Kammererék is könnyen vették az első akadályt

Jó napot zárt a magyar csapat a montemori Világkupa első napján, amelyen egyetlen versenyzőnk kivételével mindenki bekerült a szombati A döntőkbe.

Montemor-o-Velho, 1. nap
Hír

A Montemorban megszokott, szinte szűnni nem akaró jobbos oldalszélben szálltak vízre versenyzőink az első Világkupa-futam nyitónapján. A délelőtti programból öt egységünk is egyenes ágon jutott be a döntőbe, nem kellett túlóráznia Kiss Balázsnak (C-1 1000 m), a Kammerer Zoltán, Bárdfalvi Márk párosban (K-2 500 m), a Mayer Keán, Petró Erik, valamint a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duónak (K-2 1000 m) és a Sarudi Pál, Fekete Ádám kettősnek (C-2 1000 m) sem.

Férfi K-1 1000 méteren Varga Buda és Pauman Dániel, míg női K-1 500 méteren Fazekas-Zur Krisztina és Bodonyi Dóra is középfutamra kényszerült, a négy versenyző közül mindössze Bodonyi Dórának nem sikerült beverekednie magát a fináléba – a középfutamban az ötödik helyen zárt. Férfi K-2 500 méteren Vidákovich Antal és Györgyjakab Máté is középfutamra kényszerült és (Fazekas-Zur Krisztinához hasonlóan) sikerült kitaktikázniuk a fináléra az egyes pályát, ami a jobbos oldalszél miatt az „erőnyerő” pálya Montemorban. Ezt az előnyt jól mutatja az új-zélandi Caitlin Ryan ideje is, aki a K-1 500 méteres előfutamában az egyes pályán lapátolt 1:48-as időt. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy az új-zélandiak ilyenkor már jó formában vannak, hiszen végig tudták evezni a téli-tavaszi időszakot.

A délutáni programban női K-1 200 méteren nem sikerült egyenes ágon döntőbe jutni Fazekas-Zur Krisztinának és Bodonyi Dórának, ők szombat délelőtt a középfutamban folytatják, ahogyan a női kenusok sprintszámában Devecseriné Takács Kincső is, aki előfutamában a negyedik lett. Balla Virágnak jobban jött ki a lépés, ő a futamában megszerzett harmadik helyével a fináléban tudhatja magát.

Női K-2 500 méteren Lucz Noémi és Szénási Zsófia futamgyőzelemmel jutott döntőbe, a másik előfutamban ez nem sikerült Katrinecz Ritának és Malcsiner Eszternek, akiknek többek között az új-zélandi Lisa Carrington, Aimee Fischer kettőssel is fel kellett venniük a versenyt. Katrinecz Ritáék még a középfutamban javíthatnak.

Az nap záró számában, K-1 500 méteren Bárdfalvi Márk a második előfutamot magabiztosan nyerve, a legjobb idővel jutott egyenes ágon a döntőbe.

+++++

„A mai napi teljesítmények közül kiemelném Tóth Dávid és Kulifai Tamás teljesítményét, a fiúk láthatóan frissebbek voltak, mint a rangsorolón, s azt az ukrán párost utasították maguk mögé, akikkel az olimpiai pótkvalifikációs versenyen nagy csatát vívott a Dombvári Bence, Hufnágel Tibor páros” – értékelt Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

“Valóban frissebbek voltunk, mert ezen a héten nem fért bele annyi munka, de azért direkt nem pihentünk rá erre a versenyre. Érzésre jó volt ez a futam, próbáltuk megnyomni, mint egy edzést és bízunk benne, hogy a döntőben is így megyünk majd. Jó lenne nyerni, de a lényeg, hogy minél többet gyakoroljuk a pályát” – mondta Kulifai Tamás.

Lehengerlő kezdés 1000 méteren

9 arany-, 6 ezüst-, 9 bronzérem! Nagy erősen kezdett a magyar csapat a csehországi Racicében zajló idei Olimpiai Reménységek versenyén. Több számban is két magyar egység állhatott fel a dobogóra az 1000 méteres döntők során.

Hír

A délutáni döntők nyitányaként Kós Benedek Tibor második lett a 2000-es korosztályban K-1 1000 méteren. Redl András Vilmos nyert a 2001-es születésűek versenyében, ahogy a legfiatalabb között, óriási fölénnyel győzött a 15 éves Kiss Ádám is.

A legidősebbek között C-1 1000 méteren Kállai Róbert Gida második, mögötte Zupkó Balázs Péter pedig harmadik lett.

A 2001-es kenusoknál Hodován Dávid lett harmadik. A legidősebb lányoknál Kőhalmi Emese Boglárka győzött K-1 1000 méteren, Posta Réka pedig harmadik helyezést ért el. A 2001-es korosztályban Csikós Zsóka és Fekete Dorina végzett az első és a második helyen, a 2002-ben születetteknél pedig Rugási Csilla lett harmadik.

A női kenuban is parádésan kezdtünk, Nagy Bianka nyert a 2000-es korosztályban, az egy évvel fiatalabbak között pedig szegedi csapattársa, Molnár Csenge lett a legjobb.

Férfi kajak párosban a két 16 éves tehetség, Erdélyi Tamás és Balogh Gergely harmadik lett. C-2 1000 méteren kenu párosban a legidősebbek között is kiválóan szerepeltek a magyarok, Kocsis Ádám nyert Zombori Dominikkal, a harmadik helyen pedig Zupkó Balázs és Mitró Márton duója futott be. Ebben a számban kiválóan szerepeltek a fiatalabbak is, a 15 éveseknél második lett a Paragi, Szabó egység, harmadik pedig az Odnoga, Besenyei duó.

