Mégse

Isten éltessen, Őzi!

Ma ünnepli 50. születésnapját Dónusz Éva. Sportágunk Őzije 1992-ben Czigány Kinga, Kőbán Rita és Mészáros Erika társaságában a női négyes tagjaként lett olimpiai bajnok Barcelonában, ám nem csak sikeres pályafutása miatt lett meghatározó egyénisége a sportágnak. Személyisége sokak példaképévé tette őt. Jelenleg utánpótlás szövetségi kapitányként dolgozik a kajak-kenu sport sikereiért.

Ünnep
Hír

Őzi. Így szólítják sokan Dónusz Évát a kajak-kenu sportágban. Aki Vácról indulva csendes, őzike szemű kislányból a sportág egyik meghatározó személyisége, példaképe lett. 1992-ben a barcelonai olimpián a női négyes tagjaként, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Mészáros Erika társaságában nyert aranyérmet, és ennek a csapathajónak nem csak pályafutása legnagyobb sikerét köszönhette, Czigány Kingával és Mészáros Erikával életre szóló barátság is összefűzi.

„Hogy mi jut elsőként eszembe Őziről? A bájossága – mondja Mészáros Erika, akivel az elmúlt évek során többször is megesett, hogy vízre szállt a szentendrei Duna-ágban. – Sok szép közös emlékünk, közös érmünk van, és egy szép, igaz barátságunk. Kitartó, odaadó ember, irigylem a munkabírását. Ha rá gondolok, két szó, ami beugrik nekem: szépség és jóság. Sok ilyen emberre lenne szükségünk!”

Czigány Kinga jó ideje Kanadában él már, de a mai napig ismeri Őzi rezdüléseit, akivel a többezer kilométeres távolság ellenére úgy fognak bele telefonbeszélgetéseikbe, mintha csak a vízitelepen lennének.

„Bármikor felhívhatom, és ha nagyon fáradt vagy beteg, akkor is így fogja kezdeni a mondandóját: „Jaj Kingus, de örülök, hogy hallom a hangod!” Bár van, hogy évekig nem látjuk egymást, a távolság és az idő mit sem tud változtatni a barátságunkon. Sok időt töltöttünk együtt, sok örömben és bánatban osztoztunk. Jó volt abban a hajóban ülni, amelyben ő is ott volt. Ezen a napon is sok-sok szeretetettel gondolok rá!”

Őzit nem csak pályatársai szeretik, tisztelek, a későbbi generációk számára is sokat adott kedvességével, őszinteségével, határozottságával és fanyar humorával. Van, aki életre szóló élményt és inspirációt kapott, van, aki szintén egy szép barátságot.

„Emlékszem, életem egyik meghatározó eredményhirdetése volt, amikor minikajakos kislányként ő akasztotta az aranyérmet a nyakamba a Budapest bajnokságon. Biztosra veszem, hogy most utánpótlás kapitányként is ekkora hatással van az ifikre. Mit is mondhatnék neki ezen a szép napon: Köszönöm az „úttörést” előttünk. Igazi példakép vagy!” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella.

„Őzi nekem példakép, és barát egyben, szerintem keveseknek adatik meg, hogy ez a két fogalom egy személyben megtestesüljön – vallja az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia. – Első emlékeim róla azok a pillanatok, amikor kis kajakosként rohantam haza, hogy lássam az olimpiai és világbajnoki futamokat, amelyekben ő indult. Később együtt versenyezhettem vele, sajnos nem egy hajóban, de büszkén mondhatom, hogy egy válogatottban szerepeltünk. Mélyebben viszont csak később ismertem meg, amikor elkezdtünk együtt dolgozni a szövetségben. Be kell valljam, egyáltalán nem csalódtam, a példakép minden várakozást felülírt. Mert nem csak a sportban kiemelkedő személyiség, hanem az életben is, a mindennapokban, a reggeli kávénál, a legnagyobb hajtás közepette. Nagyon örülök neki, hogy a barátomnak tarthatom, mindig számíthatok rá, és nagyon bízom benne, hogy ezt ő is így érzi. Azt hiszem, sokak nevében mondhatom: Boldog születésnapot kívánunk Neked, Őzi!”

