Kárász Annával is kipróbálná a párost

Vasárnap Ramsauba, sífutó táborba utazik a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella. Az új edzővel, Likér Péterrel készülő versenyző vallott idei terveiről, és arról milyen lesz az élet az anyai örömök előtt álló Kozák Danuta nélkül.

Hír

„Merészség és változatosság” – ezzel a két szóval jellemezte Szabó Gabriella a 2017-es idényét. Háromszoros olimpiai bajnokunk új edzővel, a szlovák férfi négyes trénerével, Likér Péterrel futott neki az új idénynek, ősszel még „magánzó” volt, januártól azonban már elkezdték a közös munkát.

Amelynek egyik állomása a vasárnap kezdődő ramsaui sífutótábor lesz, amelyben tíz napot tölt el olimpiai bajnokunk.

„Merész vagyok, mert még sosem vettem részt sífutótáborban, valójában sajnáltam rá az időt a felkészülésemből, féltem, hogy nem tudom azt az edzésmunkát végezni, amire nekem van szükségem. Most Péter meggyőzött arról, hogy van értelme az újításnak és ha nem is lesz a sífutásé a főszerep, a napi futások is nagyon hasznosak lesznek. Sajnos a fülem miatt az úszást továbbra is el kell engednem” – magyarázta a versenyző, aki természetesen beszélt arról is, mit jelent számára, hogy ötszörös olimpiai bajnok páros társa, Kozák Danuta anyai örömök elé néz.

„Számomra nem volt titok, hogy Danáék a családalapítást fontolgatják, már az őszi felkészülés előtt mondta, ne számítsak rá, hiszen ezt az évet kihagyja. Nagyon örülök neki, hogy így alakult az életük, bár nyilván hiányozni fog Dana mellőlem. Ugyanakkor azt hiszem, sok olyan versenyző van Magyarországon, akikkel már korábban is bizonyítottam, vagy akivel tudnék bizonyítani. Kárász Annával még sosem mentem párost, megnézném, hogy miként működik az egységünk, de toborozni nem fogok. A többiek tudják, hogy mit tudok, milyen képességekkel rendelkezem, nyitott vagyok bármire” – folytatta Szabó Gabriella, aki a változatosságról is ejtett pár szót.

„Mivel az edzőm, Likér Péter szlovákiai így sok időt töltök majd el Komáromban és Somorján. Sok közös edzőtáborom lesz a szlovák fiúkkal, nyilván nem minden edzésmunkát tudunk majd összehangolni, de igyekszem megragadni a lehetőségeket és egyesben szeretnék előbbre lépni. Nagyon motivált vagyok az új idényt illetően, de megvallom, mivel társasági ember vagyok, még nehéz visszaszokni a remete életmódba. A sikerhez pedig kell a nyugodt háttér, a kötelező pihenés, a szigorúan betartott napirend, de hamarosan ennek is eljön az ideje.”

 

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.