Kammererék is könnyen vették az első akadályt

Jó napot zárt a magyar csapat a montemori Világkupa első napján, amelyen egyetlen versenyzőnk kivételével mindenki bekerült a szombati A döntőkbe.

Montemor-o-Velho, 1. nap
Hír

A Montemorban megszokott, szinte szűnni nem akaró jobbos oldalszélben szálltak vízre versenyzőink az első Világkupa-futam nyitónapján. A délelőtti programból öt egységünk is egyenes ágon jutott be a döntőbe, nem kellett túlóráznia Kiss Balázsnak (C-1 1000 m), a Kammerer Zoltán, Bárdfalvi Márk párosban (K-2 500 m), a Mayer Keán, Petró Erik, valamint a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duónak (K-2 1000 m) és a Sarudi Pál, Fekete Ádám kettősnek (C-2 1000 m) sem.

Férfi K-1 1000 méteren Varga Buda és Pauman Dániel, míg női K-1 500 méteren Fazekas-Zur Krisztina és Bodonyi Dóra is középfutamra kényszerült, a négy versenyző közül mindössze Bodonyi Dórának nem sikerült beverekednie magát a fináléba – a középfutamban az ötödik helyen zárt. Férfi K-2 500 méteren Vidákovich Antal és Györgyjakab Máté is középfutamra kényszerült és (Fazekas-Zur Krisztinához hasonlóan) sikerült kitaktikázniuk a fináléra az egyes pályát, ami a jobbos oldalszél miatt az „erőnyerő” pálya Montemorban. Ezt az előnyt jól mutatja az új-zélandi Caitlin Ryan ideje is, aki a K-1 500 méteres előfutamában az egyes pályán lapátolt 1:48-as időt. Persze hozzá kell tenni azt is, hogy az új-zélandiak ilyenkor már jó formában vannak, hiszen végig tudták evezni a téli-tavaszi időszakot.

A délutáni programban női K-1 200 méteren nem sikerült egyenes ágon döntőbe jutni Fazekas-Zur Krisztinának és Bodonyi Dórának, ők szombat délelőtt a középfutamban folytatják, ahogyan a női kenusok sprintszámában Devecseriné Takács Kincső is, aki előfutamában a negyedik lett. Balla Virágnak jobban jött ki a lépés, ő a futamában megszerzett harmadik helyével a fináléban tudhatja magát.

Női K-2 500 méteren Lucz Noémi és Szénási Zsófia futamgyőzelemmel jutott döntőbe, a másik előfutamban ez nem sikerült Katrinecz Ritának és Malcsiner Eszternek, akiknek többek között az új-zélandi Lisa Carrington, Aimee Fischer kettőssel is fel kellett venniük a versenyt. Katrinecz Ritáék még a középfutamban javíthatnak.

Az nap záró számában, K-1 500 méteren Bárdfalvi Márk a második előfutamot magabiztosan nyerve, a legjobb idővel jutott egyenes ágon a döntőbe.

+++++

„A mai napi teljesítmények közül kiemelném Tóth Dávid és Kulifai Tamás teljesítményét, a fiúk láthatóan frissebbek voltak, mint a rangsorolón, s azt az ukrán párost utasították maguk mögé, akikkel az olimpiai pótkvalifikációs versenyen nagy csatát vívott a Dombvári Bence, Hufnágel Tibor páros” – értékelt Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

“Valóban frissebbek voltunk, mert ezen a héten nem fért bele annyi munka, de azért direkt nem pihentünk rá erre a versenyre. Érzésre jó volt ez a futam, próbáltuk megnyomni, mint egy edzést és bízunk benne, hogy a döntőben is így megyünk majd. Jó lenne nyerni, de a lényeg, hogy minél többet gyakoroljuk a pályát” – mondta Kulifai Tamás.

A rossz idő sosem akadály

Annak ellenére, hogy éjszaka az ország jelentős részén esett az eső, több mint ezer indulója volt a szombati Nagy Hideg-hegyi futásnak, amelyen a sportágból a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili volt a leggyorsabb.

Hír

Nem éppen kellemes futóidő, az éjszakai esőzés miatt csúszós terep várta az idei Nagy Hideg-hegyi futás indulóit. A hagyományos őszi csapatépítő eseményre az ország minden pontjáról érkeztek a kajakosok és a kenusok, Nagykanizsáról, Győrből, Diósgyőrből, Szegedről futottak be a buszok, a VVSI példának okáért 59 fővel nevezett a versenyre. Amelyet a férfiaknál Petró Erik, a hölgyeknél Csonka Eszter Lili nyerte meg, de ott volt a mezőnyben többek között a börzsönyi futás atyja, Babella Laci bácsi, Szegedről Kása Ferenc, azaz Kacsa bácsi, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán és a sportág egyik nagy ígérete, Kopasz Bálint is.

“Szerencsére sérülés nélkül megúsztuk a napot, pedig az eső miatt rendesen csúszott a fű. A verseny végeztével a hagyományoknak megfelelően kisorsoltuk az egyesületek között a hajókat, a kajakot a Budapesti Honvéd, a kenut a VVSI kapta” – mondta Weisz Róbert, a futás főszervezője.

 

 

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.