Kárász Annával is kipróbálná a párost

Vasárnap Ramsauba, sífutó táborba utazik a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella. Az új edzővel, Likér Péterrel készülő versenyző vallott idei terveiről, és arról milyen lesz az élet az anyai örömök előtt álló Kozák Danuta nélkül.

Hír

„Merészség és változatosság” – ezzel a két szóval jellemezte Szabó Gabriella a 2017-es idényét. Háromszoros olimpiai bajnokunk új edzővel, a szlovák férfi négyes trénerével, Likér Péterrel futott neki az új idénynek, ősszel még „magánzó” volt, januártól azonban már elkezdték a közös munkát.

Amelynek egyik állomása a vasárnap kezdődő ramsaui sífutótábor lesz, amelyben tíz napot tölt el olimpiai bajnokunk.

„Merész vagyok, mert még sosem vettem részt sífutótáborban, valójában sajnáltam rá az időt a felkészülésemből, féltem, hogy nem tudom azt az edzésmunkát végezni, amire nekem van szükségem. Most Péter meggyőzött arról, hogy van értelme az újításnak és ha nem is lesz a sífutásé a főszerep, a napi futások is nagyon hasznosak lesznek. Sajnos a fülem miatt az úszást továbbra is el kell engednem” – magyarázta a versenyző, aki természetesen beszélt arról is, mit jelent számára, hogy ötszörös olimpiai bajnok páros társa, Kozák Danuta anyai örömök elé néz.

„Számomra nem volt titok, hogy Danáék a családalapítást fontolgatják, már az őszi felkészülés előtt mondta, ne számítsak rá, hiszen ezt az évet kihagyja. Nagyon örülök neki, hogy így alakult az életük, bár nyilván hiányozni fog Dana mellőlem. Ugyanakkor azt hiszem, sok olyan versenyző van Magyarországon, akikkel már korábban is bizonyítottam, vagy akivel tudnék bizonyítani. Kárász Annával még sosem mentem párost, megnézném, hogy miként működik az egységünk, de toborozni nem fogok. A többiek tudják, hogy mit tudok, milyen képességekkel rendelkezem, nyitott vagyok bármire” – folytatta Szabó Gabriella, aki a változatosságról is ejtett pár szót.

„Mivel az edzőm, Likér Péter szlovákiai így sok időt töltök majd el Komáromban és Somorján. Sok közös edzőtáborom lesz a szlovák fiúkkal, nyilván nem minden edzésmunkát tudunk majd összehangolni, de igyekszem megragadni a lehetőségeket és egyesben szeretnék előbbre lépni. Nagyon motivált vagyok az új idényt illetően, de megvallom, mivel társasági ember vagyok, még nehéz visszaszokni a remete életmódba. A sikerhez pedig kell a nyugodt háttér, a kötelező pihenés, a szigorúan betartott napirend, de hamarosan ennek is eljön az ideje.”

 

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.