Mégse

Indul a nyári sárkányhajó-őrület

Május elsején a Vass István Emlékversennyel elrajtol a sárkányhajó szezon. Az idei nyáron is minden korosztály megtalálja a tudásának megfelelő sorozatot, legyen szó sulisárkányról, roadshow-ról vagy a profiknak szóló magyar bajnokságról.

Hír

Minden év május elsején az évadnyitó Vass István Emlékverseny hosszú távú versennyel indul a sárkányhajós szezon a Soroksári-Duna ág partján. Az első szabadtéri sárkányhajós megmérettetés távja négy kilométer, amelyet 1000 méterről indulva három 500 méteres fordulóval fejeznek be a csapatok.

Az emlékverseny után három olyan versenysorozat is indul a sárkányhajósoknak 2018-ban, amely minden korosztályt és érdeklődőt kielégít. Május 6-án Győrben indul a sulisárkány program, ez az általános és középiskolás gyerekeknek szól, és 14 területi elődöntőt tartalmaz. Ugyanitt, ugyanekkor rendezik meg az első roadshow-t, amely a felnőtt amatőr korosztályt szólítja meg. A 2007-ben, cégek számára indított Sárkányhajó Roadshow gyorsan kinőtte magát, így mára a teljesen amatőröknek szóló versenysorozat mellett már a versenyengedéllyel rendelkező sárkányhajósokat is várják a roadshow szervezői, természetesen ők külön kategóriában állnak rajthoz. A harmadik sorozat pedig a Magyar Sárkányhajó Bajnokság, amelyen csak a versenyengedéllyel rendelkező versenyzők indulhatnak el, amely a versenyengedéllyel rendelkezőknek szól ennek első állomása május 13-án, Szegeden lesz.

A 2016-os szegedi magyar bajnoki forduló ilyen volt:

A hazai sárkányhajós évad zárásaként, szeptemberben már hatodik alkalommal rendezik meg a Sárkányhajó Magyar Nagydíjat. Az év közben párhuzamosan futó sárkányhajós sorozatok, azaz a profiknak szóló bajnokság, a roadshow és a sulisárkány Fadd Domborin fut majd össze egy közös nagy sárkányhajós ünnep keretében. Ezen a Magyar Nagydíjon dől el a magyar bajnoki cím sorsa, de itt rendezik meg a roadshow és a sulisárkány döntőjét is, amelybe a területi elődöntőkből lehet bekerülni.

Akik tehát szeretnék akár versenyzőként, akár szurkolóként sportos környezetben, barátságos társaságban, vízen vagy vízparton eltölteni a nyarat, azoknak nyugodt szívvel ajánljuk a mindig kiváló hangulatú sárkányhajó versenyeket.

A magyar bajnokság öt állomása:
május 13., Szeged
június 2., Szolnok
június 30., Szolnok
augusztus 4., Budapest
szeptember 7-9., Magyar Nagydíj, Fadd-Dombori

A roadshow területi elődöntői:
május 6., Győr
május 27., Orfű, Pécsi-tó
június 9., Nagykanizsa
június 16., Balatonfüred
június 23., Vásárosnamény

A sulisárkány következő állomásai:
május 6., Győr
május 15., Dunakeszi
május 18., Siófok
május 18., Dunavarsány
május 30., Vác
június 2., Omszki-tó
június 7., Baja+Kalocsa
június 8., Tiszaújváros
június 8., Dunaújváros
június 8., Hajdúnánás
június 8., Nagykanizsa
június 8., Orfű, Pécsi-tó
június 23., Vásárosnamény

A négyest is megcélozza Kopasz Bálint

Kopasz Bálint két hetet tölthetett Japánban, majd itthon folytatta a felkészülést. Az Európa-bajnoki ezüstérmes kajakozó 400, 500 és 1000 egyesben is szeretne indulni az idén, de az 500 négyest és az 1000 párost is megcélozhatja.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából 14 napot tölthetett kint több társával Kopasz Bálint Japánban, ebből 11 napot edzettek is.

