Kész a vízitelep Baján

Egy több éves, lépcsőzetes fejlesztés végeredményeként Baján, gyönyörű környezetben, a Petőfi-Szigeten csodálatos vízisport-bázis: Kajak-Kenu Pont és egyben csónakház létesült, amely nemcsak a helyi utánpótlásnak, az igazolt versenyzőknek lett otthona, hanem a városi szabadidősportnak, és a vízi turizmusnak is. Az idén 10 éves Bajai Vízisport Klub 2016-ban költözött erre a telepre, az építkezés a mai átadóval befejeződött.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az ünnepségen elmondta: az elmúlt két évben nagyon sok, bajaihoz hasonló vízitúra-megállóhelyet, Kajak-Kenu Pontot adtak át szerte az országban. Hangsúlyozta: a vízpartokon olyan létesítményeket igyekeztek kialakítani, ahol a szabadidejükben mozogni vágyók is kipróbálhatják magukat a vízi sportokban. A Duna teljes szakaszán és Magyarország középső részén, valamint a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz kapcsolódó, mintegy száz pontból álló hálózat jövő nyárra készül el teljesen – tette hozzá a szövetség elnöke.

A vízitúra-megállóhelyek kialakítását európai uniós forrásból finanszírozzák a négy éve elindított Bejárható Magyarország Program keretében, amelyben a vitorlázás, a gyalogos turisztika, a kerékpározás és a lovaglás mellett a vízi sportágak is helyet kaptak. Schmidt Gábor szerint a vízi sportolás ma már túlmutat a kajak-kenu sporton, az utánpótlás-nevelésen, éppen ezért egy olyan közösséget próbálnak építeni, amely felelősséget érez olyan értékek iránt, mint a környezet védelme, a víz tisztasága és egymás tisztelete.

A szövetség elnöke kiemelte: a jövőben új kampányt indítanak “A világ a mi szemünkkel” elnevezéssel, mert szerinte egy olyan országban, amely ennyire gazdag természetes vizekben, fontos, hogy minél több időt töltsenek az emberek a szabadban, élvezzék a természeti környezet minden előnyét és a vízi sportok nyújtotta örömöket.

Nyirati Klára, Baja Város Önkormányzatának polgármestere köszönetet mondott Hoffmann Mónikának, a Bajai Vízisport Klub elnökének és Schmidt Gábor elnök úrnak az elmúlt időszakban végbemenő fejlesztések megvalósításáért, valamint hozzátette, hogy fontosnak tartja a minél színvonalasabb környezetet, amelyben a profi sportolók, valamint a szabadidősport iránt érdeklődők hódolhatnak a sportágnak.

Hoffmann Mónika, a Bajai Vízisport Klub elnöke azt mondta: a területet a Petőfi-szigeten a bajai önkormányzat bocsátotta a klub rendelkezésére még 2015-ben. Az idén tíz éves, hatvanfős kajak-kenu klub elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület, de szabadidő-sportoló felnőtteket is fogadnak, és szinte minden évben vannak paraversenyzőik is.

Az új vízitelep három lépcsőben épült meg, egyrészt uniós forrásból, amely nagyságrendileg 50 millió forintot tett ki. További két lépcsőben pedig – az utánpótlás-nevelő tevékenység miatt – kiemelt sportágfejlesztési forrásokat is felhasználtak, amely 40 millió forintot jelentett.

A három évvel ezelőtti beruházás során egy konténerekből álló egységet telepítettek a vízitelepre, amelyekben két öltözőt, edzőtermet, két fürdőhelyiséget és mosdót, valamint egy irodát alakítottak ki. A hajótároló, a lejáró és a most átadott csónakház építését tavaly év végén kezdték el. Az épületben, amelyet Schmidt Gábor, és Baja polgármestere, Nyirati Klára adott át, közösségi teret, vizesblokkokat és öltözőket alakítottak ki.

Fotó: Kovács Attila

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók