Mégse

Hazatértek az első fecskék

Az 500 mellett az 1000 méter négyesre is fókuszál Pauman Dániel, Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik már haza is tértek a portugáliai edzőtáborból.

Hír

A magyar kajak-kenusok közül Rami Zur csoportja indult útnak először melegvízi edzőtáborba, február 3-tól március 3-ig napi két edzésük volt Montebelóban, és az óceánra is kimerészkedtek.

„Nagyon hasznos táboron vagyunk túl. Igaz, hogy idén nem éltünk át annyi élményt mint az eddigi melegvízi táborainkban és hidegebb is volt, így viszont csak az edzésekre koncentráltunk, és az átmenet az itthoni hidegebb időjárásba zökkenőmentes volt” – mondta Kulifai Tamás, utalva arra, hogy tavaly ilyenkor heteket készülhettek Kaliforniában, ahol jóval melegebb volt, mint idén Portugáliában. Kulifai kiemelte, hogy jó munkát végeztek, és emelkedett a színvonal így, hogy csatlakozott a csapathoz két fiatal versenyző, Gecse Márton és Györgyjakab Máté.

„Azért mentünk, hogy gyűjtsük a kilométereket, ez sikerült is. A munkát tökéletesen elvégeztük, rettenetesen elfáradtunk, de megérte, mert nagyon jó formában tértünk haza – kezdte Pauman Dániel, aki miután hazaért, megszületett második gyermeke, Gergő. – Megvárt, amíg hazaérek az edzőtáborból. Egyébként egyetértek Tomával, hogy az itthoni hidegebb időhöz így könnyebb volt alkalmazkodnunk, csak hétfőn kellett jégtáblákat kerülgetnünk, a hét közepén már ugyanolyan intenzív résztávos edzéseket tudtunk végezni, mint Portugáliában.”

„Nem lettem odakint a portugál gasztronómia szerelmese, az biztos – vette át a szót Tóth Dávid, utalva arra, hogy az ételek nem igazán nyerték el a tetszését. – Maga az edzőtábor ugyanakkor szerintem is nagyon hasznos volt, bár lehettek volna jobb körülmények, de a hideg idő ellenére is meg tudtuk csinálni az edzéseket. Egyetértek a többiekkel abban, hogy legalább valóban nem ért minket meglepetésként az itthoni időjárás, és problémamentesen tudjuk folytatni a felkészülést.”

Ők hárman Kammerer Zoltánnal kiegészülve a londoni olimpián 1000 négyesben ezüstérmesek lettek, Tokióban azonban már csak az 500 négyes lesz az ötkarikás szám. Ennek ellenére mindhárman készülnek az 1000 méterre is, nem csak a rövidebb távra.

Melegvízi edzőtáborba már nem mennek, most két hétig Budapesten, a Kolonics György Víziközpontnál készülnek, majd két hétre Szolnokra vonulnak edzőtáborba.

Egy fáklyás evezés margójára

Schmidt Gábor beszéde a fáklyás emlékevezésen 2018. július 15-én, Kolonics György tragikus halálának 10. évfordulóján.

Hír

– És ki volt az a Kolonics Gyuri? – tette fel a kérdést nemrég egy nyári táborban egy tízéves kissrác. Időnként kapunk már ilyen kérdéseket. És egyre többször kapunk majd. Mi pedig tűnődhetünk, hogy mi is a válasz. A jó válasz. Ami valóban az igazán fontosat mondja el róla. –

Egy klasszis, egy olimpiai bajnok.

Egy kenus, akinek a kivételes tehetsége rendkívüli alázattal és szorgalommal párosult.

Egy páratlanul céltudatos versenyző, aki mindent alárendelt a sportnak. Mindent.

Egy srác, aki  felfoghatatlan módon, edzés közben fejezte be az életét.

Egy barát, akit sokan szerettek.

Egy ember, közülünk.

Nézegetjük a fényképeit. Az egykori pillantásait, az erőfeszítések és a mámoros célbaérések látványát őrző felvételeket. A már-már ikonikus, James Dean-t idéző fotót, a vállán keresztként átvetett lapáttal…

Nyilvánvaló, hogy akik nem ismerték, azoknak  legfeljebb mítosz marad, vagy szomorú sportágtörténeti adat. Akik pedig igazán közel álltak hozzá, azok pedig már örökre elfogultak lesznek a személye iránt.

Az új generáció?

Ők azt a Kolót fogják megismerni, akit mi tárunk eléjük.

Számukra folyamatosan fel kell idéznünk és át kell örökítenünk az emlékeinket, amelyeknek közvetve vagy közvetlenül részesei lehettünk.

Még akkor is, ha úgy érezzük, hogy az utóbbi tíz év alatt már mindent elmondtunk róla. Készítettünk filmet, emlékkiállítást. Kisbolygót, sportcentrumot, iskolát ruháztunk fel a nevével és szobrokat állítottunk a tiszteletére. Emlékevezéseket szerveztünk, amelyeken mindannyiszor meg voltunk győződve arról, hogy láthatatlanul jelen van és sajátos, szerény mosolyával az arcán épp azt dünnyögi:  – jó fejek vagytok, igazán…

10 év hosszú idő. Gyuri halála óta már felcseperedett egy olyan korosztály, amelyiknek a tagjai most szállnak hajókba, hogy sikereinek nyomába eredjenek. Megtapasztaltuk azt is, hogy az élet nem állt meg, a Duna egykedvűen folyt tovább, ahogy mindannyiunknak haladnunk kellett az úton, – miatta is, érte is, helyette is.

Másfelől viszont, mintha csak egy szemhunyásnyi idő választana el attól a keddi naptól és attól a döbbenetes pillanattól, amikor Koló halálhíréről értesültünk. Mi, akik kortársai, sporttársai, barátai, ismerősei voltunk, szeretnénk a legméltóbb módon emlékezni Rá; úgy, hogy ez az emlékezés sose dermedjen bele valami élettelen, újraismételgetett, formális pátoszba. Gyuri alakja pedig sose silányuljon fennkölt, de idegenül steril legendává. Annál is inkább, mert mi még pontosan tudjuk, hogy emberként képviselt értékei a sportágban elért eredményein is túlmutattak. Idővel persze így is, úgy is mitikus hőssé válik.  A mai kissrácoknak pedig mesélhetünk arról, hogy volt egyszer egy cingár kisfiú, aki nagy bátran útra kelt, megküzdött a világgal –  és olykor talán saját démonaival is.

Közben pedig, amíg csak tehetjük, minden évfordulón gyertyát gyújtunk, együtt bográcsozunk és lapátolunk – mert annak biztosan ő is örülne… és csak késő este figyelmeztetne, hogy „fiúk, elég a mókából, holnap edzés! „ …

A szomorúságunkat pedig lassan-lassan felváltja annak az öröme, hogy egy ideig köztünk lehetett és ismerhettük őt.

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.