Mégse

Hüttner Csaba: Egységes a magyar csapat

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya nagyon pozitívan értékelte az Európa Játékokat, amelyen négy arany- és öt ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők. Kiemelte Kopasz Bálintot, akit egy jó tanáccsal segített hozzá második aranyérméhez.

Hír

„Nem lehetünk elégedetlenek, mert az olimpiai éremtáblázatot megnyertük három arannyal, négy ezüsttel és 42 olimpiai ponttal. Három különböző szakágban nyertünk aranyérmet, amely azt jelenti, hogy nagyon egységes a csapat” – kezdte az értékelést Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány természetesen szót ejtett azokról az egységekről is, amelyektől előzetesen talán többet vártunk volna, ilyen volt a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István alkotta férfi kajak négyes, amely hetedikként ért célba a rendkívül erős 500-as mezőnyben.

„A válogató után alakult ki a négyes, nem volt versenyük, kevés pályát mentek, nem tudatosult bennük a taktikájuk, mint például a németeknek vagy a spanyoloknak, akik több éve együtt eveznek. Jött egy extrém körülmény is az időjárás személyében, amire nem tudtak reagálni, emellett a legrosszabb pályán is mentek.

Mivel nem voltak reálisak a körülmények, így értékelhetetlen az eredményük.

Tudom, hogy ebben az egységben sokkal több van, és remélhetőleg ezt a világbajnokságon be is tudják majd bizonyítani” – mondta a szövetségi kapitány.

A Kammerer Zoltán, Gál Péter István páros K-2 1000 méteren nem jutott a döntőbe, róluk Hüttner Csaba így nyilatkozott: „Kammerer Zoltánékra negatívat mondani elég nehéz, mert mind a két futamukban versenyben voltak. Egy frissen alakult páros, amelyben

nagy lehetőség van, Zoli nagyon jó hatással van Péterre.

A rajtban és a véghajrában kell fejlődniük, mert iramban bármelyik egységgel felveszik a harcot. A világbajnokságon odaérhetnek akár egy döntőre is.”

A Kiss Balázs, Dóri Bence egység C-2 1000 méteren pályafutása során először indult felnőtt világversenyen ebben az olimpiai számban, érmet nem nyert, de a döntőbe jutott, ahol kilencedikként zárt. „Belőlük egyértelműen a tapasztalat hiányzik, téthelyzetben még nem tudják kihozni magukból a maximumot. Nagyon remélem, hogy közös munkával le tudjuk venni a vállukról ezt a terhet, és a világbajnokságon ők is megmutatják, hogy mit tudnak.”

Hüttner Csaba igyekezett kiemelni, hogy egy hete ilyenkor még zajlott a második válogató itthon, így pszichésen és fizikálisan sem volt a magyar csapat topformában. „Most a versenyzők nagy része elmegy a hosszú sorozatterhelés után néhány napot pihenni, de utána egy körülbelül hathetes utóalapozással csúcsformába kerülhetnek.

Fel fogjuk venni a versenyt a fehéroroszokkal.”

A szövetségi kapitány arra utalt, hogy a hazai pályán versenyző fehérorosz női kajakosok többször is borsot törtek az orrunk alá (az 500 és az 5000 egyest, valamint a 200 és az 500 párost is megnyerték), igaz, ehhez kellett az is, hogy Kozák Danuta egy korábbi betegsége miatt nem a legjobb formában érkezett Minszkbe. „Azt gondolom, hogy ha Dana jó formában van, akkor nem kérdés, hogy jobb ezeknél a lányoknál. Legyenek a fehéroroszok is jó formában a világbajnokságon, ne legyen betegség, és akkor fair küzdelem lesz közöttük.”

Az Európa Játékok végén következett a csattanó, amikor olyan számban is nyertünk, amiben még soha nem szereztünk aranyérmet: 5000 férfi kajak egyesben Kopasz Bálint legyőzte a portugálok világbajnokát, Fernando Pimentát, akit nem mellékesen az olimpiai számban, 1000 egyesben is maga mögé utasított. Hüttner Csaba elárulta azt is, hogy mit mondott a 22 éves kajakosnak az 5000 méter előtt.

„Az egész csapatból egyértelműen ki kell emelni Bálintot, mert amit itt művelt, az példát mutathat mindenkinek. Húsz éve nem nyertünk 1000 egyesben érmet Európa-bajnokságon, és le tudta küzdeni azt is, hogy nagy világversenyen még nem tudta legyőzni Pimentát. Az idén azonban a duisburgi Világkupán is megverte, itt most kétszer is megelőzte, azt kívánom neki, hogy a szegedi világbajnokságon is tegye meg ugyanezt. Egyébként a futam előtt azt mondtam Bálintnak, hogy sokkal jobban jár, ha végig megy Pimentával, mert őt frusztrálja az, ha valaki ott van mellette, és hátulról sokkal rosszabb versenyezni. Ha elhitetjük Pimentával, hogy ő sokkal jobb a mezőnynél, akkor azt el is hiszi, de ha ott lesz végig a sarkában, akkor meg fogja tudni verni.

Bálint ezt abszolút jól betartotta,

és nagyon örülök, hogy jó tanácsot tudtam adni.”

A magyar válogatott pénteken délelőtt landolt a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Kopasz Bálint megállíthatatlan

A 22 éves versenyző a világbajnoksághoz hasonlóan Tokióban, az előolimpián is oktatta a mezőnyt, nem tudták megzavarni a körülmények, simán nyert K-1 1000 méteren. Rajta kívül pénteken érmet szerzett a Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású alkalmi kajakpáros, valamint Suba Róbert is a KL1-es kategóriában.

Hír

“Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy

engem nem könnyű megverni”

– mondta a 1000 egyes döntő után Kopasz Bálint, akivel csak a szegedi vb-n bronzérmet szerző Fernando Pimenta tudta tartani a lépést, de ő is csak 900 méterig. A hajrában a magyar versenyző húzott “három nagyobbat”, és ezúttal is simán nyert a portugál előtt, a harmadik pedig a német Jacob Schopf lett.

“A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek itt Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített izmokkal kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben, és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánba, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül csapatba kerülnöm, akkor érdemes lesz hamarabb kiutaznom – értékelte a helyi körülményeket Kopasz Bálint.

A világbajnokság után két hét alatt mindössze háromszor szállt  hajóba Medveczky Erika, aki ráadásul kedden evezett először párost Gazsó Dorkával. A lányokon látszott, hogy futamról-futamra jobban csúszik alattuk a hajó, a döntőben közel voltak a világbajnok fehérorosz pároshoz, de végül egy apró baki miatt lecsúsztak a harmadik helyre, a lengyel duó mögé.

“A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy

nehogy beboruljuk a cél előtt

– mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, rettenetesen elfáradtunk a táv végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is eveztünk, így a cél előtt elkezdtünk billegni. Reggel még csak reménykedtem abban, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.”

A pénteki versenynap utolsó érmét Suba Róbert szerezte, aki harmadik lett a KL1-es kategóriában. A számot – a friss világbajnok Kiss Péter távollétében – a korábbi vb-győztes brazil Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence duónak sem sikerült a dobogóra lépnie, pár tizeddel elmaradva a bronzéremtől az ötödik helyen végeztek. A hölgyeknél K-1 200 méteren az alig 20 éves Lucz Anna hetedik lett a rendkívül erős mezőnyben.

Női C-1 200 méteren is derekasan helyt álltak a mieink, annak ellenére, hogy Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág csak a B-döntőbe tudott bekerülni. Előbbi olyan idővel nyerte meg a futamot, hogy az A-döntőben azzal dobogóra állhatott volna, mögötte pedig párja, Balla Virág másodikként futott be.

Túl a tapasztalatszerzésen

A gyorsasági csapat 3 arany, és 2 bronzérmet szerzett a tokiói előolimpián, ezzel a legeredményesebb nemzet lett a tesztversenyen. Hüttner Csaba az eredményeket elégedetten értékelte, de hozzátette, hogy ennél sokkal fontosabbnak tartja a Japánban begyűjtött tapasztalatokat.

Hír

– Rég szerveztek olyan nemzetközi versenyt, ahol mindkét K-1-es olimpiai számot Magyarország nyerte meg, ezt kivitelezhető lehet jövőre is Tokióban?

– Nagyon remélem, hogy kivitelezhető, de nem szeretnék még ennyire előre szaladni. Kopasz Bálint esete persze egyértelmű, ő idén bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb versenyzője K-1 1000 méteren, neki egészen biztosan erre a számra kell koncentrálnia. Arra is számítottam, hogy Tótka Sándor és Birkás Balázs gyors lesz 200 méteren, többször elmondtam a világbajnokság előtt is, hogy az egyes teljesítmények alapján a mi négyesünk a legerősebb, kár, hogy ez idén nem jött ki K-4-ben Szegeden.

– A négyes ugyanakkor teljesítette a küldetését, és megszerezte a kvótát a hazai rendezésű vb-n, ezek után érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a 200 egyesre?

– Ezt most még nem lehet megmondani. A válogatókon, a Világkupákon, valamint az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján majd eldöntjük, hogy milyen számokra érdemes fókuszálni a K-1 1000 méteren kívül az olimpián. 500 négyesben biztos, hogy el kell indulnunk, mert abban a számban kvótát szereztünk, nem kizárt, hogy a négyes egyik tagja mehet majd 200 egyest. Ez a kérdés attól is függ, hogy összejön-e tavasszal a hatodik férfi kajakos kvóta.

– Két hetet töltött a csapat Japánban, milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?

Mind az edzőtáborban, mind itt Tokióban megszereztük azokat a tapasztalatokat, amikre szükségünk lesz jövőre. Kipróbáltuk a szállodát, a helyi közlekedést és természetesen a pályát is, valamint azt, hogy mennyire gyorsan tudnak a versenyzők alkalmazkodni az időeltolódáshoz és a körülményekhez. Egyedül az zavar, hogy az elmúlt napokban a szokásosnál hűvösebb volt az idő Tokióban, jó lett volna közel olyan klímában versenyezni, mint amilyen várható az olimpián.

Milyen következtetéseket lehet levonni a tapasztaltak alapján?

Jövőre Budapestről egyenesen a jól bevált takamacui helyszínre érkezik majd a csapat, ott nyugodt körülmények között lehet akklimatizálódni, és elvégezni a verseny előtti finomhangolást. Miután senkinek sem volt komoly gondja az átállással, így nem kell olyan hamar kiutaznunk Japánba, mint korábban terveztük. Elég, ha a versenyzők lépcsőzetesen, 5 nappal a saját számuk előtt jönnek majd Japánba. Nem szeretném, ha az olimpiai előtt túl sok időt töltetnének az itteni augusztusi forróságban.