Mégse

Így kerülhet közelebb a gyerekekhez a szlalom kajak-kenu

Egyre többen érdeklődnek a szlalom kajak-kenu iránt, de a szakág érdemi eredményeire még várni kell - fejtette ki az InfoRádió Víztükör című műsorában a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szlalom felelőse, Storcz Botond.

Hír

“Az építkezés, az alapok lerakása ennek az időszaknak a fő feladata. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen megismerni és kipróbálni a szlalom kajakot és kenut, majd a tervezett budapesti pálya megépülésétől kezdve az igazi tehetségek itthon is edzhessenek, és ne kelljen a versenyzőknek mindenképpen külföldre menniük, esetleg ott is élniük, hiszen az óriási terhet jelent” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a gyorsasági szakág korábbi felnőtt szövetségi kapitánya, majd vezetőedzője.

Storcz Botond szerint a sportágon belül eddig is mindenki tisztában volt a szlalom szakág jelentőségével és olimpiai szerepével.

“Most azzal, hogy közel került egy budapesti pálya elérése, Kiskörén pedig rafting pálya épül majd, érezhetően megnőtt az érdeklődő edzők száma. A céljuk, hogy jobban megismertethessék majd a fiatalokkal a sportág egyre bővülő lehetőségeit” – tette hozzá a szlalom szakág felelőse.

Az esemény egyik nagyköveteként beszélt az InfoRádióban arról a nagyszabású évzáró gáláról is, amelyet december 30-án Újbudán, a Tüske-uszodában rendeznek három sikersportágban, kajak-kenuban, úszásban és vízilabdában.

 

“Ezen az óévbúcsúztatón lesz egy különleges csata, az olimpiai bajnokok a jelenlegi válogatott még nem olimpiai aranyérmeseivel csapnak össze 50 méteres medencében kajakpóló-hajókban. Emellett lesz kajakpólós és szlalom bemutató, illetve egy rendhagyó – már-már a kötélhúzáshoz hasonlító – sárkányhajós verseny” – vetítette előre Storcz Botond.

Az eseményen a tervek szerint ott lesz Kőbán Rita, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Farkasdi Ramóna, Takács Tamara, Kammerer Zoltán, Dombi Rudolf, Balaska Márk, Birkás Balázs, Horváth Bence, Vajda Attila, Novák Ferenc és Pulai Imre is.

Élen az éremtáblán és a pontversenyben is fiataljaink

Fantasztikusan szerepeltek a magyar serdülő kajak-kenusok a mini-világbajnokságnak is mondott Olimpiai Reménységek Versenyén Poznanban.

Hír

A zárónapon is szereztünk három arany-, két ezüst- és három bronzérmet a 200-as döntőkben. Az első helyen Keresztes Kristóf Domonkos (2002-es korosztály) végzett K1-ben, valamint a Gönczöl, Opavszky (2002-2003 – fenti képünkön) lány és a Hodován, Kollár (2001) fiú kenu páros.

Ezüstérmet nyert Máró Anna (2003) és Lengyel Barnabás (2003) K1-ben, a bronzérmek pedig Orosz Ákosnak (K1, 2002), Gönczöl Laurának (C1, 2003) és a Besenyei, Horváth (2001) fiú kenu párosnak köszönhetőek.

A további magyar eredmények a vasárnapi 200 méteres döntőkről:
Lány K1: Ujfalvi Laura (2003) negyedik, Szellák Szabina (2001) negyedik, Zupkó Vanda (2002) hatodik, Mányi Zsófia (2001) hetedik.
Fiú K1: Opavszky Márk (2001) ötödik.
Lány C1: Opavszky Réka (2003) ötödik, Molnár Csenge (2001) hatodik, Horányi Dóra (2002) hetedik, Győri Ivett Julianna (2002) kilencedik.
Fiú C1: Kuska Bence (2003) negyedik, Hodován Dávid (2001) hetedik, Vajkai András (2002) kilencedik, Csanki Márk Bese (2003) kilencedik.
Lány C2: Csorba, Molnár (2001) negyedik, Kuti, Horányi (2002-2003) ötödik.
Fiú C2: Csanki, Papp (2002-2003) hatodik.
Fiú K2: Kurdi, Katona (2002-2003) ötödik, Keresztes, Vajda (2001) hatodik, Orosz, Tamási (2002-2003) hetedik, Erdélyi, Őry (2001) kilencedik
Lány K2: Fülöp, Kulcsár (2002-2003) negyedik, Pazár, Kovács (2001) hatodik, Szabó, Párdi (2001) nyolcadik

Az éremtáblán 18 arany-, 15 ezüst – és 7 bronzéremmel óriási fölénnyel végeztünk az élen, valamint az országok közötti pontversenyt is megnyertük a németek előtt.

Hét arannyal nyitottunk az ORV-n

A lengyelországi Poznanban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén pénteken az 1000 méteres versenyszámokat rendezték. A serdülők és ifik mini világbajnokságán a mieink 7 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel nyitottak és sok értékes helyezést is szereztek, így már az első nap után simán vezetik az éremtáblázatot és a pontversenyt is. Hab a tortán, hogy három döntőben kettős magyar siker született.

villámrajt!
Hír

A női kenusok pénteken még nem jutottak szóhoz, mert ebben a szakágban nem rendeznek 1000 méteres számokat. Férfi kajakban egyesben, párosban és négyesben, női kajakban egyesben és négyeben, míg kenuban C-1 és C-2 1000 méteren álltak ma rajthoz a legjobb 15-17 éves gyorsasági versenyzők.

Férfi kajak egyesben aranyérmet szerzett Majoros Mátyás a 16 évesek között, míg az eggyel idősebbeknél Szegvári Benedek lett ezüstérmes, a legfiatalabbaknál pedig Nagy Raul futott be harmadiknak.

C-1 1000 méteren Kuska Bence győzött a 2003-ban születettek között, míg az idősebb kenusok ebben a hajóosztályban és ezen a távon nem tudtak dobogóra állni.

Női kajak egyesben viszont mind a három számban kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők. A legidősebbeknél Csikós Zsóka arany, Potoniec Zsófia pedig bronzérmet szerzett.

Az eggyel fiatalabb korosztályban kettős magyar siker született, Rugási Csilla nyert Zupkó Vanda előtt. A 2003-asok között pedig Máró Anna lett második K-1 1000 méteren.

Szintén kettős magyar siker született férfi kajakban, a 2001-es korcsoportban. A versenyt az Őry Zsombor, Erdély Tamás duó nyerte, az Opavszky Márk, Szendy Maximilián egység előtt. Jól szerepelt a fiatalabb párosok versenyében Majoros Mátyás és Nyerges Áron is, ők ezüstérmet vehettek át ezer méteren.

Lemásolták a férfi kajakosok teljesítményét a 2001-ben született magyar kenusok 1000 párosban. A számot a Besenyei Ádám, Horváth Benedek duó nyerte a Hodován Dávid, Kollár Kristóf páros előtt. A fiatalabbak között Csanki Márk és Papp László lett harmadik.

K-4 1000 méteren a magyar fiúk nem tudtak dobogóra állni, viszont a hölgyeknél nyert a Szellák Szabina, Budai Gvendolin, Kőhalmi Emese Boglárka, Potoniec Zsófia alkotta kajaknégyes.

Az ORV-n holnap az 500-, vasárnap pedig a 200 méteres futamokat rendezik majd meg.