Mégse

Kezdődik az erőltetett menet

Szombaton a Szentendrei-szigetkerülő versennyel megkezdődik a 2017-es versenyszezon, nagyüzem lesz az elkövetkező négy hónapban. Májusban a szegedi Világkupa, júliusban a plovdivi Európa-bajnokság, augusztusban a racicei világbajnokság jelenti a főversenyt a sportág számára. Ezúttal az április végi programok közül szemezgetünk.

Rajt
Hír

Bár az időjárás jelenleg még nem a nyarat idézi, a hétvégén már sokan vízre merészkednek, hiszen szombaton az Olimpiai Ötpróba sorozatba is tartozó Szentendrei-szigetkerülő versennyel elindul a 2017-es vízi szezon. Mozgalmas lesz ezúttal is a tavasz, hiszen beindulnak a régiós viadalok, a jövő hét végén a Felső-Tisza környéki klubok számára jelenthet kihívást a miskolci Csorba-tavon megrendezésre kerülő évadnyitó, míg Tolnán a maratoni évadnyitó. Fontos szerepet töltenek be a sportágban ezen a nyáron a régiós versenyek, amelyek jó megmérettetési lehetőséget biztosítanak a fiatal versenyzők számára, együttműködést hívnak életre az adott térségbe tartozó klubok között.

Április utolsó hétvégéjének hangsúlyos viadala, az Építők és a KSI SE megrendezésében sorra kerülő hagyományos A-HídÉpítők Kupa, Öbölkör bajnokság, amelyre az ország összes pontjáról érkeznek nevezések, és amelyen az idén az U23-as férfi 2000 méteres versenyszámot Janza Richárd emlékfutamként írták ki a szervezők.

A május elsejei hétfő sem múlik el események nélkül. A hagyományoknak megfelelően a sárkányhajósok, valamint a mastersek a Csepelen megrendezésre kerülő Vass István Masters Kenu-Kajak és Römi évadnyitó sárkányhajó maratonnal indítják el a szezont.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.