Janics Natasa 200-on megrázta magát

A délelőtti gyengébb 500-as szereplés után a délutáni 200 méteres döntőkben duplázott Janics Natasa. Nyert egyesben és Kovács Katalinnal párban.

Hír

Vajon ki tudja-e pihenni magát bő másfél óra alatt Janics Natasa és Kovács Katalin, vagy a rövidebb olimpiai távon is lesznek problémáik? – ez volt a 200 méteres döntők előtt a szegedi válogatóverseny legizgalmasabb kérdése.

Janics Natasa csattanós választ adott, egyesben és Kovács Katalinnal párosban is megnyerte a sprintszámot! A háromszoros olimpiai bajnok kajakos mellé Paksy Tímea, illetve Hegyi Zomilla állhatott fel a dobogóra egyesben, míg párosban Paksy Tímea és Medveczky Erika, valamint Vad Ninetta és Hegyi Zomilla ért be az olimpiai bajnok páros mögött.

Borzasztó volt a délelőtt, nagyon elfáradtam az 500 egyes döntőjében, és ez hatással volt az egész napomra. A 200-as döntő utolsó méterein is merevnek, fáradtnak érzetem magam, pedig ennél sokkal lazábban szoktam beérni a célba. Nagy tragédia nincs, a sprintszámok aranyérmei szerencsére megvannak, szerintem ennek így kellett ma történnie – értékelte a napot Janics Natasa. Kovács Katalin annyit tett hozzá, hogy örül a páros győzelmének, de „ettől még nem szabad elfelejteni az előzményeket, vagyis a délelőtti vereségeket”.

%REKLAM%

Szintén duplázott a kenusoknál Kovács Gergely. A BSE-ESMA AON Credit versenyzője életében először indulhat egyesben felnőtt világversenyen, miután Horváth Gábor és Nagy Péter előtt megnyerte a válogatót. Kovács Gergely Végh Attila párjaként C-2-ben is győzni tudott, méghozzá meggyőző fölénnyel (2. Horváth Gergely, Németh Szabolcs; 3. Hajdu Gergő, Balázs Péter).

Nagyon szép nap volt, minden összejött, a szezon további részében is hasonló versenyeket kívánok magunknak. Bebizonyosodott, hogy 30 év felett is van gyorsaság – összegezte a napot mosolyogva Kovács Gergely.

Női kenuban Marschalkó Alexandra nyert.

A K-1 férfi döntő céljában Molnár Péter egy óriási üvöltéssel jelezte, hogy néhány centiméterrel legyőzte vetélytársait, Gyertyános Gergely illetve Dudás Miklós futott be mögötte a második és harmadik helyen.

Kiszabadult a feszültség belőlem! A MOL világkupával ellentétben most a döntőben is kijött a lépés, úgy sikerült, ahogy a rajt előtt elképzeltem. Elég nagy feszültség volt bennem, de sikerült megoldanom a feladatot – nyilatkozta Molnár Péter.

 

Molnárnak viszont nem sikerült a duplázás, úgy, ahogy Janics Natasának illetve Kovács Gergelynek, bár nem sok hiányzott hozzá…

A K-2 200-at Dombi Rudolf és Beé István nyerte a Boros, Sík, illetve a Molnár, Kadler párosok előtt. A MOL világkupán borult Dombi és Beé, most viszont fölényesen győztek.

Sima volt! Az elején volt sűrű a mezőny, de már a táv felétől éreztük, hogy jól megy nagyon a hajó, és meglesz a győzelem. A májusi borulással nem foglalkoztunk, csak arra koncentráltunk, hogy a lehető leggyorsabban a célba érjünk, örülök, hogy sikerült – mondta Beé István.

A válogatóverseny az 5000 méteres futamokkal zárult, férfi kajakban Kammerer Zoltán, kenuban Fürdök Gábor, míg a nőknél nagyszerű versenyzéssel Csipes Tamara győzött.

 

%REKLAM2%

Storcz Botond felnőtt kapitány értékelése:

Nagyon érdekes nap volt a mai, szuper versenyeket láthattunk, ugyanúgy egyébként, ahogy szombaton is. Férfi kajakban szépen ment Molnár Péter, izgalmas csatát nyert Gyertyános Gergely ellen, de ki kell emelni a mindössze 19 éves Dudás Miklós harmadik helyét is. Párosban, a MOL világkupán felborult Dombi Rudolf és Beé István, akkor nem tudták megmutatni mit tudnak a nemzetközi mezőnyben, kíváncsi vagyok, milyen eredményt érnek el majd az Európa-bajnokságon.

A nőknél papírforma eredmény született, egyesben Natasa néhány centivel verte Paksy Tímeát, a párosban biztosabban nyertek. Annak örülök, hogy a gyengébb 500 méter után 200-on megmutatták magukat.

Kovács Gergely megérdemli a dicséretet. Jól ment egyesben és Végh Attilával párosban is. A rangsorolón és a világkupán még úgy láttam, hogy Gergő bekötött a táv végén, most jobb pályát ment.

A válogatási elveknek megfelelően kedden lesz csapathirdetés, előtte természetesen egyeztetünk minden érintett edzővel.

A válogató teljes jegyzőkönyve

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.

Tokióban elindították az olimpiai visszaszámláló-órát

Leleplezték azt a három méter magas órát Tokióban, amely a 2020-as nyári olimpiáig hátralévő időt mutatja.

Hír

Az ünnepélyes ceremóniára a japán főváros Ginza nevű bevásárló negyedében került sor 981 nappal a játékok megnyitója előtt.

Az 1,2 tonnás óra a japán zászlóra emlékeztet: az ezüstlábakon álló szerkezet kör alakú és piros csakúgy, mint a nemzeti lobogóban található felkelő nap motívum.

Forrás: MOB