban is szeretné megmérettetni magát, többek közt rajthoz állna 2018-ban az itthoni rendezésű Egyetemi Világbajnokságon is.

Hír

A Dél-Afrikában K-2-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Kiszli Vanda, Mihalik Sára páros kapta meg az Év maratoni női kajakosának járó díjat a kajak-kenu sportág év végi gálavacsoráján. Kiszli Vanda az idei világbajnokságon egyesben is jól szerepelt, ezüstérmes lett. Jövőre már K-1-ben is egyértelműen a vb-arany a célja.

“Örültem a második helynek is, de nem elégedhetek meg ezzel, az első hely megszerzésére törekszem. Persze mindenki nyerni akar, ahogy én is, az motivál, hogy egyesben és párosban is aranyérmes lehessek” – mondta Kiszli Vanda.

Egyesben itthon továbbra Csay Renáta lehet a legnagyobb ellenfele. Vanda nagyon jó kapcsolatban van a szakág tizennyolcszoros világbajnokával,  azt viszont, nem tartja elképzelhetőnek, hogy párosban együtt versenyezzenek.

“A versenyeken ellenfelek vagyunk, ott mindenki magáért küzd, egyébként pedig barátok. Nem szeretnék párt váltani, hiszen sok idő, amíg megszokja az ember a másikat. Úgy érzem, hogy Sára személyében megtaláltam azt, akivel elérhetjük a célunkat, úgy, ahogy az szeptemberben is sikerült.”

A világbajnokságot követően volt egy kis pihenője, de ősszel már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. Budapestre költözött, így Mihalik Sárával minden nap együtt tudnak edzeni.

“Folytatjuk a munkát és készülünk a következő évre. Jelenleg benti edzéseink vannak, de úgy néz ki, hogy februárban el tudunk menni melegvízi edzőtáborba. Szeretném magam kipróbálni a gyorsasági szakágban is, jövőre itthon lesz az Egyetemi Világbajnokság, jó lenne, ha ezer párosban mi állhatnánk ott rajthoz Sárával.”

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.