Mégse

Jámbor Attila: a sikerhez sokrétűnek kell lenni

A Tolna Megyei Önkormányzat a megye napján számos kitüntetést osztott ki. Sipos Márton-díjat kapott korábbi maratoni világbajnokunk, a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megalapítója, Jámbor Attila is. „Jámbi” nemzetközi szinten is eredményes sportkarrierje és kiváló sportszakmai, valamint vezetői munkájának köszönhetően vehetett át elismerést.

Életpálya
Hír

Sok szép érmet nyert meg pályafutása során, most nem csak sportolóként, hanem vezetőként vehetett át elismerést. Mit jelent önnek a Sipos Márton-díj?

Sok mindent, ahogyan a kajak-kenu sport is rengeteget jelent számomra. Ettől a sporttól kaptam az életem alapjait: élményeket, családot, hiszen a feleségem is kajakozott, és egzisztenciát is – mondta Jámbor Attila.

És jövőt, hiszen Szekszárdon az ön nevéhez köthető a kajak-kenu sport.

Hét esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy egyesületet alapítok Szekszárdon, és hét év leforgása alatt sikerült egy nagy álmot megvalósítani. A semmiből indultunk útnak, tíz-tizenöt gyerekkel vágtunk neki a munkának. Ma már közel nyolcvan fiatal edz nálunk, akik közül többen is indultak, s érmet is nyertek már korosztályos világversenyeken.

Mi kell ahhoz, hogy valaki hét év leforgása alatt erre a szinte érkezzen el?

Elsőként szerencse. Az, hogy több szempontból is szerencsés időben fogtunk hozzá a klub megalapításához. Aztán kellett lelkesedés, odaadás, no és az, hogy összetett személyiségű ember legyek.

Mit ért ez alatt?

Ma már nem elég csak edzősködni, nem elég csak menedzselni, nem elég, ha csak szakmai tudásodat teszed bele, az előrejutáshoz, a fejlődéshez sokrétűnek kell lenni. De szerencsére nem voltunk egyedül ebben az utazásban, az egyéni szponzoraim, akik a sportpályafutásom alatt támogattak, első szóra a klub mellé álltak, s a mai napig segítenek bennünket. Ahogyan a város vagy éppen a szövetség is. És itt nem elsősorban csak az anyagi támogatásokra gondolok, hanem azokra a gesztusokra, amelyek megkönnyítik, gördülékenyebbé teszik a mindennapjainkat. Az előbb azt mondtam, szerencsés időben alakultunk. Tíz-húsz-harminc évvel ezelőtt álmodni sem lehetett olyan háttérről, amelyet ma a magyar sport megkap.

Nyilván a gyerekek vagy éppen a szülők esetében fontos az is, hogy egy korábbi világbajnok sportoló nyújt szakmai hátteret. Ismerik a tanítványai az ön múltját?

Ismerik, de nem tőlem. A mai digitális világban semmi sem marad titokban. Az, hogy háromszoros világbajnok vagyok csak az első, kezdeti lépéseknél fontos, a többi már tapasztalás, hiszen nem biztos, hogy, aki jó sportoló volt, jó edző, jó szakember egyben. Egy biztos: én rengeteget merítek a múltamból. Példának okáért abból is, hogy egy mostohább körülmények között élő szakágból, a maratonisták közül jöttem. Mi nem éltünk annyira burokban, mint az olimpikonok, s ez a szívósság most jól jön edzőként és sportvezetőként is, hiszen nem akadok fenn a problémákon, s képes vagyok akár huszonnégy órát is dolgozni, ha éppen arról van szó.

A hétvégén Dél-Afrikában rendezik meg a maratoni világbajnokságot. Ön az egyik világbajnoki aranyérmét éppen ott szerezte 1998-ban. Milyen tanácsokkal indította útnak azt a négy ifjúsági versenyzőjét, aki jogot szerzett a vb-részvételre?

