Helyes irányt szabni a fiataloknak

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az idén is kiemelt hangsúlyt fektet a doppingellenes küzdelemre, a sportági régiókban több helyszínen tartanak a prevencióról, a legális teljesítményfokozás lehetőségeiről, valamint a megfelelő táplálkozásról szóló előadásokat. A DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület hétfőn a szegedi Agórában telt házas rendezvényt tartott.

Prevenció
Hír

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr. Gődény György szakgyógyszerész, fitnesz-szakedző, valamint Tasnády Beáta táplálkozási tanácsadó tartott hétfőn délután előadást a szegedi Agórában. A rendezvény házigazdája a Démász Szeged Vízisport Egyesület volt, amely a régió több klubját, sportolóját, edzőjét invitálta az eseményre, rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy legális eszközökkel miként lehet jobb teljesítményeket elérni az edzések során.

„Mi is a prevenció mellé tettük le voksunkat, s bízunk benne, hogy ez nem csak egy egyszeri előadás lesz, hanem a későbbiekben is igény mutatkozik arra, hogy rendszeresen egyeztessünk, beszéljünk a versenyzőkkel, edzőkkel erről a témáról. Szeretnénk tudatosabb képet adni arról, hogy mit jelent a tiltás, melyek a meg nem engedett eszközök, s a versenyzőknek milyen lehetőségeik vannak arra, hogy legálisan még jobb teljesítmény elérésére sarkallják magukat – mondta Sík Márton, a szegediek vezetője. – Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a doppinggal kapcsolatos kérdésekről beszélt, dr. Gődényi György azt mutatta meg, hogy a pihenéstől kezdve a ruházaton, az eszközökön, mentális dolgokon keresztül milyen alternatívák vannak a legális teljesítményfokozásra, míg Tasnády Beáta a helyes táplálkozásról és a táplálékkiegészítők fontosságáról ejtett szót. Jól sikerült a rendezvényünk, amelyen egész pici versenyzőktől kezdve a felnőttekig sokan jelen voltak, s bár lehet, hogy a gyerekek számára még nem minden érthető ezzel kapcsolatban, azért tartjuk fontosnak az ismétlést, hogy rögzüljön bennük a helyes irány. Így fognak megfelelő ismeretanyagot szerezni, így tudnak majd visszacsatolni, ha a felkészülés során kérdéseik adódnak és ebben a szellemben tudnak majd felnőni.”

Fotó: www.delmagyar.hu

Hármas magyar siker Portugáliában

Fantasztikusan versenyezve három magyar állhatott dobogóra a portugáliai Viana Do Castelóban zajló maraton Világkupán a női kajakosok rövidebb, 3,6 kilométeres távján.

Hír

A szegedi Világkupán 5000 méteren győztes Kiszli Vanda több mint hét másodperccel előzte meg Czéllai-Vörös Zsófiát, míg a harmadik helyen közel 40 másodperces hátránnyal Csay Renáta ért célba. A negyedik magyar, Váczai Enikő 14. lett.

A férfi kajakosok ugyanezen távján Boros Adrián csupán 2 másodperccel a hazai pályán versenyző José Ramalho mögött a harmadik helyen zárta a viadalt, míg Máthé Krisztián ötödik, Petró Ádám pedig kilencedik lett.

A férfi kenusoknál Dóczé Ádám révén szereztünk egy bronzérmet.

A teljes verseny és az eredményhirdetés itt visszanézhető:

Közben itthon Győrben zajlik a maratoni ob az utánpótlás korúaknak, a masterseknek és a paraversenyzőknek. Weisz Róbert beszámolója szerint rengeteg induló, kiváló idő, remek vízállás, a parton sátorozó szurkolók és kiváló hangulat jellemezte a kétnapos ob első napját.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.