Indulnak a meleg égövi táborok

Sajtótájékoztató

A téli felkészülés lezárulta után, a melegvízi edzőtáborok előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, amelynek vezetősége vázolta a szezon programját. Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke tájékoztatást adott a doppinggyanúba keveredett magyar versenyző esetéről is, Hüttner Csaba szövetségi kapitány pedig a férfi kajaknégyes jelentősen megváltoztatott válogatási elveiről és a férfi kenu szakág helyzetéről beszélt.

A sajtótájékoztatót Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke nyitotta meg, kicsit visszatekintve az elmúlt évre. „A kajak-kenu sportban őrségváltás zajlik, elég csak azt említeni, hogy három olyan versenyző, aki aranyérmet nyert a legutóbbi olimpián, nem versenyzett 2017-ben, hiszen a sérüléssel küzdő Szabó Gabriella mellett ketten anyai örömök miatt nem ültek kajakba, ezzel együtt tavaly minden idők legjobb Európa-bajnokságát zártuk.”

Schmidt Gábor kiemelte, hogy olimpiai számokban minden sportágat nézve tavaly négy aranyérmet nyert világbajnokságon a magyar sport, ebből egy aranyat szerzett a kajak-kenu, kettőt az úszás és egyet a vívás. „Köszönöm mindenkinek, hogy szavazatával hozzásegítette a magyar női kajaknégyest, hogy ott legyen az első háromban az év sportolója szavazáson.”

„Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban”

Az MKKSZ elnöke beszélt arról is, hogy a 2019-es szegedi világbajnokságon keresztül vezet majd az út a tokiói olimpiára, és még egy hónapot várni kell a hivatalos kvótaszámra, de előre láthatólag hat férfi kajak, hat női kajak és három-három férfi, illetve női kenus kvótát lehet majd szerezni az ötkarikás játékokra. „Reményeink szerint mindegyik számban képviseltetjük majd magunkat Tokióban” – mondta Schmidt Gábor.

A napokban felmerült doppingesettel kapcsolatban, amely szerint pozitív lett egy magyar versenyző tesztje, az elnök így nyilatkozott: „Bármilyen doppingügyben csak a jogerős ítélet után hozható nyilvánosságra az illető személye vagy ha a versenyző hozzájárul ahhoz. A mostani esetben azonban a sportoló ügyvédje írásban kérte, hogy ne publikáljuk ügyfele nevét, így egyelőre nem mondhatjuk meg, hogy ki került doppinggyanúba. Azt tudom megerősíteni, hogy pozitív lett egy kajak-kenu versenyző doppingmintája, ezért a versenyzési engedélyét felfüggesztettük. A B mintavétel a múlt hét elején megtörtént, és ez a teszt is pozitív lett. Az eljárás végén születik majd ítélet, és a jogerőssé válás után lehet hivatalosan is tájékoztatást adni, hogy ki az illető versenyző”

Schmidt Gábor elmondta, hogy bár a sajtó csak a munkáját végzi, amikor tájékoztatja az embereket egy ilyen ügyről, de azt nem érti, hogy miért kell doppingbotránynak nevezni az esetet. „Botrány szerintem akkor van, ha valamit úgy lepleznek le, hogy az illetékesek nem akarták tájékoztatni a közvéleményt, pedig erről szó sincs. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt években is az élére állt annak, hogy ha van dopping a sportágban, akkor annak le kell lepleződnie, hogy a tisztán készülő versenyzők védve legyenek. A szövetség elfogadott egy olyan doppingellenes tevékenységről szóló projektet, amelyet végi is visz, és amelynek keretein belül csak az elmúlt évben 25 millió forintos megbízást adott a HUNADO-nak, hogy extra vizsgálatokat és teljes körű feltérképezést végezzen a magyar kajak-kenuban. Egy ilyen teszten produkált pozitív mintát az érintett versenyző is. A magyar szövetség az idén is 25 millió forintot különített el arra, hogy kellőképpen szűrjük a nemzetközi versenyeken induló kajak-kenusokat, és megfelelő felvilágosító munkát végezzünk a sportolóink felé.”

Az edzőtáborokkal kapcsolatban Doma Gergő elmondta, hogy összesen 107 fős csapat utazik el a két központi táborba, a Dél-afrikai Pretoriába és a portugáliai Monte Beloba. A meleg égövi táborokba főleg a felnőtt válogatott tagjai, de több U23-as és néhány ifjúsági versenyző is utazik. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója hozzátette: a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően senkinek nem lehet majd hiányérzete, a négy-, hat- vagy nyolc hetes táborozások során mindenki csak a munkára összpontosíthat. A szakmai munka irányítója arról is beszélt, hogy dr. Kovács Tímea vezetésével megkezdődött egy profi sportdiagnosztikai központ kialakítása az MKKSZ székházában, és emellett a két központi edzőtáborban is komoly orvosi háttér segíti majd a sportolók felkészülését. A két helyszínről azt mondta, Dél-Afrikában stabilan meleg az idő, valamint ár-érték arányban is kedvezőbb az európai helyszíneknél, Portugáliában pedig egy rendkívül magas színvonalon felszerelt helyszín várja a versenyzőket.

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány vette át a szót, és elárulta, hogy számára is megmagyarázhatatlan volt a férfi kajaknégyes tavalyi gyengébb szereplése, ezért megváltoztatták a válogatási elveket. „Négyesben nincs pótkvalifikáció, így ha elbukjuk a világbajnokságon a kvótaszerzést, akkor a hat férfi kajakos kvótából négyet nem szerzünk meg, tehát nincs hibázási lehetőség.”

Az új elvek szerint az idén férfi kajakban sem lesz külön négyes válogató, a K-1 400 méteres (!) és a K-2 500 méteres eredmények alapján állítják majd össze a magyar csapathajót, még a szezon legelején.

A tesztnapokon minél több lehetséges összetételben kipróbálják majd az egységeket, hogy minden érdekelt számára egyértelműek legyenek az erőviszonyok. Ezt követően a világkupát megelőző tájékoztató versenyen egyesben illetve 500 párosban kell jól szerepelni azoknak, akik K-4 500 méteren akarnak versenyezni az idén.

“A tájékoztatón elért egyes és páros eredmények alapján két-két négyest állítunk majd össze, mind a négy egység versenyezni fog valamelyik világkupán. Amelyik a legjobban teljesít, az indulhat az Európa-bajnokságon, és ha ott megfelelő eredményt ér el, akkor a világbajnokságon is. Az Eb után csak akkor változtatunk a négyes összetételén, ha a kontinensviadalon gyengén szerepel az egység. Az is fontos, hogy a kiválasztott négy versenyző egész nyáron együtt, egy helyen, egy szakmai irányítás alatt készüljön a világbajnokságra” – vázolta fel az elképzelést a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba arról is beszélt, hogy a férfi kenus szakág tavaly gödörbe került, szerinte a versenyzők önbizalomhiányban szenvednek, ezért felrázó összejöveteleket szerveztek, illetve szerveznek. Ahogy fogalmazott, szerinte elindultak a jó irányba, és bízik a tehetséges fiatalok válogatottba való beépülésében is. Elhangzott, hogy miután ebben a szakágban csak a C-1 és C-2 1000 méter maradt az ötkarikás programban, az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak, Hajdu Jonatánnak is “el kell indulnia” a 200 métertől az 1000 méter felé.

Az utánpótlás válogatott kapitányi posztján Dónusz Évát váltó Makrai Csaba is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember legfontosabb feladatának a korosztály eredményességének megtartása mellett azt tartja, hogy az ifik közül kikerülő, de a felnőttek között bizonyítani még nem tudó fiatalok ne vesszenek el, és maradjanak a sportágon belül még egy-két évet, így legyen esélyük beleerősödni a felnőtt mezőnybe. Az új kapitány ezen kívül beszélt az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre való felkészülésről és a YOG kajak-kenu regattájának lebonyolításáról is.

Weisz Róbert, a paraválogatott szövetségi kapitánya beszélt arról, hogy a szakág folyamatosan fejlődik, hiszen a három-három férfi és női kajakszám mellett, amely szerepelt a riói olimpia programjában, további három versenyszám (két férfi és egy női kenu) kerül be a tokiói programba. A szakember elárulta, hogy az idei Európa-bajnokságra nem lesz külön válogató, hanem az elmúlt évek eredményei alapján jelöli ki a csapatot, a világbajnokságra azonban már két válogató alapján kvalifikálhatják majd magukat a versenyzők.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók