Héraklész Gála: Kopasz Bálint lett 2015 legjobb férfi sportolója

Kopasz Bálint kajakos és Gercsák Szabina cselgáncsozó érdemelte ki a 2015-ös év legjobb utánpótlás sportolója címet, az elismerést a péntek este megtartott XII. Héraklész Díjátadó Gálán vehették át.

A Magyar Olimpiai Bizottság a hagyományos Héraklész Díjátadó Gála alkalmával köszöntötte 2015 legeredményesebb utánpótláskorú sportolóit és az őket felkészítő edzőket. A 20 Héraklész-sportág legjobbjai mellett összetett egyéni, legjobb férfi és női kiscsapat, valamint legjobb csapat kategóriákban adtak át elismeréseket péntek este a budapesti Kongresszusi Központban.

Az algyői Kopasz Bálint az ifjúsági kajak-kenu világbajnokság K1 1000 méteres számában nem talált legyőzőre, a négyest azonos távon bronzéremhez segítette.

A tavalyi gálán második, miskolci Gercsák Szabina a junior vb-t és Eb-t megnyerte, az U23-as kontinensviadalon szintén győzött. Flórusz János judokája a felnőttek közt is bemutatkozott, az Európa-bajnjokságon ötödik lett.

A legjobb kiscsapat az 1000 méteres ifi világbajnok Béke Kornél, Mayer Keán valamint az 500 méteres ifi vb- és 1000 méteres Eb-első Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra kajakpáros lett. A legjobb nagycsapat kategóriában a világbajnoki bronzérmes junior férfi vízilabda-válogatott kapta az elismerést.

A 2001 óta működő állami utánpótlás-nevelő Héraklész program legjobbjait 2013 óta köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy amíg a pekingi olimpián a 170 magyar sportolóból több mint 70-en, addig Londonban már 150 versenyzőből több mint százan vettek részt korábban valamelyik utánpótlás-nevelő programban. Az elnök egyúttal megköszönte azoknak az edzőknek, sportvezetőknek és kluboknak a munkáját is, akik a fiatalokat hozzásegítették a sikerekhez.

Kozmann György arra emlékeztetett, hogy a londoni olimpiai bajnokok közül Kozák Danuta, Gyurta Dániel, Berki Krisztián, Szabó Gabriella, Szilágyi Áron és Dombi Rudolf is héraklészes volt egykor. A sportért felelős helyettes-államtitkár aláhúzta, hogy a Magyar Kormánynak fontos a sport, csakúgy, mint az utánpótlás-nevelés támogatása. Az olimpiai bronzérmes kenus végül az edzők szerepét méltatta.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók