Jól vizsgázott a Vízivándor Program

Véget ért a 2017-es Vízivándor Program, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezésében létrehozott, a magyar kormány által támogatott táborokban közel 1500 gyerek nyaralt, s gyűjtött élményeket az elmúlt három hónap során.

Tavaly ősszel a Révész Máriusz vezette Kormánybiztosság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség átfogó programot indított az iskolai tanulók magyarországi vízi szabadidősporthoz történő széleskörű hozzáférésének biztosítása érdekében. A Vízivándor programban olyan pályázati rendszer került kialakításra, amelynek célja elsősorban az iskolai csoportok táboroztatásának segítése volt.

A nyár folyamán a zárt pályázati rendszerben 17 túrát rendeztek, míg nyílt túrákon 900 gyerek ismerkedhetett meg a vízitúrázás rejtelmeivel.

„Minden csoportunk elégedetten térhetett haza a táborozás után – mondta ifjabb Foltán László, a Vízivándor program szakmai vezetője. – A fő aktivitást természetesen az evezés adta, de a gyerekeknek lehetőségük nyílt strandolásra, focizásra, strandröplabdázásra és a Felső-Tiszán banánozásra is, tartalmasan, mozgalmasan töltötték el velünk az egy hetet. Bár az időjárás az elején kicsit zord volt, a programunk így is jól működött, ha a Felső-Tiszán szükség volt rá, akkor a vízi mentőkkel közösen kivettük a gyerekeket a hajóból és a csapat buszos transzferrel jutott el a következő táborhelyre. Akadtak hosszabb távok, amelyekkel ügyesen megbirkóztak a gyerekek, volt olyan nap, amikor 35 kilométert lapátoltak le.”

Ifjabb Foltán László elmondta: jövőre új útvonalakkal hirdetik meg a táborokat. A Szigetközi helyszín részben módosul, a Felső-Tiszán pedig Tiszabecs-Szatmárcseke-Tivadar-Vásárosnamény útvonalat járhatnak be, ami egy egynapos Túr-túrával egészíthető ki. Emellett beindul egy körösi és egy dunakanyari útvonal is, amelyre szintén leadhatják majd pályázataikat az iskolák.

„Jövőre még több alternatív programlehetőséggel várjuk a gyerekeket, több látványosság, kulturális érték lesz elérhető – folytatta a szakember, aki kitért arra is, hogy a Testnevelési Egyetemen túravezetői szakképesítést szerző tanárok (pontosan 112-es kaptak oklevelet) jól vizsgáztak élesben is. – Több olyan tanár is részt vett a programban, aki már korábban szerzett túravezetői képesítést, de akadtak olyanok is, akik most vizsgáztak és ez volt az első ilyen jellegű táboroztatásuk. A képzés során olyan tudásanyagot szereztek, amelynek köszönhetően – természetesen a mi közreműködésünkkel – biztonságosan le tudták vezényelni a tábort.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók