Mégse

Kettős magyar győzelem a maraton Eb-n!

Három számban négy érmet nyertek a magyarok a Franciaországban zajló maraton Európa-bajnokság harmadik napján.

Hír

Eddig hatalmas melegben kellett versenyezniük a résztvevőknek, ám szombatra lehűlt az idő, és az eső is komolyan rákezdett, de tökéletesen tudtak alkalmazkodni a mieink a körülményekhez.

A női kenusok versenyével kezdődött a második nap, és mindjárt egy magyar éremmel, hiszen Horányi Dóra harmadik lett, megelőzve a negyedikként célba érő Bónyai Reginát. Horányi ezzel történelmet írt, ugyanis eddig egyetlen versenyző sem tudott három érmet nyerni egy Európa-bajnokságon. Az igazsághoz tartozik, hogy a rövidkörös versenyek most debütáltak hivatalosan az Eb-n, ezzel együtt fantasztikus, amit Horányi Dóra teljesített Franciaországban, hiszen ifi versenyzőként a felnőtteknél egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, valamint korosztályában is begyűjtött egy ezüstöt.

A felnőtt férfi kenusok küzdelmei következtek, itt Laczó Dániel a harmadik helyen végzett, míg Nagy Gergely kilencedik lett.

A női kajakosok versenyében– talán már mondhatjuk, hogy a papírformának megfelelően – kettős magyar siker született. Kiszli Vanda győzött Czéllai-Vörös Zsófia előtt. Ők ketten közel egy percet adtak a teljes mezőnynek.

A nap zárószámában, a férfi kajakosoknál Boros Adrián negyedikként, Mészáros Márton pedig 13.-ként ért célba.

A magyar válogatott hihetetlen fölénnyel vezeti az éremtáblázatot hét arany-, három ezüst- és hét bronzéremmel, a második ukránoknak három aranyuk és egy ezüstjük van. Mivel vasárnap már csak három számban avatnak Európa-bajnokot, így biztosan az éremtábla élén végzünk.

Szabó Gabriella ismét egy csapatban Kozák Danutával

Az Újpesti Torna Egyletben folytatja a pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella. A rutinos versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

Hír

“Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk,

erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival”

– mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.