Hosszú Katinka útját járja Boros Adrián

A maratoni világbajnok Boros Adrián a 11. helyen végzett a dél-afrikai zúgók között megrendezett Drak versenyen. Két hónapot lesz kint, és azt a szemléletet vallja, mint Hosszú Katinka, szinte minden hétvégén elindul egy versenyen.

Maraton
Hír

A kétnapos Drak viadalt 25 éve rendezik meg, az első nap általában 40-42 kilométert, a másodikon 38 kilométert tesznek meg a versenyzők, ám ez egy különleges év volt, mivel nem esett annyi eső, így kétszer 19 kilométer volt a táv.

A rajtnál a partra kitett hajókhoz kell futni, bepattanni, és elindulni. Ez nagyon jól sikerült Boros Adriánnak, a második-harmadik helyen haladt, a rajtnál azonban egyik ellenfele rárakta a hajóját az övére, így megtelt vízzel. Boros úgy döntött egy idő után, hogy megáll, kiönti belőle a vizet, ezzel pedig visszacsúszott a 30. helyre.

„A következő három-négy kilométeren összeszedtem magam, feljöttem a hetedik helyre, ekkor jöttek a köves, zúgós, technikás részek, amihez ismerni kell a folyót – kezdte Boros Adrián. – Szombaton ráadásul volt egy-két meglepő zúgó, ahol szinte egyáltalán nem volt víz, így ismerni kellett volna az utat. Én másodszor indultam itt, az első alkalommal jóval magasabb volt a vízállás, a helyiek azonban van, hogy egy évben száznál is többször feljönnek ide evezni, így nyilván betéve ismerik a folyót, 10 centis vízállásbeli különbségnél is tudják, hogy melyik utat kell választani. Ha nem tudtam valaki mögött pontosan menni, és néhány centivel eltértem attól, akkor azonnal fennakadtam a köveken. Ilyenkor ki kell szállni a hajóból, le kell ugrálni a köveken, ez hatalmas időveszteség, és sokan elmennek az ember mellett.”

Boros Adrián összességében elégedett a 11. helyezésével, hiszen két nappal a verseny előtt érkezett meg Dél-Afrikába, akklimatizálódni sem nagyon volt ideje, és azon is meglepődött, hogy a hajója egyáltalán kibírta ezt a pályát. „A kajak, amivel mi megyünk, nagyon hasonlít a síkvizi kajakra, annyi különbséggel, hogy rugalmasabb anyagból készítik, amit nehéz összetörni.

Ennek ellenére kisebb csoda, hogy megúszta a hajóm lyuk nélkül a versenyt.”

A Drak beleszámít a World Series-be, amely egy több versenyből álló sorozat, ezt tavaly megnyerte Boros Adrián, most pedig, öt állomás után a második helyen áll. Szeretne minden viadalon elindulni, de a portugáliai versenyhétvége első napján valószínűleg nem tud résztvenni, mivel ugyanekkor rendezik az országos bajnokságot is, amely egyben Európa-bajnoki válogató is.

„Ob-t is szeretnék nyerni, az Eb-re is szeretnék kijutni, de a World Series-t is szeretném ismét megnyerni, ezért azt tervezem, hogy a szombati ob után gyorsan repülőre ülök, és a portugáliai verseny második napján, vasárnap még rajthoz állok, mert minden pont számítani fog a végelszámolásnál” – mondta Boros Adrián.

Addig azonban még a világ egyik leghíresebb kajak-kenu versenye, a Dusi vár rá, amelyet az idén párosban rendeznek meg Dél-Afrikában. A február 15. és 17. között tartandó, sok futással és kemény zúgókkal tarkított versenyen való jó szereplés az idei fő cél Boros Adrián számára, és Carl Foscher személyében egy remek társra is lelt ebben.

„Ő egy helyi srác, akinek eddig a hetedik volt a legjobb helyezése a Dusin, nekem pedig a kilencedik, mindketten szeretnénk megdönteni a legjobbunkat. Közel egy éve edzünk együtt, nagyon felkészült versenyző, és én sem voltam még januárban ilyen formában, mint most, szóval minden esély megvan rá, hogy ez sikerülni fog. Napi hat-nyolc óra edzéssel készülünk a Dusira, 30 kilométert evezünk, 15 kilométert futunk és emellett még minden nap kondizunk is – nyilatkozta a magyar kajakos, aki 63 napot lesz kint Dél-Afrikában, és szinte minden hétvégén elindul valamilyen kisebb versenyen. – Én is azt vallom, mint Hosszú Katinka, hogy a verseny a legjobb edzés, de azért meg kell szabni a határokat. Ezzel együtt évről évre érzem, hogy jobb vagyok, szóval jó úton járok.”

Csúcsformán kívül is kiváló szereplés

Az éremszámmal elégedett Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki szerint a csúcsformát a válogatóra időzítő magyar csapat így is jól teljesített a szegedi kajak-kenu Világkupán.

Szeged2018
Hír

„Hiányérzetem legfeljebb amiatt lehet, hogy olimpiai számban nem szereztünk aranyérmet – kezdte az értékelést Hüttner Csaba a szegedi Világkupán 24 érmet nyert, így az éremtábla élén végzett magyar válogatott teljesítményéről. – Természetesen ez egy nagyon fontos nemzetközi verseny volt, ráadásul hazai közönség előtt, de ne felejtsük el, hogy nekünk két hét múlva lesz a válogatónk, akkorra időzítették a csúcsformát a versenyzők, nem pedig mostanra.”

Kiemelte, hogy az új olimpiai számban, 500 méteren mindkét férfi kajak négyesünk felállhatott a dobogóra, amely azt jelenti, hogy van nyolc olyan versenyzőnk, akik közül egy négyest kialakítva meg tudjuk majd szerezni az olimpiai kvótát.

„A női mezőnyben lesz a legsűrűbb a válogató, hiszen 500 egyesben dől el, hogy ki ül a négyesbe, tehát nagy baklövés lett volna, ha a versenyzők ide hozzák ki a csúcsformát. Ezzel együtt láttunk kiváló időeredményt Bodonyi Dórától, akit csak egy új-zélandi kajakos vert meg, de ők ugye csúcsformában érkeztek ide a válogatójuk után. Kellemes meglepetés volt a Lucz Anna, Kiss Blanka páros teljesítménye is.”

A kenusoknál látott előrelépést Hüttner Csaba, kiemelte, hogy Hajdu Jonatánék két számban is a dobogóra álltak, és már 500 méteren is tudnak jól menni, a kapitány reméli, hogy jövőre, olimpiai számban, 1000 méteren is számolni kell majd velük.

„Az egyik legnagyobb mezőny női kenuban volt, hiszen volt olyan szám, ahol hat előfutamot rendeztek. Nagyon jó jel, hogy a szegedi Nagy Bianka ifjúsági korú versenyzőként is dobogóra tudott állni, tehát van még egy emberünk Balla Virágon, Takács Kincsőn és Lakatos Zsanetten kívül, aki nemzetközi versenyen is kimagaslót tud nyújtani.”

A duisburgi Világkupára jóval kisebb és fiatalabb magyar küldöttség utazik, a két férfi kajak négyesben két-két ember helyet cserél, Balaska és Birkás megy Mozgival és Somoráczzal, míg a másik hajóba Tótka, Molnár, Kuli és Dudás ül be. Mellettük Nagy Bianka, Molnár Csenge, Apagyi Levente, Csizmadia Kolos és Varga Márk alkotja még a magyar csapatot.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.