Mégse

Kenus összetartás a felemelkedés jegyében

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány Mátraházára invitálta a férfi kenu szakág képviselőit, a felnőtt, valamint az utánpótlás válogatott tagjai csütörtökön, pénteken és szombaton összetartáson vehettek részt, amely egyben afféle "kibeszélő show" is volt a versenyzők számára.

Hír

Az elmúlt két esztendőben gödörben volt a férfi kenu szakág, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a kikapaszkodás érdekében összetartásra invitálta a felnőtt és utánpótlás versenyzőket. Csütörtökön, pénteken és szombaton Mátraházán találkoztak egymással a szakág képviselői, akik többek között meghallgathatták az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György meglátásait és lelkesítő beszédeit, valamint videón megnézhették a nagy bajnokok, Tatai Tibor, Foltán László és Vaskuti István, Kolonics György és a többiek nagy győzelmeit.

“Úgy tervezem, hogy havonta egyszer összehozom a kenus szakág képviselőit, a versenyzők kötetlenül beszélgethetnek a szakággal kapcsolatos kérdésekről, problémákról, és ami a legfontosabb megismerhetik egymást – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. – A két nap során sikerült a felnőtt válogatott tagjaival egyenként leülni, és személyes beszélgetéseket keretében átrágni magunkat azon, hogy melyek a szakágat érintő legfontosabb feladatok, mik a problémák. Tudni akartam, hogy miként látják magukat a versenyzők, mit szeretnének ők elérni, és természetesen tudatni akartam velük az én elképzeléseimet is.”

Hüttner Csaba számára – korábbi kenusként – különösen fontos volt ez a hétvége, és ahogy mondta: sok jó meglátással, pozitív érzésekkel sikerült eljönnie erről az összetartásról.

“Vasbányai Henrik példának okáért elmondta: tisztában van vele, hogy az elmúlt években miért nem jöttek úgy az eredmények, mint 2013-ban, amikor világbajnoki címet szerzett Mike Róberttel. Saját bevallása szerint, nem tett meg mindent a siker érdekében, de látja a hiányosságait, a hibáit, amelyeket szeretne orvosolni a tokiói olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki elmondta: Vasbányai korábbi párja, Mike Róbert betegség miatt nem tudott jelen lenni ezen az összetartáson.

“Sok értékes gondolat elhangzott ezeken a beszélgetéseken, és ami előremutató, hogy mindenki úgy jött ide, tenni szeretne a kenus szakág felemelkedése érdekében. Az esti vacsoránál kaptam meg az egyik legjobb visszacsatolást, egy váci ifjúsági versenyző azt mondta, most többet tanult, mint az elmúlt öt évben összesen az iskolában. Úgy látom, a motivációs beszédek a legjobbat hozták ki mindenkiből, s bízom benne, ha havonta egyszer összeülnek így a szakág képviselői, lesz előremozdulás az eredményekben – folytatta a szakember, aki hozzátette: a versenyzők egy Mátraháza-Kékes futással zárták az összetartást.

Csakhogy érzékeljék, a csúcs mindenki számára elérhető…

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

Így élnek fiataljaink az olimpiai faluban

Buenos Aires északi kerületében, Villa Soldatiban vannak elszállásolva az ifjúsági olimpián megmérkőző sportolók, akiknek a biztonságára különösen figyelnek az olimpiai falu bejáratánál – írja a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Hír

Az olimpiai faluban remek a hangulat, köszönhetően a hely kialakításának, valamint a különböző országokból érkező sportolók közvetlen kapcsolatának. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerjen más sportolókat, barátságot kössön olyanokkal, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lehetősége lett volna találkozni. A szálláshelyek már messziről árulkodnak arról, melyik nemzet sportolói pihennek odabent két edzés között; az erkélyekről nemzeti lobogók lógnak, ahogy az szokás a játékokon.

A falu bejáratánál a játékok hivatalos ajándéktárgyait lehet megvásárolni azoknak, akiknek a szép emlékek és az esetleges érmek nem lennének elég emlékeztetőek a Dél-Amerikában töltött hetekről. Az eladók egyébiránt egy igazi dél-amerikai különlegességgel, matéteával is megvendégelik a sportolókat.

Az olimpiai faluban kialakítottak egy nagy játékzónát is, ahol többek között focizhatnak és röplabdázhatnak is a fiatalok, már amikor nem edzenek. Egy hatalmas dartstábla is ki van ide állítva, de akinek csocsózni vagy pingpongozni támadna kedve, annak sem kell félnie. Ezek a játékok nem csak a kikapcsolódást szolgálják, és semmiképp sem a versengést hivatottak erősíteni, hanem az egy nyelvet nem beszélők közötti baráti viszony kialakítását.

A falu rendelkezik egészségügyi- és edzésközponttal, valamint arra is megtanítják a sportolókat, hogyan vegyenek fel és szerkesszenek videókat, hogy azokat feltöltve a közösségi médiára, az otthoniakat folyamatosan tájékoztathassák, mivel is telnek a napjaik az argentin fővárosban.

A magyar kajak-kenusokat Rendessy Eszter (kajak), Gönczöl Laura (kenu), Kiss Ádám (kajak) és Pálla Balázs (kenu) képviseli.

Október 10-ig napi két edzéssel készülnek a rajtra. A síkvízi versenyt, amelyben jóval nagyobb esélyünk van az éremszerzésre mind a négy szakágban, október 12-én és 13-án rendezik, míg a szlalomra október 15-én és 16-án kerül sor.

További helyszíni fotók Instagram-oldalunkon:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rendessy Eszter, Gönczöl Laura, Kiss Ádám és Pálla Balázs már napi két edzéssel készül Buenos Airesben az ifjúsági olimpiára. #you #olympics

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,