Jóga, Japán, YouTube – így készülnek a Jövő Reménységei

Jelenleg a világ több pontján szétszóródva készülnek a Kolonics Alapítvány Jövő Reménységei programjának 2019-es nyertesei. Merre járnak, hol tartanak a felkészülésben, miből merítenek motivációt és miben segítette őket eddig az elnyert támogatás?

A Kolonics Alapítvány számára kiemelt fontossággal bír a tehetséggondozás, legyen szó az élsport befejezése után következő időszak megalapozásáról vagy a sportkarrier alatti támogatások megszerzéséről és kiosztásáról. Ez utóbbiról szól a Jövő Reménységei Program, amelyben feltörekvő fiatal kajak-kenusoknak nyújt támogatást az alapítvány, az eredményesség mellett figyelembe véve a sportolók szociális hátterét is. A megnövekedett magánadományozói hajlandóságnak köszönhetően idén először emelhettünk a létszámon, így 2019-ben már nyolc tehetség részesült az ösztöndíjban. Most őket szólaltatta meg a Kolonics Alapítvány honlapja a téli felkészülés sikerességéről és a kitűzött céljaikról, bepillantva a dolgos mindennapokba.

Kőhalmi Emese, KSI:
„Az alapozás kemény munkával telt: hajnali úszások, kondi, sík és nagy-hideg-hegyi futások, jóga, sok nyújtás és az elmaradhatatlan gyógytorna tette változatossá a téli programomat. Az időszak másik fontos eseménye az a komplex dietetikai program, amit a Kolonics Alapítvány támogatásának is köszönhetek.

A dietetikai vizsgálatok, a kitűnő minőségű bioélelmiszerek, a vitaminok és ásványi anyagok beszerzése elengedhetetlen és sok kiadást jelent.

Jelen pillanatban igen nyárias körülmények között gyűjtjük a kilométereket Pretóriában. Nagyon hálás vagyok az egyesületemnek és az MKKSZ-nek is, hogy a válogatott csapattal tarthattam Dél-Afrikába. Összeségében úgy érzem, a felkészülésem nagyon jó úton halad. A mért eredmények folyamatosan javuló tendenciát mutatnak, majdnem minden területen sikerült fejlődnöm. A motivációt elsősorban a kajakozás szeretete és az elmúlt évek sikerei adják. Bár néha azért érzem ennek a terhét is, nem könnyű a tavalyinál sikeresebb szezont zárni, így nem leszek elkeseredve, ha „csak” a szinten tartásra futja.”

Máró Anna, Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület:
„Összességében jól sikerült a felkészülés, de akadtak nehézségek is bőven:

eltört a kisujjam, begyulladt a csonthártyám, de ezeken már túl vagyok.

Szerencsére edzőm, Betlenfalvi István kitalált olyan gyakorlatokat, hogy a fejlődésem töretlen maradjon, így ezek az akadályok még jobban megerősítettek mentálisan. Sikerült növelni az izomtömegemet is, és kilométerben sincs hiány, hiszen február végen már vízre szálltunk Tiszaújvárosban, és most ért véget a horvátországi edzőtábor, ahol 12 nap alatt 320 kilométert eveztünk a társaimmal. Az alapítványtól kapott ösztöndíjamat erre a táborra költöttem, ami nagyon nagy segítség, egyrészt mert a családom nem tudta volna finanszírozni, másrészt az itteni kora tavaszi időjárás és a környezetváltozás hosszú időre feltöltött energiával. Az idei cél az, hogy túlszárnyaljam a tavalyi eredményeket: bekerüljek az ifjúsági világbajnokságon induló négyes hajóba – de mindig a következő megmérettetésre koncentrálok. Ehhez a csapattársaim, edzőim, szüleim és a körülöttem álló szakemberek adnak nap mint nap motivációt, ők inspirálnak, ösztönöznek a mindennapok során.”

Csorba Zsófia, NKM Szeged VE:
“A felkészülés jól sikerült, bár egy komolyabb betegség hátráltatott a téli munkában. Szerencsére már túl vagyok rajta, utolértem magam, és úgy érzem, előrébb is tudtam lépni. A tervek szerint az év első edzőtábora az áprilisi válogatott összetartás lesz, de az NKM Szeged VE női kenus csapatával február óta folyamatosan vízen vagyunk, ha esik, ha fúj, mi akkor is evezünk a Tiszán, gyűjtjük a kilométereket. Idén is szeretnék több világversenyre kijutni, elsődleges célom az ifjúsági Európa-bajnokság, az Olimpiai Reménységek Versenye és az ifjúsági maratoni világbajnokság. A hazai és a nemzetközi mezőnyben is szeretném megmutatni, hogy sokat fejlődtem. Engem az év elején leginkább az motivál, hogy nem tudom, ki mennyit fejlődött a téli munka során, így nem tudom, mire számíthatok az első versenyeken. A Jövő Reménységei ösztöndíjból tudtam magamnak vásárolni egy nagyon profi pulzust mérő órát, ami a pulzuskontrollos edzéseknél nagyon sokat segít, ezt szeretném ezúton is megköszönni. Egyelőre itt tartok, és

hajtok tovább, mint egy gőzmozdony.”

Gönczöl Laura, PACS-PACS SE:
„A téli felkészülés, érzéseim szerint, egész jól sikerült, mert a fizikai felmérőn a negyedik helyen végeztem, ami a kenus lányok között az első helyet jelenti. Mi jelenleg itthon készülünk, a jó idő miatt úgy gondoltuk, nem szükséges elutaznunk, hiszen nagyjából négy hete vagyunk vízen. Majd áprilisban, akkor lesz a válogatott edzőtábor. Idén szeretnénk megcélozni a nemzetközi versenyeket, hogy pontosan melyiket, az majd az év során derül ki. Tavaly kijutottunk az ifi Eb-re, ez az idén is a célok között szerepel az ORV mellett, és ha ezen kívül más is sikerül, annak nagyon örülnénk. A legnagyobb motivációmat az jelenti, hogy minél jobban tudjak teljesíteni, ebben segít az apukám, aki az edzőm is egyben. Ő maximálisan motivál mindenben, főleg azzal, hogy minden edzésen próbál vízre vinni minket, ami a téli kihagyás után nagyon nagy boldogságot és rengeteg erőt ad.

Az eddigi támogatásból sportruhákat és étrendkiegészítőt vettem,

mert a sok edzés mellett a táplálkozásomra is próbálok egyre nagyobb figyelmet fordítani.”

Erdélyi Tamás, Győri Vízisport Egyesület:
„A téli felkészülésem hibátlanul sikerült, mindent elvégeztünk, amit az edzőmmel, Németh Balázzsal elterveztünk. Szerencsére sem betegség, sem sérülés nem nehezítette a napi munkámat. A változatos edzéseknek és helyszíneknek köszönhetően végig motivált voltam, a februári bakonyi futótábor is sokat dobott az egész csapat munkakedvén. Győrben nagyon jó és erős csapatban dolgozunk, ez is motivál a napi edzések közben. A korai jó idő beköszöntével már három hete vízre szálltunk, március 17-én indultunk Horvátországba a kéthetes alapozó edzőtáborban. tavalyhoz hasonlóan társammal, Őry Zsomborral idén is szeretnénk megismételni a síkvízi világbajnokságon való részvételt, ahol szeretnénk dobogóra állni, egyesben pedig a hazai megmérettetéseken szeretnék a mezőny elején végezni.

A támogatásból beszereztem életem első komolyabb GPS-es sportóráját,

rengeteg adatot képes mérni, amit rendszeresen ki is elemzünk az edzőmmel. Az, hogy bekerültem a Kolonics Alapítvány díjazottjai közé, valamint a Hody Sport hajó támogatása plusz motivációt adott az edzések során.”

Besenyei Ádám, Merkapt Mekler ITSE:
„A téli felkészülés nagyon jól sikerült, sokat erősödtem és betegség sem hátráltatott. A legnagyobb ellenfelem a monoton munka volt, így nagyon örülök, hogy már három hete vízen vagyunk, a hétvégén pedig Portugáliában kezdődött a kéthetes melegvízi edzőtábor. Idén elsősorban a válogatókra koncentrálok, a páros számokat a tavalyi évhez hasonlóan szeretnénk Horváth Benedekkel elvinni, és ha ez megvan, a nemzetközi versenyeken javítani a tavalyi eredményünkön, de egyéni számokban is fogok indulni. Motivációt több helyről merítek.

Az elmúlt hetekben például egy YouTube csatorna segített az edzések és az iskola terén a problémákhoz való hozzáállásomon,

de járok sportpszichológushoz is, aki nagy segítségemre van a mentális felkészülésben. Természetesen edzőim, Németh Szabolcs és Bánszky Imre lelkesítő beszédei is fontosak számomra, és persze a szüleim is részesei a felkészülésemnek. Ők nemcsak tapasztalataikkal, hanem szeretetükkel is segítenek és motiválnak. A támogatásomból én főként edzőruhákat, vitaminokat és étrendkiegészítőket vettem.”

Csanki Márk, NKM Szeged VE:
“A téli felkészülésem nem volt zökkenőmentes egy korábbi sérülés miatt, ezért az edzések mellett rendszeresen járok gyógytornára. A kedvező időjárásnak köszönhetően azonban viszonylag korán vízre szálltunk, így elkezdhettük a kilométerek gyűjtését. Öt szegedi csapattársammal együtt most is edzőtáborozunk, méghozzá egy nagyon különleges helyen, Japánban. Az NKM Szeged VE korábbi világbajnok kajakosa, Gyökös Lajos az ázsiai országban edzősködik, az ő segítségével lehetünk itt két hétig.

Nagyszerű körülmények között készülhetünk, miközben még világot is látunk.

A Kolonics Alapítványtól kapott ösztöndíjat erre az edzőtáborra használom fel. Biztosan nagyon motiváltan megyünk majd haza Japánból, és feltöltődve folytatjuk a hazai edzéseket. 2019-ben az a célom, hogy országos bajnokságot nyerjek.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók