Helyes irányt szabni a fiataloknak

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idén is kiemelt hangsúlyt fektet a doppingellenes küzdelemre, a sportági régiókban több helyszínen tartanak a prevencióról, a legális teljesítményfokozás lehetőségeiről, valamint a megfelelő táplálkozásról szóló előadásokat. A DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület hétfőn a szegedi Agórában telt házas rendezvényt tartott.

Prevenció
Hír

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr. Gődény György szakgyógyszerész, fitnesz-szakedző, valamint Tasnády Beáta táplálkozási tanácsadó tartott hétfőn délután előadást a szegedi Agórában. A rendezvény házigazdája a Démász Szeged Vízisport Egyesület volt, amely a régió több klubját, sportolóját, edzőjét invitálta az eseményre, rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy legális eszközökkel miként lehet jobb teljesítményeket elérni az edzések során.

„Mi is a prevenció mellé tettük le voksunkat, s bízunk benne, hogy ez nem csak egy egyszeri előadás lesz, hanem a későbbiekben is igény mutatkozik arra, hogy rendszeresen egyeztessünk, beszéljünk a versenyzőkkel, edzőkkel erről a témáról. Szeretnénk tudatosabb képet adni arról, hogy mit jelent a tiltás, melyek a meg nem engedett eszközök, s a versenyzőknek milyen lehetőségeik vannak arra, hogy legálisan még jobb teljesítmény elérésére sarkallják magukat – mondta Sík Márton, a szegediek vezetője. – Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a doppinggal kapcsolatos kérdésekről beszélt, dr. Gődényi György azt mutatta meg, hogy a pihenéstől kezdve a ruházaton, az eszközökön, mentális dolgokon keresztül milyen alternatívák vannak a legális teljesítményfokozásra, míg Tasnády Beáta a helyes táplálkozásról és a táplálékkiegészítők fontosságáról ejtett szót. Jól sikerült a rendezvényünk, amelyen egész pici versenyzőktől kezdve a felnőttekig sokan jelen voltak, s bár lehet, hogy a gyerekek számára még nem minden érthető ezzel kapcsolatban, azért tartjuk fontosnak az ismétlést, hogy rögzüljön bennük a helyes irány. Így fognak megfelelő ismeretanyagot szerezni, így tudnak majd visszacsatolni, ha a felkészülés során kérdéseik adódnak és ebben a szellemben tudnak majd felnőni.”

Fotó: www.delmagyar.hu

Hajrá, Nati!

A szövetség nem pártolt el a háromszoros olimpiai bajnoktól. Douchev-Janics Natasa most egyszeri 400 ezer forintos támogatásra számíthat.

Hír

Papíron jelenleg is a Győri Vízisport Egyesület versenyzője Douchev-Janics Natasa, a valóság viszont az, hogy a tavaly Kínában szerencsét próbáló háromszoros olimpiai bajnoknő nem csak földrajzilag távolodott el a klubjától. Olyannyira, hogy a kívánságait éveken át teljesíteni igyekvő egyesülete az idei költségvetés tervezésekor elnagyoltan sem számolt a szebb napokat megélt sportolóval. Következésképpen Natasa versenyzői teljesítményével sem. A győri egyesületnek ugyanis nincsenek rejtett tartalékai, amelyekből egy Janics-színtű versenyző menedzselésére futná. Amúgy az sem mellékes, hogy másfél év leforgása alatt kilenc jegyzett versenyzőtől kényszerültek elbúcsúzni. Volt, aki visszavonult, mások pedig új klubot kerestek maguknak.

Natasa kicsit nehezen követhető „barangolásának” újabb állomása Bulgária, férjének biztonságot adó szülőhazája. A júniusban 36. születésnapjához érkező olimpiai bajnoknő – aki vitathatatlanul nagy szolgálatot tett a magyar kajak-kenu sportnak, de valójában az egész országnak – most azt hangoztatja, hogy a következő olimpiája, sorrendben már a hatodik, sikeresebb lesz, mint a 2016-os riói. Amikor a K-1 200-as sprintszámban lemaradt a döntőről, a kilencedik helyével aligha dicsekedhetett.

Eb-szereplés a mérce

„Nemrégiben Natasa azzal jelentkezett be, hogy indulni szeretne a magyar válogatóversenyeken, mert nagy terveket forgat a fejében – tájékoztatta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatot. – Tekintettel arra, hogy egy olyan rendkívüli versenyzőről van szó, akinek az eredményei tekintélyt parancsolnak, gesztust gyakorolva úgy döntöttünk, hogy a tervezett edzőtáborozását készek vagyunk 400 ezer forinttal támogatni. Nem titok, hogy a válogatott versenyzőknél hasonló összegekkel szoktunk számolni. Az egyszeri hozzájárulást Natasa – aki jelenleg nem tagja a válogatott keretnek – bármikor „lehívhatja’, mihelyst megnevezi az edzőtáborozásának helyét és időpontját. Természetesen örülnénk annak, ha a visszatérése sikeres lenne, és újra harcba szállhatna az érmes helyezésekért. Amennyiben a júniusi válogatón meggyőző teljesítménnyel rukkol ki, és ezzel kiérdemeli az Európa-bajnoki szereplés jogát, újra válogatott versenyzőnek fogjuk tekinteni és attól kezdve a Gerevich Aladár sportösztöndíj kedvezményezettje is lehet.” – hangsúlyozta a szövetség első embere.

Az idei versenyévad csúcspontja az augusztusi világbajnokság, amelynek a portugáliai Montemor-o-Velho ad otthont. Az alig 25 ezres kisváros versenypályájához Natasát szép emlékek fűzik. A 2013-as Európa-bajnokságon négy éremmel – két-két arannyal és bronzzal – itt lett gazdagabb, győzelemnek a K-4 500-as és a K-2 200-as egységek tagjaként örvendezhetett.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter

Berlin paddling – városnézés a vízről a német fővárosban

Berlin ma Európa egyik kulturális fővárosa - pezsgő művészvilága, színvonalas rendezvényei, izgalmas építészeti értékei és világhírű fesztiváljai messze földről vonzzák az igényes turistákat.De a megszokott vároképi elemeket új, izgalmas szemszögből is meglátogathatjuk - nem sétálva, hanem vízitúrázva is fel lehet fedezni a német fővárost!

Hír

Berlin folyója a Spree, de ezen a vízfolyáson kívül is számtalan csatorna szeli keresztül a várost. Az egyes negyedek építésekor olyan nagy mennyiségű alapanyagot, fát, követ, sziklát kellett megmozgatniuk az egykori várostervezőknek, hogy nem csak úton hanem vízi úton is meg kellett oldani ezek szállítását. Az így kialakult csatornarendszer most egy új perspektívát kínál Berlin legzöldebb arcának megismeréséhez. Szinte hihetetlen, milyen vízben gazdag és természetközeli állapotban megmaradt sarkokat találunk a nyüzsgő metropolisz közvetlen közelében.

A városban alternatív túraszervezők sokasága kínál ilyen jellegű kalandokat – többen a város egykori megosztottságát a híres Fal két oldalán található két külön világ bemutatását tűzi ki célul – ezen a túrán, kerékpározással összekötve a retró-hangulat átélése is cél a fizikai aktivitás mellett. A szocialista időkből származó relikviák, díszesen rendbe hozott Trabantok és kipingált Wartburgok mellett erős kontraszt a jelenlegi városközpont futurisztikus üvegpalotái, illetve a folyóba épült kortárs szobrok között lapátolás.

A város legzöldebb, délkeleti régióit is megismerhetjük a “vízen-járó” túrákon, a kisvárosi hangulatú, a csatornák partjára épült, mesebeli kis házakkal szegélyezett csatornákon evezve nagyon klassz élményeket gyűjthetünk, például megfürödhetünk a Spree-ben úszó Schiffbad folyami medencéjében. A császári időkben kiépült Köpenick városrész palotái egyedülálló látványt nyújtanak a vízben tükröződve. A különleges, a történelmi városmagot a vízről bemutató túrát egy baráti hangulatú sütögetéssel, tábortűzzel, sörözéssel egybekötött piknikkel zárjuk a folyó egyik zöldellő szigetén.

Ha egy hosszú hétvégére tervezünk elmerülni Berlin sodró lendületében akkor mindenképp iktassunk be egy fél napos vizes kalandot – minden bizonnyal emlékezetes és különleges élményekben lesz részünk.

A képek forrása:www.canoeing-berlin.com