Mégse

Indul a nagy menet Tokióig

Korán kezdődik, és rendkívüli izgalmakat tartogat a 2020-as felnőtt gyorsasági szezon. Az olimpiai menetelés már április végén elindul, a kvalifikációs időszak májusban zárul, a június első hétvégéjén lezajló Európa-bajnokság után pedig kialakul a Tokióba utazó magyar kajak-kenu csapat összeállítása. Az idei nyári olimpiai játékok gyorsasági regattáját augusztus 3-8. között rendezik meg.

Hír

Az összesen adható 18 olimpiai kvótából 13-at gyűjtött be a Hüttner Csaba vezette felnőtt gyorsasági kajak-kenu válogatott tavaly augusztusban, a szegedi kvalifikációs világbajnokságon. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vezetői azóta többször is elmondták, hogy ennyi indulói hellyel a sportág nyugodtan várja a 2020-as szezont. Ennek ellenére a májusi pótkvalifikációs eseményekre gőzerővel készülnek azok a sportolók, akik még nem szereztek kvótát az olimpiára.

Az európai pótkvalifikációs versenyt egyes és páros egységeknek május 6-7. között rendezik meg Racicében (K-4-ben kvalifikálni csak Szegeden lehetett), az olimpiai egyes számokban még további egy-egy indulói helyet osztanak ki május 21-24. között a II. felnőtt gyorsasági világkupán, Duisburgban.

A májusi pótkvalfikiációs eseményeken azok a magyar egységek állhatnak rajhoz, akik jól szerepelnek április 29-30. között az itthoni pótkvalifikációs válogatón.

Férfi kajakban összesen egy kvótája hiányzik Magyarországnak, annak megszerzésére K-1 200 méteren, vagy K-2 1000 méteren van lehetőség. A sprinttávon Csizmadia Kolos, Dudás Miklós, Apagyi Levente vagy az idén betegség után visszatérő Molnár Péter képes lehet arra, hogy Racicében, vagy Duisburgban megszerezze a hiányzó indulói helyet.

K-2 1000 méteren is kedvezőek az előjelek, hiszen tavaly a Kammerer Zoltán, Gál Péter alkotta duó közel volt az élmezőnyhöz, az U23-as világbajnokságon aranyérmet szerzett a Németh Viktor, Koleszár Mátyás egység, ősszel Sevillában, a férfi kajakpárosoknak megtartott edzőtáborban pedig kiválóan teljesített Béke Kornél, Noé Zsombor, Varga Ádám és az első felnőtt szezonjára készülő Redl András is,  de nem feledkezhetünk meg Dombvári Bencéről sem, aki négy évvel ezelőtt már bizonyított pótkvalifikációs viadalon.

Az olimpiai csapatba kerülésről a férfi kajak szakágban általánosságban a május 1-3. közötti szegedi válogatón, valamint az európai pótkvalifikációs versenyen, a világkupákon és az Európa-bajnokságon való szereplés dönt.

K-1 1000 méteren a legegyszerűbb a képlet,

a májusi válogató első két helyezettje rajthoz áll mindkét világkupán, és a jobb eredményt elérő versenyző minden valószínűség szerint ott lesz Tokióban. Ebben a számban nem kizárt, hogy két magyar kajakos is indul az olimpián, amennyiben az egységek kijelölése után erre a kvótaszámok lehetőséget adnak.

Hogy kik indulhatnak K-1 200, illetve K-2 1000 méteren magyar színekben az olimpián, ebből a szempontból sok múlik azon, hogy csapatunk megszerzik-e az utolsó férfi kajakos indulási helyet. Abban az esetben, ha megvan a hatodik kvóta is, akkor a szövetségi kapitány a világkupákon, valamint az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján dönt arról, hogy ebben a két számban mely egységek kerülhetnek a csapatba.

Ha nem szerzünk újabb indulói helyet, a magyar válogatottnak akkor is be kell neveznie a férfi K-1 1000 méterre, és K-4 500 méterre Tokióban, mert ezekben a számokban kvótát szereztünk tavaly Szegeden. A májusi világkupa-szezonban két magyar négyes áll majd rajthoz, amelyekbe bekerülni az első válogatón K-1 200 és 400 méteren, valamint K-2 500 méteren elért eredmények alapján lehet. Az olimpiára készülő K-4-es egység végső összetétele a világkupákon, valamint az Európa-bajnokságon elért eredmények függvényében a szövetségi kapitány döntése alapján alakul ki.

Általánosságban igaz, hogy a válogatóversenyeken nyújtott kiemelkedő teljesítmény esetén a szövetségi kapitány dönthet úgy, hogy egy versenyző akár több számban is rajthoz állhat Tokióban. Így férfi kajakban öt induló is lefedheti a négy számot.

Ennek megfelelően

női kenuban sem létkérdés,

hogy a már begyűjtött két kvóta mellé megszerezzük a hiányzó harmadikat is, ám a 2019-ben párosban C-2 500 méteren világbajnoki ezüstérmet szerző Balla Virágon és Devecseriné Takács Kincsőn kívül a magyar élversenyzők ezért mégis mindent meg fognak tenni.

Az olimpiai páros számban a válogató (május 1-3., Szeged) első két helyezettje részt vesz a két idei világkupán, amelyik egység jobb eredményeket ér el, az utazhat Tokióba. Egyesben, amennyiben összejön a pótkvalifikációs hely megszerzése májusban, akkor a második válogató (május 29-31., Szeged) győztese készülhet az olimpiára. Ha nem jön össze a kvóta, akkor nagy valószínűség szerint az olimpiai csapatba került páros egyik, vagy akár mindkét tagja rajtolhat C-1 200 méteren Tokióban, amennyiben ez a duó szereplését nem befolyásolja negatívan.

Férfi kenuban az olimpia szempontjából addig nincs miről beszélni, amíg nem szerzünk kvótát májusban. A pótkvalifikációs viadalra mindkét számban (C-1 1000, C-2 1000 méter) az az egység utazhat, amelyik április végén itthon megnyeri a szegedi pótkvalifikációs válogatót. Ha Racicében nem jut a versenyzőnknek egyesben férfi kenus kvóta, akkor a duisburgi világkupán (amelynek győztese C-1 1000 méteren szintén olimpiai indulási helyhez juttatja országát) a pótkvalifikációs válogató második helyezettje is rajthoz állhat.

Ha a magyarok csak egyesben szereznek indulási helyet, akkor a kvótát szerző versenyző automatikusan készülhet az olimpiára, ha pedig párosban, akkor a pótkvalifikációs válogató első két helyezettje a világkupákon meccselheti le, hogy melyik egység kerüljön az olimpiára utazó csapatba. Két férfi kenus kvóta megszerzése esetén a nemzetközi erőviszonyokat figyelembe véve valószínűleg a páros élvez majd prioritást, de a csapatba került duó egyik, vagy akár mindkét tagja – a nőkhöz hasonlóan – kipróbálhatja magát C-1-ben is, ammennyiben a szövetségi kapitány döntése szerint ez a C-2-es eredményességére nem lesz negatív hatással.

A legegyszerűbb a képlet női kajakban,

hiszen a lányok Szegeden megszerezték a maximális hat kvótát, nem kell részt venniük a pótkvalifikáción, így nyertek egy kis időt a hosszabb alapozásra.

A legeredményesebb, és legprofibban készülő szakágnak május elején csak tájékoztatót rendeznek, amelyen kötelező a részvétel minden versenyzőnek. Az olimpia csapat a május végi szegedi válogatón nyújtott teljesítmény alapján alakul ki minden számban, kivéve a női K-4-et, amelynek összetétele csak az Európa-bajnokság után derülhet ki. A hajóba bekerülni idén is az 500 egyes és páros eredmények, valamint a csapathajós alkalmasság alapján lehet.

Az esetleges duplázásokról és triplázásokról a szövetségi kapitány dönt majd női kajakban is, de egy versenyző csak akkor állhat majd rajthoz több számban is Tokióban, ha ez nem veszélyezteti a szakág eredményességét. Mindenképpen beszédes, hogy női K-1 500 méteren a hazai válogató első két helyezettje automatikusan az olimpiai csapatba kerül, reálisan egyedül ebben a szakágban van arra esély, hogy egy számban több magyar sportoló is a dobogó közelében juthasson az idei nyári olimpián.

A felnőtt gyorsasági válogatott útja az olimpiáig:

április 29-30.            –        pótkvalifikációs válogatóverseny, Szeged

május 1-3.                  –         I. felnőtt válogatóverseny, női kajakos tájékoztató, Szeged

május 6-7.                  –         európai pótkvalifikációs verseny, Racice

május 8-10.               –         I. gyorsasági világkupa, Racice

május 21-24.             –         II. gyorsasági világkupa, Duisburg

május 29-31.             –         II. felnőtt válogatóverseny, Szeged

június 4-7.                 –          felnőtt Európa-bajnokság, Bascov

augusztus 3-8.         –          olimpiai gyorsasági kajak-kenu regatta, Tokió

A Héraklész Gálán is bezsebelt egy díjat Kopasz Bálint

A hagyományos Héraklész Gálán négy kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok, Kopasz Bálint meg is nyerte a díjat.

Hír

Az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségen a 2019-es év korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni kategóriában a felnőttek között világbajnoki címet nyert Kopasz Bálint győzelméhez nem igazán férhetett kétség. A még mindig csak 22 éves kajakost és edzőjét, édesanyját, Demeter Irént is díjazták.

A nők ugyanezen kategóriájában a korosztályos világbajnokságon aranyérmes Kőhalmi Emese negyedik lett. Másik két kategóriában viszont egyaránt a második helyen végeztek kajak-kenusok.

