Két érmet lapátoltak a hölgyek

Kiemelkedően szerepelt, két érmet is nyert női rafting-válogatottunk a hétvégi boszniai hatos Európa-bajnokságon. Az egység a H2H versenyben bronz-, a szlalomviadalon ezüstérmes lett.

Hír

Korábban mindig elcsúszott egy kis banánhéjon a nagy siker, ezúttal azonban két érmet is nyert női rafting-válogatottunk a boszniai Európa-bajnokságon. A Berekalli Éva, Rozs Bettina, Groholy Orsolya, Lakner Zita, Szakállas Éva, Egedy Nóra, Vituska Ildikó összetételű csapat előzetesen a 3-6. hely megszerzésében reménykedett a viadalon – és ezt három számban is teljesítették: sprintben a 4., H2H-ben a 3., szlalomban a 2. helyen zárt a csapat.

„Az első számban, a sprintben majdnem tökéletes pályát tudtunk menni, a vége azonban nem olyan lett, mint ahogyan szerettük volna, és ennek következtében hét századdal lecsúsztunk a dobogóról – mesélte Berekalli Éva, csapatkapitány. – Ez a hét század kellőképpen inspiráló volt számunkra, így H2H-ben mindenképpen szerettünk volna előrébb lépni. Ebben a számban kiemeltként, a nyolc között várhattuk az ellenfelünket, akik a dán lányok voltak. Korábban már négyesversenyen találkoztunk velünk, akkor ők nyertek, most azonban hatalmas küzdelmek után mi értük el előbb a sodorvonalat. A következő pályánkat a britek ellen vívtuk, akik jól rajtoltak, nem volt esélyünk ellenük, majd a bronzmeccsen jöttek a sprintet nyerő oroszok, akik bár az elején jobban mentek nálunk, a pálya alján hibáztak, amelynek következtében utolértük őket. A végén pedig érvényesíteni tudtuk ellenük a tizenöt-húsz éves síkvizes múltunkat. A csapatunkban öt versenyző van, aki síkvizes kajakos volt, és az a rutin, amit ebben a sportágban megszereztünk, most igazán a hasznunkra vált. A szlalomverseny a kedvencünk, nagyon vártuk ezt a számot annak ellenére is, hogy idehaza nem tudunk készülni rá, és a szervezők sem biztosítottak külön edzéslehetőséget. Ebben a számban az ember szinte együtt él a vízzel, jó pályaismeretre és technikai tudásra van szükség, a mentális képességek sokkal jobban érvényesülnek, mint az erő. Az első körben nem sikerült azt adnunk, amit szerettünk volna, a negyedikek lettünk, viszont a folytatásban a kritikus pontokat jól abszolválva, összeszedetten versenyeztünk a pályán. Az aranyérmet nyerő olaszok csak gyorsaságban voltak jobbak nálunk. A végén a downriverre már elfáradt a csapat, a nyolcadik helyen zártunk, összesítésben pedig a negyedikek lettünk.”

Férficsapatunk számára nem jött ki a lépés, a sprintben megszerzett 4. hely után, H2H-ben a négy közé jutásért kilyukadt a hajójuk, s csak a hetedikek lettek, szlalomban és legerősebb számukban, a downriverben pedig a 8. helyen zártak.

Slihoczki, Szőke: a felnőttek között is megmutatnák, hogy számolni kell velük

Az idén két kiváló kenus, Slihoczki Ádám és Szőke Attila vehette át a legjobb utánpótláskorú versenyzőnek járó Kolonics György-díjat. A versenyzők C-2 1000 méteren világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyertek, a legbiztosabb tagjai voltak az ifjúsági válogatottnak. A fiúk egyöntetűen vallják, túlszárnyalták az elképzeléseiket és rengeteg motivációt adott számukra ez az év.

Hír

Jó úton jár Slihoczki Ádám és Szőke Attila. A két kenus nagy reménysége a sportágnak, az olimpiai számban, C-2 1000 méteren magasan a korosztályuk fölé tudnak emelkedni, olyan időkkel nyerik a versenyeket, amellyel az U23-as korosztályban is a legjobbak lennének. Hogy a tehetségük mellett minek köszönhetik ezt a sikert? És miként értékelik ezt az idényt?

“Az egész év olyan volt mint amilyennek elterveztük – meséli Slihoczki Ádám. – Előzetesen a világbajnoki dobogót céloztuk meg, ami meglett, ráadásul aranyat nyertünk Pitestiben, szóval túl is szárnyaltuk önmagunkat. Teljesen elégedett vagyok ezzel az idénnyel, és úgy érzem, új szintre emelkedett a pályafutásom. Szerintem rengeteget fejlődtünk Attilával, idén a táv utolsó fele egyértelműen jobb volt, mint korábban. Sokat készültünk rá, hogy minél jobban meg tudjunk indulni az utolsó kétszáz méteren. A legnagyobb erősségünknek azt tartom, hogy legjobb barátként szinte egy emberként evezünk a hajóban, és tényleg mindenről nyíltan tudunk beszélni.”

“Nekem is mindenképp pozitív az év – teszi hozzá Szőke Attila. – Sok jó eredményt értünk el, és sokat tanultunk, amiből meríthetünk a következő évre is. Én leginkább motivációban és koncentrációban fejlődtem. Úgy érzem, egyre több mindenre odafigyelek egy edzés vagy verseny alkalmával, összeszedettebb vagyok, jobban be tudom osztani az időmet. Hogy mitől jó a párosunk? Szerintem egy jó egységhez elengedhetetlen a jó kapcsolat, ami a bizalomra épül, s ez megvan közöttünk Ádámmal. Jó érzés, hogy megkaptuk ezt a díjat, mert úgy érzem figyelnek ránk, és ez az elismerés is rengeteg motivációt ad. Sokkal könnyebb így elkezdeni a téli alapozást.”

És hogy mit terveznek az elkövetkező idényre a fiatalok?

“A jövő évben az U23-as korosztályban szeretnénk a legjobbak lenni itthon, s jó lenne indulni a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon – mondta Slihoczki Ádám. – És természetesen a felnőtt mezőnyben is szeretnénk megmutatni, hogy számolni kell velünk. A Kolonics-díj óriási megtiszteltetés kenusként, igyekszünk a továbbiakban is méltók lenni ehhez a kitüntetéshez.”

Nem esett messze az alma a fájától…

Nagy lendülettel dolgozik a kölyök válogatott Dunavarsányban. A hét során több erőpróba elé is állították a fiatalokat, akikre a vízen és a szárazföldön is felmérések vártak. És mint kiderült: nem esik messze az alma a fájától...

Hír

Egy hétre a dunavarsányi edzőtáborba költözött a kölyök válogatott. Öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzettek a fiatalok, akikre jó pár felmérés is várt a hat nap során. A gyerekek 2000 méteren, 10 kilométeren és Cooper-futásban mérték össze tudásukat, és a tehetségük mellett az is kiderült: nem esik messze az alma a fájától.

Férfi kajakban ugyanis 10 kilométeren Kolozsvári Gábor és Csay Renáta fia, Kolozsvári Brúnó érte el a legjobb eredményt, aki a 2000 métert megnyerő Panyik Zsombort utasította maga mögé. Van, akinek a Panyik név is ismerősen cseng, Zsombor édesapja, Panyik János és édesanyja, Dira Bernadett több téli olimpiát is megjárt biatlonosként. A Cooper-teszt során az MTK-sok fiatalja, Kollek Bálint magasodott ki a mezőnyből, aki 3280 méterrel nyerte meg a futást Kóródi Vencel előtt, de a pécsi Holczer Ákosnak és a szarvasi Keller Gergőnek is sikerült két-két dobogós helyet begyűjteni a három próba során.

A lány kajakosok között a vízen a KSI-Gyoma fiatalja, Várkonyi Sarolta vitte a prímet, aki 2000 méteren és 10 kilométeren is a legjobb tudott lenni. Előbbi számban Nemes Rékát és György Porst Hangát, utóbbiban Sági Alízt és Horváth Maját utasította maga mögé. A Cooper-teszten a kaposvári Szerafin Zsófia érte el a legjobb eredményt 2960 méterrel, a második helyen Paróczi Réka, a harmadikon Németh Alma Eszter zárt.

A férfi kenusoknál a szegedi Gyányi Levente és a DKSC-s Böszörményi Bendegúz magasodott ki a mezőnyből. Gyányi a 2000 métert és a 10 kilométert nyerte meg Böszörményi előtt, futásban azonban utóbbi versenyző volt a jobb. 2000 méteren Molnár Csanád, 10 km-en Szilágyi Balázs, míg a Cooper-tesztben Csanki Imre szerzett harmadik helyet.

Gratulálunk a fiataloknak!