Kása Ferenc: szobrászként kell embert formálni

Nagy megtiszteltetés érte Kása Ferencet, a szegediek kenus mesteredzőjét, aki a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin, valamint a sportág leköszönő elnöke, Baráth Etele társaságában vehette át a sportág Arany Érdemérmét a szövetség decemberi évzáró gálavacsoráján.

Arany Érdemérem
Hír

Nem csak a szegediek asztalánál csattant fel nagy taps, amikor színpadra szólították önt. Meglepődött, hogy ekkora sikere és respektje van a munkájának, a személyiségének?

Az egész helyzet meglepett, mert a szövetség vezetésének tényleg sikerült titokban tartani, hogy díjazott vagyok, nem tudtam semmit az egészről. Amikor a műsorvezetők a színpadon a pályafutásomat méltatták, csak fél füllel hallgattam, nem is fogtam fel, hogy valójában rólam van szó. A fiam, bökött meg az asztalnál, hogy „apa, ez Te leszel”. És az ilyen váratlan pillanatok millió gondolatot indítanak el az emberben – mondta Kása Ferenc, akinek saját bevallása szerint óriási megtiszteltetés jelentett, hogy Kovács Katalinnal és Baráth Etelével együtt vehette át a kitüntetését.

Milyen gondolatokat?

Elsőként például azt, hogy jaj, csak rendben legyen az öltönyöm, amikor a színpadra lépek. De a viccet félre téve, szinte másodpercek alatt lepörögtek bennem dobogók, befutók, edzések, kemény időjárások és sok-sok arc. Rengeteg gyerek tekintete, akiket megtaníthattam kenuzni, akikkel megszerettettem ezt a sportágat.

Ennek is köszönhető, hogy ön kapta meg ezt az Érdemérmet.

Sokszor próbáltam megfogalmazni magamnak, hogy mitől lesz az ember jó edző vagy jó pedagógus. Nehéz feladat. Bennem valahogy mindig az érzelem, a szeretet és az alázat munkált és rájöttem, valójában ez is működteti az egészet. A kemény edzések az alapot jelentik, ez a sportág velejárója, ahogyan a fegyelem és a következetesség is. Ám az érzelem, a szeretet, az alázat és jó adag türelem kell ahhoz, hogy, mint jó szobrászok embert formáljunk a srácokból. Mindenki úgy érkezik hozzánk, hogy olimpiai és világbajnok szeretne lenni. Persze ez nem mindenkinek adatik meg, talán, ha ezer gyerekből egy eljut ezekbe a magasságokba. Mégis, a másik kilencszáz-kilencvenkilencnek is meg kell mutatni azt az utat, segíteni kell őket abban, hogy kitaposhassák a maguk kis sikereit. 1970 óta vagyok edző, az első csoportom tagjai 1959-es születésűek, vagyis már egyáltalán nem gyerekek. Minden korosztályból, minden szinten fel tudok mutatni aranyérmet, ami fantasztikus érzés, de a legfontosabb, hogy ilyen sok embernek tudtam átadni a sportágunkkal együtt járó gondolkodásmódot, szemléletet. Edzőként, majd testnevelő tanárként is Szegeden, ahol kajak-kenu sporttagozatot működtetünk az iskolában.

Ha jól tudom, nem csak elméletben segíti a srácokat, hanem személyes példát is mutat. Novemberben ön is futott a Nagy Hideg-hegyen.

A futásra van időm és remélem, hogy az elkövetkező ötven évemet ez garantálja is. Általában öt-fél hatkor kelek, napi tizennégy-tizenhat kilométert futok, a téli időszakban, amikor már nagyon hideg van, napi kétszer úszom. Sajnos az evezésre már nincs időm, fiatal versenyzőkkel foglalkozom, akiknek állandó felügyeletre van szükségük, akiknek folyamatosan javítani kell a mozgását, ez pedig a motorosból a legegyszerűbb. A lényeg, hogy nyugdíjas létemre is aktív, elégedett és boldog ember vagyok.

Kammerer Zoltán hazatért

A Győr fiatal kajakosaival közösen kezdi meg a felkészülést a szezonra a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. A 39 éves klasszis a téli alapozás után tavasszal álomcsapattal szállna vízre.

Hír

Újra csapatban?

Igen, hazatértem – felelte a Graboplast Győri Vízisport Egyesület 39 éves kajakosa, Kammerer Zoltán. A háromszoros olimpiai bajnok versenyző a múlt év után, amelyre egyetlen csapattárssal, új módszerek kipróbálásával készült fel, hamarosan újra nagyobb csoportban kezdi meg a munkát. – Novembertől Győrben, Tokár Krisztián irányításával, egy fiatal kajakosokból álló csapattal fogok edzeni. Persze, ahogyan mindig, a szárazföldi tréningeket egy ideje már önállóan elkezdtem.

Ingázik majd Göd és a Rába-part között?

A téli alapozás időszakára Győrbe költözöm, olyan lesz, mintha edzőtáborban lennék: a hétfői edzésre odautazom, és hétvégén visszajövök Gödre.

Az előző szezont egyfajta tesztévnek szánta, amelybe új edzésmódszerekkel és nevelőedzőjéhez visszatérve, szinte egyedül vágott bele – a végén K–4 1000 méteren világbajnoki ezüstérmet ünnepelhetett. Nem akarta ezt az utat továbbjárni?

Már korábban eldöntöttem, hogy ismét nagyobb csapattal folytatom. Érdekes, izgalmas év volt a tavalyi, de miután majd’ három évtizedet csapatban készültem, rájöttem, nekem az az optimális. Az előző szezonban új, szokatlan módszert próbáltam ki, és bár az első válogatón még nagyon izgultam, mi sül ki belőle, végül nem vallottam szégyent, és sikerült kivívnom a vébé-indulás jogát. Összességében jó évet zártam, akár elégedett is lehetnék…

Mégsem az?

Én ahhoz szoktam hozzá, hogy huzamosabb ideig képes vagyok stabil teljesítményre, januártól decemberig mindig tudok hozni mondjuk kilencven százalékot. Ez a mutató az előző szezonban úgy nézett ki, hogy egyszer száz-, másszor negyven százalékot nyújtottam. Túl nagy volt a hullámzás.

Azért be tud építeni egy-egy új elemet az idei felkészülésébe?

Amikor elkötelezem magam egy edző mellett, nem okoskodom, maximálisan rábízom magam. Megtisztelem azzal, hogy az általa előírt tervet követem, és nem kontárkodom a munkájába – ezúttal sem lesz másként.

Mi döntött a győri bázis mellett?

A döntés előtt átbeszéltem a helyzetet Kadler Gusztávval, akit arra kértem, ne klubelnökként, hanem a kajak-kenu sportág egyik jelentős szaktekintélyeként mondjon véleményt. Hamar arra jutottunk, ez a kézenfekvő, egyben ideális megoldás. Egyelőre a januárig tartó időszakot terveztük meg, de a tavaszi folytatáson is gondolkodtam már.

Megosztja lapunkkal, mire jutott?

Álmomban egy erős, kibővült csapatot látok a tavaszi vízre szállás idején, amelyben ott vannak a régi négyes tagjai, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel. Minden adott a két csoport közös munkájához, nem mellékesen, nekem is sokat segítene, miután a győri csapat jelentős részét sprinterek alkotják. Én meg ugye ezer méterre készülök.

Az előző év tapasztalatáról szólva épp korábbi csapattársa, Kulifai Tamás mondta a minap: az olimpiai táv változásával speciális ötszázas felkészülésre van szükség. Ön marad az ezernél?

Én kicsit másképp vélekedem a kérdésről. Az egész pályafutásom és a többi sikeres ezres magyar kajakos eredménye is azt erősítette meg bennem, hogy aki az egy kilométeres távra tisztességgel felkészül, annak ötszázon is van keresnivalója. Nem áll tőlem távol a rövidebb táv, amelyen egy évtizeden át ugyancsak eredményesen versenyeztem, de én továbbra is az ezerméteres fő számaimban szeretnék elsősorban jól teljesíteni.

A távhoz hasonlóan a motivációja is a régi?

Épp a napokban volt harminc éve, hogy lementem az első kajakedzésemre. Azóta is minden reggel azzal az érzéssel ébredek, hogy én ezt akarom csinálni. Csak az változott, hogy már nem négyéves ciklusokban, hanem rövid távú célokban gondolkodom.

Mi a terve a jövő évre?

Szeretnék ott lenni a világbajnokságon.

 

TOKÁR Krisztián, a Graboplast Győr edzője: „Nagyon örülünk Zoli érkezésének, és életvitelszerű győri tartózkodásának. Hiszem, hogy jól döntött, miután a versenyzőink rendre jól szerepelnek a téli felméréseken. A sprinterek mellett több tehetséges ezres versenyző is van a csapatban, akik jelentős vetélytársai lehetnek úszásban, futásban és az erősítésben is. A közös munkából mindannyian profitálhatunk, a fiatalok már abból is tanulhatnak, ha csak beszélgetnek vele, míg a srácaim lendülete őt segítheti hozzá ahhoz, hogy jövőre, negyvenévesen is meglepetést szerezzen.”

Forrás: Nemzeti Sport/Pircs Anikó

4200 futó áll rajthoz a Kolonics György emlékfutáson

Október 23-án elrajtol a Kolonics György emlékfutás, amelyre 4200 nevezés érkezett. A futók 2 és 11 kilométeren, valamint félmaratonin versenyezhetnek. Szombaton és vasárnap 12-18 óráig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában át lehet venni a rajtszámokat.

Koló futás
Hír

Hogy miért éppen október 23-án rendezi meg a Kolonics György Alapítvány a Kolonics György emlékfutást?

Mert Koló rendszeres részvevője volt a Bécs-Budapest szupermaratoni utolsó szakaszának, az október 23-án Budakesziről induló és a Hősök terére érkező félmaratoninak. Sőt, volt, amikor ő rajtoltatta el a mezőnyt ezen az ötnapos versenyen. Szupermaratoni már két éve nincs, de a Kolonics György Alapítvány minden október 23-án megrendezi az emlékfutást, amelynek központja a Népszigeten lévő KSI vízitelep.

Az eseményre ma lezárult a nevezés, 4200 futó regisztrált, köztük olimpiai és világbajnoki érmes kajakosok és kenusok. A szervezők információi szerint a rajtszámok átvétele már szombaton és vasárnap megkezdődik, 12 és 18 óra között a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában lehet átvenni a rajtszámokat. A szervezők kifejezett kérése, hogy a verseny napján senki se próbáljon meg autóval bemenni a Népszigetre, mert nem lehet, az Északi összekötő híd le lesz zárva. A Duna Plaza parkolója lesz megnyitva a versenyzők és kísérőik számára. Új információ, hogy a nagyszámú nevezés miatt megváltozott a verseny programja, amely az esemény Facebook oldalán érhető el.

Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke elmondta: a női és férfi dobogósok érem díjazásban részesülnek, a félmaratoni során a legjobb női és férfi kajakos vagy kenus versenyző vándorserleget kap. Emellett nagy értékű tárgynyereményeket is kiosztanak, a több mint 10 nevezést leadó kajak-kenu klubok között egy 200 ezer forint értékű fűnyírót sorsolnak ki a szervezők. A félmaratonin az összes célba érkező egyedi érmet vehet át.