Kammerer: Nem stresszelek a koromon

"Nem szeretném, hogy vége legyen, de lassan vége lesz" – mondta a DIGI Sport híradójának Kammerer Zoltán, aki a biológia törvényeire fittyet hányva, 40 évesen is az egyik legjobb magyar kajakosnak számít. A háromszoros olimpiai bajnok még tavaly is vb-ezüstérmet nyert a négyessel, jelenleg pedig egy nála 20 évvel fiatalabb kajakossal készül párosban.

“Nem szeretném, hogy vége legyen, de lassan vége lesz” – mondta a DIGI Sport híradójának Kammerer Zoltán, aki a biológia törvényeire fittyet hányva, 40 évesen is az egyik legjobb magyar kajakosnak számít. A háromszoros olimpiai bajnok még tavaly is vb-ezüstérmet nyert a négyessel, jelenleg pedig egy nála 20 évvel fiatalabb kajakossal készül párosban.

“Tudom, hogy 40 vagyok, minden nap szembesülök vele, mert mindig valaki ’lezolibácsizik’, magáznak itt a gyerekek a parton, vagy a fiam osztálytársai ’jó napot!’-ot, csókolomot köszönnek. Szóval érzem én, hogy koros vagyok, de belül nem érzem magam 40 évesnek. Úgy érzem magam, mint 10-15 évvel ezelőtt, ugyanazok a gondolataim vannak, és nagyon nem stresszelek a koromon” – nyilatkozta a Sport24-nek Kammerer Zoltán, aki a 20. születésnapját pénteken ünneplő Erdőssy Csabával készül az idei szezonra.

“Furcsa volt tudni azt, hogy én most leszek 20 éves, ő pedig kétszer olyan idős, mint én, de a tapasztalat ott van, én meg remélem, az erőt tudom majd nyújtani” – mosolyodott el az ifjúsági vb-ezüstérmes tehetség, aki elmondhatja magáról, hogy az egyik példaképe ül előtte.

“Amikor először szóba került, hogy együtt menjünk párost, annyira azért nem volt boldog, mert azt mondta, hogy a szüleivel vagyok egyidős, és olyan, mintha az apukájával menne, de aztán beletörődött, hogy kipróbáljuk” – nevetett Kammerer, aki viszont nem törődött bele, hogy a legutóbbi, riói olimpián nem volt ott. Most úgy érzi, hogy 42 éves koráig, a tokiói játékokig szeretne evezni.

“Van esély, de nem abban gondolkodom, hogy az olimpiára kell kijutnom és ott kell megszereznem életem eredményét, azon már túl vagyok, azt már megcsináltam. De tényleg nagy örömmel kajakozom, és azért csinálom, mert szeretek itt lenni” – mutatott rá a mögötte elterülő vízre.

Az pedig egyáltalán nem zavarja, hogy a négyesek 1000 méteres számát felváltja az 500 méter az olimpián. “Ha vicces szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy Magyarország utolsó olimpiai bajnoka én vagyok ötszáz méteren (K2 500 méteren Storcz Botonddal nyertünk 2000-ben), azóta ebben a számban nem nyert olimpiát a magyar mezőnyből senki, tehát a kezemben van az 500 méter. Illetve, a világtörténelem során egyetlen egyszer nyert K-4 500 méteren világbajnoki címet Magyarország, ez 1997-ben, 21 éve történt, ott én ültem elöl, és az volt az első világbajnoki aranyérmem.”

Ezt a vb-címet a mostani párostársa még nem láthatta élőben, ami nem csoda, hiszen még nem is élt. “Csabi még meg sem született, amikor Zoli már világbajnok volt. Azt gondolom, hogy a 20-25, lassan 30 év alatt begyűjtött csapathajós tapasztalata kamatoztatható, bárkivel is ül össze. Azt is meg merem kockáztatni, hogy ha egy picit gyengébb egyéni teljesítményünk van, azért az összhangra, a ritmusra figyelve és Zolira hallgatva azért pluszokat lehet tenni a hajóba” – méltatta tanítványát Tokár Krisztián, aki nyolc hónappal szintén fiatalabb Kammerer Zoltánnál.

Az edzője által emlegetett pluszt idén a szegedi Világkupán, a belgrádi Eb-n és a portugáliai vb-n adhatja meg Kammerer, aki, ne feledjük, még tavaly is tudott szerezni egy világbajnoki ezüstérmet. Igaz, akkor még csak 39 éves volt.

A beszélgetés videón is megtekinthető:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók