Helyes irányt szabni a fiataloknak

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idén is kiemelt hangsúlyt fektet a doppingellenes küzdelemre, a sportági régiókban több helyszínen tartanak a prevencióról, a legális teljesítményfokozás lehetőségeiről, valamint a megfelelő táplálkozásról szóló előadásokat. A DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület hétfőn a szegedi Agórában telt házas rendezvényt tartott.

Prevenció
Hír

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr. Gődény György szakgyógyszerész, fitnesz-szakedző, valamint Tasnády Beáta táplálkozási tanácsadó tartott hétfőn délután előadást a szegedi Agórában. A rendezvény házigazdája a Démász Szeged Vízisport Egyesület volt, amely a régió több klubját, sportolóját, edzőjét invitálta az eseményre, rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy legális eszközökkel miként lehet jobb teljesítményeket elérni az edzések során.

„Mi is a prevenció mellé tettük le voksunkat, s bízunk benne, hogy ez nem csak egy egyszeri előadás lesz, hanem a későbbiekben is igény mutatkozik arra, hogy rendszeresen egyeztessünk, beszéljünk a versenyzőkkel, edzőkkel erről a témáról. Szeretnénk tudatosabb képet adni arról, hogy mit jelent a tiltás, melyek a meg nem engedett eszközök, s a versenyzőknek milyen lehetőségeik vannak arra, hogy legálisan még jobb teljesítmény elérésére sarkallják magukat – mondta Sík Márton, a szegediek vezetője. – Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a doppinggal kapcsolatos kérdésekről beszélt, dr. Gődényi György azt mutatta meg, hogy a pihenéstől kezdve a ruházaton, az eszközökön, mentális dolgokon keresztül milyen alternatívák vannak a legális teljesítményfokozásra, míg Tasnády Beáta a helyes táplálkozásról és a táplálékkiegészítők fontosságáról ejtett szót. Jól sikerült a rendezvényünk, amelyen egész pici versenyzőktől kezdve a felnőttekig sokan jelen voltak, s bár lehet, hogy a gyerekek számára még nem minden érthető ezzel kapcsolatban, azért tartjuk fontosnak az ismétlést, hogy rögzüljön bennük a helyes irány. Így fognak megfelelő ismeretanyagot szerezni, így tudnak majd visszacsatolni, ha a felkészülés során kérdéseik adódnak és ebben a szellemben tudnak majd felnőni.”

Fotó: www.delmagyar.hu

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”