Kenus összetartás a felemelkedés jegyében

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány Mátraházára invitálta a férfi kenu szakág képviselőit, a felnőtt, valamint az utánpótlás válogatott tagjai csütörtökön, pénteken és szombaton összetartáson vehettek részt, amely egyben afféle "kibeszélő show" is volt a versenyzők számára.

Hír

Az elmúlt két esztendőben gödörben volt a férfi kenu szakág, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a kikapaszkodás érdekében összetartásra invitálta a felnőtt és utánpótlás versenyzőket. Csütörtökön, pénteken és szombaton Mátraházán találkoztak egymással a szakág képviselői, akik többek között meghallgathatták az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György meglátásait és lelkesítő beszédeit, valamint videón megnézhették a nagy bajnokok, Tatai Tibor, Foltán László és Vaskuti István, Kolonics György és a többiek nagy győzelmeit.

“Úgy tervezem, hogy havonta egyszer összehozom a kenus szakág képviselőit, a versenyzők kötetlenül beszélgethetnek a szakággal kapcsolatos kérdésekről, problémákról, és ami a legfontosabb megismerhetik egymást – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. – A két nap során sikerült a felnőtt válogatott tagjaival egyenként leülni, és személyes beszélgetéseket keretében átrágni magunkat azon, hogy melyek a szakágat érintő legfontosabb feladatok, mik a problémák. Tudni akartam, hogy miként látják magukat a versenyzők, mit szeretnének ők elérni, és természetesen tudatni akartam velük az én elképzeléseimet is.”

Hüttner Csaba számára – korábbi kenusként – különösen fontos volt ez a hétvége, és ahogy mondta: sok jó meglátással, pozitív érzésekkel sikerült eljönnie erről az összetartásról.

“Vasbányai Henrik példának okáért elmondta: tisztában van vele, hogy az elmúlt években miért nem jöttek úgy az eredmények, mint 2013-ban, amikor világbajnoki címet szerzett Mike Róberttel. Saját bevallása szerint, nem tett meg mindent a siker érdekében, de látja a hiányosságait, a hibáit, amelyeket szeretne orvosolni a tokiói olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki elmondta: Vasbányai korábbi párja, Mike Róbert betegség miatt nem tudott jelen lenni ezen az összetartáson.

“Sok értékes gondolat elhangzott ezeken a beszélgetéseken, és ami előremutató, hogy mindenki úgy jött ide, tenni szeretne a kenus szakág felemelkedése érdekében. Az esti vacsoránál kaptam meg az egyik legjobb visszacsatolást, egy váci ifjúsági versenyző azt mondta, most többet tanult, mint az elmúlt öt évben összesen az iskolában. Úgy látom, a motivációs beszédek a legjobbat hozták ki mindenkiből, s bízom benne, ha havonta egyszer összeülnek így a szakág képviselői, lesz előremozdulás az eredményekben – folytatta a szakember, aki hozzátette: a versenyzők egy Mátraháza-Kékes futással zárták az összetartást.

Csakhogy érzékeljék, a csúcs mindenki számára elérhető…

Kortalan Kortárs Kozmannal

Decemberben egy éves a nagy sikerű Kortalan Kortárs című előadássorozat, ami valódi összművészeti élményt nyújt. Az előadások során Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa színésznők kortárs magyar szövegeket visznek színpadra. Minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, majd az est témájáról a kétszeres olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok Kozmann Györggyel beszélgetnek a színpadon.

Hír

A vasárnapi előadás témája, “Az első”. A művészek esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik a színpadon. A színésznők az est második felében pedig Szily Nórával beszélgetnek és együtt járják körül az előadás témáját az est vendégével, aki ezúttal a korábbi kiváló kenus, Kozmann György lesz.

Az előadás december 17-én, vasárnap 19.30-kor kezdődik a Mozsár Műhelyben. Jegyrendelés itt.

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.