Hosszú Katinka útját járja Boros Adrián

A maratoni világbajnok Boros Adrián a 11. helyen végzett a dél-afrikai zúgók között megrendezett Drak versenyen. Két hónapot lesz kint, és azt a szemléletet vallja, mint Hosszú Katinka, szinte minden hétvégén elindul egy versenyen.

Maraton
Hír

A kétnapos Drak viadalt 25 éve rendezik meg, az első nap általában 40-42 kilométert, a másodikon 38 kilométert tesznek meg a versenyzők, ám ez egy különleges év volt, mivel nem esett annyi eső, így kétszer 19 kilométer volt a táv.

A rajtnál a partra kitett hajókhoz kell futni, bepattanni, és elindulni. Ez nagyon jól sikerült Boros Adriánnak, a második-harmadik helyen haladt, a rajtnál azonban egyik ellenfele rárakta a hajóját az övére, így megtelt vízzel. Boros úgy döntött egy idő után, hogy megáll, kiönti belőle a vizet, ezzel pedig visszacsúszott a 30. helyre.

The sleepy town of Underberg awoke to the sound of buzzing paddlers as Day 1 began. A low river meant technical conditions. Some made it look easy as they negotiated through the rapids whilst others had a tougher day out!

A post shared by Euro Steel Sport (@euro_steel_sport) on

„A következő három-négy kilométeren összeszedtem magam, feljöttem a hetedik helyre, ekkor jöttek a köves, zúgós, technikás részek, amihez ismerni kell a folyót – kezdte Boros Adrián. – Szombaton ráadásul volt egy-két meglepő zúgó, ahol szinte egyáltalán nem volt víz, így ismerni kellett volna az utat. Én másodszor indultam itt, az első alkalommal jóval magasabb volt a vízállás, a helyiek azonban van, hogy egy évben száznál is többször feljönnek ide evezni, így nyilván betéve ismerik a folyót, 10 centis vízállásbeli különbségnél is tudják, hogy melyik utat kell választani. Ha nem tudtam valaki mögött pontosan menni, és néhány centivel eltértem attól, akkor azonnal fennakadtam a köveken. Ilyenkor ki kell szállni a hajóból, le kell ugrálni a köveken, ez hatalmas időveszteség, és sokan elmennek az ember mellett.”

Boros Adrián összességében elégedett a 11. helyezésével, hiszen két nappal a verseny előtt érkezett meg Dél-Afrikába, akklimatizálódni sem nagyon volt ideje, és azon is meglepődött, hogy a hajója egyáltalán kibírta ezt a pályát. „A kajak, amivel mi megyünk, nagyon hasonlít a síkvizi kajakra, annyi különbséggel, hogy rugalmasabb anyagból készítik, amit nehéz összetörni.

Ennek ellenére kisebb csoda, hogy megúszta a hajóm lyuk nélkül a versenyt.”

A Drak beleszámít a World Series-be, amely egy több versenyből álló sorozat, ezt tavaly megnyerte Boros Adrián, most pedig, öt állomás után a második helyen áll. Szeretne minden viadalon elindulni, de a portugáliai versenyhétvége első napján valószínűleg nem tud résztvenni, mivel ugyanekkor rendezik az országos bajnokságot is, amely egyben Európa-bajnoki válogató is.

It’s #DrakSeason! Start looking forward to those epic sunny days paddling The Gorge! Entries are now open at www.drak.co.za/enter/ #N3TCDrak2018

A post shared by Drak Challenge (@drak_challenge) on

„Ob-t is szeretnék nyerni, az Eb-re is szeretnék kijutni, de a World Series-t is szeretném ismét megnyerni, ezért azt tervezem, hogy a szombati ob után gyorsan repülőre ülök, és a portugáliai verseny második napján, vasárnap még rajthoz állok, mert minden pont számítani fog a végelszámolásnál” – mondta Boros Adrián.

Addig azonban még a világ egyik leghíresebb kajak-kenu versenye, a Dusi vár rá, amelyet az idén párosban rendeznek meg Dél-Afrikában. A február 15. és 17. között tartandó, sok futással és kemény zúgókkal tarkított versenyen való jó szereplés az idei fő cél Boros Adrián számára, és Carl Foscher személyében egy remek társra is lelt ebben.

„Ő egy helyi srác, akinek eddig a hetedik volt a legjobb helyezése a Dusin, nekem pedig a kilencedik, mindketten szeretnénk megdönteni a legjobbunkat. Közel egy éve edzünk együtt, nagyon felkészült versenyző, és én sem voltam még januárban ilyen formában, mint most, szóval minden esély megvan rá, hogy ez sikerülni fog. Napi hat-nyolc óra edzéssel készülünk a Dusira, 30 kilométert evezünk, 15 kilométert futunk és emellett még minden nap kondizunk is – nyilatkozta a magyar kajakos, aki 63 napot lesz kint Dél-Afrikában, és szinte minden hétvégén elindul valamilyen kisebb versenyen. – Én is azt vallom, mint Hosszú Katinka, hogy a verseny a legjobb edzés, de azért meg kell szabni a határokat. Ezzel együtt évről évre érzem, hogy jobb vagyok, szóval jó úton járok.”

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele:

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.