Mégse

Hosszú Katinka útját járja Boros Adrián

A maratoni világbajnok Boros Adrián a 11. helyen végzett a dél-afrikai zúgók között megrendezett Drak versenyen. Két hónapot lesz kint, és azt a szemléletet vallja, mint Hosszú Katinka, szinte minden hétvégén elindul egy versenyen.

Maraton
Hír

A kétnapos Drak viadalt 25 éve rendezik meg, az első nap általában 40-42 kilométert, a másodikon 38 kilométert tesznek meg a versenyzők, ám ez egy különleges év volt, mivel nem esett annyi eső, így kétszer 19 kilométer volt a táv.

A rajtnál a partra kitett hajókhoz kell futni, bepattanni, és elindulni. Ez nagyon jól sikerült Boros Adriánnak, a második-harmadik helyen haladt, a rajtnál azonban egyik ellenfele rárakta a hajóját az övére, így megtelt vízzel. Boros úgy döntött egy idő után, hogy megáll, kiönti belőle a vizet, ezzel pedig visszacsúszott a 30. helyre.

„A következő három-négy kilométeren összeszedtem magam, feljöttem a hetedik helyre, ekkor jöttek a köves, zúgós, technikás részek, amihez ismerni kell a folyót – kezdte Boros Adrián. – Szombaton ráadásul volt egy-két meglepő zúgó, ahol szinte egyáltalán nem volt víz, így ismerni kellett volna az utat. Én másodszor indultam itt, az első alkalommal jóval magasabb volt a vízállás, a helyiek azonban van, hogy egy évben száznál is többször feljönnek ide evezni, így nyilván betéve ismerik a folyót, 10 centis vízállásbeli különbségnél is tudják, hogy melyik utat kell választani. Ha nem tudtam valaki mögött pontosan menni, és néhány centivel eltértem attól, akkor azonnal fennakadtam a köveken. Ilyenkor ki kell szállni a hajóból, le kell ugrálni a köveken, ez hatalmas időveszteség, és sokan elmennek az ember mellett.”

Boros Adrián összességében elégedett a 11. helyezésével, hiszen két nappal a verseny előtt érkezett meg Dél-Afrikába, akklimatizálódni sem nagyon volt ideje, és azon is meglepődött, hogy a hajója egyáltalán kibírta ezt a pályát. „A kajak, amivel mi megyünk, nagyon hasonlít a síkvizi kajakra, annyi különbséggel, hogy rugalmasabb anyagból készítik, amit nehéz összetörni.

Ennek ellenére kisebb csoda, hogy megúszta a hajóm lyuk nélkül a versenyt.”

A Drak beleszámít a World Series-be, amely egy több versenyből álló sorozat, ezt tavaly megnyerte Boros Adrián, most pedig, öt állomás után a második helyen áll. Szeretne minden viadalon elindulni, de a portugáliai versenyhétvége első napján valószínűleg nem tud résztvenni, mivel ugyanekkor rendezik az országos bajnokságot is, amely egyben Európa-bajnoki válogató is.

„Ob-t is szeretnék nyerni, az Eb-re is szeretnék kijutni, de a World Series-t is szeretném ismét megnyerni, ezért azt tervezem, hogy a szombati ob után gyorsan repülőre ülök, és a portugáliai verseny második napján, vasárnap még rajthoz állok, mert minden pont számítani fog a végelszámolásnál” – mondta Boros Adrián.

Addig azonban még a világ egyik leghíresebb kajak-kenu versenye, a Dusi vár rá, amelyet az idén párosban rendeznek meg Dél-Afrikában. A február 15. és 17. között tartandó, sok futással és kemény zúgókkal tarkított versenyen való jó szereplés az idei fő cél Boros Adrián számára, és Carl Foscher személyében egy remek társra is lelt ebben.

„Ő egy helyi srác, akinek eddig a hetedik volt a legjobb helyezése a Dusin, nekem pedig a kilencedik, mindketten szeretnénk megdönteni a legjobbunkat. Közel egy éve edzünk együtt, nagyon felkészült versenyző, és én sem voltam még januárban ilyen formában, mint most, szóval minden esély megvan rá, hogy ez sikerülni fog. Napi hat-nyolc óra edzéssel készülünk a Dusira, 30 kilométert evezünk, 15 kilométert futunk és emellett még minden nap kondizunk is – nyilatkozta a magyar kajakos, aki 63 napot lesz kint Dél-Afrikában, és szinte minden hétvégén elindul valamilyen kisebb versenyen. – Én is azt vallom, mint Hosszú Katinka, hogy a verseny a legjobb edzés, de azért meg kell szabni a határokat. Ezzel együtt évről évre érzem, hogy jobb vagyok, szóval jó úton járok.”

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.

Rendessy Eszter ifjúsági olimpiai bajnok!

Egészen ellenállhatatlan versenyzéssel a kajakos Rendessy Eszter aranyérmet nyert a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpián a gyorsasági versenyben. Pálla Balázs a fiú kenusoknál a negyedik helyen végzett.

Hír

A lány kajakosoknál már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb időt evezte Rendessy Eszter (közel öt másodperccel volt gyorsabb a második legjobbnál), majd a kieséses rendszerben a 16 között 12 másodperccel győzte le a mexikói Andrea Rocha Doniast, a negyeddöntőben hét másodperccel a francia Romane Charayront, de az elődöntőben is hat másodperccel volt gyorsabb a kazah Stela Sukhanovánál.

A fináléban Katarina Pecsukova volt Rendessy Eszter ellenfele, legalábbis papíron, ugyanis – ahogy senkinek, úgy – a szlovák lánynak sem volt esélye a mi Esztink ellen, aki több mint öt másodperc előnnyel megnyerve a döntőt ifjúsági olimpiai bajnok lett!

Rendessy Eszter nagyon magabiztosan lett aranyérmes

A fiú kenusok versenye jóval szorosabb volt: Pálla Balázs a negyeddöntőbe negyedikként jutott tovább, ahol hatalmas csatában, mindössze 0,5 másodperccel, de megverte a brazil Diego Araujo Do Sacimentót. A fináléba jutásért nem bírt a kazah Dias Bakhraddinnal, így a bronzéremért küzdhetett. Az utolsó helyosztón a cseh Jiri Minarik egy hajszállal ugyan, de megelőzte Páll Balázst, aki végül a negyedikként zárt – ő előzetesen a legjobb ötbe szeretett volna kerülni, így túlteljesítette saját elvárásait.

A másik két magyar, Gönczöl Laura (lány kenu) és Kiss Ádám (fiú kajak) szombaton versenyez a gyorsasági szakágban, majd a vasárnapi pihenőnap után hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit.