Jonatán edzésbe áll

Csak fokozatosan kezdheti meg a munkát Hajdu Jonatán. A Dunaferr SE 19 éves kenusa a rioi tesztverseny után betegedet meg, hepatitis A-t diagnosztizáltak nála, a fertőző májgyulladás miatt 2 hónapon át egyáltalán nem tudott edzeni.

„Amikor hazajöttünk Rióból, akkor kiderült, hogy van valami bajom. Hasmenés, hányás egy hétig – nyilatkozta a kenus. – Utána az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően 2 hétig szinte tünetmentes voltam, október elejére viszont besárgultam, ekkor épp hivatalos voltam egy olimpiai megbeszélésre, ahol a szövetség keretorvosai is jelen voltak, ők mondták, hogy azonnal menjek el szűrésre, mert ez nem játék.”

Miután a szűrővizsgálat kimutatta a betegséget, a versenyzőt egy teljes hétig bent tartották, majd utána további három hétig kellett otthon feküdnie. December elejétől végezhet teljes értékű munkát, de addig is már elkezdte a ráhangolódó edzéseket.

„Úgy gondolom, hogy abszolút behozható a hátrányom, ám nem szabad elfelejteni, hogy szinte az alapoktól kell újrakezdenem – folytatja a milánói vébén olimpiai kvótát szerzőt kenus. – Az eredetileg egy hónaposra tervezett pihenő úgyis kevés lett volna, az összesen három hónapos kihagyás miatt pedig nagyon motiváltnak érzem magam, mert be kell hoznom a lemaradásomat.„

A hepatitis A olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában, így Brazíliában is előfordul. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőz, így terjedése rendkívül egyszerű. A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe.

A rioi tesztverseny alatt és után a válogatott jó néhány tagja szenvedett pár napos lefolyású hányós, hasmenéses megbetegedéstől, amit az itthon elvégzett vizsgálatok szerint, a nem megfelelő minőségű palackos ásványvíz okozott. A hepatitis A betegséget más versenyző szervezetében nem mutatták ki.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók