Kezdésként Kati néni kivette a spájzból a lapátot…

Három aranyéremmel zárta a hétvégi maty-éri válogatót Takács Tamara, aki K-1 és K-2 500 méteren, valamint K-1 1000 méteren győzött. Utóbbi számra edzésjelleggel tekintett, a plovdivi Európa-bajnoksággal kapcsolatban az a kérdés, hány ötszázas számban tud rajtolni Fábián Lászlóné tanítványa.

Hír

A hétfő a pihenésé?

Igen, csak kedd délután kell mennem Szolnokra. A versenyek után általában csak a hétfőt szoktam megkapni, de az ezer egyes megnyerése miatt fél nap bónuszt adott Kati néni.

Miért volt fontos, hogy ebben a számban is elinduljon, hiszen az Európa-bajnokság és a világbajnokság időrendjében is „ütközik” az ezer egyes az ötszáz négyessel.

Plusz edzésnek szántuk, és mivel maximalista vagyok, szerettem volna jól megcsinálni ezt a számot is. Nem hiszi el, de tényleg izgultam, hogy ne rontsam el a hétvégémet.

Ami hibátlan lett. Amikor Kati nénit arról faggattuk, hogy honnan kezdte el az ön építését, azt mondta: „elsőként ki kellett, hogy vegyem a kezéből a lapátot”.

Tényleg így történt. Tavaly tavasszal elvette a lapátomat és adott egy másikat. Az övét. A spájzból.

Ne vicceljen már!

Pedig így történt. Kivette a lekvárok mellől. Egy Braca 4-es volt Kajner nyéllel. A szolnoki edzőtáborban Szaffi (Tóth Dávid – a szerk.) forrasztotta össze nekem a gáz felett, hogy jó legyen.

Ezzel nyert Európa-bajnoki ezüstöt ezer méteren?

Pontosan. Nehezen is váltam meg tőle, de az idén már új lapáttal versenyzek.

Mi változott még, amikor Kati nénihez került?

Az elmúlt idényem igazi tanulóév volt a fiúk mellett. Az ötszázam eleje és közepe korábban is rendben volt, a finisemben kellett sokat javulnom és az, hogy férfiakkal edzettem együtt, meg is hozta az eredményt. Az állóképességem rengeteget javult, most már nem fogyok úgy el a végére, ahogyan korábban.

Amikor tavaly az olimpiai ezüstérmes férfi négyes tagjai úgy döntöttek, hogy elköszönnek Kati nénitől, mit gondolt?

Bepánikoltam. Hogy mi lesz velem? Kellek-e Kati néninek, elegendő vagyok-e neki egyedül? És egyáltalán milyen lesz a közös munka kettesben? Amikor azt mondta, továbbra is vállal és megmutatjuk, hogy mire vagyunk képesek… Na, az nagyon belelelkesített.

Kati néni az a típusú edző, aki szereti megmutatni a szakmának, hogy ő bizony mire képes, hogy bármilyen helyzet adódhat, mindig képes megújulni.

És ennek a megújulásnak most én vagyok a főszereplője. De tetszik a helyzet. Mert vele együtt, mellette én is bizonyítani akarok. Jó adag maximalizmus van bennem is, saját magam legnagyobb kritikusa vagyok, így bennem jó alanyra talált ebben a közös utazásban.

Mennyire kritikus?

Nagyon. Mindig rekordokat akarok elérni, mindig csúcsidőket akarok menni. Van, hogy Kati néninek kell leállítania.

Mit mond ilyenkor?

Azt, hogy agyas vagyok. Olyan agyas, mint a Toma (Kulifai Tamás – a szerk.) a fiúknál. Ő is állandóan törte a fejét, hogy és mit kellene még jobban csinálni.

Ez hátrány?

Egy szinten már az. A versenyen már nem szabad agyalni, ott ki kell üríteni a fejeket, mert ha ezt nem tudja megtenni az ember, csak árt magának.

Az eredményeiből úgy tűnik, mentálisan nincsenek gondjai.

Eddig minden pozitív. Már a tavaszi kétezer méteres felmérőm is jól sikerült, nincs okom panaszra. Kammerer Zoli azt mondta: ha jól kezdődik az év, jó lehet a folytatás is. Nekem bejött.

Akkor beszéljünk a folytatásról. Mit remél a plovdivi Európa-bajnokságon?

Azt, hogy mindhárom ötszázas számban indulhatok. Tudom, hogy az egyes és a páros időrendje nem igazán kedvez ennek, de nagyon szeretném megpróbálni. Ha meg sem próbálhatom, akkor nem tudjuk, hogy működik-e. És Ninettát sem szeretném cserben hagyni, hiszen együtt harcoltuk ki ezt a számot. A négyesben az eredményei alapján elvileg ő is benne van, de nyilván nem mindegy neki, hogy egy vagy két számot indul Plovdivban.

A női négyesben milyen lehetőséget lát?

Szerintem erősek lehetünk. Hüttner Csabának kell eldöntenie, hogy kiket szeretne viszontlátni ebben az egységben. Az egyes döntőben elég sűrűn jöttünk be, nincsenek nagy különbségek, kérdés, hogy miként mutatunk a csapathajóban. És arra is kíváncsi vagyok, hogy engem hol képzelnek el ebben az egységben.

Ha néhány évet előre tekint, ön hol képzeli el magát a női mezőnyben?

Nehéz kérdés. Kati néni azt mondja, fontos a fokozatosság elve, lépésről lépésre haladjunk. Nekem ez egy kicsit nehéz, mert az a típusú ember vagyok, aki szeret nagyot robbantani. Néhány évvel ezelőtt, még kislányként úgy álltam rajthoz, hogy minden ellenfelemet Kovács Katinak képzeltem, akit szerettem volna legyőzni. Ő volt a példakép, mindig elolvastam a cikkeket, amelyek róla, Janics Natasáról és Kati néniről szóltak, s gondolatban azt képzeltem, hogy egyszer velem is megtörténhet ez. Most az én nevem köszön vissza a címekben, kicsit furcsa még, talán hihetetlen is. De azt hiszem, elindultunk azon az úton, ami a nagy álmok felé vezet.

Sabaudia után irány Barcelona Buenos Airesért

Lezajlott a YOG-válogató az olaszországi Sabaudiában, így kiderült, hogy kik jutnak tovább a barcelonai kvalifikációs versenyre a négy szakágakban. Stresszkezelési technikát is kell tanulniuk a fiataloknak.

Hír

A többszörös válogató végén férfi kajakban Kiss Ádám és Majoros Mátyás végzett az első két helyen, és szerzett indulási jogot az áprilisi, barcelonai versenyre, amely az ifjúsági olimpiára kvalifikál majd. Szintén megküzdhet majd a katalán városban a YOG-indulásért férfi kenuban Pálla Balázs és Kuska Bence, női kajakban Rendessy Eszter és Újfalvi Laura, női kenuban pedig Gönczöl Laura és Opavszky Réka.

„Az összesített eredmények alapján azt kell, hogy mondjam, hogy az erősorrend nem változott az elmúlt két hét alatt, azok végeztek elöl, akiket erre a legesélyesebbnek gondoltam. A szakágak első két helyezettjei pedig készülnek tovább a barcelonai folytatásra” – kezdte értékelést Makrai Csaba.

Az utánpótlás szövetségi kapitány szerint a fiatal versenyzők az elmúlt két hétben hűvös, esős időben edzettek, de ez nem zavarta meg a felkészülést.

„Ugyanolyan lelkesedéssel gyakorolták az eszkimó fordulókat, mint otthon a medencében.

Nehezítő körülmény volt, hogy itt, Sabauidában nyílt vízen zajlottak az edzések és a válogató verseny is, de legalább a végére megjött a jó idő, ez egy kicsit a hangulatot is feldobta, bár a víz így is hideg volt.”

Makrai Csaba megjegyezte, hogy mindenki maximálisan profi munkát végzett az edzőtáborban, nem csak a gyerekek, hanem azok az edzők is, akik kimentek velük. „Jó volt látni, hogy ugyanolyan törődéssel foglalkoztak a más egyesületből érkező gyerekekkel, mint a saját versenyzőikkel. Ezúton is köszönöm a munkát Samu Andreának, Németh Gergőnek, László Csabának, Bauer Gyulának, Gönczöl Jánosnak és Agócs Mihálynak. Most hazamegyünk, és otthon folytatjuk a készülést a legjobbakkal mind fizikálisan, mind mentálisan. Konzultáltam a szövetség sportpszichológusával, aki különböző stresszkezelési technikákat és néhány hasznos gyakorlatot fog tanítani ezeknek a gyerekeknek, akiknek még új lesz egy ilyen világverseny hangulata és az ezzel járó nyomás.”

A barcelonai kvalifikációs versenyt április 12. és 15. között rendezik meg, a YOG-ot pedig október 12. és 14. között Buenos Airesben.

A SABAUDIAI VÁLOGATÓ EREDMÉNYE:
FÉRFI KAJAK:

1. Kiss Ádám (Vác)
2. Majoros Mátyás (Lágymányos)
3. Kurdi Csongor (Graboplast-Győr)

FÉRFI KENU:
1. Pálla Balázs (Graboplast-Győr)
2. Kuska Bence (Pacs-Pacs)
3. Pálos Huba (KSI)

NŐI KAJAK:
1. Rendessy Eszter (UTE)
2. Újfalvi Laura (UTE)
3. Kőhalmi Emese (KSI) és Rugási Csilla (KSI)

NŐI KENU:
1. Gönczöl Laura (Pacs-Pacs)
2. Opavszky Réka (Pacs-Pacs)
3. Horányi Dóra (Vác)

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.