Indulnak a meleg égövi táborok

A téli felkészülés lezárulta után, a melegvízi edzőtáborok előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amelynek vezetősége vázolta a szezon programját. Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke tájékoztatást adott a doppinggyanúba keveredett magyar versenyző esetéről is, Hüttner Csaba szövetségi kapitány pedig a férfi kajaknégyes jelentősen megváltoztatott válogatási elveiről és a férfi kenu szakág helyzetéről beszélt.

Sajtótájékoztató
Hír

A sajtótájékoztatót Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke nyitotta meg, kicsit visszatekintve az elmúlt évre. „A kajak-kenu sportban őrségváltás zajlik, elég csak azt említeni, hogy három olyan versenyző, aki aranyérmet nyert a legutóbbi olimpián, nem versenyzett 2017-ben, hiszen a sérüléssel küzdő Szabó Gabriella mellett ketten anyai örömök miatt nem ültek kajakba, ezzel együtt tavaly minden idők legjobb Európa-bajnokságát zártuk.”

Schmidt Gábor kiemelte, hogy olimpiai számokban minden sportágat nézve tavaly négy aranyérmet nyert világbajnokságon a magyar sport, ebből egy aranyat szerzett a kajak-kenu, kettőt az úszás és egyet a vívás. „Köszönöm mindenkinek, hogy szavazatával hozzásegítette a magyar női kajaknégyest, hogy ott legyen az első háromban az év sportolója szavazáson.”

„Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban”

Az MKKSZ elnöke beszélt arról is, hogy a 2019-es szegedi világbajnokságon keresztül vezet majd az út a tokiói olimpiára, és még egy hónapot várni kell a hivatalos kvótaszámra, de előre láthatólag hat férfi kajak, hat női kajak és három-három férfi, illetve női kenus kvótát lehet majd szerezni az ötkarikás játékokra. „Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban” – mondta Schmidt Gábor.

A napokban felmerült doppingesettel kapcsolatban, amely szerint pozitív lett egy magyar versenyző tesztje, az elnök így nyilatkozott: „Bármilyen doppingügyben csak a jogerős ítélet után hozható nyilvánosságra az illető személye vagy ha a versenyző hozzájárul ahhoz. A mostani esetben azonban a sportoló ügyvédje írásban kérte, hogy ne publikáljuk ügyfele nevét, így egyelőre nem mondhatjuk meg, hogy ki került doppinggyanúba. Azt tudom megerősíteni, hogy pozitív lett egy kajak-kenu versenyző doppingmintája, ezért a versenyzési engedélyét felfüggesztettük. A B mintavétel a múlt hét elején megtörtént, és ez a teszt is pozitív lett. Az eljárás végén születik majd ítélet, és a jogerőssé válás után lehet hivatalosan is tájékoztatást adni, hogy ki az illető versenyző”

Schmidt Gábor elmondta, hogy bár a sajtó csak a munkáját végzi, amikor tájékoztatja az embereket egy ilyen ügyről, de azt nem érti, hogy miért kell doppingbotránynak nevezni az esetet. „Botrány szerintem akkor van, ha valamit úgy lepleznek le, hogy az illetékesek nem akarták tájékoztatni a közvéleményt, pedig erről szó sincs. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt években is az élére állt annak, hogy ha van dopping a sportágban, akkor annak le kell lepleződnie, hogy a tisztán készülő versenyzők védve legyenek. A szövetség elfogadott egy olyan doppingellenes tevékenységről szóló projektet, amelyet végi is visz, és amelynek keretein belül csak az elmúlt évben 25 millió forintos megbízást adott a HUNADO-nak, hogy extra vizsgálatokat és teljes körű feltérképezést végezzen a magyar kajak-kenuban. Egy ilyen teszten produkált pozitív mintát az érintett versenyző is. A magyar szövetség az idén is 25 millió forintot különített el arra, hogy kellőképpen szűrjük a nemzetközi versenyeken induló kajak-kenusokat, és megfelelő felvilágosító munkát végezzünk a sportolóink felé.”

Az edzőtáborokkal kapcsolatban Doma Gergő elmondta, hogy összesen 107 fős csapat utazik el a két központi táborba, a Dél-afrikai Pretoriába és a portugáliai Monte Beloba. A meleg égövi táborokba főleg a felnőtt válogatott tagjai, de több U23-as és néhány ifjúsági versenyző is utazik. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója hozzátette: a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően senkinek nem lehet majd hiányérzete, a négy-, hat- vagy nyolc hetes táborozások során mindenki csak a munkára összpontosíthat. A szakmai munka irányítója arról is beszélt, hogy dr. Kovács Tímea vezetésével megkezdődött egy profi sportdiagnosztikai központ kialakítása az MKKSZ székházában, és emellett a két központi edzőtáborban is komoly orvosi háttér segíti majd a sportolók felkészülését. A két helyszínről azt mondta, Dél-Afrikában stabilan meleg az idő, valamint ár-érték arányban is kedvezőbb az európai helyszíneknél, Portugáliában pedig egy rendkívül magas színvonalon felszerelt helyszín várja a versenyzőket.

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány vette át a szót, és elárulta, hogy számára is megmagyarázhatatlan volt a férfi kajaknégyes tavalyi gyengébb szereplése, ezért megváltoztatták a válogatási elveket. „Négyesben nincs pótkvalifikáció, így ha elbukjuk a világbajnokságon a kvótaszerzést, akkor a hat férfi kajakos kvótából négyet nem szerzünk meg, tehát nincs hibázási lehetőség.”

Az új elvek szerint az idén férfi kajakban sem lesz külön négyes válogató, a K-1 400 méteres (!) és a K-2 500 méteres eredmények alapján állítják majd össze a magyar csapathajót, még a szezon legelején.

A tesztnapokon minél több lehetséges összetételben kipróbálják majd az egységeket, hogy minden érdekelt számára egyértelműek legyenek az erőviszonyok. Ezt követően a világkupát megelőző tájékoztató versenyen egyesben illetve 500 párosban kell jól szerepelni azoknak, akik K-4 500 méteren akarnak versenyezni az idén.

“A tájékoztatón elért egyes és páros eredmények alapján két-két négyest állítunk majd össze, mind a négy egység versenyezni fog valamelyik világkupán. Amelyik a legjobban teljesít, az indulhat az Európa-bajnokságon, és ha ott megfelelő eredményt ér el, akkor a világbajnokságon is. Az Eb után csak akkor változtatunk a négyes összetételén, ha a kontinensviadalon gyengén szerepel az egység. Az is fontos, hogy a kiválasztott négy versenyző egész nyáron együtt, egy helyen, egy szakmai irányítás alatt készüljön a világbajnokságra” – vázolta fel az elképzelést a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba arról is beszélt, hogy a férfi kenus szakág tavaly gödörbe került, szerinte a versenyzők önbizalomhiányban szenvednek, ezért felrázó összejöveteleket szerveztek, illetve szerveznek. Ahogy fogalmazott, szerinte elindultak a jó irányba, és bízik a tehetséges fiatalok válogatottba való beépülésében is. Elhangzott, hogy miután ebben a szakágban csak a C-1 és C-2 1000 méter maradt az ötkarikás programban, az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak, Hajdu Jonatánnak is “el kell indulnia” a 200 métertől az 1000 méter felé.

Az utánpótlás válogatott kapitányi posztján Dónusz Évát váltó Makrai Csaba is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember legfontosabb feladatának a korosztály eredményességének megtartása mellett azt tartja, hogy az ifik közül kikerülő, de a felnőttek között bizonyítani még nem tudó fiatalok ne vesszenek el, és maradjanak a sportágon belül még egy-két évet, így legyen esélyük beleerősödni a felnőtt mezőnybe. Az új kapitány ezen kívül beszélt az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre való felkészülésről és a YOG kajak-kenu regattájának lebonyolításáról is.

Weisz Róbert, a paraválogatott szövetségi kapitánya beszélt arról, hogy a szakág folyamatosan fejlődik, hiszen a három-három férfi és női kajakszám mellett, amely szerepelt a riói olimpia programjában, további három versenyszám (két férfi és egy női kenu) kerül be a tokiói programba. A szakember elárulta, hogy az idei Európa-bajnokságra nem lesz külön válogató, hanem az elmúlt évek eredményei alapján jelöli ki a csapatot, a világbajnokságra azonban már két válogató alapján kvalifikálhatják majd magukat a versenyzők.

Felmérni saját magunkat és az ellenfelet

Nem a minél több érem megszerzése a legfőbb cél a magyar kajak-kenu válogatott számára a csütörtöktől vasárnapig tartó szegedi Világkupán, amely több szempontból is a 2019-es világbajnokság főpróbája lesz.

Hír

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Világkupát megnyitó sajtótájékoztatón elmondta, hogy szervezői oldalról a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság főpróbájának tartják az eseményt.

„Új technikai lehetőségeket próbálunk ki, ezeknek köszönhetően még élvezetesebbek lehetnek a televíziós közvetítések is. A pályán pedig ezúttal nem a minél több érem megszerzése a cél, hanem keressük azokat az egységeket, amelyek képesek lesznek jövőre olimpiai kvótát szerezni a szegedi vébén” – mondta Schmidt Gábor.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány megerősítette, hogy a Világkupán a legfőbb cél, hogy felmérjék a versenyzők saját magukat és a nemzetközi élmezőnyt is. „Választ kapunk, hogy melyek azok a számok, amelyekben erősítenünk kell és melyek azok, amelyekben jól állunk.

Most a négyesek a legfontosabbak, mert ott lehet a legtöbb kvótát szerezni,

ezért is fontos, hogy a legjobb összeállítású férfi négyesünket megtaláljuk a szegedi és a duisburgi Világkupán. Reményeim szerint minden számban valahol ott leszünk az elején” – mondta Hüttner Csaba, aki 15 éremmel már elégedett lenne a 62 fős magyar válogatottól.

A múlt heti rangsorolón betegség miatt nem indult Lucz Dóra most 200 egyesben és 500 négyesben is rajthoz áll. „Néhány napot ki kellett hagynom, de már jól vagyok. A 200 egyes mindig lutri, de izgalmas lesz, hogy testvérem, Anna lesz a másik egység ebben a számban. Ami a négyest illeti, ma fogunk először összeülni, de szerintem nem lesz vele probléma.”

A tavalyi sérülése után visszatérő Kárász Anna kipróbálja magát egy számára viszonylag új számban.

„Utoljára ifiben mentem 1000 egyest, de jól illeszkedik a felkészülésembe.

Tavasszal nehezen szokott menni nekem a versenyzés, és bár még nem vagyok topformában, már közelítek a régi önmagam felé.”

Weisz Róbert kiemelte, hogy az elmúlt években jól szerepeltek versenyzők mellett néhány feltörekvő fiatal is helyet kapott a keretben. A paraválogatott szövetségi kapitánya egy-két éremmel már boldog lenne.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERET A VILÁGKUPÁN:

FÉRFI KAJAK:
K-1 200 m: Csizmadia Kolos, Apagyi Levente
K-1 500 m: Kopasz Bálint, Noé Zsombor
K-1 1000 m: Kopasz Bálint, Ceiner Benjámin
K-1 5000 m: Boros Adrián, Noé Bálint

K-2 200 m: Csizmadia Kolos-Varga Márk, Apagyi Levente-Hérics Dávid
K-2 500 m: Koleszár Mátyás-Németh Viktor, Nádas Bence-Erdőssy Csaba
K-2 1000 m: Hufnágel Tibor-Ilyés Róbert, Gacsal Ákos-Kugler Attila

K-4 500 m: Tótka Sándor-Molnár Péter-Mozgi Milán-Somorácz Tamás, Balaska Márk-Birkás Balázs-Dudás Miklós-Kuli István

NŐI KAJAK:
K-1 200 m: Lucz Dóra, Lucz Anna
K-1 500 m: Medveczky Erika, Bodonyi Dóra
K-1 1000 m: Takács Tamara, Kárász Anna
K-1 5000 m: Csay Renáta, Kiszli Vanda

K-2 200 m: Hagymási Réka-Szabó Ágnes, Kiss Blanka-Lucz Anna
K-2 500 m: Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Szabó Ágnes

K-4 500 m: Lucz Dóra-Medveczky Erika-Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Katrinecz Rita-Szabó Ágnes-Gamsjager Lisa-Maria

FÉRFI KENU:
C-1 200 m: Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid
C-1 500 m: Kiss Tamás, Bodonyi András
C-1 1000 m: Kiss Tamás, Bodonyi András
C-1 5000 m: Dóczé Ádám, Dóri Bence

C-2 200 m: Hajdu Jonatán-Fekete Ádám, Lelovics Dávid-Némedi Konrád
C-2 500 m: Hajdu Jonatán-Fekete Ádám, Slihoczki Ádám-Szőke Attila
C-2 1000 m: Korisánszky Dávid-Mike Róbert, Lelovics Dávid-Némedi Konrád

NŐI KENU:
C-1 200 m: Balla Virág, Takács Kincső
C-1 500 m: Lakatos Zsanett, Nagy Bianka
C-1 5000 m: Lakatos Zsanett, Bragato Giada

C-2 200 m: Balla Virág-Takács Kincső, Nagy Bianka-Molnár Csenge
C-2 500 m: Balla Virág-Takács Kincső, Kisbán Zsófia-Bragato Giada

A futamok pontos időrendjéről és az eredményekről a leggyorsabban ide kattintva tájékozódhat, de Facebook-oldalunkon és Instagramunkon is nyomon követheti az eseményeket.

Felülmúlták a várakozásokat a férfi négyesek és a válogatott is

Az első versenyén szereplő mindkét férfi kajak négyes érmet szerzett a Szegeden rendezett Világkupán az új olimpiai számban, 500 méteren. A tervezett 15 helyett 24 éremmel zárta a magyar válogatott az év első nemzetközi gyorsasági viadalát, ezzel éremtábla élén végzett.

Hír

A kajaknégyesek versenye volt a vasárnap, és talán az egész Világkupa legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye – legalábbis magyar szempontból mindenképp. Az új olimpiai számban, férfi 500 méteren a most először összeültetett mindkét magyar egység bejutott a döntőbe, és nem csak, hogy bejutott, de a dobogóra is felállhatott. A Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István négyes a spanyolok mögött a második helyen végzett, míg a Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán, Somorácz Tamás alkotta hajó hajszállal mögöttük bronzérmes lett.

„Ezért lehet meglepetés a házi versenyben a győzelmünk, mert az elő- és középfutamokban nem mutattuk meg, hogy mire vagyunk képesek.

Akkor 80 százalékon mentünk, a döntőben pedig odatettük a 120-at”

– mondta Dudás Miklós.

A másik négyesből Tótka Sándor azt nyilatkozta, hogy nagyon örül a bronzéremnek, és elárulta azt is, hogy a duisburgi Világkupán változtatnak a két négyesen, az egyik a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli, a másik pedig a Balaska, Birkás, Mozgi, Somorácz hajó lesz. Ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hogy milyen összeállítású kvartett indul majd az Európa-bajnokságon.

Női kajak négyesben a felkészülésben jóval előttünk járó új-zélandi és ausztrál hajó mögött a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta egység bronzérmet nyert, míg a rendkívül fiatal Katrinecz Rita, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gamsjager Lisa-Maria kvartett ötödikként zárt.

„Nem vártam sehova magunkat, mert alapvető hibákkal küzdöttünk a korábbi futamokban, és csak az lebegett a szemem előtt, hogy ne boruljunk be. Mindannyian munkából jöttünk, szóval nem szabad elégedetlennek lennünk egy bronzérem után” – mondta Medveczky Erika.

„Voltak hibák, de összeálltunk annyira, hogy egy bronzéremre elég legyen. Örülök, hogy tudtunk a végére egy akkorát hoppolni, hogy behúzzuk magunkat a harmadik helyre” – nyilatkozta Vad Ninetta.

A magyar csapat második aranyérmét a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros szerezte, amely a legrövidebb távon, 200 méteren is hatalmas előnnyel nyert. A Némedi, Konrád, Lelovics Dávid duó ugyanitt ötödik lett.

„Mindketten imádjuk a hátszelet, szóval ez jól jött nekünk – kezdte Fekete. – Viszont rosszabb idő volt, mint tegnap, mert hullámzott a víz, és oldalról is jöttek a hullámok, kormányos szemmel ez nem ízlett annyira. Mindenképp nyerni akartunk, mivel ez egy gyengébb mezőny volt, szóval elégedettek vagyunk. Nagyon jó itt, a magyar közönség előtt versenyezni, végig hallottuk őket a versenyen, olyan volt, mintha többen ültünk volna a hajóban.”

A sprintszámokban nem ez volt az egyetlen magyar érem vasárnap, hiszen női kajak párosban két egységünk is felállhatott a dobogóra, Hagymási Réka és Szabó Ágnes a második, Kiss Blanka és Lucz Anna pedig harmadik lett. Itt is verhetetlennek tűnt a Lisa Carrington, Aimee Fisher új-zélandi páros.

„A rajtot jobban elkaphattuk volna, de utána felvettünk egy jó utazási sebességet. Az új-zélandiakról tudtuk, hogy jók lesznek a kétszeres olimpia bajnok Lisa Carrington vezetésével. A válogatón majd eldől nálunk is, hogy mely számokra fogunk koncentrálni” – mondta Hagymási Réka.

Női kenu egyes 500 méteren is két magyar állhatott a dobogóra, a kínai Xu Shixiao nagy fölénnyel győzött Lakatos Zsanett és Nagy Bianka előtt.

Férfi kajak egyes 500 méteren a tavalyi vb-induló Kopasz Bálintot is megelőzve Noé Zsombor bronzérmet nyert, Kopasz negyedik lett. „Nagyon meglepett ez az ezüstérem, mert nem vagyok még csúcsformában. Álomskalp, hogy Bálintot megvertem, de ő már fáradtan érkezett erre a versenyre, míg nekem ez volt az egyetlen számom, nagy dolog, hogy így is ekkorát tudott menni” – nyilatkozta sportszerűen Noé Zsombor.

A 200 méteres egyes számokban nem tudtunk dobogóra állni, női kajakban az Európa-bajnok Lucz Dóra nyolcadik, férfi kajakban Apagyi Levente hetedik, női kenuban Balla Virág ötödik, Takács Kincső hetedik, míg férfi kenuban Hajdu Jonatán negyedik, Korisánszky Dávid pedig hetedik lett.

A délutáni, 5000 méteres zárószámokban egy újítást láthatott a szépszámú közönség, hiszen a nemzetközi szövetség megváltoztatta a lebonyolítást, és a maraton mintájára a versenyzőknek futniuk is kellett a hajóval. A női kenusoknál jól alkalmazkodtak a magyarok, Lakatos Zsanett arany-, Bragato Giada pedig bronzérmet nyert.

A női kajakosoknál Kiszli Vanda lemásolta Lakatos teljesítményét, és megszerezte a magyar válogatott negyedik aranyérmét, majd a maratoni világbajnok kajakos, Boros Adrián zárta a Világkupát egy ezüstéremmel.

A verseny előtt 15 éremmel lett volna elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, ehhez képest 24-et (4 arany, 8 ezüst és 12 bronz) szerzett a magyar csapat, így az éremtábla élén végzett. Az olimpiai számokat tekintve három ezüstéremmel (Kopasz Bálint, Bodonyi Dóra, férfi kajaknégyes) és három bronzéremmel (férfi kajak négyes, női kajak négyes, Takács, Balla női kenu páros) zártuk a Világkupát.