Keretes szerkezet

csúcsközelben

9 aranyéremmel fordult rá a záró három számra a magyar kajak-kenu válogatott Plovdivban, az Európa-bajnokságon és az éremtermelés a leghosszabb távon is folytatódott. Bodonyi Dóra nyerte szombaton a csapat első aranyérmét, vasárnap pedig az utolsót is K-1 5000 méteren. Jól szerepelt férfi C-1-ben Varga Dávid is, aki pedig ezüstérmes lett. Hüttner Csaba csapata összesen 10 arany-, 3 ezüst és 3 bronzérmet szerzett, a magyar válogatott az elmúlt 10 évben egyszer sem zár ilyen eredményesen Európa-bajnokságot.

Pedig a rajt nem sikerült jól Bodonyi Dórinak, aki az első 1000 méteren kissé a hajóját is összetörte a helyezkedések során. Ennek ellenére a magyar lánynak sikerült az első fordulóban az élre állni és onnantól kezdve végig ő vezetett, mégsem tudták a hajrában utolérni riválisai.

„A végén nagyon jött oldalról a német és a spanyol lány, de nem tudtak megelőzni. Szerencsére az otthoni válogatókon gyakoroltam, hogy sokat vezetve is kibírjam a finist. Örülök, hogy sikerült két egyéni Európa-bajnoki címet szereznem, ami különösen azért jó érzés, mert nem indult jól a szezonom és mélyről jöttem fel” – nyilatkozta a verseny után Bodonyi Dóra, aki az 5000 méter mellett tegnap a K-1 1000 méteres számot is megnyerte.

Férfi C-1 5000 méteren Varga Dávid óriásit versenyzett a németek háromszoros olimpiai bajnokával, Sebastian Brendellel. Dávid az első forduló után meglépett, Brendel csak a nagy kör végén érte utol a fordulóban. A táv nagy részét ketten tették meg az élen, váltott vízen, a német csak a hajrában volt jobb, mögötte a magyar kenus ezüstérmet szerzett, a lengyel Kaminski pedig több mint fél perccel lemaradva lett harmadik.

„Sokáig haladtunk az élen ketten, Brendel háromszor is indított és próbált ledobni vízről, de ezeket sikerült lereagálnom. Az utolsó egyenesre hagyta a döntést, ezúttal nem tudtam megverni. A verseny után odajött hozzám Sebastian, mondta, hogy nagyon kemény csatára kényszerítettem és gratulált, megpróbálok neki a világbajnokságon visszavágni” – mondta Varga Dávid.

A maratoni világ- és Európa-bajnok Solti László kőkemény heteken van túl, 2 hete a maraton Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet, múlt héten a gyorsasági válogatón szerepelt, ezen a hétvégén pedig az első válogató eredménye alapján rajthoz állt K-1 5000 méteren a gyorsasági Európa-bajnokságon is. A magyar versenyző a rajt után jól tartotta magát, de nem tudott bekerülni az első bolyba és végül hetedik lett. A számot a német Max Hoff nyerte a portugál Pimenta és a norvég Vold előtt.

A magyar válogatott az éremtáblázatot toronymagasan megnyerve 10 arannyal, 16 éremmel és összesen nyolc olimpiai számban elért dobogós helyezéssel zárta az Európa-bajnokságot, úgy, hogy ezen a hétvégén rengeteg fiatal versenyző debütált a csapatban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók