Hüttner Csaba: Egységes a magyar csapat

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya nagyon pozitívan értékelte az Európa Játékokat, amelyen négy arany- és öt ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők. Kiemelte Kopasz Bálintot, akit egy jó tanáccsal segített hozzá második aranyérméhez.

„Nem lehetünk elégedetlenek, mert az olimpiai éremtáblázatot megnyertük három arannyal, négy ezüsttel és 42 olimpiai ponttal. Három különböző szakágban nyertünk aranyérmet, amely azt jelenti, hogy nagyon egységes a csapat” – kezdte az értékelést Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány természetesen szót ejtett azokról az egységekről is, amelyektől előzetesen talán többet vártunk volna, ilyen volt a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István alkotta férfi kajak négyes, amely hetedikként ért célba a rendkívül erős 500-as mezőnyben.

„A válogató után alakult ki a négyes, nem volt versenyük, kevés pályát mentek, nem tudatosult bennük a taktikájuk, mint például a németeknek vagy a spanyoloknak, akik több éve együtt eveznek. Jött egy extrém körülmény is az időjárás személyében, amire nem tudtak reagálni, emellett a legrosszabb pályán is mentek.

Mivel nem voltak reálisak a körülmények, így értékelhetetlen az eredményük.

Tudom, hogy ebben az egységben sokkal több van, és remélhetőleg ezt a világbajnokságon be is tudják majd bizonyítani” – mondta a szövetségi kapitány.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István páros K-2 1000 méteren nem jutott a döntőbe, róluk Hüttner Csaba így nyilatkozott: „Kammerer Zoltánékra negatívat mondani elég nehéz, mert mind a két futamukban versenyben voltak. Egy frissen alakult páros, amelyben

nagy lehetőség van, Zoli nagyon jó hatással van Péterre.

A rajtban és a véghajrában kell fejlődniük, mert iramban bármelyik egységgel felveszik a harcot. A világbajnokságon odaérhetnek akár egy döntőre is.”

A Kiss Balázs, Dóri Bence egység C-2 1000 méteren pályafutása során először indult felnőtt világversenyen ebben az olimpiai számban, érmet nem nyert, de a döntőbe jutott, ahol kilencedikként zárt. „Belőlük egyértelműen a tapasztalat hiányzik, téthelyzetben még nem tudják kihozni magukból a maximumot. Nagyon remélem, hogy közös munkával le tudjuk venni a vállukról ezt a terhet, és a világbajnokságon ők is megmutatják, hogy mit tudnak.”

Hüttner Csaba igyekezett kiemelni, hogy egy hete ilyenkor még zajlott a második válogató itthon, így pszichésen és fizikálisan sem volt a magyar csapat topformában. „Most a versenyzők nagy része elmegy a hosszú sorozatterhelés után néhány napot pihenni, de utána egy körülbelül hathetes utóalapozással csúcsformába kerülhetnek.

Fel fogjuk venni a versenyt a fehéroroszokkal.”

A szövetségi kapitány arra utalt, hogy a hazai pályán versenyző fehérorosz női kajakosok többször is borsot törtek az orrunk alá (az 500 és az 5000 egyest, valamint a 200 és az 500 párost is megnyerték), igaz, ehhez kellett az is, hogy Kozák Danuta egy korábbi betegsége miatt nem a legjobb formában érkezett Minszkbe. „Azt gondolom, hogy ha Dana jó formában van, akkor nem kérdés, hogy jobb ezeknél a lányoknál. Legyenek a fehéroroszok is jó formában a világbajnokságon, ne legyen betegség, és akkor fair küzdelem lesz közöttük.”

Az Európa Játékok végén következett a csattanó, amikor olyan számban is nyertünk, amiben még soha nem szereztünk aranyérmet: 5000 férfi kajak egyesben Kopasz Bálint legyőzte a portugálok világbajnokát, Fernando Pimentát, akit nem mellékesen az olimpiai számban, 1000 egyesben is maga mögé utasított. Hüttner Csaba elárulta azt is, hogy mit mondott a 22 éves kajakosnak az 5000 méter előtt.

„Az egész csapatból egyértelműen ki kell emelni Bálintot, mert amit itt művelt, az példát mutathat mindenkinek. Húsz éve nem nyertünk 1000 egyesben érmet Európa-bajnokságon, és le tudta küzdeni azt is, hogy nagy világversenyen még nem tudta legyőzni Pimentát. Az idén azonban a duisburgi Világkupán is megverte, itt most kétszer is megelőzte, azt kívánom neki, hogy a szegedi világbajnokságon is tegye meg ugyanezt. Egyébként a futam előtt azt mondtam Bálintnak, hogy sokkal jobban jár, ha végig megy Pimentával, mert őt frusztrálja az, ha valaki ott van mellette, és hátulról sokkal rosszabb versenyezni. Ha elhitetjük Pimentával, hogy ő sokkal jobb a mezőnynél, akkor azt el is hiszi, de ha ott lesz végig a sarkában, akkor meg fogja tudni verni.

Bálint ezt abszolút jól betartotta,

és nagyon örülök, hogy jó tanácsot tudtam adni.”

A magyar válogatott pénteken délelőtt landolt a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók