Mégse

Hüttner Csaba: Egységes a magyar csapat

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya nagyon pozitívan értékelte az Európa Játékokat, amelyen négy arany- és öt ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők. Kiemelte Kopasz Bálintot, akit egy jó tanáccsal segített hozzá második aranyérméhez.

Hír

„Nem lehetünk elégedetlenek, mert az olimpiai éremtáblázatot megnyertük három arannyal, négy ezüsttel és 42 olimpiai ponttal. Három különböző szakágban nyertünk aranyérmet, amely azt jelenti, hogy nagyon egységes a csapat” – kezdte az értékelést Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány természetesen szót ejtett azokról az egységekről is, amelyektől előzetesen talán többet vártunk volna, ilyen volt a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István alkotta férfi kajak négyes, amely hetedikként ért célba a rendkívül erős 500-as mezőnyben.

„A válogató után alakult ki a négyes, nem volt versenyük, kevés pályát mentek, nem tudatosult bennük a taktikájuk, mint például a németeknek vagy a spanyoloknak, akik több éve együtt eveznek. Jött egy extrém körülmény is az időjárás személyében, amire nem tudtak reagálni, emellett a legrosszabb pályán is mentek.

Mivel nem voltak reálisak a körülmények, így értékelhetetlen az eredményük.

Tudom, hogy ebben az egységben sokkal több van, és remélhetőleg ezt a világbajnokságon be is tudják majd bizonyítani” – mondta a szövetségi kapitány.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István páros K-2 1000 méteren nem jutott a döntőbe, róluk Hüttner Csaba így nyilatkozott: „Kammerer Zoltánékra negatívat mondani elég nehéz, mert mind a két futamukban versenyben voltak. Egy frissen alakult páros, amelyben

nagy lehetőség van, Zoli nagyon jó hatással van Péterre.

A rajtban és a véghajrában kell fejlődniük, mert iramban bármelyik egységgel felveszik a harcot. A világbajnokságon odaérhetnek akár egy döntőre is.”

A Kiss Balázs, Dóri Bence egység C-2 1000 méteren pályafutása során először indult felnőtt világversenyen ebben az olimpiai számban, érmet nem nyert, de a döntőbe jutott, ahol kilencedikként zárt. „Belőlük egyértelműen a tapasztalat hiányzik, téthelyzetben még nem tudják kihozni magukból a maximumot. Nagyon remélem, hogy közös munkával le tudjuk venni a vállukról ezt a terhet, és a világbajnokságon ők is megmutatják, hogy mit tudnak.”

Hüttner Csaba igyekezett kiemelni, hogy egy hete ilyenkor még zajlott a második válogató itthon, így pszichésen és fizikálisan sem volt a magyar csapat topformában. „Most a versenyzők nagy része elmegy a hosszú sorozatterhelés után néhány napot pihenni, de utána egy körülbelül hathetes utóalapozással csúcsformába kerülhetnek.

Fel fogjuk venni a versenyt a fehéroroszokkal.”

A szövetségi kapitány arra utalt, hogy a hazai pályán versenyző fehérorosz női kajakosok többször is borsot törtek az orrunk alá (az 500 és az 5000 egyest, valamint a 200 és az 500 párost is megnyerték), igaz, ehhez kellett az is, hogy Kozák Danuta egy korábbi betegsége miatt nem a legjobb formában érkezett Minszkbe. „Azt gondolom, hogy ha Dana jó formában van, akkor nem kérdés, hogy jobb ezeknél a lányoknál. Legyenek a fehéroroszok is jó formában a világbajnokságon, ne legyen betegség, és akkor fair küzdelem lesz közöttük.”

Az Európa Játékok végén következett a csattanó, amikor olyan számban is nyertünk, amiben még soha nem szereztünk aranyérmet: 5000 férfi kajak egyesben Kopasz Bálint legyőzte a portugálok világbajnokát, Fernando Pimentát, akit nem mellékesen az olimpiai számban, 1000 egyesben is maga mögé utasított. Hüttner Csaba elárulta azt is, hogy mit mondott a 22 éves kajakosnak az 5000 méter előtt.

„Az egész csapatból egyértelműen ki kell emelni Bálintot, mert amit itt művelt, az példát mutathat mindenkinek. Húsz éve nem nyertünk 1000 egyesben érmet Európa-bajnokságon, és le tudta küzdeni azt is, hogy nagy világversenyen még nem tudta legyőzni Pimentát. Az idén azonban a duisburgi Világkupán is megverte, itt most kétszer is megelőzte, azt kívánom neki, hogy a szegedi világbajnokságon is tegye meg ugyanezt. Egyébként a futam előtt azt mondtam Bálintnak, hogy sokkal jobban jár, ha végig megy Pimentával, mert őt frusztrálja az, ha valaki ott van mellette, és hátulról sokkal rosszabb versenyezni. Ha elhitetjük Pimentával, hogy ő sokkal jobb a mezőnynél, akkor azt el is hiszi, de ha ott lesz végig a sarkában, akkor meg fogja tudni verni.

Bálint ezt abszolút jól betartotta,

és nagyon örülök, hogy jó tanácsot tudtam adni.”

A magyar válogatott pénteken délelőtt landolt a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Megkezdődnek a páros edzések az olimpiáért

Férfi kajakosaink is teljes erőbedobással készülnek a válogatóra, közülük is jóval előrébb tart Hüvös Viktor csapata, de a Párizs keret is gőzerővel keresi a megfelelő 1000 párost.

Hír

Első fecskeként Birkás Balázs érkezett meg a dél-afrikai melegvízi edzőtáborba még január 20-án, majd követték őt csapattársai: Tótka Sándor, Nádas Bence, Kuli István és a szívműtéte után visszatért Molnár Péter. Ők Január 27. és február 21. között edzőtáboroztak Dél-Afrikában, március 2. és 21. között Montebelóban folytatják a melegvízi munkát.

„Ők már nagyon elől járnak a felkészülésben.

Náluk is bevett még az aerob munka, de már sprintedzésekkel is tarkítják a monoton edzéseket, emellett sokat kondiznak, amely a felkészülés ezen időszakában elengedhetetlen” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány a főleg az 500 kajak négyesre kvalifikáló 400 egyesre készülő kajakosokról.

Ami az olimpiai kvótákat illeti, férfi kajakban egy hiányzik még a magyar csapatnak a maximális kvótaszámból. A K-1 200, a K-1 1000 és a K-4 500 mellett a negyedik olimpiai szám a K-2 1000 méter, amelyre főleg a Párizs keret tagjai pályáznak a legnagyobb eséllyel. Február 8-tól március 5-ig Dél-Afrikában edzőtáborozik Kammerer Zoltán, Béke Kornél, Noé Zsombor, Dombvári Bence, Redl András, Varga Ádám és Gál Péter, az ő felkészülésüket Matyus Zsolt és Kiss István irányítja.

„A K-2-es kvóta szempontjából a Párizs keret tagjai a legfontosabbak. Ők most sokat és hosszúkat eveznek, de a héttől

várhatóan megkezdődnek a rövidebb résztávok is.

Dél-Afrikából átmennek Sevillába, ahol március 9. és 29. között tovább dolgoznak, és bár ott is az egyéni munka lesz a központban, de már megkezdődnek páros edzések is” – mondta Hüttner Csaba.

Szintén a Párizs-keret tagja a biztos párosnak tűnő Erdőssy Csaba és Bogár Gábor egység, valamint a Németh Viktor, Koleszár Mátyás kettős is, egyelőre ők itthon készülnek az április 29. és május 2. közötti válogatóra.

Az olimpiai csapatba kerülésről a férfi kajak szakágban általánosságban a hazai válogatón, valamint az európai pótkvalifikációs versenyen, a világkupákon és az Európa-bajnokságon való szereplés dönt.

Gőzerővel a kenus kvótákért!

Elszántan készülnek férfi kenusaink melegvízi edzőtáborokban, hogy minél jobb formába kerüljenek előbb a hazai válogatóra, majd az olimpiai pótkvalifikációs versenyre. Dél-Afrikából Hüttner Csaba szövetségi kapitány adott rövid helyzetjelentést.