Női kajakban K-2 1000 méteren Bakó Olga győzött Tófalvi Viktória párjaként, ebben a számban, szintén a legidősebbek között, Biben Karina Klaudia és Tóth Dominika lett harmadik.

A fiatalabb lányoknál a Potoniec Zsófia, Angyal Villő páros győzött, női kenu párosban a legidősebbek között a Szamosi, Molnár egység ezüstérmet lett, a 2002-ben született női kenupárosok versenyében pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura egység második, Horányi Dóra és Folberth Nóra pedig harmadik helyezést ért el.

„A felnőtt szakágnál megfogalmaztuk, hogy mennyire fontos a négy lábon állás, az utánpótlás szintjén ez már meg is valósult, mindenhol ott vagyunk a világ élmezőnyében. Különösen értékes, hogy egyéniben szerepel nagyon jól a csapat és nemcsak a szezon során sikert sikerre halmozókra, például Nagy Biankára, Molnár Csengére, vagy Kállai Róbert Gidára gondolok, hanem mellettük új nevek, új arcok is feltűntek a dobogón egyesben és párosban is. Szintén nagyon bíztató, hogy a férfi kenu szakágban jön fel egy új generáció, látszik, hogy a világbajnok Szőke, Slihoczki páros mögött is ott lohol már Zombori Dominik és Kocsis Ádám, de kiválóan szerepelt ugyanebben a számban, C-2 1000 méteren Zupkó Balázs és Mitró Márton is. A 9 arany-, 6 ezüst és 9 bronzéremmel természetesen magasan vezetjük az éremtáblázatot az első versenynap végén” – mondta Schmidt Gábor elnök, aki a helyszínen Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitánnyal együtt tekinti meg a hétvégi utánpótlás versenyt.

30 aranyéremig jutottak a magyarok

Szokás szerint letarolta a világot az Olimpiai Reménységek Versenyén a 15-17 éves versenyzőkből álló magyar válogatott. A mieink vasárnap a 200 méteres döntők során 10 arany-, 1 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, a három nap alatt pedig összesen 30 aranyéremig jutottak és 66 érmet gyűjtöttek. A szegediek kenusa, Zombori Dominik egymaga öt aranyérmet nyert a racice-i hétvégén.

Hír

A legfiatalabb fiúk versenyét K-1 200 méteren Keresztes Kristóf Domonkos nyerte, az 1000 és 500 méteren győztes Kiss Ádámnak a legrövidebb távon is összejött egy bronzérem. A 17 éves női kajakosok között Biben Karina Klaudia lett a győztes, a legfiatalabb lányoknál pedig Rendessy Eszter nyert K-1-ben. Érdekesség, hogy az UTE 15 éves versenyzője idejével a két évvel idősebb korosztály döntőjét is megnyerte volna. Férfi C-1 200 méteren a 2001-es születésűek mezőnyében Hodován Dávid harmadik lett.

Női kenuban Nagy Bianka triplázott, hiszen mind a három távon győzni tudott C-1-ben, mögötte a lengyel Szulecka lett a második, Szamosi Blanka pedig bronzérmet vehetett át.

Győzni az idősebb női kajakosok között Nyuli Dóra és Gábor Netta a sprinttávon, ahogy Kocsis Ádám és Zombori Dominik is nyert, szintén a 2000-es születésűek fiúk C-2 200 méteres számában. Érdekesség, hogy ez a duó 1000 méteren is nyert pénteken az ORV-n.

Szintén fiú kenuban, a fiatalabbak között győzött C-2 200 méteren a Hodován Dávid, Kollár Kristóf összetételű egység, egy másodperccel megelőzve a németeket és kettővel a harmadik helyen befutó Besenyei Ádám, Odnoga Martin duót.

C-2 200 méteren női kenuban az idősebbek között nyert a Molnár Csenge, Szamosi Blanka összeállítású hajó, míg a fiatalabbaknál Horányi Dóra és Folberth Nóra bronzérmes lett.

Férfi K-4 200 méteren nyert a Csokor Erik, Gergő Bálint, Keresztes Kristóf, Nikodém Patrik összetételű magyar négyes. Női K-4 200 méteren ezüstérmes lett a németek mögött a Szellák Szabina, Szabó Cintia, Gábor Netta, Csikós Zsóka alkotta magyar hajó és harmadik lett a Kovács Mirtill, Nyúli Dóra, Pazár Anna Luca, Rendessy Eszter összeállítású másik magyar egység.

A 2017-es ORV utolsó versenyszámát is a mieink nyerték az egész hétvégén kiváló formát mutató férfi kenu szakágnak köszönhetően. Aranyérmes lett a Zupkó Balázs, Zombori Dominik, Mitró Márton, Kocsis Ádám összeállítású egység, míg a Horváth Benedek Tamás, Kollár Kristóf, Hodován Dávid és Bucsi Bálint összetételű magyar egység bronzérmet vehetett át.

Ezzel a győzelmével Zombori Dominik lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, hiszen a 17 éves kenus győzni tudott C-2 1000 és 200 méteren, C-4 500 és 200 méteren, valamint C-1 500 méteren is.

„Minden Olimpiai Reménységek Versenyének van egy hőse, az idén Zombori Dominik lett az. Hihetetlen, amit véghez vitt, túlteljesített minden várakozást az öt aranyérmével. Egyébként az egész csapat nagyon egységes és eredményes volt, minden szakágban erős a magyar utánpótlás, talán egyedül férfi kajakban látszik az, hogy a csapathajókat érdemes előbb összeállítani és többet készülni a párosokra és a K-4 500 méteres számra. A 30 aranyérem és a 66 érem ennek ellenére önmagáért beszél, az eredmények mutatják, hogy a következő években is jól fogunk majd szerepelni ifiben a világversenyeken” – mondta csapata hétvégi teljesítményéről Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.