Kása Ferenc: szobrászként kell embert formálni

Nagy megtiszteltetés érte Kása Ferencet, a szegediek kenus mesteredzőjét, aki a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin, valamint a sportág leköszönő elnöke, Baráth Etele társaságában vehette át a sportág Arany Érdemérmét a szövetség decemberi évzáró gálavacsoráján.

Arany Érdemérem
Hír

Nem csak a szegediek asztalánál csattant fel nagy taps, amikor színpadra szólították önt. Meglepődött, hogy ekkora sikere és respektje van a munkájának, a személyiségének?

Az egész helyzet meglepett, mert a szövetség vezetésének tényleg sikerült titokban tartani, hogy díjazott vagyok, nem tudtam semmit az egészről. Amikor a műsorvezetők a színpadon a pályafutásomat méltatták, csak fél füllel hallgattam, nem is fogtam fel, hogy valójában rólam van szó. A fiam, bökött meg az asztalnál, hogy „apa, ez Te leszel”. És az ilyen váratlan pillanatok millió gondolatot indítanak el az emberben – mondta Kása Ferenc, akinek saját bevallása szerint óriási megtiszteltetés jelentett, hogy Kovács Katalinnal és Baráth Etelével együtt vehette át a kitüntetését.

Milyen gondolatokat?

Elsőként például azt, hogy jaj, csak rendben legyen az öltönyöm, amikor a színpadra lépek. De a viccet félre téve, szinte másodpercek alatt lepörögtek bennem dobogók, befutók, edzések, kemény időjárások és sok-sok arc. Rengeteg gyerek tekintete, akiket megtaníthattam kenuzni, akikkel megszerettettem ezt a sportágat.

Ennek is köszönhető, hogy ön kapta meg ezt az Érdemérmet.

Sokszor próbáltam megfogalmazni magamnak, hogy mitől lesz az ember jó edző vagy jó pedagógus. Nehéz feladat. Bennem valahogy mindig az érzelem, a szeretet és az alázat munkált és rájöttem, valójában ez is működteti az egészet. A kemény edzések az alapot jelentik, ez a sportág velejárója, ahogyan a fegyelem és a következetesség is. Ám az érzelem, a szeretet, az alázat és jó adag türelem kell ahhoz, hogy, mint jó szobrászok embert formáljunk a srácokból. Mindenki úgy érkezik hozzánk, hogy olimpiai és világbajnok szeretne lenni. Persze ez nem mindenkinek adatik meg, talán, ha ezer gyerekből egy eljut ezekbe a magasságokba. Mégis, a másik kilencszáz-kilencvenkilencnek is meg kell mutatni azt az utat, segíteni kell őket abban, hogy kitaposhassák a maguk kis sikereit. 1970 óta vagyok edző, az első csoportom tagjai 1959-es születésűek, vagyis már egyáltalán nem gyerekek. Minden korosztályból, minden szinten fel tudok mutatni aranyérmet, ami fantasztikus érzés, de a legfontosabb, hogy ilyen sok embernek tudtam átadni a sportágunkkal együtt járó gondolkodásmódot, szemléletet. Edzőként, majd testnevelő tanárként is Szegeden, ahol kajak-kenu sporttagozatot működtetünk az iskolában.

Ha jól tudom, nem csak elméletben segíti a srácokat, hanem személyes példát is mutat. Novemberben ön is futott a Nagy Hideg-hegyen.

A futásra van időm és remélem, hogy az elkövetkező ötven évemet ez garantálja is. Általában öt-fél hatkor kelek, napi tizennégy-tizenhat kilométert futok, a téli időszakban, amikor már nagyon hideg van, napi kétszer úszom. Sajnos az evezésre már nincs időm, fiatal versenyzőkkel foglalkozom, akiknek állandó felügyeletre van szükségük, akiknek folyamatosan javítani kell a mozgását, ez pedig a motorosból a legegyszerűbb. A lényeg, hogy nyugdíjas létemre is aktív, elégedett és boldog ember vagyok.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.