Mégse

Kenus összetartás a felemelkedés jegyében

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány Mátraházára invitálta a férfi kenu szakág képviselőit, a felnőtt, valamint az utánpótlás válogatott tagjai csütörtökön, pénteken és szombaton összetartáson vehettek részt, amely egyben afféle "kibeszélő show" is volt a versenyzők számára.

Hír

Az elmúlt két esztendőben gödörben volt a férfi kenu szakág, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a kikapaszkodás érdekében összetartásra invitálta a felnőtt és utánpótlás versenyzőket. Csütörtökön, pénteken és szombaton Mátraházán találkoztak egymással a szakág képviselői, akik többek között meghallgathatták az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György meglátásait és lelkesítő beszédeit, valamint videón megnézhették a nagy bajnokok, Tatai Tibor, Foltán László és Vaskuti István, Kolonics György és a többiek nagy győzelmeit.

“Úgy tervezem, hogy havonta egyszer összehozom a kenus szakág képviselőit, a versenyzők kötetlenül beszélgethetnek a szakággal kapcsolatos kérdésekről, problémákról, és ami a legfontosabb megismerhetik egymást – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. – A két nap során sikerült a felnőtt válogatott tagjaival egyenként leülni, és személyes beszélgetéseket keretében átrágni magunkat azon, hogy melyek a szakágat érintő legfontosabb feladatok, mik a problémák. Tudni akartam, hogy miként látják magukat a versenyzők, mit szeretnének ők elérni, és természetesen tudatni akartam velük az én elképzeléseimet is.”

Hüttner Csaba számára – korábbi kenusként – különösen fontos volt ez a hétvége, és ahogy mondta: sok jó meglátással, pozitív érzésekkel sikerült eljönnie erről az összetartásról.

“Vasbányai Henrik példának okáért elmondta: tisztában van vele, hogy az elmúlt években miért nem jöttek úgy az eredmények, mint 2013-ban, amikor világbajnoki címet szerzett Mike Róberttel. Saját bevallása szerint, nem tett meg mindent a siker érdekében, de látja a hiányosságait, a hibáit, amelyeket szeretne orvosolni a tokiói olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki elmondta: Vasbányai korábbi párja, Mike Róbert betegség miatt nem tudott jelen lenni ezen az összetartáson.

“Sok értékes gondolat elhangzott ezeken a beszélgetéseken, és ami előremutató, hogy mindenki úgy jött ide, tenni szeretne a kenus szakág felemelkedése érdekében. Az esti vacsoránál kaptam meg az egyik legjobb visszacsatolást, egy váci ifjúsági versenyző azt mondta, most többet tanult, mint az elmúlt öt évben összesen az iskolában. Úgy látom, a motivációs beszédek a legjobbat hozták ki mindenkiből, s bízom benne, ha havonta egyszer összeülnek így a szakág képviselői, lesz előremozdulás az eredményekben – folytatta a szakember, aki hozzátette: a versenyzők egy Mátraháza-Kékes futással zárták az összetartást.

Csakhogy érzékeljék, a csúcs mindenki számára elérhető…

Magyar és fehérorosz dominancia 500-on

Az 500 méteres döntők során is a magyar csapat szerepelt a legjobban Szolnokon, az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságon. A házigazdák 5 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a vasárnap délelőttöt, míg a fehérorosz csapat egy aranyérmet, viszont 5 második helyezést és 1 bronzérmet is gyűjtött.

Hír

Férfi K-1 500 méteren a tegnapi hosszabb távhoz hasonlóna Steven McTavish kifogott a mezőnnyel. Ugyan a magyar Noé Zsombor kezdett jobban, féltávnál azonban az ausztrál versenyző utolérte és végül több mint két másodperccel nyert a magyar kajakos előtt, a harmadik pedig a németek egyik legjobbja, Felix Frank lett.

A férfi kenu egyeseknél a fehérorosz Krysko kezdett jól, de aztán jött a magyar Viola Viktor és mellette a brit Jonathan Johnson is. Végül a finisben a magyar versenyző ment a leggyorsabban és hajszállal megverte a fehéroroszt, a bronzérmet pedig Johnson szerezte meg.

Női kajak egyesben a német versenyző kezdett jól, de a cseh Katerina Slivanska is gyors volt az első kétszáz méteren. A magyar Szénási Zsófia azonban nem vesztette el hidegvérét, a saját taktikája szerinte evezett végig és a hajrát ő bírta a legjobban, így a mellette rajtoló Neumiarzhytskaya-val együtt felőrölte a mezőnyt. Zsófia hajszállal a fehérorosz előtt lett első, míg a német Koether végül bronzérmet szerzett.

A női kenusoknál C-1 500 méteren a magyar Kisbán Zsófia nyert elképesztő fölénnyel fehérorosz és ukrán riválisa előtt.

“Arra gondoltam, hogy elejét meghajtom, mert tudtam, hogy az ukrán lány maratonista, így biztos, hogy a végét bírni fogja.

Bejött a taktikám “

– mondta Kisbán Zsófia, aki a kenuzás mellett a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója.

A párosok között is arattak a magyarok. Férfi K-2-ben győzött a Hérics Dávid, Gacsal Ákos duó, míg a nőknél szintén 500 párosban az U23-as világbajnok Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita egység nyert.

“Azért az U23-as világbajnoki győzelem egy kicsit nehezebb volt, itt úgy álltunk oda, hogy már előre éreztük, ez meglesz. Egyébként ugyanazzal a taktikával versenyeztünk, mint két hete, ha sikerül nyernünk itt 200 méteren is, akkor kiválóan zárjuk ezt a szezont” – mondta Malcsiner Eszter.

Női kenuban a fehérorosz Trukhanovich, Vikhruk páros nyert, itt második lett a magyar egység, vagyis Kisbán Zsófia és Sáling Laura, míg férfi kenuban a lengyel Aleksander Kitewski, Grzegorz Brynski duó volt a leggyorsabb.

A férfi kajaknégyesek olimpiai számában a Tobias-Pascal Schultz, Björn Barthel, Felix Frank, Felix Landes összeállítású egység nyerte a világbajnoki aranyérmet, mögöttük a magyarok lettek a másodikok, a bronzérmet pedig Fehéroroszorág szerezte meg.

C-4 500 méteren a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Machácek alkotta négyes lett az első az ukránok és a fehérorosz négyes előtt.

“Rengeteg jó egység szerepelt a döntőben, csak az utolsó 50 méterünknek, a nagy hajrának köszönhetjük, hogy nyerni tudtunk.

Azt hittem, hogy elájulok a végén, annyira kihajtottam magam, így viszont most nagyon boldog vagyok.

Tetszik a pálya, bár féltem kicsit, hogy lötyögni fog a víz, de nem voltak hullámok” – mondta David Machácek, aki a Prágai Műszaki Egyetemen mérnöknek tanul.

Női négyesben Lengyelország (Dominika Wlodarczyk, Paulina Markiewicz, Klaudia Cyrulewska, Malgorzata ) szerzett világbajnoki aranyérmet a német hajó előtt, a harmadik helyért pedig nagyot csatáztak a fehéroroszok, a magyarok és a spanyol egység, bronzérmet végül Fehéroroszország viheti haza.

Délután a 200 méteres döntőkkel zárul az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon.

Az első nap után elégedett a mezőny

A német csapat egyik legjobb kajakosa, Felix Frank elégedett a szervezéssel. Ő három számban, K-1 500, valamint K-4 500 és 1000 méteren is rajthoz áll a hétvége során. A brit kenus, Jonathan Jones szerint Szolnok szép város és őt nagyon emlékezteti Szegedhez, a japán női négyes versenyzője, Mihana Shishido pedig azt mondta, hogy jobban szeret kajakozni, mint tanulni. A szolnoki verseny első napja minden általunk megkérdezett versenyző számára kiválóan telt.

Egyetemi VB
Hír

Pénteken rendezték az 1000- és az 500 méteres elő és középfutamokat a Szolnokon zajló Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon. A erősebb csapatok versenyzői az előfutamokból egyből a szombati és a vasárnapi döntőkbe kerültek, de azok a sportolók is jókedvűen nyilatkoztak, akik csak a középfutamból, vagy onnan sem jutottak be a legjobbak közé.

“Csak vasárnap fogunk versenyezni, de a társaimmal már kipróbáltuk a pályát, jót eveztünk és kényelmesnek találjuk az itteni körülményeket” – mondta a japán női kajaknégyes tagja, Shishido Mihana, aki az 500 négyes mellett K-2 200 méteren is rajthoz áll majd. A 22 éves versenyző elárulta, hogy bár egyetemista, de a matematika-tanulásnál sokkal jobban szeret kajakozni.

Három számban is rajthoz áll a német egyetemi válogatott egyik legjobbja, a kajakos Felix Frank. A versenyző tagja az 1000 méteren és a 500-on rajtoló négyeshajónak, valamint indul K-1 500 méteren is. Ma mindhárom versenyszám selejtezőjéből futamgyőztesként jutott a döntőbe.

“Egész évben a felnőtt válogatottal készültem, hetente 20 edzésem van.

Elégedett vagyok a szervezéssel és tetszik a város is, tegnap ettem egy finom gulyáslevest az egyik szolnoki étteremben” – mondta Felix Frank, aki létesítmény-üzemeltetési mérnöknek tanul.

A brittek kenusa, Jonathan Jones is jól szerepelt ma, C-1 500 és 1000 méteren egyből döntőbe jutott.

“Szerintem ennek a reggatának jobb a hangulata, mint egy  felnőtt világversenynek, mert

az itt vízre szálló sportolókban több a közös, hiszen mindannyian hallgatók is vagyunk.

A városban sok szép régi épületet láttam, szerintem hasonlít Szegedre” – jelentette ki a gépészmérnöknek tanuló kenus.

Az világbajnokságon szombaton délelőtt rendezik az 1000 méteres döntőket, délután pedig a 200 méteres előfutamokat.