„Naponta kétszer 16 kilométereket eveztem – kezdte a 21 éves versenyző az InfoRádió Víztükör című adásában. – Kellemes időben, 24 fokban edzettünk, ráadásul nagyon jó pályán evezhettünk, elvégeztem a kiegészítő edzéseket is, amiket szoktam, így hasznos volt a kint töltött idő. Tetszett az emberek kedvessége is, de a japán ételek nem jöttek be. Mióta hazajöttünk, az algyői Tiszán készülök.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Some culture out of Japan #japan #sakaide #kagawa #

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés,

Kopasz Bálint nagyon örül annak, hogy nem köszöntött még be a tél, és komoly edzésmunkát tud itthon is végezni. „Az izmoknak kell a minimum 20 fok, lehet hosszúakat és nagy iramot is menni, nehezebb lenne kajakozni, ha hűvösebb lenne az idő. Amikor beköszönt majd a hideg, akkor négy-ötre emeljük a kondiedzések számát, 10-12 kilométereket fogunk futni, emellett lesznek úszóedzések is. Ergométerünk is van, azt heti egyszer fogom használni, hogy ne essek ki a technikából.”

Edzőtáborokat is tervez, itthon és külföldön is. „Mátraházára járunk pár éve, ahol sok hegyi futás szerepel a programban, ezt nagyon élvezem, mert

a hegyek közelségét egyébként is nagyon szeretem.

Várhatóan decemberben kétszer egy hétre megyek majd a Mátrába, ahol csatlakozom az újpestiekhez, velük fogok futni, a kondiedzést pedig edzőm, édesanyám felügyelete alatt fogom végezni.”

Tavaly először vonult Kopasz Bálint Ausztriába egy sífutó edzőtáborba, várhatóan januárban vagy februárban ismét beiktatja ezt az edzésnaptárba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bálint Kopasz (@balintkopasz) által megosztott bejegyzés,

A fiatal versenyző ugyanazt az edzőtervet próbálja tartani, mint tavaly, amellyel fokozatosan szedi fel az izomtömeget. „Ez hatékony lehet rövid távon, 400-on és 500-on is, de az állóképességemet is szeretnénk megtartani, ami 1000 méteren lesz fontos. Szeretnék bekerülni egy erős 500 négyesbe is, ezért indulok el a rövidebb távokon is” – mondta a 21 éves versenyző, aki az 1000 párost sem veti el, ha talál egy megfelelő párt.

Kiváló körülmények között készülnek Tótkáék

Lassan túl van az első komoly héten a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csoport, amely Dél-Afrikában edzőtáborozik.

Hír

Hat versenyző utazott ki november 10-én, szombaton az afrikai országba, hogy december 3-ig melegvízi edzőtáborban végezze el a téli alapozás egy részét.

Napi három edzés (két vízi és egy kiegészítő edzés, általában kondi) szerepel a programban. “Tökéletes körülmények között edzhetünk – kezdte az Újpest világbajnok kajakosa, Tótka Sándor. – A szállást már ismerjük, hiszen legutóbb tavasszal is itt voltunk edzőtáborozni, a szállás mellett a kaja és a pálya is nagyon szuper. Mindig nagyon jó érzés a hidegből a melegbe elutazni,

itt most 30-35 fok van, szóval tényleg minden adott a munkához.

Ha valami negatívumot kellene mégis említeni, akkor azt mondanám, hogy hétvégén nagyon sok a motorcsónak, nehéz előlük elbújni, hogy ne zavarjanak.”

A rengeteg edzés mellett nem igazán jut idejük és erejük más programot csinálni. “Az utolsó hétvégén átmegyünk Fokvárosba, az lesz a három hét kemény munka jutalma” – zárta Tótka Sándor.