Annak idején azt mondtam nekik: ez egy hosszú projekt lesz. Két-három éve tudjuk, hogy Dél-Afrikában rendezik a világbajnokságot, és amikor először beszéltünk erről, azt mondtam, nyitott kapukat döngetnek, gyerünk, próbálják meg. A hosszú projektet teljesítették, bekerültek a csapatba, s ami a legszebb, éremeséllyel tudtak útnak indulni. Lányaink, vagyis Korsós Zsófia és Nagy Viktória Fruzsina már több világversenyen bizonyítottak, voltak már világ- és Európa-bajnokok is. Most egy erős magyar páros lesz a fő ellenfelük, akikkel tudom, hogy nagy meccset vívnak majd. A fiaink, vagyis Bodnár Balázs és Horváth Ádám párosa esélyes a dobogóra, de az ő esetükben megjósolhatatlan, hogy melyik fokára állnak fel.

Az elmúlt években már megszoktuk, hogy az ön versenyzői is részesei a világon egyedülálló magyar maratoni sikereknek. Harminc év tapasztalata alapján mit mond, miben rejlik ennek a szakágnak az ereje?

Ugyanabban, mint a gyorsasági szakágnak. Hogy rengetegen kajakoznak az országban, van merítési lehetőség, vannak klubok, ahol magas szintű szakmai munka folyik. Amikor befejeztem a pályafutásomat, a cseh, spanyol riválisok arról faggattak, mihez kezdek a jövőben? Mondtam nekik, hogy alapítok egy klubot. Azt felelték: könnyű neked, hiszen az országodban sok a víz. Addig ebbe bele sem gondoltam, de valóban olyan természeti adottságokkal rendelkezünk, ami meghatározhatja az értékeinket, a jövőnket. A magyar kajak-kenu az elmúlt évek során rengeteget fejlődött, és ami még kiemelendő: színesek vagyunk. A kétszáz métertől a maratonig ugyanis mindenki meg tudja találni a helyét, nem vesznek el a tehetségek, mindenkinek lehetőséget tudunk adni az adottságaiknak megfelelően. És ez a legfontosabb.

 

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Férfi K-1 200 méteren jött a meglepetés

Az egyesek között 200 méteren Kozák Danuta és Balla Virág, 1000 méteren Kopasz Bálint, párosban 200 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám egység, 500-on pedig a Mozgi Milán, Somorácz Tamás duó az első után a második világbajnoki válogatót is megnyerte szombaton, Szolnokon. Ugyanakkor meglepetés született férfi K-1 200 méteren, ahol Csizmadia Kolos legyőzte Birkás Balázst.

Hír

A férfi K-1 1000 méter fináléjában a nagy esélyes, 21 éves algyői Kopasz Bálint ellenfele csak az óra volt, hasonlóan az első fordulóhoz, most is hatalmas fölénnyel nyerte meg a futamot, így készülhet az augusztusi világbajnokságra.

Mögötte a második helyért zajlott a küzdelem, ezt a Honvéd kajakosa, Ceiner Benjámin nyerte, aki majdnem négy másodperccel Kopasz után ért célba. A kétéves doppingeltiltása után visszatérő Dombvári Bence ötödik lett a döntőben.

“Nagyon örülök, hogy nem kellett senkivel csatáznom.

Keményen készültem erre a versenyre. Jó rajt után erős utazóval haladtam, és ez elég volt” – nyilatkozott Kopasz, aki azt is elárulta, hogy egyelőre nem sikerült párostársat találnia, mert ugyan Dombvári Bencével összeültek, két közös edzésük is volt, de végül úgy döntöttek, hogy nem dolgoznak együtt.

Férfi C-1 1000 méteren a “címvédő” Kiss Tamás most is az első válogatón mögötte második Bodonyi Andrással vívott nagy csatát, szinte végig fej-fej mellett haladtak. A hajrához érve aztán úgy tűnt, a csepeliek olimpiai bronzérmese most is “behúzza” a győzelmet, de a szegedi rivális sokkal jobban rúgta be a hajóját, ezzel Bodonyi András megnyerte élete első felnőtt válogatóját.

“Nagyon küzdős pálya volt, a balos szél főleg a jobbosoknak egyáltalán nem kedvez. Ilyenkor nem tud az ember olyan szépen kenuzni, nem tudja magát kievezni.

Tamással egész évben hatalmasakat csatáztunk, kétszer ő nyert, kétszer én, most jön a döntő ütközet”

– utalt a szétlövésre Bodonyi András.

Centiméterek, egészen pontosan 17 ezredmásodperc döntött K-1 200 méteren is, ahol az első versenyen győztes Birkás Balázs nyakában végig ott lihegett az akkor második Csizmadia Kolos, aki most remek ritmusban rúgta be a hajót, így sikerült megvernie szegedi ellenfelét. Ebben a számban is szétlövés dönthet.

“Nagyon ideges voltam a verseny előtt. Az edzőm Pál Zoltán mondogatta, hogy nincs vesztenivalóm, úgyhogy vágtassak egy nagyot és lesz, ami lesz. Ezt is tettem. Nem nézelődtem, csak mentem egy nagyot. A berúgás az elég érdekesen sikerült, korábban még sosem borultam be a célba érve. Meg is ijedtem egy kicsit, mert elég rosszul éreztem magam a végén, de szerencsére nem lett baj, ki tudtam kászálódni a vízből” – mesélte a partra érve Csizmadia Kolos.

C-2 200 méteren Hajdu Jonatán és Fekete Ádám esélyeshez méltóan második győzelmét aratta, és a kajakpárosok 500 méteres fináléjában is papírforma eredmény született, miután újra a friss Európa-bajnok Mozgi Milán és Somorácz Tamás szerezte meg az első helyet.

A négy női döntő közül az elsőben, K-1 1000 méteren a hazai közönség előtt versenyző, szolnoki Bodonyi Dóra diadalmaskodott nagyon magabiztosan. Mögötte az a Takács Tamara végzett a második helyen, aki az első válogatón is másodikként ért célba a most ebben a számban rajthoz sem álló Medveczky Erika mögött, majd az Eb-n is ő indulhatott, és ott is ezüstérmes lett. Női párosban, szintén 1000 méteren Medveczky és Csipes Tamara duója ért elsőként a célba, az első válogatót megnyerő Szabó Gabriella, Bodonyi kettős ezúttal harmadikként zárt.

Női K-2 200 méteren az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta beragadt ugyan a rajtnál, de utána elképesztő tempót diktált, végüls le is hajrázta ellenfeleit, ezzel – hasonlóan az 500 méter egyeshez – ebben a számban is második sikerét aratta a válogatón. Danuta a belgrádi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett ebben a versenyszámban.

“Nekem a 200 méter mindig nagy kihívás, mert nem kifejezetten vagyok sprinter alkat, valamiért mégis kedvelem a számot. Nagy koncentrációt igényel az, hogy jól kapjam el a rajtot, nekem magamhoz képest erőn felül kell ehhez teljesítenem, viszont

nagyon szeretem az ilyen kihívásokat”

– mondta a döntő után az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta.

Az új ötkarikás számban, női kenu egyes 200 méteren is duplázót láthatott a közönség, a friss Eb-bronzérmes győri Balla Virágnak ugyancsak egy elrontott rajt után sikerült nyernie. A 24 éves versenyző a pénteki, 500 méteren aratott diadala után második győzelmét ünnepelhette a Holt-Tiszán C-1-ben, mögötte Lakatos Zsanett futott be a második helyen, párja, a szintén győri színekben versenyző Devecseriné Takács Kincső pedig harmadik lett.

“Azt vártam, hogy Kincső fog nyerni, mert jól felkészült és tényleg hihetelen nagy energiákat mozgósított azért, hogy a második válogatón sikeres legyen. Nem volt túl reális a pálya, hiszen a szél nekem kedvezett. Ha mondjuk szembeszél, vagy teli hátszél lett volna, akkor sokkal nagyobb lett volna a csata a győzelemért” – ismerte el rendkívül sportszerűen Balla Virág.

A szolnoki felnőtt világbajnoki válogató vasárnapi versenynapján 11.30 órakor kezdődnek a döntők. A finálékat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos Facebook oldalán élőben közvetítjük majd.