Hír

Ami az olimpiai kvótákat illeti, egyedül férfi kenuban nem állunk jól, de a szövetség vezetői, az edzők és a versenyzők mindent megtesznek azért, hogy a megszerezhető három kvótából minél többet begyűjtsünk. Az európai pótkvalifikációs versenyt egyes és páros egységeknek május 6-7. között rendezik meg Racicében, az olimpiai egyes számokban még további egy-egy indulói helyet osztanak ki május 21. és 24. között a II. felnőtt gyorsasági világkupán, Duisburgban.

A pótkvalifikációs viadalra mindkét számban (C-1 1000, C-2 1000 méter) az az egység utazhat, amely április végén itthon megnyeri a szegedi pótkvalifikációs válogatót. Ha Racicében nem jut a versenyzőnknek egyesben férfi kenus kvóta, akkor a duisburgi világkupán (amelynek győztese C-1 1000 méteren szintén olimpiai indulási helyhez juttatja országát) a pótkvalifikációs válogató második helyezettje is rajthoz állhat. Ha a magyarok csak egyesben szereznek indulási helyet, akkor a kvótát szerző versenyző automatikusan készülhet az olimpiára, ha pedig párosban, akkor a pótkvalifikációs válogató első két helyezettje a világkupákon meccselheti le, hogy melyik egység kerüljön az olimpiára utazó csapatba.

A minél jobb és eredményesebb felkészülés érdekében ismét melegvízi edzőtáborban készülnek a legjobbak, Dél-Afrikából Hüttner Csaba korábbi világbajnok kenus, jelenlegi szövetségi kapitány adott kérésünkre helyzetjelentést.

„Oláh Tamás csoportja két hete van itt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid alkotja az egyik párost, Sáfrán Mátyás és Bakó Tamás a másikat, ők az elejétől fogva ebben az összeállításban készülnek. Ezen a héten csatlakozott Vajda Attila vezetésével két dunaújvárosi kenus: Hajdu Jonatán és Kiss Balázs. Szintén a héten érkezett meg Fekete Ádám, az ő felkészülését Martinkó Gábor irányítja, akárcsak Lakatos Zsanettét. Kiss Tamás egy másik csoporttal készül, Rendessy Eszterrel és Kárász Annával, méghozzá Samu Andrea vezetésével, ők február 8. óta edzenek itt, Dél-Afrikában.”

A szövetségi kapitány szerint még nem lehet megmondani, hogy ki milyen formában van, hiszen egyelőre a hosszú résztávok, az aerob edzés és a technika megtalálása teszi ki a programot.

„Szerencsére nagyon jó idő van, bár szerdán kicsit nagyobb volt a szél, és korábban egy nagy áradás sok növényt behozott a tóba, de mostanra sikerült ezt kiírtaniuk a helyieknek, így tényleg minden adott a tökéletes felkészüléshez. Ha ezen a héten túlleszünk, utána többet látunk majd, hogy ki milyen állapotban van. A hangárban jelenleg egy páros kenu van, ha minden jól alakul, akkor

a harmadik héten már meg tudjuk nézni a párosokat is”

– mondta Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány abban biztos, hogy a Mike, Korisánszky duó egy bevett páros, őket várhatóan nem fogják szétültetni, de a többieknél lesznek próbálkozások. „Viszont minél előbb egyértelműsíteni kell, hogy ki kivel térdel egy hajóba, az április végi válogató gyorsan eljön, amelynek már komoly tétje lesz” – mondta Hüttner Csaba.

Korisánszky Dávid is pozitív hírekkel jelentkezett Dél-Afrikából, ahol összesen négy hetet tölt el. „Már sikerült vízre szállnom, aminek nagyon örülök, és annak ellenére, hogy rövidebb volt a téli munka,

sikerült eljutnom arra a szintre, amelyben az elmúlt évek során is voltam.

A válogatóra korábbi párommal, Mike Robival készülök, az esélyeinket nagyon pozitívnak látom. Úgy hiszem, május elejére sikerül mindent a helyére tennünk, megcsináljuk, amit elterveztünk, és akkor nem okozhat gondot a kvótaszerzés. Persze, azzal is tisztában vagyok, hogy itthon is nagyon keményen készül mindenki, a kenus mezőny nagyon fontosnak tartja, hogy meglegyenek a hiányzó kvóták” – mondta a Honved.hu-nak Korisánszky Dávid.