Mégse

Isten éltessen, Őzi!

Ma ünnepli 50. születésnapját Dónusz Éva. Sportágunk Őzije 1992-ben Czigány Kinga, Kőbán Rita és Mészáros Erika társaságában a női négyes tagjaként lett olimpiai bajnok Barcelonában, ám nem csak sikeres pályafutása miatt lett meghatározó egyénisége a sportágnak. Személyisége sokak példaképévé tette őt. Jelenleg utánpótlás szövetségi kapitányként dolgozik a kajak-kenu sport sikereiért.

Ünnep
Hír

Őzi. Így szólítják sokan Dónusz Évát a kajak-kenu sportágban. Aki Vácról indulva csendes, őzike szemű kislányból a sportág egyik meghatározó személyisége, példaképe lett. 1992-ben a barcelonai olimpián a női négyes tagjaként, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Mészáros Erika társaságában nyert aranyérmet, és ennek a csapathajónak nem csak pályafutása legnagyobb sikerét köszönhette, Czigány Kingával és Mészáros Erikával életre szóló barátság is összefűzi.

„Hogy mi jut elsőként eszembe Őziről? A bájossága – mondja Mészáros Erika, akivel az elmúlt évek során többször is megesett, hogy vízre szállt a szentendrei Duna-ágban. – Sok szép közös emlékünk, közös érmünk van, és egy szép, igaz barátságunk. Kitartó, odaadó ember, irigylem a munkabírását. Ha rá gondolok, két szó, ami beugrik nekem: szépség és jóság. Sok ilyen emberre lenne szükségünk!”

Czigány Kinga jó ideje Kanadában él már, de a mai napig ismeri Őzi rezdüléseit, akivel a többezer kilométeres távolság ellenére úgy fognak bele telefonbeszélgetéseikbe, mintha csak a vízitelepen lennének.

„Bármikor felhívhatom, és ha nagyon fáradt vagy beteg, akkor is így fogja kezdeni a mondandóját: „Jaj Kingus, de örülök, hogy hallom a hangod!” Bár van, hogy évekig nem látjuk egymást, a távolság és az idő mit sem tud változtatni a barátságunkon. Sok időt töltöttünk együtt, sok örömben és bánatban osztoztunk. Jó volt abban a hajóban ülni, amelyben ő is ott volt. Ezen a napon is sok-sok szeretetettel gondolok rá!”

Őzit nem csak pályatársai szeretik, tisztelek, a későbbi generációk számára is sokat adott kedvességével, őszinteségével, határozottságával és fanyar humorával. Van, aki életre szóló élményt és inspirációt kapott, van, aki szintén egy szép barátságot.

„Emlékszem, életem egyik meghatározó eredményhirdetése volt, amikor minikajakos kislányként ő akasztotta az aranyérmet a nyakamba a Budapest bajnokságon. Biztosra veszem, hogy most utánpótlás kapitányként is ekkora hatással van az ifikre. Mit is mondhatnék neki ezen a szép napon: Köszönöm az „úttörést” előttünk. Igazi példakép vagy!” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella.

„Őzi nekem példakép, és barát egyben, szerintem keveseknek adatik meg, hogy ez a két fogalom egy személyben megtestesüljön – vallja az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia. – Első emlékeim róla azok a pillanatok, amikor kis kajakosként rohantam haza, hogy lássam az olimpiai és világbajnoki futamokat, amelyekben ő indult. Később együtt versenyezhettem vele, sajnos nem egy hajóban, de büszkén mondhatom, hogy egy válogatottban szerepeltünk. Mélyebben viszont csak később ismertem meg, amikor elkezdtünk együtt dolgozni a szövetségben. Be kell valljam, egyáltalán nem csalódtam, a példakép minden várakozást felülírt. Mert nem csak a sportban kiemelkedő személyiség, hanem az életben is, a mindennapokban, a reggeli kávénál, a legnagyobb hajtás közepette. Nagyon örülök neki, hogy a barátomnak tarthatom, mindig számíthatok rá, és nagyon bízom benne, hogy ezt ő is így érzi. Azt hiszem, sokak nevében mondhatom: Boldog születésnapot kívánunk Neked, Őzi!”

Orbán Viktor adta át a Tokaji Vízitúra Központot

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett VíziVándor programról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” – mondta ifjabb Foltán László.

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet. A kormányfő arról beszélt, hogy

a tokaji Vízitúra Központ egy olyan program része, amely természetes módon teszi megélhetővé a hazaszeretetet,

és azokat az embereket is a nemzeti közösség részévé teszi, akik nem érezték magukat oda tartozónak.

A mindennapi hazaszeretet az, amikor “hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijelentette, Európa jövőjével kapcsolatban az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben jelen van a hazaszeretet. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar – mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok “meghalnának” az élsportolóikért, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak, a fiataloknak pedig mindössze 36 százaléka sportol rendszeresen.

A sport- és szabadidős tevékenységek a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak

– közölte a miniszterelnök. A feladatok közé sorolta Orbán Viktor, hogy küzdeni kell az egészségtelen élelmiszerek ellen, vissza kell szorítani a dohányzást, erősíteni kell a mindennapos testnevelést, és Erzsébet-táborokat, vándortáborokat kell szervezni a gyerekeknek.

Úgy fogalmazott, a “córeszt” maguk mögött hagyva az emberek el tudják küldeni gyermekeiket táborozni, és felépülhetnek a tokajihoz hasonló sportlétesítmények. “Van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon” – mondta.

forrás: MTI/origo.hu

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat: