Mégse

Ismét lehet pályázni a Jövő Reménységei Ösztöndíjra

November 20-ig lehet pályázni a Kolonics György Alapítvány „Jövő Reménységei" Ösztöndíjára. Tavaly öt versenyző, Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a támogatást – nem mellesleg 2017-ben mind az öt versenyző kijutott és eredményesen szerepelt a korosztályos világversenyeken.

Támogatás
Hír

Figyelmet, gondoskodást, támogatást adni a jövő reménységeinek nemes feladat. Hozzájárulni a fiatalok felkészüléséhez, segíteni őket a sikerhez vezető úton elismerésre méltó cselekedet. Tavaly öt, 15 és 18 év közötti, tehetséges fiatal részesült a Kolonics György Alapítvány szervezésében életre hívott Jövő Reménységei Ösztöndíjban: Csikós Zsóka, Szőke Attila, Bonyai Regina, Molnár Csenge és Opavszky Márk nyerte el a fél évre szóló havi nettó 40 ezer forintos támogatást, amelyet a versenyzők sporteszközökre, sportruházatra, táplálékkiegészítőre, teljesítménydiagnosztikai eszközökre vagy edzőtábori költségek fedezésére fordíthattak.

Idén is lehet pályázni a támogatásra, november 20-ig kell eljuttatni a jelentkezést a Kolonics György Alapítvány számára.

A tavaly indult ösztöndíjprogram különlegességet az adja, hogy magánemberek adományaiból áll össze a felhasználható keret. A 2018-as szezonra 34-en álltak a program sikere mellé, több olyan aktív sportoló is támogatást nyújtott, aki néhány esztendővel ezelőtt még maga is ebben a korosztályban halmozta az érmeket.

„Az én nevem is szerepel a Kolonics György-díjasok sorában, és az erkölcsi elismerés mellett bizony sokat jelentett az a támogatás, amelyet az alapítványtól kaptam. Tudom, hogy mekkora segítség ez, és örülök neki, hogy én is egy fiatal versenyző mellé állhatok” – emlékezett vissza Nádas Bence, aki az elsők között utalt át pénzt a program számára.

A pekingi olimpián Kozmann György párjaként olimpiai bronzérmet szerző kenusunk, Kiss Tamás is már második alkalommal sorakozott fel az adományozók között.

„Azért is tartom jó kezdeményezésnek a Jövő Reménységei Ösztöndíjat, mert a kuratórium figyelembe veszi a versenyzők családi hátterét is, milyen anyagi lehetőségek között tudják sportoltatni a szülők a gyerekeiket. Annak idején mi sem voltunk jó helyzetben, s ha lett volna ilyen ösztöndíj, bizony nagy segítséget jelentett volna az a támogatás” – mondta Kiss Tamás.

„A program olyan tehetséges, ám szociális szempontból rászoruló versenyzőket támogat, akiknek valódi segítséget jelent ez a havi negyvenezer forintos ösztöndíj – mondta Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, aki koordinálta az adományozók körét. – A programnak létjogosultsága van, amelyet az is bizonyít, hogy ezek a fiatalok egytől-egyig eredményesen szerepeltek a 2017-es szezonban. Ez a pénzügyi keret öt fő támogatására ad lehetőséget, jövőre azonban bővíteni szeretnénk a kört, s ehhez igyekszünk minél több korábbi és jelenlegi élversenyzőt megszólítani, hogy segítsék ők is a mindennapjaikban fiataljainkat.”

És hogy mit jelent ez a támogatás egy 17-18 esztendős versenyző számára?

„Motiváló volt, hogy az alapítvány támogatott, jó érzéssel töltött el, hogy számítanak rám – mondta Szőke Attila. – Az élsportba sokat kell belefektetni, és ezt nem minden család engedheti meg magának. Nekünk ez a “plusz” rengeteget jelentett, mert az edzéshez, versenyzéshez nélkülözhetetlen dolgokat tudtam megvásárolni belőle. És igen, részben ennek a támogatásnak is köszönhetem, hogy sikeres szezont tudok magam mögött, hogy párommal, Slihoczki Ádámmal ilyen eredményesek voltunk az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon.”

A 2018-as Jövő Reménységei Ösztöndíj adományozói: Agócs Ágnes, Apáthy Endre, Boldizsár Gáspár, Csabai Edvin, Csamangó Attila, Dervarics Attila, dr. Bácskai János, dr. Bognár Viktor, dr. Molnár Mária, Dudás Miklós, Gyúri Dénes, Horváth Noémi, Hüttner Csaba, Hüvös Viktor, Ipacs Endre, Juhász András, Juhász Gábor, Kárai Péter, Kiss Tamás, Kovács Krisztina, Nádas Bence, dr. Nyergesné dr. Farkas Gabriella, Pető Zsolt, Petrovics Kálmán, Rechnitzer Zoltán, Reisz Attila, Schmidt Gábor, Schulek Csaba, Sík Márton, Simon Miklós, Szemán Róbert, Tótka Sándor, Trebitsch András, Zsidi József

(A pályázati anyag az alábbiakban érhető el.

Jövő Reménységei Ösztöndíj Pályázati Anyaga

Letesztelték versenyzőink az olimpia helyszínét

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyon hasznos volt, hogy egy kisebb csapattal Japánba utazhattak, és felmérhették a helyi körülményeket a 2020-as tokiói olimpia előtt.

Hír

A versenyzők közül Medveczky Erika, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Tótka Sándor, Molnár Péter, Kopasz Bálint, Balla Virág és Takács Kincső repült Japánba, de velük volt három edző, egy orvos, egy masszőr is és egy személy, aki a mérésekért felelt.

„Azért utaztunk ki, hogy felmérjük a körülményeket, még akkor is, ha most nem volt olyan meleg, és nem volt olyan magas a páratartalom, mint amilyen az olimpia ideje alatt lesz – kezdte Hüttner Csaba, miután szerdán délután landoltak a Liszt Ferenc Repülőtéren. – Most 25-30 fok volt, ennél szerintem tíz fokkal melegebb lesz az olimpia alatt. A páratartalom azonban így is nagyon magas volt, így fontos információkkal gazdagodtunk odakint. Mindenki át tudott állni négy-öt-hat nap alatt, de azt csak jövőre, az előolimpián tudjuk majd lemérni, hogy érdemi munkát mennyire tudunk majd végezni, hiszen akkor a világbajnokság után egy héttel, csúcsformában érkezünk Japánba. Azt viszont már most is láttuk, hogy

az anyagcserefolyamatok nagyon lelassulnak, a folyadékpótlás rendkívül fontos,

az első két napban így is megterhelőek voltak az edzések néhány versenyző számára.”

A szövetségi kapitány és csapata folyamatos mérésekkel próbált minél több hasznos információt begyűjteni. Edzés előtt és után is rendszeresen mérték a versenyzők súlyát, a hematokrit szintet, a folyadékveszteséget, a reakcióidőt, de pszichológiai teszteket is töltettek ki velük, hogy lássák, milyen a közérzetük. Különböző protokollok szerint volt, hogy edzés alatt nem szabadott inniuk, volt, hogy csak tiszta vizet fogyaszthattak és volt, hogy különböző izotóniás italokat is ihattak.

Folyamatosan mérték versenyzőinket

Ami a helyszínt és az étkezést illeti, a szállodák rendkívül tiszták, az ételek választéka nagyon bő, bárki megtalálhatta a magának való ételt. Sokan elmélyedtek a helyi gasztronómiában, de egyetlen versenyző sem rontotta el a gyomrát a két hét alatt. Hogy az olimpián melyik tokiói szállodában fog lakni a magyar küldöttség, az egyelőre nem dőlt el. Mindenesetre két hotelt néztek meg, abból az egyik a helyi Disneyland ellátószállodája, ahol rengeteg gyerek fordul meg. Nem valószínű, hogy a játékok ideje alatt bezárnák a Disneylandet, így várhatóan nem az a zsúfolt hotel lesz a szálláshely, hiszen ott nem lehet zavartalanul pihenni.

„Maga a versenypálya kívülről már látszik, de még titkos, nem engednek be senkit. Azt tudjuk, hogy lebontottak egy hidat, mert a lábai miatt nem tudott volna áthaladni alatta a verseny, és építettek egy másikat a helyére, amelynek nincsenek lábai. A céltorony és kiszolgáló épületek félig kész vannak, a hullámfogó rendszer elkészült mindkét oldalon, azt folyamatosan tesztelik, láthatón szépen elnyeli a hullámokat” – mondta Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba szerint nagyon hasznos volt a japán túra

A szövetségi kapitány beszámolt arról is, hogy a japánok kitűnő vendéglátók voltak, mindig gondoskodtak arról, hogy a magyar csapat a szabadidejében ki tudjon kapcsolódni. „Bármilyen program, ahova elvittek bennünket,

plusz töltöttséget adott a versenyzőknek.

Felgyalogoltunk például egy szentélybe, amely egy hegy tetején volt, az is felért egy kisebb edzéssel ebben a páratartalomban, de voltunk a térség legnagyobb botanikus kertjében, megnéztünk egy 2000 éves épületet egy szigeten, kilátóban és barlangban jártunk és fogadást is tartottak a tiszteletünkre, ahol a polgármester mellett több nagyhatalmú vezető is megjelent. Minden programot percre pontosan és tökéletesen megszerveztek nekünk” – számolt be a szövetségi kapitány, utalva egyúttal arra, hogy mi várható az olimpián is Japánban 2020-ban.

Egy pillanatra megpihenni, majd tovább menni az úton

Beérett az ötéves munka Szegeden, miután az NKM Szeged nyerte meg a kajak-kenu pontversenyt 2018-ban a versenysportot tekintve. Az összetettben a Graboplast Győr végzett az élen.

Hír

A szabadidős és a masters eredményeket is beleszámítva a győriek zárták az első helyen a magyar bajnoki pontversenyt a Szeged és a KSI előtt, ám ha csak a versenysportot nézzük, akkor a tavaly harmadik helyen záró NKM Szeged volt a legeredményesebb klub az idén.

„Az elmúlt öt évben egy folyamatos fejlődést mutat a klub, ha ábrázolnom kellene, akkor egy felfelé ívelő görbét rajzolnék. Annak tükrében, hogy a tagszervezetek létszáma és a versenyhelyzet folyamatosan nő, ez a fejlődés nagy elégedettséggel tölt el” – kezdte Sík Márton szakmai vezető, aki 2013 ősze óta irányítja a klub szakmai munkáját.

A világbajnoki ezüstérmes egykori kajakos ezzel együtt úgy gondolja, hogy nincsenek a többiek előtt. „Egyszerűen most mi kerültünk ki győztesen ebből a versenyből. Hogy mi az oka ennek? Az egyik, hogy nagyon jó egyesületek versenyeznek egymással,

a Győr és a KSI legalább annyira kiegyensúlyozott volt egész évben, mint mi,

és ha ők nincsenek, akkor mi sem tudtunk volna ilyen eredményeket elérni. A másik indok pedig, hogy az edzőink a szürke hétköznapokban is rendkívül szorosan és hatékonyan tudnak együtt dolgozni.”

Sík Márton kiemelte, hogy az állami és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől kapott támogatásokat igyekeztek úgy beépíteni, hogy azzal erősítsék a klub működését és rendszerét. „Mindenki próbálkozik újításokkal, mi is így tettünk. Nagyobb edzői létszámra volt szükségünk, hiszen egyre több gyereket kell megmozgatnunk. A tehetségmenedzselés az egyik legfontosabb pontja a rendszerünknek, amelynek lényege, hogy

a gyengébbeket nem engedjük kihullani,

hanem megpróbáljuk őket megerősíteni és felzárkóztatni. Akik pedig eredményesek, azokat kiemelten menedzseljük a versenysportban és a tanulásban egyaránt, megpróbálunk mindent megadni nekik, hogy beválthassák a hozzájuk főzött reményeket.”

Ezzel együtt a felnőtteknél is kiemelkedően teljesített a többek között Kárász Annát, Birkás Balázst, Nádas Bencét, Kuli Istvánt, Bodonyi Andrást, Molnár Csengét, Nagy Biankát, Suba Róbertet és Varga Katalint is foglalkoztató szegedi klub, amely a világbajnokságon például minden szakágban, a parások között is indított versenyzőt.


„Most egy pillanatra meg kell állnunk, visszacsatolást kell adnunk minden itt dolgozónak, hogy jó úton járunk, ám maximálisan soha nem lehetünk elégedettek, tovább kell haladnunk ezen az úton” – zárta a szakmai igazgató.

Sík Márton szavait alátámasztja, hogy valóban kiváló versenyhelyzet alakult ki az idén is a klubok között, az olyan kisebb egyesületek, mint a Tiszafüred, a Tiszaújváros, a Tata, vagy a Dunaferr is remekül szerepeltek.

A teljes pontversenyt ide kattintva lehet böngészni.