Élen az éremtáblán és a pontversenyben is fiataljaink

Fantasztikusan szerepeltek a magyar serdülő kajak-kenusok a mini-világbajnokságnak is mondott Olimpiai Reménységek Versenyén Poznanban.

Hír

A zárónapon is szereztünk három arany-, két ezüst- és három bronzérmet a 200-as döntőkben. Az első helyen Keresztes Kristóf Domonkos (2002-es korosztály) végzett K1-ben, valamint a Gönczöl, Opavszky (2002-2003 – fenti képünkön) lány és a Hodován, Kollár (2001) fiú kenu páros.

Ezüstérmet nyert Máró Anna (2003) és Lengyel Barnabás (2003) K1-ben, a bronzérmek pedig Orosz Ákosnak (K1, 2002), Gönczöl Laurának (C1, 2003) és a Besenyei, Horváth (2001) fiú kenu párosnak köszönhetőek.

A további magyar eredmények a vasárnapi 200 méteres döntőkről:
Lány K1: Ujfalvi Laura (2003) negyedik, Szellák Szabina (2001) negyedik, Zupkó Vanda (2002) hatodik, Mányi Zsófia (2001) hetedik.
Fiú K1: Opavszky Márk (2001) ötödik.
Lány C1: Opavszky Réka (2003) ötödik, Molnár Csenge (2001) hatodik, Horányi Dóra (2002) hetedik, Győri Ivett Julianna (2002) kilencedik.
Fiú C1: Kuska Bence (2003) negyedik, Hodován Dávid (2001) hetedik, Vajkai András (2002) kilencedik, Csanki Márk Bese (2003) kilencedik.
Lány C2: Csorba, Molnár (2001) negyedik, Kuti, Horányi (2002-2003) ötödik.
Fiú C2: Csanki, Papp (2002-2003) hatodik.
Fiú K2: Kurdi, Katona (2002-2003) ötödik, Keresztes, Vajda (2001) hatodik, Orosz, Tamási (2002-2003) hetedik, Erdélyi, Őry (2001) kilencedik
Lány K2: Fülöp, Kulcsár (2002-2003) negyedik, Pazár, Kovács (2001) hatodik, Szabó, Párdi (2001) nyolcadik

Az éremtáblán 18 arany-, 15 ezüst – és 7 bronzéremmel óriási fölénnyel végeztünk az élen, valamint az országok közötti pontversenyt is megnyertük a németek előtt.

16 számban 8 magyar aranyérem a minivébén

Minden második számban magyar győzelem született a Poznanban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén szombaton, amikor az 500-as futamokat rendezték meg.

Hír

A második nap során 16 döntőre került sor, ezeken nyolc arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok.

Lány kajakosainkra most sem lehetett panasz, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött, itt Vásárhelyi-Nagy Anna kilencedik lett, a 2003-asoknál kettős magyar siker született: Máró Anna nyert Ujfalvi Laura előtt, míg a 2001-esek között Szellák Szabina másodikként, Mányi Zsófia pedig harmadikként zárt.

Párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmes, itt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba, a 2001-eseknél pedig a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Férfi kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren, egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) pedig ezüstérmes, a 2002-eseknél Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba. Az Őry, Erdélyi, Redl, Vajda kajak négyes ezüstérmes, ugyanitt az Opavszky, Szendy, Majoros, Nyerges hajó hetedik lett.

Kenusaink is kitettek magukért, a lányoknál egyesben a 2003-asoknál Opavszky Réka arany-, Gönczöl Laura bronzérmet nyert, Horányi Dóra (2002) ötödik, Csorba Zsófia (2001) nyolcadik. Párosban a Gönczöl, Opavszky egység győzött, a Kuti, Horányi kettős ötödik a 2002/2003-as korosztályban, míg a 2001-eseknél a Csorba, Molnár duó a negyedik, a Seres, Uracs páros a nyolcadik.

Szép versenyzéssel a Hodován, Kollár, Horváth, Besenyei fiú kenu négyes is aranyérmet nyert.

Két nap után egészen elképesztő fölénnyel vezetjük az éremtáblát a megszerzett 15 arany-, 12 ezüst- és öt bronzéremmel.

Vasárnap a 200 méteres versenyekkel zárul a serdülők mini-világbajnoksága.