Kenus összetartás a felemelkedés jegyében

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány Mátraházára invitálta a férfi kenu szakág képviselőit, a felnőtt, valamint az utánpótlás válogatott tagjai csütörtökön, pénteken és szombaton összetartáson vehettek részt, amely egyben afféle "kibeszélő show" is volt a versenyzők számára.

Hír

Az elmúlt két esztendőben gödörben volt a férfi kenu szakág, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány a kikapaszkodás érdekében összetartásra invitálta a felnőtt és utánpótlás versenyzőket. Csütörtökön, pénteken és szombaton Mátraházán találkoztak egymással a szakág képviselői, akik többek között meghallgathatták az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György meglátásait és lelkesítő beszédeit, valamint videón megnézhették a nagy bajnokok, Tatai Tibor, Foltán László és Vaskuti István, Kolonics György és a többiek nagy győzelmeit.

“Úgy tervezem, hogy havonta egyszer összehozom a kenus szakág képviselőit, a versenyzők kötetlenül beszélgethetnek a szakággal kapcsolatos kérdésekről, problémákról, és ami a legfontosabb megismerhetik egymást – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. – A két nap során sikerült a felnőtt válogatott tagjaival egyenként leülni, és személyes beszélgetéseket keretében átrágni magunkat azon, hogy melyek a szakágat érintő legfontosabb feladatok, mik a problémák. Tudni akartam, hogy miként látják magukat a versenyzők, mit szeretnének ők elérni, és természetesen tudatni akartam velük az én elképzeléseimet is.”

Hüttner Csaba számára – korábbi kenusként – különösen fontos volt ez a hétvége, és ahogy mondta: sok jó meglátással, pozitív érzésekkel sikerült eljönnie erről az összetartásról.

“Vasbányai Henrik példának okáért elmondta: tisztában van vele, hogy az elmúlt években miért nem jöttek úgy az eredmények, mint 2013-ban, amikor világbajnoki címet szerzett Mike Róberttel. Saját bevallása szerint, nem tett meg mindent a siker érdekében, de látja a hiányosságait, a hibáit, amelyeket szeretne orvosolni a tokiói olimpia felé vezető úton” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki elmondta: Vasbányai korábbi párja, Mike Róbert betegség miatt nem tudott jelen lenni ezen az összetartáson.

“Sok értékes gondolat elhangzott ezeken a beszélgetéseken, és ami előremutató, hogy mindenki úgy jött ide, tenni szeretne a kenus szakág felemelkedése érdekében. Az esti vacsoránál kaptam meg az egyik legjobb visszacsatolást, egy váci ifjúsági versenyző azt mondta, most többet tanult, mint az elmúlt öt évben összesen az iskolában. Úgy látom, a motivációs beszédek a legjobbat hozták ki mindenkiből, s bízom benne, ha havonta egyszer összeülnek így a szakág képviselői, lesz előremozdulás az eredményekben – folytatta a szakember, aki hozzátette: a versenyzők egy Mátraháza-Kékes futással zárták az összetartást.

Csakhogy érzékeljék, a csúcs mindenki számára elérhető…

Nagyszerű magyar kezdés a Dusin

Boros Adrián férfi párosban, Kiszli Vanda pedig női párosban áll a harmadik helyen az első nap után a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon, de a legjobban Czéllai Zsófia kezdett a vegyes párosok között, ők a második helyről várják a folytatást.

Hír

Csütörtökön 42 kilométert kellett megtenniük a versenyzőknek kajakozva és futva, mindhárom magyar induló a helyi körülményeket ismerő dél-afrikai párral vágott neki a Dusinak.

Boros Adrián és Carl Foscher az első sorból rajtolhatott:

Végül pedig harmadikként értek célba a Hank McCregor, Andy Birkett (2 óra 41 perc 11 mp) és a Siseko Ntondini, Sbonelo Khwela (2 óra 43 perc 7 mp) páros mögött 2 óra 43 perc 8 másodperces időeredménnyel, tehát csupán egy másodperccel értek be később a második helyezettől.

„Nagyon jó napot zártunk, kivéve egy helyen, ahol úsztunk egyet véletlenül, mert egy szikla az utunkat állta, de nem estünk pánikba, és tökéletesen kezeltük a helyzetet – kezdte Boros Adrián. – Ez nem a mi napunk volt, mert sok volt benne a futás, de így is szépen teljesítettünk, Carl tökéletes taktikát talált ki, és ezt le is tudtuk hozni. Ha pénteken épségben leérünk a folyami szakaszon, akkor onnan bármi lehet. Erősnek érzem magunkat, nagyon várom a holnapot!”

Kiszli Vanda a női párosoknál az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a harmadik helyen ért célba az első nap végén.

„Elégedettek vagyunk ezzel a harmadik hellyel, első nap volt, nagyon sok futással, most csak az volt a célunk, hogy közel maradjunk a többiekhez, ami sikerült is. Most pihenünk egy nagyot és várjuk a következő napokat” – mondta Kiszli Vanda.

