Jámbor Attila: a sikerhez sokrétűnek kell lenni

A Tolna Megyei Önkormányzat a megye napján számos kitüntetést osztott ki. Sipos Márton-díjat kapott korábbi maratoni világbajnokunk, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megalapítója, Jámbor Attila is. „Jámbi” nemzetközi szinten is eredményes sportkarrierje és kiváló sportszakmai, valamint vezetői munkájának köszönhetően vehetett át elismerést.

Életpálya
Hír

Sok szép érmet nyert meg pályafutása során, most nem csak sportolóként, hanem vezetőként vehetett át elismerést. Mit jelent önnek a Sipos Márton-díj?

Sok mindent, ahogyan a kajak-kenu sport is rengeteget jelent számomra. Ettől a sporttól kaptam az életem alapjait: élményeket, családot, hiszen a feleségem is kajakozott, és egzisztenciát is – mondta Jámbor Attila.

És jövőt, hiszen Szekszárdon az ön nevéhez köthető a kajak-kenu sport.

Hét esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy egyesületet alapítok Szekszárdon, és hét év leforgása alatt sikerült egy nagy álmot megvalósítani. A semmiből indultunk útnak, tíz-tizenöt gyerekkel vágtunk neki a munkának. Ma már közel nyolcvan fiatal edz nálunk, akik közül többen is indultak, s érmet is nyertek már korosztályos világversenyeken.

Mi kell ahhoz, hogy valaki hét év leforgása alatt erre a szinte érkezzen el?

Elsőként szerencse. Az, hogy több szempontból is szerencsés időben fogtunk hozzá a klub megalapításához. Aztán kellett lelkesedés, odaadás, no és az, hogy összetett személyiségű ember legyek.

Mit ért ez alatt?

Ma már nem elég csak edzősködni, nem elég csak menedzselni, nem elég, ha csak szakmai tudásodat teszed bele, az előrejutáshoz, a fejlődéshez sokrétűnek kell lenni. De szerencsére nem voltunk egyedül ebben az utazásban, az egyéni szponzoraim, akik a sportpályafutásom alatt támogattak, első szóra a klub mellé álltak, s a mai napig segítenek bennünket. Ahogyan a város vagy éppen a szövetség is. És itt nem elsősorban csak az anyagi támogatásokra gondolok, hanem azokra a gesztusokra, amelyek megkönnyítik, gördülékenyebbé teszik a mindennapjainkat. Az előbb azt mondtam, szerencsés időben alakultunk. Tíz-húsz-harminc évvel ezelőtt álmodni sem lehetett olyan háttérről, amelyet ma a magyar sport megkap.

Nyilván a gyerekek vagy éppen a szülők esetében fontos az is, hogy egy korábbi világbajnok sportoló nyújt szakmai hátteret. Ismerik a tanítványai az ön múltját?

Ismerik, de nem tőlem. A mai digitális világban semmi sem marad titokban. Az, hogy háromszoros világbajnok vagyok csak az első, kezdeti lépéseknél fontos, a többi már tapasztalás, hiszen nem biztos, hogy, aki jó sportoló volt, jó edző, jó szakember egyben. Egy biztos: én rengeteget merítek a múltamból. Példának okáért abból is, hogy egy mostohább körülmények között élő szakágból, a maratonisták közül jöttem. Mi nem éltünk annyira burokban, mint az olimpikonok, s ez a szívósság most jól jön edzőként és sportvezetőként is, hiszen nem akadok fenn a problémákon, s képes vagyok akár huszonnégy órát is dolgozni, ha éppen arról van szó.

A hétvégén Dél-Afrikában rendezik meg a maratoni világbajnokságot. Ön az egyik világbajnoki aranyérmét éppen ott szerezte 1998-ban. Milyen tanácsokkal indította útnak azt a négy ifjúsági versenyzőjét, aki jogot szerzett a vb-részvételre?

Annak idején azt mondtam nekik: ez egy hosszú projekt lesz. Két-három éve tudjuk, hogy Dél-Afrikában rendezik a világbajnokságot, és amikor először beszéltünk erről, azt mondtam, nyitott kapukat döngetnek, gyerünk, próbálják meg. A hosszú projektet teljesítették, bekerültek a csapatba, s ami a legszebb, éremeséllyel tudtak útnak indulni. Lányaink, vagyis Korsós Zsófia és Nagy Viktória Fruzsina már több világversenyen bizonyítottak, voltak már világ- és Európa-bajnokok is. Most egy erős magyar páros lesz a fő ellenfelük, akikkel tudom, hogy nagy meccset vívnak majd. A fiaink, vagyis Bodnár Balázs és Horváth Ádám párosa esélyes a dobogóra, de az ő esetükben megjósolhatatlan, hogy melyik fokára állnak fel.

Az elmúlt években már megszoktuk, hogy az ön versenyzői is részesei a világon egyedülálló magyar maratoni sikereknek. Harminc év tapasztalata alapján mit mond, miben rejlik ennek a szakágnak az ereje?

Ugyanabban, mint a gyorsasági szakágnak. Hogy rengetegen kajakoznak az országban, van merítési lehetőség, vannak klubok, ahol magas szintű szakmai munka folyik. Amikor befejeztem a pályafutásomat, a cseh, spanyol riválisok arról faggattak, mihez kezdek a jövőben? Mondtam nekik, hogy alapítok egy klubot. Azt felelték: könnyű neked, hiszen az országodban sok a víz. Addig ebbe bele sem gondoltam, de valóban olyan természeti adottságokkal rendelkezünk, ami meghatározhatja az értékeinket, a jövőnket. A magyar kajak-kenu az elmúlt évek során rengeteget fejlődött, és ami még kiemelendő: színesek vagyunk. A kétszáz métertől a maratonig ugyanis mindenki meg tudja találni a helyét, nem vesznek el a tehetségek, mindenkinek lehetőséget tudunk adni az adottságaiknak megfelelően. És ez a legfontosabb.

 

Mindent vitt a Römi

Lezárult a sárkányhajó bajnokság Sukorón, és mindent vitt a Römi KKSK. A csepeliek 200 és 2000 méteren, valamint összetettben is megnyerték a bajnoki aranyérmet.

Sárkány
Hír

A sárkányhajó magyar bajnokság ötödik, egyben záró fordulóját rendezték meg vasárnap. A program a 200 méterekkel indult, amelyben a Römi KKSK szerezte meg a győzelmet az ESMTK és a Szegedi Sárkányhajó SE előtt. Reményi Péter csapata 2000 méteren sem talált legyőzőre, az egység a Dunai Sárkányok Vác csapatát, valamint Szegedi Sárkányhajó SE-t utasította maga mögé. Ezzel 200 és 2000 méteren, valamint az összetett versenyben is a legjobb lett a Römi, amely az esztendő során 320 pontot gyűjtött, a szegediek a második, a Dunai Sárkányok Vác csapata a harmadik helyet szerezte meg.

„A bajnoki sorozat utolsó állomását rendeztük meg Sukorón, szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta a versenyt, mert bár borús idő volt, nem esett az eső. A viadal előtt a szegedieknek még matematikai esélyük volt arra, hogy az összetett versenyben legyőzzék a Römi csapatát, de a 200 méteres verseny megnyerésével eldőlt minden, s később 2000 méteren is a legjobbnak bizonyultak Reményi Péterék” – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője, aki kiemelte az önkéntesek hétvégi munkáját, és köszönetet mondott Ladányi Szabolcsnak a szakágban végzett egész éves munkájáért.

Magyar bajnokság, 5. forduló, Sukoró

200 m: 1. Römi KKSK 49,82, 2. ESMTK 50,84, 3. Szegedi Sárkányhajó 50,96. 2000 m: 1. Römi KKSK 9:23,20, 2. Dunai Sárkányok Vác 9:38,08, 3. Szegedi Sárkányhajó Klub 9:43,70. Az összetett verseny végeredménye: 1. Römi KKSK 320 pont, 2. Szegedi Sárkányhajó SE 277, 3. Dunai Sárkányok Vác 260

Nagydíj. Nők. Senior 10-es 200 m: 1. Óbudai Sárkányok 1:03,68, 2. Körös Dragon SE 1:04,36, 3. ESMTK 1:04,48. Masters 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 1:04,62, 2. Óbudai Sárkányok 1: 05,06, 3. A-HIDragon 1:05,30. Férfiak. Senior 10-es 200m: 1. Lapátolók 57,14, 2. Vadkörte 57,76, 3. Körös Dragon 58,36. Masters férfi 10-es 200 m: 1. Dunai Sárkányok Vác 54,68, 2. Körös Dragon SE 57,38, 3. Vadkörte 57,44

Bajnoki Tabella 5 Forduló Után 2017

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”