Kárász Annával is kipróbálná a párost

Vasárnap Ramsauba, sífutó táborba utazik a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella. Az új edzővel, Likér Péterrel készülő versenyző vallott idei terveiről, és arról milyen lesz az élet az anyai örömök előtt álló Kozák Danuta nélkül.

Hír

„Merészség és változatosság” – ezzel a két szóval jellemezte Szabó Gabriella a 2017-es idényét. Háromszoros olimpiai bajnokunk új edzővel, a szlovák férfi négyes trénerével, Likér Péterrel futott neki az új idénynek, ősszel még „magánzó” volt, januártól azonban már elkezdték a közös munkát.

Amelynek egyik állomása a vasárnap kezdődő ramsaui sífutótábor lesz, amelyben tíz napot tölt el olimpiai bajnokunk.

„Merész vagyok, mert még sosem vettem részt sífutótáborban, valójában sajnáltam rá az időt a felkészülésemből, féltem, hogy nem tudom azt az edzésmunkát végezni, amire nekem van szükségem. Most Péter meggyőzött arról, hogy van értelme az újításnak és ha nem is lesz a sífutásé a főszerep, a napi futások is nagyon hasznosak lesznek. Sajnos a fülem miatt az úszást továbbra is el kell engednem” – magyarázta a versenyző, aki természetesen beszélt arról is, mit jelent számára, hogy ötszörös olimpiai bajnok páros társa, Kozák Danuta anyai örömök elé néz.

„Számomra nem volt titok, hogy Danáék a családalapítást fontolgatják, már az őszi felkészülés előtt mondta, ne számítsak rá, hiszen ezt az évet kihagyja. Nagyon örülök neki, hogy így alakult az életük, bár nyilván hiányozni fog Dana mellőlem. Ugyanakkor azt hiszem, sok olyan versenyző van Magyarországon, akikkel már korábban is bizonyítottam, vagy akivel tudnék bizonyítani. Kárász Annával még sosem mentem párost, megnézném, hogy miként működik az egységünk, de toborozni nem fogok. A többiek tudják, hogy mit tudok, milyen képességekkel rendelkezem, nyitott vagyok bármire” – folytatta Szabó Gabriella, aki a változatosságról is ejtett pár szót.

„Mivel az edzőm, Likér Péter szlovákiai így sok időt töltök majd el Komáromban és Somorján. Sok közös edzőtáborom lesz a szlovák fiúkkal, nyilván nem minden edzésmunkát tudunk majd összehangolni, de igyekszem megragadni a lehetőségeket és egyesben szeretnék előbbre lépni. Nagyon motivált vagyok az új idényt illetően, de megvallom, mivel társasági ember vagyok, még nehéz visszaszokni a remete életmódba. A sikerhez pedig kell a nyugodt háttér, a kötelező pihenés, a szigorúan betartott napirend, de hamarosan ennek is eljön az ideje.”

 

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.

“Mesteri” márványtáblát avattunk

Mától márványtábla őrzi a sportág legkiválóbb edzőinek nevét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Latorca utcai székházában. A mesteredzők köszöntésén azok a szakemberek vehettek át emléklapot, akiknek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit köszönhetjük.

Hír

2001 óta hagyomány, hogy márványtáblára vési fel a kajak-kenu sportág azoknak az Örökös Bajnokoknak a nevét, akik versenyzőként legalább öt világbajnoki elsőséget, vagy egy olimpiai aranyérmet szereztek. Az utóbbi évtizedekben a kiváló versenyzőknél némileg kevesebb szó esett azonban azokról a szakemberekről, akik edzőként hozzájárultak az elmúlt 75 év eredményeihez és pályafutásuk során végigkísérték a legeredményesebb válogatott sportolóinkat. Ezért mostantól újabb márványtábla került fel az MKKSZ székházának falára, amelyre a sportág eddigi 48 mesteredzőjének neve került fel.

“Régi adóságunkat törlesztjük most, csak köszönettel tartozunk azoknak a kollégáknak, akik az elmúlt 75 évben az ország egyik legeredményesebb olimpiai sportágává tették a kajak-kenut. Az itt megjelent kiváló pedagógusok nemcsak eredményes versenyzőket neveltek fel, hanem számtalan olyan fiatalt is, akik az élet más területein bizonyítanak a mindennapokban, ennek ellenére legtöbbjük nem szakadt el teljesen a vízparttól sem. Ráadásul nemcsak sportolók kerültek ki az idősebb edzők kezeik közül, hanem a saját utánpótlásukról gondoskodva olyan kollégákat indítottak el a pályán, akik később maguk is mesteredzők lettek. Nagyon bízom abban, hogy az itt megjelent edzők még hosszú évekig, évtizedekig örökítik majd át a sportág szellemiségét. Megtiszteltetés, hogy a kajak-kenus család nevében köszönetet mondhatok nekik a sok évtizedes nevelőmunkáért” – mondta köszötőjénben Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

A mesteredzők nevét megörökítő máránytáblát két legendás tréner, Füzesséry Gyula és Dávid Géza leplezte le.  A tábla felavatása után az ünnepségen megjelent szakemberek oklevelet vettek át Schmidt Gábortól, valamint Doma Gergőtől, az MKKSZ szakmai igazgatójától.

“Ugyanannyira örültem a legkisebb gyerekek sikereinek a pályám során, mint azoknak a világbajnoki, vagy olimpiai érmeknek, amelyeket a tanítványaim szereztek. Óriási megtiszteltetés volt, amikor 1989-ben mesteredzővé választottak és nagyon jó érzés az is, hogy az én nevem is fent lehet a most felavatott márványtáblán” – mondta el az ünnepségen többek között Vaskuti István és Kövér Márton egykori edzője, Koléder Vilmos.

“A mesteredzők között mindig kakukktojásnak éreztem magam, mert talán az egyetlen vagyok a névsorban, aki soha nem foglakozott felnőtt válogatott versenyzőkkel. Számomra a legnagyobb öröm, hogy olyan sportolókkal foglalkozhattam, akik ma már teljes életet élnek, függetlenül attól, hogy sikeres kajakosok lettek felnőttként, vagy valamilyen civil pályán érnek el sikereket” – tette hozzá Agócs Mihály, aki Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Benedek Dalma és Paksy Tímea nevelőedzője volt.

A kajak-kenu sportág mesteredzőinek névsora:

Gelle Sándor
Granek István
Füzesséry Gyula
Szabó Sándor
Söptei Róbert
Szabó Ferenc
Dr. Parti János
Kolozsvári István
Kulcsár János
Kemecsey Imre
Péhl József
Vén Lajos
Hajba Antal
Babella László
Horváth Péter
Ürögi László
Szántó Csaba
Vajda Vilmos
Dávid Géza
Felkainé Gállos Éva
Angyal Zoltán
Dunai István
Nagy György
Fábián Lászlóné
Farkas Zoltán
Kluka József
Koléder Vilmos
Spang Ottó
Tóth Árpád
Sóti István
Svidró József
Sztanity László
Várkonyi Géza
Vaskuti István
Ludasi Róbert
Gyöngyösi János
Soltész Árpád
Nagy László
Séra Miklós
Sziklenka László
Kása Ferenc
Sári Nándor
Székffy Géza
Simon Miklós
Szabó Attila
Barina József
Agócs Mihály
Szilárdi Katalin