Isten éltessen, Őzi!

Ma ünnepli 50. születésnapját Dónusz Éva. Sportágunk Őzije 1992-ben Czigány Kinga, Kőbán Rita és Mészáros Erika társaságában a női négyes tagjaként lett olimpiai bajnok Barcelonában, ám nem csak sikeres pályafutása miatt lett meghatározó egyénisége a sportágnak. Személyisége sokak példaképévé tette őt. Jelenleg utánpótlás szövetségi kapitányként dolgozik a kajak-kenu sport sikereiért.

Ünnep
Hír

Őzi. Így szólítják sokan Dónusz Évát a kajak-kenu sportágban. Aki Vácról indulva csendes, őzike szemű kislányból a sportág egyik meghatározó személyisége, példaképe lett. 1992-ben a barcelonai olimpián a női négyes tagjaként, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Mészáros Erika társaságában nyert aranyérmet, és ennek a csapathajónak nem csak pályafutása legnagyobb sikerét köszönhette, Czigány Kingával és Mészáros Erikával életre szóló barátság is összefűzi.

„Hogy mi jut elsőként eszembe Őziről? A bájossága – mondja Mészáros Erika, akivel az elmúlt évek során többször is megesett, hogy vízre szállt a szentendrei Duna-ágban. – Sok szép közös emlékünk, közös érmünk van, és egy szép, igaz barátságunk. Kitartó, odaadó ember, irigylem a munkabírását. Ha rá gondolok, két szó, ami beugrik nekem: szépség és jóság. Sok ilyen emberre lenne szükségünk!”

Czigány Kinga jó ideje Kanadában él már, de a mai napig ismeri Őzi rezdüléseit, akivel a többezer kilométeres távolság ellenére úgy fognak bele telefonbeszélgetéseikbe, mintha csak a vízitelepen lennének.

„Bármikor felhívhatom, és ha nagyon fáradt vagy beteg, akkor is így fogja kezdeni a mondandóját: „Jaj Kingus, de örülök, hogy hallom a hangod!” Bár van, hogy évekig nem látjuk egymást, a távolság és az idő mit sem tud változtatni a barátságunkon. Sok időt töltöttünk együtt, sok örömben és bánatban osztoztunk. Jó volt abban a hajóban ülni, amelyben ő is ott volt. Ezen a napon is sok-sok szeretetettel gondolok rá!”

Őzit nem csak pályatársai szeretik, tisztelek, a későbbi generációk számára is sokat adott kedvességével, őszinteségével, határozottságával és fanyar humorával. Van, aki életre szóló élményt és inspirációt kapott, van, aki szintén egy szép barátságot.

„Emlékszem, életem egyik meghatározó eredményhirdetése volt, amikor minikajakos kislányként ő akasztotta az aranyérmet a nyakamba a Budapest bajnokságon. Biztosra veszem, hogy most utánpótlás kapitányként is ekkora hatással van az ifikre. Mit is mondhatnék neki ezen a szép napon: Köszönöm az „úttörést” előttünk. Igazi példakép vagy!” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella.

„Őzi nekem példakép, és barát egyben, szerintem keveseknek adatik meg, hogy ez a két fogalom egy személyben megtestesüljön – vallja az olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia. – Első emlékeim róla azok a pillanatok, amikor kis kajakosként rohantam haza, hogy lássam az olimpiai és világbajnoki futamokat, amelyekben ő indult. Később együtt versenyezhettem vele, sajnos nem egy hajóban, de büszkén mondhatom, hogy egy válogatottban szerepeltünk. Mélyebben viszont csak később ismertem meg, amikor elkezdtünk együtt dolgozni a szövetségben. Be kell valljam, egyáltalán nem csalódtam, a példakép minden várakozást felülírt. Mert nem csak a sportban kiemelkedő személyiség, hanem az életben is, a mindennapokban, a reggeli kávénál, a legnagyobb hajtás közepette. Nagyon örülök neki, hogy a barátomnak tarthatom, mindig számíthatok rá, és nagyon bízom benne, hogy ezt ő is így érzi. Azt hiszem, sokak nevében mondhatom: Boldog születésnapot kívánunk Neked, Őzi!”

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Slihoczki, Szőke: a felnőttek között is megmutatnák, hogy számolni kell velük

Az idén két kiváló kenus, Slihoczki Ádám és Szőke Attila vehette át a legjobb utánpótláskorú versenyzőnek járó Kolonics György-díjat. A versenyzők C-2 1000 méteren világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyertek, a legbiztosabb tagjai voltak az ifjúsági válogatottnak. A fiúk egyöntetűen vallják, túlszárnyalták az elképzeléseiket és rengeteg motivációt adott számukra ez az év.

Hír

Jó úton jár Slihoczki Ádám és Szőke Attila. A két kenus nagy reménysége a sportágnak, az olimpiai számban, C-2 1000 méteren magasan a korosztályuk fölé tudnak emelkedni, olyan időkkel nyerik a versenyeket, amellyel az U23-as korosztályban is a legjobbak lennének. Hogy a tehetségük mellett minek köszönhetik ezt a sikert? És miként értékelik ezt az idényt?

“Az egész év olyan volt mint amilyennek elterveztük – meséli Slihoczki Ádám. – Előzetesen a világbajnoki dobogót céloztuk meg, ami meglett, ráadásul aranyat nyertünk Pitestiben, szóval túl is szárnyaltuk önmagunkat. Teljesen elégedett vagyok ezzel az idénnyel, és úgy érzem, új szintre emelkedett a pályafutásom. Szerintem rengeteget fejlődtünk Attilával, idén a táv utolsó fele egyértelműen jobb volt, mint korábban. Sokat készültünk rá, hogy minél jobban meg tudjunk indulni az utolsó kétszáz méteren. A legnagyobb erősségünknek azt tartom, hogy legjobb barátként szinte egy emberként evezünk a hajóban, és tényleg mindenről nyíltan tudunk beszélni.”

“Nekem is mindenképp pozitív az év – teszi hozzá Szőke Attila. – Sok jó eredményt értünk el, és sokat tanultunk, amiből meríthetünk a következő évre is. Én leginkább motivációban és koncentrációban fejlődtem. Úgy érzem, egyre több mindenre odafigyelek egy edzés vagy verseny alkalmával, összeszedettebb vagyok, jobban be tudom osztani az időmet. Hogy mitől jó a párosunk? Szerintem egy jó egységhez elengedhetetlen a jó kapcsolat, ami a bizalomra épül, s ez megvan közöttünk Ádámmal. Jó érzés, hogy megkaptuk ezt a díjat, mert úgy érzem figyelnek ránk, és ez az elismerés is rengeteg motivációt ad. Sokkal könnyebb így elkezdeni a téli alapozást.”

És hogy mit terveznek az elkövetkező idényre a fiatalok?

“A jövő évben az U23-as korosztályban szeretnénk a legjobbak lenni itthon, s jó lenne indulni a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon – mondta Slihoczki Ádám. – És természetesen a felnőtt mezőnyben is szeretnénk megmutatni, hogy számolni kell velünk. A Kolonics-díj óriási megtiszteltetés kenusként, igyekszünk a továbbiakban is méltók lenni ehhez a kitüntetéshez.”