Mégse

Kettős magyar Eb-siker a felnőtteknél is

A felnőttek is megkezdték szereplésüket a horvátországi maraton Európa-bajnokságon, és ott folytatták, ahol a fiatalok abbahagyták.

Hír

Csütörtökön és pénteken a magyar ifjúsági és U23-as versenyzők összesen 12 érmet nyertek Metkovicban, a szenzációs magyar szereplést pedig folytatták a felnőttek is, akik szombaton és vasárnap szállnak/szálltak vízre. A női kajak egyesek számát a sokszoros világbajnok Csay Renáta senkitől sem zavartatva nyerte meg. Mögötte bő egyperces hátránnyal az a Czéllai-Vörös Zsófia jött be másodikként, aki csütörtökön megnyerte az U23-asok versenyét (ott 22,6 kilométert kellett evezni, itt 26,2-t), így ő két éremmel térhet haza Horvátországból.

A kettős magyar sikert hozó versenyt is vissza lehet nézni, 1 óra 1 percnél látható a rajt és 3 percnél a célbaérés – a közvetítésben a kommentátor a maraton királynőjének nevezte Csay Renátát:

A férfiak kajak egyes versenyében szintén magyar csata volt, csak nem az arany-, hanem az ezüstéremért a portugálok Eb-címvédője, José Ramalho mögött. A 29,8 kilométeres verseny végén Boros Adrián kevesebb mint egy másodperccel előzte meg Máthé Krisztiánt.

A teljes verseny és a szoros hajrá is megtekinthető itt (2:25:56-nál):

Kenu egyesben a férfiaknál Dóczé Ádám negyedik, Nagy Gergely ötödik lett, míg a nőknél Bónyai Regina ugyancsak az ötödik, Sztolyka Rita pedig a hatodik helyen végzett.

Vasárnap a párosok versenyével zárul az Európa-bajnokság, amelyen eddig hét arany, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertünk.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.