Kategorizálás után, válogató előtt

Péntektől vasárnapig a szegedi Maty-éren - az ifjúsági és U23-as világbajnoki válogatóval együtt - rendezik meg a parakenusok első világbajnoki válogatóversenyét. A nemzetközi szövetség új kategorizációs rendszere változásokat hozott a mezőnyben, ettől függetlenül mindenki szóhoz jut majd a versenyen.

Két válogató során, a hétvégi szegedi, majd a július közepi szolnoki versenyt követően derül majd ki, hogy kik lesznek azok a versenyzők, akik helyet kapnak az augusztusi milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapatban. A paraszakágban az idény elejét a nemzetközi szövetség új kategorizálási rendszere határozta meg, a hétvégén már mindenki az új kategóriájában versenyez majd Szegeden.

“Lesznek olyan versenyzők a mezőnyben, akik már túljutottak a nemzetközi bekategorizáláson, ám akadnak majd olyanok is, akik még nem, így a mi szabályaink alapján szállnak majd vízre. Vannak olyan versenyzőink, akik kikerültek a nemzetközi versenyrendszerből, ám mi mégis lehetőséget biztosítunk számukra ahhoz, hogy rajthoz álljanak a szegedi versenyen. Természetesen az eredményük nem számít bele a válogatásba, viszont versenyezhetnek, ami nagyon fontos a számukra is” – mondta Weisz Róbert, a parakenu szakág vezetője, aki hozzátette: szélesedik a szakág bázisa, egyre több sportoló kapcsolódik be a közös felkészülésbe. Korábban nem volt női LTA-s versenyző, sem kenus, ma már ezekben a számokban is van nevezésre lehetőség.

A szakág versenyzői számára egyébként egyre több felkészülési lehetőséget biztosít a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A téli-tavaszi időszakban havonta egy közös edzőtáborozáson vehettek részt a versenyzők, az idényben pedig Pruzsina István vezetése mellett folyamatos edzéslehetőséghez jutnak a sportolók a dunavarsányi edzőtáborban. Az idén egyébként nem csak a válogatókra és a világbajnokságra készülnek legjobbjaink, az első parakenus világkupa megrendezése után a szövetség felvállalta az első parakenus maratoni világbajnokság megszervezését is. A szeptemberi győri eseményen bemutatójelleggel részt vehetnek a parások is a világbajnokságon.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók