Kategorizációs továbbképzés a Gubacsin

Képzés

Kétnapos ICF Paracanoe Classiifire Trainee-t szervezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság a Gubacsi hídnál lévő Kolonics György Vízisport Központba. A képzésen hat ország képviselői vettek részt.

Az idén Franciaországban már rendeztek olyan képzést, amelyen a parakenu sportág kategorizációs rendszerét, követelményeit lehetett elsajátítani, ezúttal Magyarország, pontosabban a budapesti Kolonics György Vízisport Központ volt a helyszíne a továbbképzésnek. Az eseményre Kanadából, Németországból és Olaszországból érkeztek oktatók, míg a másik oldalon német, olasz, lengyel, dél-afrikai, skót, valamint magyar szakemberek foglaltak helyet.

„Azért is tartottuk fontosnak, hogy Budapest legyen a házigazdája ennek a képzésnek, mert így az oktatáson keresztül mi is jobban belelátunk a kategorizációs módszerekbe, jobban megérthetjük a szabályokat, és fontosnak tartottuk, hogy minél előbb legyen a nemzetközi stábban olyan magyar szakember, aki részt tud venni a parasportolók kategorizálásában” – mesélte Weisz Róbert, a parakenu szakág vezetője.

A képzés gyakorlati részében a magyar parakenu válogatott tagjai voltak az oktatók segítségére, rajtuk keresztül mutatták meg, hogy az ízületet, a végtagokat és az izomcsoportokat megvizsgálva milyen pontozásos rendszer szerint kategorizálják a versenyzőket, illetve a vízen a technika és a stabilitás alapján hogyan sorolják rendszerbe a sportolókat.

„Úgy érzem, nagyon hasznos volt számunkra ez a két nap. Magyar részről dr. Bejek Zoltán és Kertészné Németh Bernadett mint medical, Németh Tamás pedig mint technikai kategorizáló vett részt a képzésen. Végeredményként pedig a nemzetközi parakenu szekció szívesen látná dr. Bejek Zoltánt a nemzetközi kategorizáló csoportban” – mondta Weisz Róbert.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók