Ismét lehet pályázni a Jövő Reménységei Ösztöndíjra

November 20-ig lehet pályázni a Kolonics György Alapítvány „Jövő Reménységei" Ösztöndíjára. Tavaly öt versenyző, Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a támogatást – nem mellesleg 2017-ben mind az öt versenyző kijutott és eredményesen szerepelt a korosztályos világversenyeken.

Támogatás
Hír

Figyelmet, gondoskodást, támogatást adni a jövő reménységeinek nemes feladat. Hozzájárulni a fiatalok felkészüléséhez, segíteni őket a sikerhez vezető úton elismerésre méltó cselekedet. Tavaly öt, 15 és 18 év közötti, tehetséges fiatal részesült a Kolonics György Alapítvány szervezésében életre hívott Jövő Reménységei Ösztöndíjban: Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a fél évre szóló havi nettó 40 ezer forintos támogatást, amelyet a versenyzők sporteszközökre, sportruházatra, táplálékkiegészítőre, teljesítménydiagnosztikai eszközökre vagy edzőtábori költségek fedezésére fordíthattak.

Idén is lehet pályázni a támogatásra, november 20-ig kell eljuttatni a jelentkezést a Kolonics György Alapítvány számára.

A tavaly indult ösztöndíjprogram különlegességet az adja, hogy magánemberek adományaiból áll össze a felhasználható keret. A 2018-as szezonra 34-en álltak a program sikere mellé, több olyan aktív sportoló is támogatást nyújtott, aki néhány esztendővel ezelőtt még maga is ebben a korosztályban halmozta az érmeket.

„Az én nevem is szerepel a Kolonics György-díjasok sorában, és az erkölcsi elismerés mellett bizony sokat jelentett az a támogatás, amelyet az alapítványtól kaptam. Tudom, hogy mekkora segítség ez, és örülök neki, hogy én is egy fiatal versenyző mellé állhatok” – emlékezett vissza Nádas Bence, aki az elsők között utalt át pénzt a program számára.

A pekingi olimpián Kozmann György párjaként olimpiai bronzérmet szerző kenusunk, Kiss Tamás is már második alkalommal sorakozott fel az adományozók között.

„Azért is tartom jó kezdeményezésnek a Jövő Reménységei Ösztöndíjat, mert a kuratórium figyelembe veszi a versenyzők családi hátterét is, milyen anyagi lehetőségek között tudják sportoltatni a szülők a gyerekeiket. Annak idején mi sem voltunk jó helyzetben, s ha lett volna ilyen ösztöndíj, bizony nagy segítséget jelentett volna az a támogatás” – mondta Kiss Tamás.

„A program olyan tehetséges, ám szociális szempontból rászoruló versenyzőket támogat, akiknek valódi segítséget jelent ez a havi negyvenezer forintos ösztöndíj – mondta Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, aki koordinálta az adományozók körét. – A programnak létjogosultsága van, amelyet az is bizonyít, hogy ezek a fiatalok egytől-egyig eredményesen szerepeltek a 2017-es szezonban. Ez a pénzügyi keret öt fő támogatására ad lehetőséget, jövőre azonban bővíteni szeretnénk a kört, s ehhez igyekszünk minél több korábbi és jelenlegi élversenyzőt megszólítani, hogy segítsék ők is a mindennapjaikban fiataljainkat.”

És hogy mit jelent ez a támogatás egy 17-18 esztendős versenyző számára?

„Motiváló volt, hogy az alapítvány támogatott, jó érzéssel töltött el, hogy számítanak rám – mondta Szőke Attila. – Az élsportba sokat kell belefektetni, és ezt nem minden család engedheti meg magának. Nekünk ez a “plusz” rengeteget jelentett, mert az edzéshez, versenyzéshez nélkülözhetetlen dolgokat tudtam megvásárolni belőle. És igen, részben ennek a támogatásnak is köszönhetem, hogy sikeres szezont tudok magam mögött, hogy párommal, Slihoczki Ádámmal ilyen eredményesek voltunk az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon.”

