Ismét lehet pályázni a Jövő Reménységei Ösztöndíjra

November 20-ig lehet pályázni a Kolonics György Alapítvány „Jövő Reménységei" Ösztöndíjára. Tavaly öt versenyző, Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a támogatást – nem mellesleg 2017-ben mind az öt versenyző kijutott és eredményesen szerepelt a korosztályos világversenyeken.

Támogatás
Hír

Figyelmet, gondoskodást, támogatást adni a jövő reménységeinek nemes feladat. Hozzájárulni a fiatalok felkészüléséhez, segíteni őket a sikerhez vezető úton elismerésre méltó cselekedet. Tavaly öt, 15 és 18 év közötti, tehetséges fiatal részesült a Kolonics György Alapítvány szervezésében életre hívott Jövő Reménységei Ösztöndíjban: Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a fél évre szóló havi nettó 40 ezer forintos támogatást, amelyet a versenyzők sporteszközökre, sportruházatra, táplálékkiegészítőre, teljesítménydiagnosztikai eszközökre vagy edzőtábori költségek fedezésére fordíthattak.

Idén is lehet pályázni a támogatásra, november 20-ig kell eljuttatni a jelentkezést a Kolonics György Alapítvány számára.

A tavaly indult ösztöndíjprogram különlegességet az adja, hogy magánemberek adományaiból áll össze a felhasználható keret. A 2018-as szezonra 34-en álltak a program sikere mellé, több olyan aktív sportoló is támogatást nyújtott, aki néhány esztendővel ezelőtt még maga is ebben a korosztályban halmozta az érmeket.

„Az én nevem is szerepel a Kolonics György-díjasok sorában, és az erkölcsi elismerés mellett bizony sokat jelentett az a támogatás, amelyet az alapítványtól kaptam. Tudom, hogy mekkora segítség ez, és örülök neki, hogy én is egy fiatal versenyző mellé állhatok” – emlékezett vissza Nádas Bence, aki az elsők között utalt át pénzt a program számára.

A pekingi olimpián Kozmann György párjaként olimpiai bronzérmet szerző kenusunk, Kiss Tamás is már második alkalommal sorakozott fel az adományozók között.

„Azért is tartom jó kezdeményezésnek a Jövő Reménységei Ösztöndíjat, mert a kuratórium figyelembe veszi a versenyzők családi hátterét is, milyen anyagi lehetőségek között tudják sportoltatni a szülők a gyerekeiket. Annak idején mi sem voltunk jó helyzetben, s ha lett volna ilyen ösztöndíj, bizony nagy segítséget jelentett volna az a támogatás” – mondta Kiss Tamás.

„A program olyan tehetséges, ám szociális szempontból rászoruló versenyzőket támogat, akiknek valódi segítséget jelent ez a havi negyvenezer forintos ösztöndíj – mondta Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, aki koordinálta az adományozók körét. – A programnak létjogosultsága van, amelyet az is bizonyít, hogy ezek a fiatalok egytől-egyig eredményesen szerepeltek a 2017-es szezonban. Ez a pénzügyi keret öt fő támogatására ad lehetőséget, jövőre azonban bővíteni szeretnénk a kört, s ehhez igyekszünk minél több korábbi és jelenlegi élversenyzőt megszólítani, hogy segítsék ők is a mindennapjaikban fiataljainkat.”

És hogy mit jelent ez a támogatás egy 17-18 esztendős versenyző számára?

„Motiváló volt, hogy az alapítvány támogatott, jó érzéssel töltött el, hogy számítanak rám – mondta Szőke Attila. – Az élsportba sokat kell belefektetni, és ezt nem minden család engedheti meg magának. Nekünk ez a “plusz” rengeteget jelentett, mert az edzéshez, versenyzéshez nélkülözhetetlen dolgokat tudtam megvásárolni belőle. És igen, részben ennek a támogatásnak is köszönhetem, hogy sikeres szezont tudok magam mögött, hogy párommal, Slihoczki Ádámmal ilyen eredményesek voltunk az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon.”

A 2018-as Jövő Reménységei Ösztöndíj adományozói: Agócs Ágnes, Apáthy Endre, Boldizsár Gáspár, Csabai Edvin, Csamangó Attila, Dervarics Attila, dr. Bácskai János, dr. Bognár Viktor, dr. Molnár Mária, Dudás Miklós, Gyúri Dénes, Horváth Noémi, Hüttner Csaba, Hüvös Viktor, Ipacs Endre, Juhász András, Juhász Gábor, Kárai Péter, Kiss Tamás, Kovács Krisztina, Nádas Bence, dr. Nyergesné dr. Farkas Gabriella, Pető Zsolt, Petrovics Kálmán, Rechnitzer Zoltán, Reisz Attila, Schmidt Gábor, Schulek Csaba, Sík Márton, Simon Miklós, Szemán Róbert, Tótka Sándor, Trebitsch András, Zsidi József

(A pályázati anyag az alábbiakban érhető el.

Jövő Reménységei Ösztöndíj Pályázati Anyaga

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.

 

 

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.