A világbajnoki címet nyert Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka női kajak négyes a női kiscsapat, a K-2-ben ugyancsak világbajnoki aranyérmet szerző Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros pedig a férfi kiscsapat kategóriában lett második.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. “Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek millió szorítani,

ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni”

– szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. “Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

Jót tett egy kis egyedüllét – Birkás mindenkinél előbb utazott Dél-Afrikába

Birkás Balázs egy héttel csapattársai előtt már kiutazott Dél-Afrikába. A világ- és Európa-bajnok kajakos elmondta, hogy miért volt szüksége az egyhetes egyedüllétre, de elárulta az idei céljait, és azt is, hogy melyik sorozatra van rákattanva.

Hír

„Nekem mindig nehézkesen megy a tavaszi vízreszállás, télen nagyon elszokom tőle, és szerettem volna egy kis időt szánni erre, hogy mire a többiek jönnek, addigra készen álljak én is a munkára. Szerettem volna elkerülni a téli sérüléseket, a tavaszi első két hét egyébként is mindig kapkodós,

most pedig nem akartam kapkodni”

– indokolta Birkás Balázs, hogy miért utazott ki csapattársaihoz, Hüvös Viktor tanítványaihoz képest egy héttel korábban Dél-Afrikába edzőtáborba.

Birkás január 20-án repült ki itthonról, a többiek január 27-én indultak a melegvízi edzőtáborba, ahol még négy héten keresztül falják a kilométereket, Birkás Balázs pedig már teljesen akklimatizálódva, feltöltődve várja Tótka Sándorékat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Útra fel! 🇿🇦 #nemzetiközművek #takarekcsoport #szegedivizisport #starlifehu #starlifesupplements #chesterton #spiraltrac #szeged #szegedivizmu #kayakfirst

Balazs Birkas (@b1st) által megosztott bejegyzés,

„Nagyon jól döntöttem, hogy egy héttel korábban kijöttem, mindent megcsináltam, amit terveztem, és

jót tett egy kicsit az egyedüllét is

– folytatta a világ- és Európa-bajnok kajakos. – Nem véletlen, hogy a sportolók mindig az edzőtáborban hozzák ki a legjobb formájukat, hiszen ilyenkor igyekszünk csak a munkára fókuszálni, otthon ez azért nehezebben megy. Minden nap edzettem idekint, volt, hogy naponta kettőt egy kondival vegyítve. Kellett három edzés ahhoz is, hogy a hajót tökéletesen beállítsam, de legalább már kényelmesen érzem magam benne.”

Birkás Balázs nem először jár Dél-Afrikában edzőtáborban, a korábbi években már szafariztak és túrázgattak a környéken, de mint mondta, ezúttal ez elmarad. „Ezeket a programokat már kipörgettük, a következő hetekben abszolút csak a kőkemény edzésekre koncentrálunk. Most, hogy egyedül voltam kint, ha nem edzettem, akkor pihentem, aludtam vagy sorozatot néztem, a Peaky Blindersre vagyok most rákattanva, nagyon tetszik.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A verda előkészítve 🇿🇦 #nemzetiközművek #takarekcsoport #szegedivizisport #starlifehu #starlifesupplements #chesterton #spiraltrac #szeged #szegedivizmu #kayakfirst #reklam

Balazs Birkas (@b1st) által megosztott bejegyzés,

Hüvös Viktor csoportjához a télen visszatért a szívműtéten átesett Molnár Péter, bár Birkás szerint el sem ment tőlük. „Mindig velünk volt, el sem tűnt mellőlünk.

Állandóan zaklattuk, nem szabadult meg tőlünk, és szerencsére mi sem tőle.

Nagyon jó, hogy közöttünk van, üde színfoltja ő a csoportnak. Persze a rivalizálás megvan közöttünk, hiszen ez egy egyéni sportág, de ezt éretten kell kezelni, tudni kell, hogy hol van az a határ a versengésben, amely még nem megy az emberi kapcsolatok rovására.”

Ami az idei céljait illeti, Birkás Balázsnak ismét az 500 négyes és a 200 egyes a legfontosabb. „Tavaly Kuli Pistivel egy jó 500 párost alkottunk, az nagyon kellemes meglepetés volt, amely jól elindította a szezont, de az idén abszolút a 200 és a 400 egyesre készülök, ezen a két távon szeretnék jól menni, a többi majd kiderül. A recept tehát nem változott tavaly óta.”

Birkás Balázs öt hetet tölt Dél-Afrikában, ezt követően egy hetet otthon készül, mielőtt három hétre Portugáliába vonulna edzőtáborba, majd egy hónapot újra Magyarországon edz. „Most jóval korábban lesz a válogató, mint amikor szokott lenni, ezért is szállunk hamarabb vízre. Az idén gyorsan, már áprilisban kiderülhet, hogy mit fogok csinálni a nyáron” – utalt arra, hogy az első hazai válogató versenyt április 29. és május 2. között rendezik Szegeden.