A 2018-as Jövő Reménységei Ösztöndíj adományozói: Agócs Ágnes, Apáthy Endre, Boldizsár Gáspár, Csabai Edvin, Csamangó Attila, Dervarics Attila, dr. Bácskai János, dr. Bognár Viktor, dr. Molnár Mária, Dudás Miklós, Gyúri Dénes, Horváth Noémi, Hüttner Csaba, Hüvös Viktor, Ipacs Endre, Juhász András, Juhász Gábor, Kárai Péter, Kiss Tamás, Kovács Krisztina, Nádas Bence, dr. Nyergesné dr. Farkas Gabriella, Pető Zsolt, Petrovics Kálmán, Rechnitzer Zoltán, Reisz Attila, Schmidt Gábor, Schulek Csaba, Sík Márton, Simon Miklós, Szemán Róbert, Tótka Sándor, Trebitsch András, Zsidi József

(A pályázati anyag az alábbiakban érhető el.

Jövő Reménységei Ösztöndíj Pályázati Anyaga

Kemény munka és életre szóló élmények Dél-Afrikában

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a dél-afrikai edzőtábor hosszú távon lehet a téli bázisa a magyar kajak-kenusoknak. A válogatott versenyzők tökéletes körülmények között készülhetnek a szezonra, amely az elmúlt évek egyik legizgalmasabb idénye lesz.

Hír

A korábbi világ- és Európa-bajnok kenus márciusban két hetet töltött kint a Dél-Afrikában edzőtáborozó felnőtt és utánpótlás versenyzőkkel, és rendkívül elégedetten tért haza. „Roodeplaat Dam több szempontból is tökéletes hely az edzőtáborhoz, nincs időeltolódás, jók az időjárási körülmények, remek minőségű hajókban tudnak a versenyzők edzeni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek már van négy saját motorosa is a helyszínen, a helyiek pedig kettőt adtak még ehhez” – kezdte beszámolóját Hüttner Csaba.

A magasan kvalifikált szálláson teljes igényt kielégítő konditerem is van, ami nem mellékes a felkészülés ezen időszakában, hiszen a sok evezés mellett kiegészítő edzéseket is kell tartani. A rengeteg munka mellett kikapcsolódási lehetőség is van a versenyzők számára, egyre másra teszik ki a közösségi oldalakra a szafarilátogatásokon készült, oroszlánsimogatós képeket vagy a vidámparkban felvett videókat.

Nádas Bence újabb találkozása az oroszlánokkal. @bence_nadas #lion #southafrica #cano #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,


„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szigorúan szakmai szempontok alapján választ edzőtábort, de természetesen nem egy utolsó szempont az sem, hogy olyan helyszínt találjunk a versenyzőknek, ahol fel is tudnak töltődni egy egyhetes vagy egy kéthetes ciklus végén. Ha egész héten keményen dolgoznak napi két-három edzéssel, és a hétvégén elmennek egy programra, amely

életre szóló élményt ad nekik, akkor a következő héten nem egy unott, fásult ember száll vízre, ez pedig nem hátrány.

Arról nem beszélve, hogy itthon csak állatkertben látható állatok, például zebrák mellett eveznek edzés közben” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba nem ment el szó nélkül a dél-afrikai edzőtábor hiányossága mellett sem, ez pedig az étkezés. „Nem a minőséggel, hanem a mennyiséggel van gond. Egyszerűen nincsenek itt felkészülve arra, hogy 30-40 fős csoportokat folyamatosan ellássanak megfelelő mennyiségű étellel. Ha sikerül megoldanunk ezt a problémát, már pedig miért ne sikerülne, akkor onnantól semmi panasz nem lehet majd erre a helyszínre, amely hosszú távon lehet a válogatott téli bázisa.”

Lapozható galéria:

 

Még mindig Dél-afrika. Pazar körülmények közt készülhet a magyar válogatott. #kajakkenusport #canoehungary #trainingcamp

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány a versenyzők formájával is elégedett volt, szerinte mindenki egy-két napon belül fel tudta venni a ritmust, meg tudta csinálni a saját mozgását, amely a nyári körülményeknek is köszönhető. „Nagyon jó teljesítményeket láttam, és bár voltak minimális húzódások, vagy megemlíthetem Kammerer Zoli betegségét is, de mindenki rendbejött két-három nap után. Az itteni időjárásban könnyebb meggyógyulni.”

Hüttner Csaba beszélt arról is, hogy férfi kajakban a hat olimpiai kvótából négyet 500 négyesben lehet megszerezni, és ez hatással van a válogatott versenyzők felkészülésére is. „Nagyon sokan ezért korábban kezdték a felkészülést, hogy a rangsorolóra már jó állapotba kerüljenek. A gyors kajakosok között szinte mindenkiben látok annyi fantáziát, hogy be tudjon kerülni a négyesbe, az adottságok alapján sokaknak helyük lenne a csapathajóban. Ez egy nagyon jó dolog, mert hatalmas a rivalizálás.”

Perfect conditions in #southafrica with @bridgittehartley • • #training #trainingcamp @icfsprint @braca_paddles @nelokayaks @premiumzrt

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány kitért arra, hogy a női kajakosoknál nagy nevek térnek vissza, például Kozák Danuta, Csipes Tamara, Szabó Gabriella vagy Douchev-Janics Natasa, ez ugyancsak hatással van a többi versenyző felkészülésére is. „A távollétükben egy másik generáció bebizonyította, hogy négyesben ők is tudnak már világbajnoki címet nyerni, szóval nagyon nagy kíváncsisággal várom a női kajakosok válogatóját is.”

Lucz Dóra: Ez kemény lesz!

Az Európa-bajnok Lucz Dóra szerint a nagy nevek visszatérésével kőkemény szezon elé néznek a magyar női kajakosok. A 23 éves versenyző Dél-Afrikában készül, ahol az aranybányászattal is megismerkedett.

Hír

Március 4-én érkezett meg Dél-Afrikába és a hónap végéig marad Lucz Dóra. Eddig Szénási Zsófival ketten edzettek, néha beszálltak Kugler Attilához és Bogár Gáborhoz és egyszer Vad Ninettáékhoz, a héten pedig megérkezett testvére, Lucz Noémi, aki csatlakozott hozzájuk.

Hétfőtől péntekig napi két edzés és kiegészítés, szombaton pedig egy hosszabb evezés szerepel a programban. „Elsősorban még a kilométergyűjtésnél tartunk, de már négy-hat-nyolc perces résztávok is előfordulnak, főleg a technikára figyelünk most – kezdte Lucz Dóra. – Az idő nagyon jó, a szél néha fúj, de nem különösebben zavaró. A szállás is nagyon jó, az ételek nem mindig tökéletesek, de összességében kiváló körülmények között vagyunk.”

Közönségük is akad edzés közben a háttérben:

 

🦌🦌😊 #kudu #training #canoe #trainingpartner

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

Lucz Dóra szerint a téli felkészülése remekül sikerült, jó állapotban érkezett ki a melegvízi edzőtáborba. Hogy milyen számokban szerepelhet az idén eredményesen, az nagyban függ a mezőny erősségétől is.

„Ez egyesekre készülök, de nem zárkózom el a csapathajótól sem.

Szívesen lennék például a négyes tagja, ami tudom, hogy nehéz lesz, hiszen tavalyhoz képest többen leszünk. Például visszatér Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Szabó Gabi és Janics Natasa is, szóval kemény lesz!” – mondta a 23 éves Európa-bajnok kajakos.

Azért kikapcsolódni is van lehetőségük, a vasárnapjaik szabadok, akkor tudnak programot szervezni. „Legutóbb a Gold Reef Cityben voltunk, amely egy vidámpark és azon belül van egy aranybánya. ott egy rövid idegenvezetés során megtudhattuk, hogy miként bányásszák az aranyat. A következő hétvégére tervezünk egy szafari túrát” – mondta Lucz Dóra.

Kikapcsolódás a vidámparkban:

Lucz Dóra a kilométerek gyűjtése mellett egy vidámparkba is ellátogatott Dél-Afrikában. Beszámoló az edzőtáborról a kajakkenusport.hu-n. @ldori #kajakkenusport #kajak #canoe #goldreefcity

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,