Kenus összetartás a felemelkedés jegyében

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány Mátraházára invitálta a férfi kenu szakág képviselőit, a felnőtt, valamint az utánpótlás válogatott tagjai csütörtökön, pénteken és szombaton összetartáson vehettek részt, amely egyben afféle "kibeszélő show" is volt a versenyzők számára.

Hír

Az elmúlt két esztendőben gödörben volt a férfi kenu szakág, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a kikapaszkodás érdekében összetartásra invitálta a felnőtt és utánpótlás versenyzőket. Csütörtökön, pénteken és szombaton Mátraházán találkoztak egymással a szakág képviselői, akik többek között meghallgathatták az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György meglátásait és lelkesítő beszédeit, valamint videón megnézhették a nagy bajnokok, Tatai Tibor, Foltán László és Vaskuti István, Kolonics György és a többiek nagy győzelmeit.

“Úgy tervezem, hogy havonta egyszer összehozom a kenus szakág képviselőit, a versenyzők kötetlenül beszélgethetnek a szakággal kapcsolatos kérdésekről, problémákról, és ami a legfontosabb megismerhetik egymást – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. – A két nap során sikerült a felnőtt válogatott tagjaival egyenként leülni, és személyes beszélgetéseket keretében átrágni magunkat azon, hogy melyek a szakágat érintő legfontosabb feladatok, mik a problémák. Tudni akartam, hogy miként látják magukat a versenyzők, mit szeretnének ők elérni, és természetesen tudatni akartam velük az én elképzeléseimet is.”

Hüttner Csaba számára – korábbi kenusként – különösen fontos volt ez a hétvége, és ahogy mondta: sok jó meglátással, pozitív érzésekkel sikerült eljönnie erről az összetartásról.

“Vasbányai Henrik példának okáért elmondta: tisztában van vele, hogy az elmúlt években miért nem jöttek úgy az eredmények, mint 2013-ban, amikor világbajnoki címet szerzett Mike Róberttel. Saját bevallása szerint, nem tett meg mindent a siker érdekében, de látja a hiányosságait, a hibáit, amelyeket szeretne orvosolni a tokiói olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki elmondta: Vasbányai korábbi párja, Mike Róbert betegség miatt nem tudott jelen lenni ezen az összetartáson.

“Sok értékes gondolat elhangzott ezeken a beszélgetéseken, és ami előremutató, hogy mindenki úgy jött ide, tenni szeretne a kenus szakág felemelkedése érdekében. Az esti vacsoránál kaptam meg az egyik legjobb visszacsatolást, egy váci ifjúsági versenyző azt mondta, most többet tanult, mint az elmúlt öt évben összesen az iskolában. Úgy látom, a motivációs beszédek a legjobbat hozták ki mindenkiből, s bízom benne, ha havonta egyszer összeülnek így a szakág képviselői, lesz előremozdulás az eredményekben – folytatta a szakember, aki hozzátette: a versenyzők egy Mátraháza-Kékes futással zárták az összetartást.

Csakhogy érzékeljék, a csúcs mindenki számára elérhető…

Csúcsformán kívül is kiváló szereplés

Az éremszámmal elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki szerint a csúcsformát a válogatóra időzítő magyar csapat így is jól teljesített a szegedi kajak-kenu Világkupán.

Szeged2018
Hír

„Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, hogy olimpiai számban nem szereztünk aranyérmet – kezdte az értékelést Hüttner Csaba a szegedi Világkupán 24 érmet nyert, így az éremtábla élén végzett magyar válogatott teljesítményéről. – Természetesen ez egy nagyon fontos nemzetközi verseny volt, ráadásul hazai közönség előtt, de ne felejtsük el, hogy nekünk két hét múlva lesz a válogatónk, akkorra időzítették a csúcsformát a versenyzők, nem pedig mostanra.”

Kiemelte, hogy az új olimpiai számban, 500 méteren mindkét férfi kajak négyesünk felállhatott a dobogóra, amely azt jelenti, hogy van nyolc olyan versenyzőnk, akik közül egy négyest kialakítva meg tudjuk majd szerezni az olimpiai kvótát.

„A női mezőnyben lesz a legsűrűbb a válogató, hiszen 500 egyesben dől el, hogy ki ül a négyesbe, tehát nagy baklövés lett volna, ha a versenyzők ide hozzák ki a csúcsformát. Ezzel együtt láttunk kiváló időeredményt Bodonyi Dórától, akit csak egy új-zélandi kajakos vert meg, de ők ugye csúcsformában érkeztek ide a válogatójuk után. Kellemes meglepetés volt a Lucz Anna, Kiss Blanka páros teljesítménye is.”

A kenusoknál látott előrelépést Hüttner Csaba, kiemelte, hogy Hajdu Jonatánék két számban is a dobogóra álltak, és már 500 méteren is tudnak jól menni, a kapitány reméli, hogy jövőre, olimpiai számban, 1000 méteren is számolni kell majd velük.

„Az egyik legnagyobb mezőny női kenuban volt, hiszen volt olyan szám, ahol hat előfutamot rendeztek. Nagyon jó jel, hogy a szegedi Nagy Bianka ifjúsági korú versenyzőként is dobogóra tudott állni, tehát van még egy emberünk Balla Virágon, Takács Kincsőn és Lakatos Zsanetten kívül, aki nemzetközi versenyen is kimagaslót tud nyújtani.”

A duisburgi Világkupára jóval kisebb és fiatalabb magyar küldöttség utazik, a két férfi kajak négyesben két-két ember helyet cserél, Balaska és Birkás megy Mozgival és Somoráczzal, míg a másik hajóba Tótka, Molnár, Kuli és Dudás ül be. Mellettük Nagy Bianka, Molnár Csenge, Apagyi Levente, Csizmadia Kolos és Varga Márk alkotja még a magyar csapatot.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.