Mégse

Indulnak a meleg égövi táborok

A téli felkészülés lezárulta után, a melegvízi edzőtáborok előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amelynek vezetősége vázolta a szezon programját. Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke tájékoztatást adott a doppinggyanúba keveredett magyar versenyző esetéről is, Hüttner Csaba szövetségi kapitány pedig a férfi kajaknégyes jelentősen megváltoztatott válogatási elveiről és a férfi kenu szakág helyzetéről beszélt.

Sajtótájékoztató
Hír

A sajtótájékoztatót Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke nyitotta meg, kicsit visszatekintve az elmúlt évre. „A kajak-kenu sportban őrségváltás zajlik, elég csak azt említeni, hogy három olyan versenyző, aki aranyérmet nyert a legutóbbi olimpián, nem versenyzett 2017-ben, hiszen a sérüléssel küzdő Szabó Gabriella mellett ketten anyai örömök miatt nem ültek kajakba, ezzel együtt tavaly minden idők legjobb Európa-bajnokságát zártuk.”

Schmidt Gábor kiemelte, hogy olimpiai számokban minden sportágat nézve tavaly négy aranyérmet nyert világbajnokságon a magyar sport, ebből egy aranyat szerzett a kajak-kenu, kettőt az úszás és egyet a vívás. „Köszönöm mindenkinek, hogy szavazatával hozzásegítette a magyar női kajaknégyest, hogy ott legyen az első háromban az év sportolója szavazáson.”

„Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban”

Az MKKSZ elnöke beszélt arról is, hogy a 2019-es szegedi világbajnokságon keresztül vezet majd az út a tokiói olimpiára, és még egy hónapot várni kell a hivatalos kvótaszámra, de előre láthatólag hat férfi kajak, hat női kajak és három-három férfi, illetve női kenus kvótát lehet majd szerezni az ötkarikás játékokra. „Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban” – mondta Schmidt Gábor.

A napokban felmerült doppingesettel kapcsolatban, amely szerint pozitív lett egy magyar versenyző tesztje, az elnök így nyilatkozott: „Bármilyen doppingügyben csak a jogerős ítélet után hozható nyilvánosságra az illető személye vagy ha a versenyző hozzájárul ahhoz. A mostani esetben azonban a sportoló ügyvédje írásban kérte, hogy ne publikáljuk ügyfele nevét, így egyelőre nem mondhatjuk meg, hogy ki került doppinggyanúba. Azt tudom megerősíteni, hogy pozitív lett egy kajak-kenu versenyző doppingmintája, ezért a versenyzési engedélyét felfüggesztettük. A B mintavétel a múlt hét elején megtörtént, és ez a teszt is pozitív lett. Az eljárás végén születik majd ítélet, és a jogerőssé válás után lehet hivatalosan is tájékoztatást adni, hogy ki az illető versenyző”

Schmidt Gábor elmondta, hogy bár a sajtó csak a munkáját végzi, amikor tájékoztatja az embereket egy ilyen ügyről, de azt nem érti, hogy miért kell doppingbotránynak nevezni az esetet. „Botrány szerintem akkor van, ha valamit úgy lepleznek le, hogy az illetékesek nem akarták tájékoztatni a közvéleményt, pedig erről szó sincs. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt években is az élére állt annak, hogy ha van dopping a sportágban, akkor annak le kell lepleződnie, hogy a tisztán készülő versenyzők védve legyenek. A szövetség elfogadott egy olyan doppingellenes tevékenységről szóló projektet, amelyet végi is visz, és amelynek keretein belül csak az elmúlt évben 25 millió forintos megbízást adott a HUNADO-nak, hogy extra vizsgálatokat és teljes körű feltérképezést végezzen a magyar kajak-kenuban. Egy ilyen teszten produkált pozitív mintát az érintett versenyző is. A magyar szövetség az idén is 25 millió forintot különített el arra, hogy kellőképpen szűrjük a nemzetközi versenyeken induló kajak-kenusokat, és megfelelő felvilágosító munkát végezzünk a sportolóink felé.”

Az edzőtáborokkal kapcsolatban Doma Gergő elmondta, hogy összesen 107 fős csapat utazik el a két központi táborba, a Dél-afrikai Pretoriába és a portugáliai Monte Beloba. A meleg égövi táborokba főleg a felnőtt válogatott tagjai, de több U23-as és néhány ifjúsági versenyző is utazik. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója hozzátette: a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően senkinek nem lehet majd hiányérzete, a négy-, hat- vagy nyolc hetes táborozások során mindenki csak a munkára összpontosíthat. A szakmai munka irányítója arról is beszélt, hogy dr. Kovács Tímea vezetésével megkezdődött egy profi sportdiagnosztikai központ kialakítása az MKKSZ székházában, és emellett a két központi edzőtáborban is komoly orvosi háttér segíti majd a sportolók felkészülését. A két helyszínről azt mondta, Dél-Afrikában stabilan meleg az idő, valamint ár-érték arányban is kedvezőbb az európai helyszíneknél, Portugáliában pedig egy rendkívül magas színvonalon felszerelt helyszín várja a versenyzőket.

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány vette át a szót, és elárulta, hogy számára is megmagyarázhatatlan volt a férfi kajaknégyes tavalyi gyengébb szereplése, ezért megváltoztatták a válogatási elveket. „Négyesben nincs pótkvalifikáció, így ha elbukjuk a világbajnokságon a kvótaszerzést, akkor a hat férfi kajakos kvótából négyet nem szerzünk meg, tehát nincs hibázási lehetőség.”

Az új elvek szerint az idén férfi kajakban sem lesz külön négyes válogató, a K-1 400 méteres (!) és a K-2 500 méteres eredmények alapján állítják majd össze a magyar csapathajót, még a szezon legelején.

A tesztnapokon minél több lehetséges összetételben kipróbálják majd az egységeket, hogy minden érdekelt számára egyértelműek legyenek az erőviszonyok. Ezt követően a világkupát megelőző tájékoztató versenyen egyesben illetve 500 párosban kell jól szerepelni azoknak, akik K-4 500 méteren akarnak versenyezni az idén.

“A tájékoztatón elért egyes és páros eredmények alapján két-két négyest állítunk majd össze, mind a négy egység versenyezni fog valamelyik világkupán. Amelyik a legjobban teljesít, az indulhat az Európa-bajnokságon, és ha ott megfelelő eredményt ér el, akkor a világbajnokságon is. Az Eb után csak akkor változtatunk a négyes összetételén, ha a kontinensviadalon gyengén szerepel az egység. Az is fontos, hogy a kiválasztott négy versenyző egész nyáron együtt, egy helyen, egy szakmai irányítás alatt készüljön a világbajnokságra” – vázolta fel az elképzelést a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba arról is beszélt, hogy a férfi kenus szakág tavaly gödörbe került, szerinte a versenyzők önbizalomhiányban szenvednek, ezért felrázó összejöveteleket szerveztek, illetve szerveznek. Ahogy fogalmazott, szerinte elindultak a jó irányba, és bízik a tehetséges fiatalok válogatottba való beépülésében is. Elhangzott, hogy miután ebben a szakágban csak a C-1 és C-2 1000 méter maradt az ötkarikás programban, az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak, Hajdu Jonatánnak is “el kell indulnia” a 200 métertől az 1000 méter felé.

Az utánpótlás válogatott kapitányi posztján Dónusz Évát váltó Makrai Csaba is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember legfontosabb feladatának a korosztály eredményességének megtartása mellett azt tartja, hogy az ifik közül kikerülő, de a felnőttek között bizonyítani még nem tudó fiatalok ne vesszenek el, és maradjanak a sportágon belül még egy-két évet, így legyen esélyük beleerősödni a felnőtt mezőnybe. Az új kapitány ezen kívül beszélt az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre való felkészülésről és a YOG kajak-kenu regattájának lebonyolításáról is.

Weisz Róbert, a paraválogatott szövetségi kapitánya beszélt arról, hogy a szakág folyamatosan fejlődik, hiszen a három-három férfi és női kajakszám mellett, amely szerepelt a riói olimpia programjában, további három versenyszám (két férfi és egy női kenu) kerül be a tokiói programba. A szakember elárulta, hogy az idei Európa-bajnokságra nem lesz külön válogató, hanem az elmúlt évek eredményei alapján jelöli ki a csapatot, a világbajnokságra azonban már két válogató alapján kvalifikálhatják majd magukat a versenyzők.

Kenusként példát kell mutatnunk

Szombaton és vasárnap Mátraházán rengeteg klub és versenyző részvételével összetartáson vett részt a magyar kenutársadalom.

Hír

„Azért Mátraházán tartottuk, mert itt volt edzőtáborban a férfi kenuválogatott – kezdte Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke. – A reggeli gyülekezőnél kilenc egyesület legalább 80, főleg utánpótláskorú versenyzője jelent meg. Nagyon örültünk, hogy ilyen szép számban jöttek el a nagy havazás ellenére is.”

A klubok közül ott volt az összetartáson a Merkapt-Mekler, a Pacs-Pacs, a bajai, a sárospataki, a veresegyházi, a váci, a ráckevei, a tokaji és a törökbálinti egyesület is. A szombati program délelőtt egy 15 kilométeres futással indult, Kékestetőre, a Mátra és Magyarország csúcsára futottak fel, kétszer is.

Az ebédet követően délután Csáky László korábbi válogatott kenus egyfajta motivációs beszélgetésre hívta a versenyzőket. „Ezen az interaktív előadáson gyakorlatilag megfogalmaztuk, hogy

élsportolóként milyen kötelezettségeink vannak,

megfogalmaztuk, hogy kenusként példát kell mutatnunk mind az életvitel, mind pedig a sporthoz való hozzáállás terén” – mondta Csabai Edvin.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a kilencszeres világbajnok, háromszoros olimpiai érmes kenus, Wichmann Tamás is, aki amellett, hogy élménybeszámolót tartott pályafutásáról, kenus nótákat is énekelt a kiváló hangulatú összetartáson.

„Nagyon köszönjük az edzőknek, hogy elhozták a csapatukat, és annak is külön örülök, hogy a Kolonics György Alapítvány kuratóriumából nyolcan is itt voltak” – zárta a korábbi 17-szeres maraton világbajnok kenus, Csabai Edvin.

A Mátraházán készült fotók Facebook-oldalunkon megtekinthetőek:

A tudatosság vezérli az év ifi kenusát

A karácsonyi ünnepeket Angliában munkával, nyelvtanulással és persze edzéssel töltötte az év ifjúsági férfi kenusa, Kocsis Ádám. A 18 éves versenyző alapvetően izgulós típus, de mivel profi módon szeretné űzni a kenut, ezért sportpszichológust is fogadott, hogy minél jobban tudjon teljesíteni.

Hír

„Angliában vagyok, Cambridge-től nem messze – válaszolta Kocsis Ádám arra a kérdésre, hogy külföldön van-e, hiszen furcsán csengett ki a telefonja, amikor felhívtuk. – A családom egy része itt él kint, kijöttem hozzájuk, közben dolgozom, vendéglátózom, ezzel is tanulom a nyelvet. December 22-én jöttem ki, és január elején már megyek is vissza.”

Közben Angliában próbálta szinten tartani magát, kondizott, de január másodikán már itthon jelentkezett edzésre. A 18 éves versenyző azzal nyerte el 2018-ban az év ifjúsági férfi kenusa díjat, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon C1 1000 méteren bronzérmes lett, a vébén ugyanebben a számban negyedikként zárt, és volt az egyedüli ifi korú magyar férfi kenus, aki világversenyen dobogóra tudott állni.

Az év legjobbjai az MKKSZ karácsonyi gáláján (Kocsis Ádám középen fekete öltönyben)

„Nagyon nagy boldogsággal töltött el, amikor a szövetség gálavacsoráján bejelentették, hogy én lettem az év legjobbja. Korábban nem gondoltam rá, akkor kezdtem csak el sejteni, amikor külön asztalhoz ültettek bennünket.

Az a legnagyobb elismerés, amikor az ember a példaképei előtt kaphat egy ilyen díjat”

– mondta Kocsis Ádám.

A fiatal versenyző a szezon előtt gondolkodás nélkül aláírta volna, ha felajánlják neki, hogy ilyen idénye lesz. „Ráadásul a tavaszom nem sikerült túl jól, nem éreztem, hogy ez most egy jó szezon lesz. Úgy álltunk neki a párommal, Zombori Dominikkal, hogy az 1000 párosra koncentrálunk, neki azonban mononukleózisa lett, így egy héttel a válogató előtt vált véglegessé, hogy 1000 egyest kell mennem. Meg is remegett a lábam a rajtnál, mert nem erre készültem, de szerencsére sikerült életem legjobb pályáját jönnöm. Én meglepődtem, de az edzőim nem, ők tudták, hogy képes vagyok rá.

Olyan eufóriát még soha nem éreztem, mint akkor.

Számomra az volt a szezon pillanata.”

Kocsis Ádám szerint az idén sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen felkerült az U23-as korosztályba, viszont éppen ezért egyértelműen a párosra koncentrál. „Szeretnénk Dominikkal odaállni 1000 párosban, és megmutatni, hogy fiatalok vagyunk ugyan, de így is el tudunk érni jó eredményt. Ha belefér, akkor egyesben is versenyzem majd, de ebben a korosztályban ilyen fiatalon párosban lesznek nagyobb esélyeink.”

Kocsis Ádám és Zombori Dominik gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt edzenek és együtt versenyeznek

A 18 évesen is rendkívül tudatos kenus úgy gondolja, hogy fizikailag is nagyot kell lépnie előre, de a legnagyobb fejlődésnek fejben kell megtörténnie.

„Én alapvetően egy kicsit izgulósabb fajta vagyok. Meg kell tanulnom kezelni a versenyszituációt, azt, hogy a pályán a rajtban állok. Ezt meg lehet tanulni, és én ennek a tanulási folyamatnak a közepén járok, amelyben segítségemre van egy sportpszichológus is. Mivel profi módon szeretnék mindent csinálni, ami a kenuval kapcsolatos, ezért 2017-től járok sportszichológushoz, akinél nagyon jó kezekben vagyok. Remélem, sokat segít majd abban is, hogy jól sikerüljön a 2019-es szezonom.”