Jövőre is ütős csapatot alkotnak

Van mit ünnepelnie Rozbora Andrásnak, a moszkvai világbajnokságon a parakenu férfi K-1 200 méter A-kategóriájában világbajnoki aranyérmet szerző versenyzőnek. Pruzsina István tanítványa a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél, a Magyar Paralimpiai Bizottságnál és a sportújságírók szavazatai alapján, a Sportcsillagok Gáláján is az Év parasportolója lett.

Igazán sikeresnek mondhatja ezt az évet. Mit jelent önnek, hogy három helyen is az Év legjobbjának választották meg?

Hatalmas megtiszteltetés, és nagyon boldog vagyok, hogy a szakma elismerte a munkámat és az eredményeit – mondta Rozbora András.

Magasra tette a lécet.

Éppen ezért már az idén elkezdtük az edzőmmel, Pruzsina Istvánnal a felkészülést. Célom, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon és az olaszországi világbajnokságon is nyerjek, és megszerezzem a paralimpiára a kvótát. Szerencsére minden adott ahhoz, hogy nyugodtan készülhessek. A Honvéd vízitelepének akadálymentesítése hatalmas könnyebbség számunkra, fogyatékossággal élőknek. Horváth Gábor, szakosztályigazgató és a klub minden dolgozója odafigyel a mi problémáinkra, kéréseinkre.

Hogyan néz ki egy napja?

Az életem az edzéseim köré van szervezve. Általában reggel kilenc és délután három között tréningezek és hetente kétszer eljárunk úszni. Boldog vagyok, hogy sportolhatok, mert a sport megtanított a rendszerességre, a kitartásra és a mozgás szeretetére.

A kajak-kenu sportágban integrált világversenyeket rendeznek, vagyis az épekkel egy időben rendezik meg a versenyeiket. Mit ad önnek, hogy együtt versenyeznek az olimpiai és világbajnokokkal?

Összetartó közösségben sportolhatunk, olimpikonok mellett edzhetünk nap mint nap, és amellett, hogy sok tapasztalatot szerzünk mellettük, nagyon tud motiválni bennünket az ő jelenlétük. A világversenyeken rengeteg tanácsot kapunk tőlük, illetve kimagasló figyelmet és segítséget a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetőitől.

Van példaképe?

Több barátom is van a magyar válogatottból, de kiemelném Vajda Attilát, aki sok jó tanáccsal látott el bennünket és sokszor bátorított minket a versenyeink előtt.

Edzője, Pruzsina István fektette le a parakenu sportág alapjait Magyarországon. Mit köszönhet neki?

Ő nem csak az edzőm, de a mentorom is. Nem csak a sportpályafutásomra figyel oda, de a magánéletben is támogat. Kiváló edzőnek tartom, tudom, hogy nélküle nem tartanék ott, ahol most tartok. Jól összeszoktunk és úgy érzem, jövőre is ütős csapat leszünk.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók