Hétvégi válogató: már a vb-indulás a tét

Élesedik a helyzet férfi kajakosaink számára! Ezen a hétvégén az olimpiai számokban már az első válogató versenyen szerepelnek a Maty-éren. Megkezdődik tehát a nagy küzdelem az utazó helyekért a júniusi belgrádi Európa-bajnokságra, valamint az augusztusi MOL kajak-kenu világbajnokságra.

Rendhagyó felkészülés előzte meg a férfi kajakosaink idénynyitó versenyét, vagyis a most hétvégén megrendezésre kerülő első válogató viadalt. Az elmúlt években némiképpen botladozó férfi kajak szakág több központi edzőtáborozási lehetőséget kapott, elsősorban annak érdekében, hogy az idei világversenyekre, no és természetesen a londoni olimpiára egy ütőképes négyes hajóval tudjon előrukkolni a magyar csapat. A válogatott tagjai novemberben és decemberben Törökországban, majd tavasszal a spanyolországi Sevillában készülhettek közösen, és a tréningek alapján Storcz Botond szövetségi kapitány kijelölt egy kapitányi négyest (Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Kucsera Gábor, Boros Gergely), amely azonban – mint hangsúlyozta – korántsem jelenti a világbajnoki összetételt, hiszen a válogatók alapján bárki helyet szerezhet magának a csapathajóban.

És bizony bőven vannak jelentkezők, akik szívesen látnák magukat a négyesben, amely az idén az egyik legnagyobb éremszerzési lehetőséget jelenti a versenyzők számára.

%REKLAM%

Éppen ezért K-1 1000 méteren szinte teljesnek mondható az indulói mezőny, csak a tavaly K-2 1000 méteren világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos nem nevezte magát ebben a számban. Sári Nándor tanítványainak távolmaradása érthető: az idén is párosban gondolkodnak, erre a számra szeretnének minden idegszálukkal koncentrálni.

„Azért indulunk csak párost, mert senkit sem akarunk összezavarni, ezzel is jelezni szeretnénk, hogy mi erre a számra készülünk, ebben szeretnénk világbajnoki aranyat szerezni – mondja Vereckei Ákos. – Úgy érzem nagyon jól haladunk, sokkal összeszokottabbak vagyunk Kamerával, és jóval előrébb tartunk, mint az elmúlt szezonban. Úgy gondolom, aki most jobbat tud nálunk párosban a hazai mezőnyben, annak az elkövetkező négy évben semmi problémája sem lesz.”

Márpedig Kammerer Zoltánnak és Vereckei Ákosnak az idén több új kihívóval is szembe kell néznie! 2008 után ismét K-2 1000 méteren szerepel Kucsera Gábor, aki a tavalyi Eb-n K-1 500 méteren győztes Szalai Tamással ül egy hajóba, no és Kucsera egykori világbajnok párja (2005), Kökény Roland is új társsal, Dombi Rudolffal küzd meg a minél jobb helyezésért.

„Eddig háromszor lapátoltunk együtt Szalai Tamással, és a realitások talaján maradva azt mondom, ebből nem lehet nagy terveket szövögetni párosban – mondja az áprilistól a Ferencváros színeiben lapátoló Kucsera Gábor. – Ráadásul kedd estére le is betegedtem. Belázasodtam és begyulladt a torkom, így csak abban reménykedem, hogy valamennyire össze tudom kaparni magam a válogatóra. Számomra az idén a négyes szereplés a legfontosabb, így ezen a válogatón az a célom, hogy olyan helyen zárjak egyesben és párosban, amelyekkel meg tudom védeni a helyem a csapathajóban.”

Sokan gondolkoznak Kucsera Gáborhoz hasonlóan. Példának okáért Dombi Rudolf is, aki bár az idén K-1 1000 és K-1 200 méterre fókuszál, mint mondja, szíve csücske a négyes is, így jó lenne, ha szereplésével helyet követelhetne magának a csapathajóban.

%REKLAM2%

„Valóban, nagyon szeretnék én is bekerülni a négyesbe. Ehhez azonban egyesben és párosban kell olyan eredményt elérnünk Kökény Rolanddal, amellyel bizonyítani tudjuk, hogy ott a helyünk az egységben – árulja el Dombi Rudolf. – Sajnos Roland az elmúlt időszakban sérüléssel küzdött, így nem leszünk száz százalékosak, de azért megpróbáljuk a párost is. Kétszáz méteren ezúttal csak egyesben indulok, Beé Istvánnal megbeszéltük, hogy különválunk, hiszen neki olyan emberre van szüksége, akire tökéletesen alapozhat. Az idén számomra az ezer méterek élveznek elsőbbséget, ettől függetlenül próbára teszem magam kétszáz egyesben is.”

A londoni olimpia programjában bemutatkozó 200 méteren is teljes lesz a hazai mezőny. Dombi mellett természetesen rajthoz állnak a táv specialistái: Gyertyános Gergely, Molnár Péter, Beé István, Kadler Viktor és Dudás Miklós is. K-2 200 méteren az előzetes nevezések alapján Sík Márton és Beé István, valamint Kadler Viktor és Dudás Miklós kettőse között várható nagy küzdelem.

És hogy miért rendezik ilyen korán a férfi szakág első válogatóját?

„Mert szükségszerűnek tartjuk, hogy összeforrjon egy erős férfi csapat – mondja Storcz Botond szövetségi kapitány. – Úgy érzem, az idei felkészülés nagyon jól sikerült, bízom benne, hogy központi táboraink előrelépést hoznak majd az eredményekben. Kíváncsi vagyok rá, hogy ki mennyit fejlődött a sevillai edzőtábor óta, és hogy milyen erőviszonyok alakulnak ki a vízen. A tiszta verseny érdekében például ezer méteren ötös döntők lesznek, ezzel kizárjuk a vizezés lehetőségét. A válogatót követően, az eredmények alapján kijelölök egy keretet a racicei Világkupára, így azt is le tudjuk mérni, hogy versenyzőink mit tudnak majd a nemzetközi színtéren. És hogy ne csak a férfi kajakválogatóról beszéljünk, ezen a hétvégén tájékoztató versenyen indulnak kenusaink és a női kajakosok. A női mezőny legjobbjai ezúttal nem adták le nevezéseiket, kenuban azonban Vajda Attila és Sarudi Pál kivételével szinte teljes lesz a mezőny. Úgy gondolom, férfi kenusaink jól taktikáznak. Annak idején, amikor versenyeztem, általában én is rajthoz álltam a tájékoztató versenyeken, mert fontosnak tartottam felmérni, hogy hol tartok a többiekhez képest a felkészülésemben.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók