„Hiányozni fog nekik a csapat”

Interjú

Kedden útnak indulnak versenyzőink a riói paralimpiára, ahol Rozbora András, Suba Róbert, Varga Katalin és Váczi Anita képviseli a magyar színeket – első alkalommal, hiszen a parakenu először szerepelhet a programban. A felkészülés hátteréről Weisz Róbert, a szakág vezetőedzője mesélt.

– Bár a parakajak friss sportág a paralimpia programjában, a szövetség lassan egy évtizede építi kelő figyelemmel és szakértelemmel ezt a szakágat. A paralimpiát megelőző időszakban is sikerült minden hátteret megadni a versenyzők számára.

– Így van, és ezért nagy köszönet jár a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak egyaránt. Mert minden támogatást megkaptunk ahhoz, hogy csapatunk jól fel tudjon készülni erre a versenyre. Kezdve azzal, hogy az esztendő elején a pótkvalifikációra esélyes csapattagok melegvizes edzőtáborban tudtak edzeni, hogy versenyzőink olyan hajókat kaptak, amely az igényeiknek megfelelő volt, sőt, a paralimpiai bizottságnak köszönhetően plusz hajóparkot tudtunk beszerezni. Mivel már az olimpia előtt az épek hajóival együtt kiutaztattuk a versenyhajókat, így szükség volt újakra, hogy itthon tovább tudják folytatni a felkészülést. A támogatásnak köszönhetően ezt is teljesíteni tudtuk. A téli-tavaszi időszakban a válogatott keret tagjai havonta négy napos közös edzőtáborozáson vehettek részt, a májusi pótkvalifikációs világbajnokságot, valamint a moszkvai Európa-bajnokság előtt pedig két-három hetes beállító edzőtáborokra nyílt lehetőség. A válogatók lezárását követően pedig a kvótát szerzett versenyzők és edzőpartnereik Szegeden és Dunavarsányban készülhettek.

– Mivel a parakajak most először szerepel a programban, mit gondol, milyen esélyekkel rajtolhat a csapatunk?

– Már azt nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy négy versenyzőnk is kvótát szerzett, kijutott. A tavalyi világbajnokság után mindössze egy indulói helyünk volt, a pótkvalifikáción még szereztünk hármat. Úgy gondolom, minden versenyzőtől döntőbe jutást, sőt, pontszerzést lehet várni. Érmet csak a csillagok nagyon kedvező állása esetén szerezhet valaki. A felkészülés jól sikerült, időeredményeket tekintve fejlődtek a versenyzőink, nem is keveset, de kérdés, hogy a helyszíni sajátosságokhoz, hogy sikerül majd alkalmazkodniuk. Mennyire befolyásolja a szél, a hullámzás az eredményeket. Parasportolók esetén is bármi felboríthatja a reális erősorrendet.

– Hogyan várják a versenyzők életük nagy megmérettetését?

– Óriási lehetőség ez számukra. Az ismertségük, népszerűségük nőtt az elmúlt hetekben, hónapokban. Sokat lehetett hallani, olvasni a felkészülésükről, ez is plusz motivációt adott számukra. Lelkesek, pozitívak, jó hangulatban vannak és bár egy-egy sérülés hátráltatta a felkészülést, életük legjobbját szeretnék majd nyújtani.

– Még egy szempontból különleges lesz számukra ez a paralimpia. Mivel a kajak-kenuban integráltan rendezik meg a világversenyeket, ez lesz az első olyan viadal, ahol nem lesznek mellettük az ép társaik.

– Hiányozni is fog nekik a csapat. Egyébként példaértékű az, ahogyan az épek és a para szakágban szereplők együtt élnek ebben a sportágban. Nagyon sok barátság köttetett, empatikusan áll mindenki a szakághoz, sőt, a felkészülés során együtt is dolgoztak. Három héttel ezelőtt női kenusunk, Devecseriné Takács Kincső segítette Rozbora András edzéseit, amelyért nagy köszönet jár.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók