Két érmet lapátoltak a hölgyek

Kiemelkedően szerepelt, két érmet is nyert női rafting-válogatottunk a hétvégi boszniai hatos Európa-bajnokságon. Az egység a H2H versenyben bronz-, a szlalomviadalon ezüstérmes lett.

Hír

Korábban mindig elcsúszott egy kis banánhéjon a nagy siker, ezúttal azonban két érmet is nyert női rafting-válogatottunk a boszniai Európa-bajnokságon. A Berekalli Éva, Rozs Bettina, Groholy Orsolya, Lakner Zita, Szakállas Éva, Egedy Nóra, Vituska Ildikó összetételű csapat előzetesen a 3-6. hely megszerzésében reménykedett a viadalon – és ezt három számban is teljesítették: sprintben a 4., H2H-ben a 3., szlalomban a 2. helyen zárt a csapat.

„Az első számban, a sprintben majdnem tökéletes pályát tudtunk menni, a vége azonban nem olyan lett, mint ahogyan szerettük volna, és ennek következtében hét századdal lecsúsztunk a dobogóról – mesélte Berekalli Éva, csapatkapitány. – Ez a hét század kellőképpen inspiráló volt számunkra, így H2H-ben mindenképpen szerettünk volna előrébb lépni. Ebben a számban kiemeltként, a nyolc között várhattuk az ellenfelünket, akik a dán lányok voltak. Korábban már négyesversenyen találkoztunk velünk, akkor ők nyertek, most azonban hatalmas küzdelmek után mi értük el előbb a sodorvonalat. A következő pályánkat a britek ellen vívtuk, akik jól rajtoltak, nem volt esélyünk ellenük, majd a bronzmeccsen jöttek a sprintet nyerő oroszok, akik bár az elején jobban mentek nálunk, a pálya alján hibáztak, amelynek következtében utolértük őket. A végén pedig érvényesíteni tudtuk ellenük a tizenöt-húsz éves síkvizes múltunkat. A csapatunkban öt versenyző van, aki síkvizes kajakos volt, és az a rutin, amit ebben a sportágban megszereztünk, most igazán a hasznunkra vált. A szlalomverseny a kedvencünk, nagyon vártuk ezt a számot annak ellenére is, hogy idehaza nem tudunk készülni rá, és a szervezők sem biztosítottak külön edzéslehetőséget. Ebben a számban az ember szinte együtt él a vízzel, jó pályaismeretre és technikai tudásra van szükség, a mentális képességek sokkal jobban érvényesülnek, mint az erő. Az első körben nem sikerült azt adnunk, amit szerettünk volna, a negyedikek lettünk, viszont a folytatásban a kritikus pontokat jól abszolválva, összeszedetten versenyeztünk a pályán. Az aranyérmet nyerő olaszok csak gyorsaságban voltak jobbak nálunk. A végén a downriverre már elfáradt a csapat, a nyolcadik helyen zártunk, összesítésben pedig a negyedikek lettünk.”

Férficsapatunk számára nem jött ki a lépés, a sprintben megszerzett 4. hely után, H2H-ben a négy közé jutásért kilyukadt a hajójuk, s csak a hetedikek lettek, szlalomban és legerősebb számukban, a downriverben pedig a 8. helyen zártak.

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.