Mégse

Jutalom legjobb maratoni versenyzőinknek

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) 2017-es évértékelő ünnepségén kedden este jutalmazták az ötven tagszövetség legjobb férfi és női sportolóit, valamint csapatait. A maratoni kajak-kenu válogatott tagjai közül az egyaránt világbajnok Kövér Márton, Kiszli Vanda és Mihalik Sára kapott elismerést.

Hír

A keddi eseményen Mészáros János, az NVESZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a szövetséget 2016 decemberében hozták létre, feladata a nem olimpiai sportágak sportolóinak versenyeztetése.

“Az első évben be kellett indítani a működést, emellett nagy feladatot jelentett a Világjátékokra való felkészülés” – mondta Mészáros. Hangsúlyozta: a magyar versenyzők sikerrel jártak, Wroclawban tizennégy érmet (6-4-4) szereztek, ezzel a Világjátékok történetében a legjobb magyar szereplést produkálták. Hozzátette: mindez köszönhető az állami támogatásnak, amelyre mindig számítani lehetett.

Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott a versenyzőknek a tavalyi évben elért sikerekért és a szurkolóknak szerzett élményekért. Ezután díjakat adtak át az egyes sportágak legjobbjainak.

A maratoni kajak-kenu szakág legjobbja a hölgyek között a kajakos Kiszli Vanda, a férfiaknál a kenus Kövér Márton, a csapat kategóriában pedig a Kiszli, Mihalik Sára világbajnok kajakpáros lett.

“A díjazottak személyére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tett javaslatott az NVESZ-nek. A döntés szerintem egyértelmű, hiszen a hölgyek között tavaly Vanda volt a legeredményesebb versenyzők, világbajnok lett párosban Sárával, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett, Kövér Márton pedig aranyérmes lett a vb-n egyesben és párosban is Dóczé Ádámmal. A női páros sikere pedig azért kiemelkedő, mert nagy bravúrt hajtottak végre és először tudtak nyerni a felnőttek között” – mondta Weisz Róbert, a maratoni válogatott vezetőedzője.

A díjátadón személyesen jelent meg Kövért Márton és Mihalik Sára, Kiszli Vanda már korábban Dél-Afrikába utazott, ahol csütörtököntől rajthoz áll a világ egyik legnehezebb és legveszélyesebb kajakversenyén, a DUSI maratonon.

Taroltak a magyar kajakosok Valladolidban

Hét érmet, közte négy aranyat nyertek a magyarok a 21. Gran Premio Internacional de Valladolid elnevezésű maratoni versenyen.

Hír

A fő szám a kajak négyeseké volt Spanyolországban, 5000 méteren a nőknél a Czéllai-Vörös Zsófia, Katona Lili, Bara Alexandra, Lazúr Margaréta egység győzött, a férfiaknál pedig Boros Adrián, Szakály Viktor, Mészáros Márton és Máthé Krisztián ezüstérmet nyert. Másnap, 6000 méteren a női négyes ismét az élen végzett, míg a férfiak a negyedik helyen értek célba.

Egyéniben a nőknél és a férfiaknál is kettős magyar siker született, Czéllai-Vörös Zsófia nyert Bara Alexandra előtt, valamint Boros Adrián győzött, Máthé Krisztián pedig másodikként zárt.

Az összetettben a nőknél a mieink az első, a férfiak pedig a harmadik helyen végeztek, míg az összevont versenyben Magyarország második lett.

A négyes verseny itt visszanézhető:

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.