A harmadik magyar, Czéllai Zsófia eredményéről sokáig nem kaptunk hivatalos hírt, de kérdésünkre megerősítette, a vegyes párosok között a második helyről várják a folytatást a szintén dél-afrikai Brandon van der Walttal. Ráadásul elég kalandosra sikerült a versenyük.

“Jó volt az első nap, tele izgalommal – kezdte Czéllai Zsófia. – Az első fél órában beborultunk egy nehéz zúgón, aztán egy másik zúgón beszorult a párom lapátja a kövek közé, és eltört. Ekkor lapátot cseréltünk, három-négy kilométeren keresztül ő az enyémmel evezett, én pedig az ő törött lapátjával. Nagyon elégedett vagyok, főleg úgy, hogy ez az első versenyem vadvízen.”

A második nap 43, szombaton pedig 36 kilométer vár a mezőnyre.

Magyar lányok az extrém kajakversenyen

Boros Adrián mellett két női kajakosunk, a maratoni világbajnok Kiszli Vanda és a maratoni U23-as vb-ezüstérmes Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legextrémebb kajakversenyén, a Dusi Marathonon. Előbbi akár az élbolyban is végezhet, utóbbi élvezni szeretné első Dusiját.

Hír

A hetek óta Dél-Afrikában készülő Boros Adriánnal már beszélgettünk a sokadik Dusijáról, magáról a veszélyes versenyről itt írtunk, most pedig a két magyar női induló mondja el, hogy mit vár a csütörtöktől szombatig tartó, összesen 120 kilométeres viadaltól, amelyen futni és kajakozni is kell a dél-afrikai dzsungelekben és a zúgós folyókon.

A második Dusijának nekivágó Kiszli Vanda női párosban indul a dél-afrikai Jenna Warddal, aki maratoni világbajnoki ezüstérmes és U23-as vb-bronzérmes, a Dusi egyik előversenyének számító Drak Challenge-et női egyéniben megnyerte az idén.

„Nagyon tehetséges, rendkívül jól látja ezeken a folyókon, hogy mikor merre, milyen sebességgel kell menni, teljes mértékben megbízom benne – kezdte Kiszli Vanda. – A 2015-ös győri maratoni világbajnokság után kerestek meg, hogy versenyezzek vele, akkor ismerkedtünk meg, és rögtön másfél hónapot együtt is edzettünk. Sok versenyen indultunk együtt, hogy felkészüljünk a Dusira, azóta pedig a tavalyi világbajnokság után is itt maradtam egy kétnapos versenyre, ahol párosban másodikak lettünk.”

A világbajnok magyar kajakos elárulta, hogy az idei Dusin szeretnének nyerni, mint mindenki más, a legjobb formájukat fogják nyújtani, és majd kiderül, hogy az mire lesz elég. „Vannak nálunk jobb futók és talán evezésben is van, aki ügyesebb, de bízunk benne, hogy minden rendben lesz velünk a három nap alatt és összesítve mi leszünk a leggyorsabb női páros. Ami a legfontosabb, hogy a hajóval ne legyen semmi probléma, hiszen előfordult már nem egyszer, hogy kettétört valaki hajója, és akkor futva kell folytatni a versenyt. Az evezéssel nem lesz gond, a futásunkra kell figyelni, hogy ott is a maximumot nyújtsuk!”

Kiszli Vanda szerint már az is nagy teljesítmény, ha valaki végigcsinálja ezt a három napot, szóval már akkor is elégedett lesz, ha sikerül végigmenniük. „Persze titkon azért komolyabb céljaink vannak…”

Vegyespárosban is lesz magyar induló, Czéllai Zsófia az ugyancsak dél-afrikai Brandon van der Walttal egy hajóban áll rajthoz. „Ő nagyon sok hasonló versenyen indult már, mivel itt él – kezdte az első Dusijára készülő magyar kajakos. – Nem versenyeztünk még együtt, de bizakodó vagyok, mert amikor először eveztünk együtt, már egyből jól ment a hajó, nem billegtünk és passzolt az evezésünk is.”

Less than 2 weeks to go…🛫#onthewateragain#soon#jantexpaddles#nelokayaks

Zsófi Czéllai (@czsofi) által megosztott bejegyzés,

Ennek megfelelően Czéllai Zsófiának és párjának szerényebbek a céljai az extrém viadalon. „Elsősorban az a célunk, hogy élvezzük a versenyt, ne szenvedés legyen az egész, mert akkor nagyon hosszú lesz ez a három nap. Arra kell a legjobban figyelnünk, hogy ne törjük össze a hajót, és ne veszítsünk súlyos perceket azzal, hogy beborulunk.”

Csütörtökön 42, pénteken 43, szombaton pedig 36 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek kajakozva és futva Pietermaritzburg és Durban között. A Kajakkenusport.hu a helyszínről számol majd be a versenyről, és érdemes lesz nézni Instagram-oldalunkat is:

Holnap kezdődik a Dusi Marathon Dél-Afrikában. Boros Adrián mellett Kiszli Vanda és Czéllai Zsófia is elindul a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén. Nyilatkozatok és részletek a Kajakkenusport.hu-n! @kiszlivanda @czsofi #dusi #dusimarathon

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,