Kammererék is könnyen vették az első akadályt

Jó napot zárt a magyar csapat a montemori Világkupa első napján, amelyen egyetlen versenyzőnk kivételével mindenki bekerült a szombati A döntőkbe.

Montemor-o-Velho, 1. nap
Hír

A Montemorban megszokott, szinte szűnni nem akaró jobbos oldalszélben szálltak vízre versenyzőink az első Világkupa-futam nyitónapján. A délelőtti programból öt egységünk is egyenes ágon jutott be a döntőbe, nem kellett túlóráznia Kiss Balázsnak (C-1 1000 m), a Kammerer Zoltán, Bárdfalvi Márk párosban (K-2 500 m), a Mayer Keán, Petró Erik, valamint a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duónak (K-2 1000 m) és a Sarudi Pál, Fekete Ádám kettősnek (C-2 1000 m) sem.

Férfi K-1 1000 méteren Varga Buda és Pauman Dániel, míg női K-1 500 méteren Fazekas-Zur Krisztina és Bodonyi Dóra is középfutamra kényszerült, a négy versenyző közül mindössze Bodonyi Dórának nem sikerült beverekednie magát a fináléba – a középfutamban az ötödik helyen zárt. Férfi K-2 500 méteren Vidákovich Antal és Györgyjakab Máté is középfutamra kényszerült és (Fazekas-Zur Krisztinához hasonlóan) sikerült kitaktikázniuk a fináléra az egyes pályát, ami a jobbos oldalszél miatt az „erőnyerő” pálya Montemorban. Ezt az előnyt jól mutatja az új-zélandi Caitlin Ryan ideje is, aki a K-1 500 méteres előfutamában az egyes pályán lapátolt 1:48-as időt. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy az új-zélandiak ilyenkor már jó formában vannak, hiszen végig tudták evezni a téli-tavaszi időszakot.

A délutáni programban női K-1 200 méteren nem sikerült egyenes ágon döntőbe jutni Fazekas-Zur Krisztinának és Bodonyi Dórának, ők szombat délelőtt a középfutamban folytatják, ahogyan a női kenusok sprintszámában Devecseriné Takács Kincső is, aki előfutamában a negyedik lett. Balla Virágnak jobban jött ki a lépés, ő a futamában megszerzett harmadik helyével a fináléban tudhatja magát.

Női K-2 500 méteren Lucz Noémi és Szénási Zsófia futamgyőzelemmel jutott döntőbe, a másik előfutamban ez nem sikerült Katrinecz Ritának és Malcsiner Eszternek, akiknek többek között az új-zélandi Lisa Carrington, Aimee Fischer kettőssel is fel kellett venniük a versenyt. Katrinecz Ritáék még a középfutamban javíthatnak.

Az nap záró számában, K-1 500 méteren Bárdfalvi Márk a második előfutamot magabiztosan nyerve, a legjobb idővel jutott egyenes ágon a döntőbe.

+++++

„A mai napi teljesítmények közül kiemelném Tóth Dávid és Kulifai Tamás teljesítményét, a fiúk láthatóan frissebbek voltak, mint a rangsorolón, s azt az ukrán párost utasították maguk mögé, akikkel az olimpiai pótkvalifikációs versenyen nagy csatát vívott a Dombvári Bence, Hufnágel Tibor páros” – értékelt Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

“Valóban frissebbek voltunk, mert ezen a héten nem fért bele annyi munka, de azért direkt nem pihentünk rá erre a versenyre. Érzésre jó volt ez a futam, próbáltuk megnyomni, mint egy edzést és bízunk benne, hogy a döntőben is így megyünk majd. Jó lenne nyerni, de a lényeg, hogy minél többet gyakoroljuk a pályát” – mondta Kulifai Tamás.

Taroltak a magyarok a barcelonai YOG-kvalifikáción

A négy szakágból háromban magyar versenyző végzett az élen a Barcelonában rendezett ifjúsági olimpiai válogatón, így bezsebeltük a maximálisan megszerezhető négy kvótát.

Hír

A szombati nap még csak félhivatalos eredmények jöttek, de vasárnap hivatalos lett, hogy a síkvízi és a szlalom összetett versenyét a lány kajakosoknál Rendessy Eszter nyerte meg, Újfalvi Laura pedig ötödik lett. Európából az első hat helyezett kvalifikálta magát az októberi, Buenos Aires-i játékokra, de miután a szabályok szerint egy nemzetből csak egy versenyző juthat ki a YOG-ra, így Rendessy Eszter képviseli majd hazánkat Argentínában.

A fiú kenusoknál a szombati szlalom után kiderült, hogy Pálla Balázs összesítésben a negyedik helyen zárt, ám a legjobb európai lett, így ugyancsak ott lehet az ifjúsági olimpián.

A vasárnapi eredmények még nem hivatalosak, de a magyar küldöttség számításai szerint a lány kenusoknál fantasztikus, kettős magyar siker született, a síkvízi és a szlalom eredmények összesített rangsorában Gönczöl Laura és Opavszky Réka végzett az élen holtversenyben. Kettőjük között az döntött, hogy Gönczöl Laura előrébb zárt síkvízen, ahol második lett, ezzel ő kvalifikálta magát a YOG-ra.

A fiú kajakosoknál Kiss Ádám ugyancsak megnyerte az összetett versenyt, ezzel ő is utazhat majd októberben Buenos Airesbe.

„Ez így egyszerűnek hangzik, hogy a négyből három szakág versenyét megnyertük, de nagyon nem volt ilyen egyszerű – kezdte Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány az értékelést. – Nagyon magas színvonalú versenyt láthattak Barcelonában, csapatunk erejét pedig az adta, hogy a remek síkvízi eredmények után szlalomban is a középmezőnyben tudott végezni, holott voltak olyan síkvízi versenyzők, akik nem is tudták teljesíteni a szlalompályát. Köszönöm az edzők munkáját is, azt gondolom, hogy méltóképpen képviseltük Magyarországot. Rendkívül hosszú volt ez a verseny, feszített volt a tempó, ránk fér most a pihenés, kaptunk is egy kis kimenőt” – mondta Makrai Csaba, aki vasárnap este elvitte egy rövid barcelonai városnézésre a fiatalokat.

Az augusztusi bajnokságig most minden versenyző a síkvizes szezonra koncentrál, majd augusztus közepétől együtt készülnek az októberi YOG-ra, szeptemberben pedig egy közös edzőtábort is tervez az utánpótlás szövetségi kapitány.

Járjuk be vízen Magyarország vadregényes tájait!

Reneszánszát éli a víziturizmus Magyarországon. A Vízitúra Kupa versenyein a friss túrázók is megismerkedhetnek a közeggel, a káprázatos tájakon át vezető vízitúra-útvonalakon pedig egyre több lesz az európai színvonalú megálló.

Hír

Természet közelsége, harmónia, szabadság – garantált érzések azok számára, akik tavasztól őszig vízre szállnak, és csatlakoznak a víztúrázók népes táborához. Számos felfedezésre váró, vadregényes, gyönyörű vízfelület található Magyarországon, a Bejárható Magyarország program keretén belül pedig jól kiépített, európai színvonalú, megfelelő eszközparkkal ellátott megállóhelyek létesülnek folyamatosan a következő egy évben.

Az ötvenes-hatvanas évek mozgalmas vízi élete után ismét reneszánszát éli a vízi turizmus, amelyhez jó keretet adhat a sportág legnagyobb és legnépszerűbb, országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata, a Vízitúra Kupa.

A Facebook-ikonra kattintva megnyílik a galéria:

Az idén már 17. alkalommal megrendezendő Vízitúra Kupa egy hét fordulóból álló versenysorozat, amelyben a szervező helyszínek egy közös és egységes szabályrendszer szerint szervezik a versenyüket, de mindenhol a saját vízterületükre jellemző sajátosságokkal fűszerezik az eseményeket.

A már gyakorlottabb túrázók jelentkezése mellett a szervezők ugyanúgy szívesen várják a túrakajakozással még csak most kacérkodókat is. Ezeken az eseményeken a gyerekek, családok, friss túrázók szervezett keretek között próbálhatják ki a sportágat, megbarátkozhatnak a közeggel, a vízzel – ők ráadásul külön kategóriában indulhatnak. A versenyzők távja általában 20 és 42 kilométer, a friss túrázóké pedig 5 és 10 kilométer között van.

A Vízitúra Kupa állomásai:
1. forduló: 2018. május 6. – Dunakeszi
2. forduló: 2018. május 19. – Baja (Duna, Sugovica)
3. forduló: 2018. június 16. – Csákánydoroszló (Rába)
4. forduló: 2018. július 7. – Szigetszentmiklós (RS-Duna)
5. forduló: 2018. július 21. – Ráckeve (Duna)
6. forduló: 2018. augusztus 11. – Tokaj
7. forduló: 2018. szeptember 08. – Dunakiliti (Duna, Szigetköz)

A vízitúra sorozat további tudnivalóiról ide kattintva, az ismertetőt letöltve tájékozódhatnak.