Mégse

Indul a harc a kínai vb-indulásért

A hétvégén kialakul a maraton kajak-kenu világbajnokságra utazó magyar felnőtt, U23-as- és ifjúsági válogatott kerete, miután szombaton és vasárnap Tokajban rendezik a vb-válogatot.

Hír

A fiatalabbaknál ez az egyetlen verseny dönt a vb-indulásról, a felnőtteknél azonban ez lesz a második válogató. „Természetesen az első válogató eredményei is beleszámítanak a keret kialakításába, de a világbajnokság közelsége miatt a második válogató eredménye többet nyom a latba” – mondta Weisz Róbert maraton szövetségi kapitány.

A nagy nevek, a világbajnokok nagy része ott lesz, így rajthoz áll többek között Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia, Kiszli Vanda és Boros Adrián is, de Kövér Mártont is láthatjuk párosban versenyezni.

„A nőknél Mihalik Sára nem indul, így nem lesz Mihalik, Kiszli páros, Vanda új párja klubtársa, Pupp Noémi lesz, aki a síkvíz után tér vissza a maratonra, de nem lesz neki új ez a közeg, hiszen ifi korában már maratonozott – folytatta Weisz Róbert. – Új név a férfi egyeseknél az idén Györgyjakab Máté, aki az ugyancsak síkvízen eredményes Kulifai Tamással párosban is rajthoz áll. Itt is komoly versenyre számítok, a nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is van több jó páros. Solti László évek óta Boros Adriánnal indult, de sajnos most nem lesz ott a mezőnyben, Adriánnak így Máthé Krisztián lesz a társa. A kenu egyeseknél ismét indul Dóczé Ádám, aki párosban a sokszoros világbajnok Kövér Mártonnal is ott lesz Tokajban.”

Az idén először rendezik  meg a világbajnokságon a rövidkörös versenyt, ám erre nem lesz itthon külön válogató, hanem a kerettagok közül választja ki az indulókat Weisz Róbert.

A világbajnokságnak október 17. és 20. között Kína ad otthont, előtte kéthetes edzőtáborba vonul majd a válogatott két csoportban.

A vb-re utazó keretet várhatóan jövő kedden hirdetik ki.

A hétvégi válogató indulóit és majd az eredményeket itt lehet böngészni, de Facebook-oldalunkon igyekszünk mi is minél gyorsabban beszámolni a történésekről.

Kamera is előad az utánpótlás-konferencián

Világklasszis sportolók, köztük háromszoros olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán, és a sporttudomány legjobbjai is előadnak november 28-án az utanpotlassport.hu hagyományos, Egy nap az utánpótlásért című konferenciáján. A Magyar Edzők Társaságának szakmai együttműködésével, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fővédnökségével megvalósuló esemény helyszíne a fővárosi Lurdy Ház lesz.

Hír

Minden, amit a bajnokká válás legfontosabb időszakáról, a gyerek- és fiatalkorról tudni kell – ez a mottója a szakportál által már kilencedik alkalommal megszervezett konferenciának, melynek programjában különleges előadások és klasszis előadók sora várja az érdeklődő edzőket, testnevelőket, sportszakembereket, nem utolsó sorban a szülőket.

A MediaBook Kiadó égisze alatt működő utanpotlassport.hu szerkesztősége a nemrégiben megjelent – és a karácsonyi könyvpiac slágerének ígérkező – Így lettünk bajnokok című, harminc jelenlegi klasszis sportolónak a felnőtté válásig tartó időszakát felölelő portrékötet vezérfonalára fűzte fel a konferencia témáit.

Hogy miképpen csinálták, milyen gondokkal küzdöttek, hogyan élték meg a sikereket és a kudarcokat gyerekkorukban azok, akik eljutottak a világsikerig. Honnan indultak és milyen út vezetett számukra a nagy győzelmekig? Mit tanulhatnak az egyes történetekből a pályájuk elején most járó fiatal sportolók, a szüleik, az edzőik?

Az egész napos konferencián

elmondja gondolatait Kammerer Zoltán,

a világbajnok öttusázó Marosi Ádám és az olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó Ungvári Miklós. A résztvevők beszélgetést hallhatnak az ötkarikás aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és a nyíltvízi úszó vb-első Rasovszky Kristóf édesanyjával, valamint a párosvilágbajnok teniszező, Babos Tímea édesapjával. Előadást tart Földesiné dr. Szabó Gyöngyi sportszociológus, Lénárt Ágota pszichológus és Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága titkára mellett a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Gergely István, a Budapesti Honvéd jelenlegi elnöke, valamint Vajda Zsuzsanna, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelés-munkaközösségének vezető tanára is.

Részletes program, részvételi feltételek és jelentkezés itt.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.