Hazatértek az első fecskék

Az 500 mellett az 1000 méter négyesre is fókuszál Pauman Dániel, Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik már haza is tértek a portugáliai edzőtáborból.

Hír

A magyar kajak-kenusok közül Rami Zur csoportja indult útnak először melegvízi edzőtáborba, február 3-tól március 3-ig napi két edzésük volt Montebelóban, és az óceánra is kimerészkedtek.

„Nagyon hasznos táboron vagyunk túl. Igaz, hogy idén nem éltünk át annyi élményt mint az eddigi melegvízi táborainkban és hidegebb is volt, így viszont csak az edzésekre koncentráltunk, és az átmenet az itthoni hidegebb időjárásba zökkenőmentes volt” – mondta Kulifai Tamás, utalva arra, hogy tavaly ilyenkor heteket készülhettek Kaliforniában, ahol jóval melegebb volt, mint idén Portugáliában. Kulifai kiemelte, hogy jó munkát végeztek, és emelkedett a színvonal így, hogy csatlakozott a csapathoz két fiatal versenyző, Gecse Márton és Györgyjakab Máté.

„Azért mentünk, hogy gyűjtsük a kilométereket, ez sikerült is. A munkát tökéletesen elvégeztük, rettenetesen elfáradtunk, de megérte, mert nagyon jó formában tértünk haza – kezdte Pauman Dániel, aki miután hazaért, megszületett második gyermeke, Gergő. – Megvárt, amíg hazaérek az edzőtáborból. Egyébként egyetértek Tomával, hogy az itthoni hidegebb időhöz így könnyebb volt alkalmazkodnunk, csak hétfőn kellett jégtáblákat kerülgetnünk, a hét közepén már ugyanolyan intenzív résztávos edzéseket tudtunk végezni, mint Portugáliában.”

Megszületett olimpiai ezüstérmes kajakosunk, Pauman Dániel második gyermeke. Pauman Gergő 3460 grammal és 52 centivel jött világra. Sok boldogságot a Pauman családnak! @paumandani #kajak #canoe #newborn

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

„Nem lettem odakint a portugál gasztronómia szerelmese, az biztos – vette át a szót Tóth Dávid, utalva arra, hogy az ételek nem igazán nyerték el a tetszését. – Maga az edzőtábor ugyanakkor szerintem is nagyon hasznos volt, bár lehettek volna jobb körülmények, de a hideg idő ellenére is meg tudtuk csinálni az edzéseket. Egyetértek a többiekkel abban, hogy legalább valóban nem ért minket meglepetésként az itthoni időjárás, és problémamentesen tudjuk folytatni a felkészülést.”

Ők hárman Kammerer Zoltánnal kiegészülve a londoni olimpián 1000 négyesben ezüstérmesek lettek, Tokióban azonban már csak az 500 négyes lesz az ötkarikás szám. Ennek ellenére mindhárman készülnek az 1000 méterre is, nem csak a rövidebb távra.

Melegvízi edzőtáborba már nem mennek, most két hétig Budapesten, a Kolonics György Víziközpontnál készülnek, majd két hétre Szolnokra vonulnak edzőtáborba.

Alaposan összezúzták a sziklák Boros Adriánt és társát

Nem akárhogyan értek véget Boros Adrián dél-afrikai kalandjai. A magyar maratoni kajakos az Umkomaas Marathonon a helyiek versenyzőjével, Carl Foscherrel felborult egy zúgóban, ezután hosszú ideig csapta a víz őket a szikláknak, mire ki tudtak vergődni a partra.

Hír

Több hónapot volt kint Boros Adrián Dél-Afrikában, ahol számos versenyen elindult párjával, Carl Foscherrel. Például másodikak lettek a világ egyik legveszélyesebb kajakviadalán, a Dusi Marathonon, majd az embert próbáló non-stop Dusin is ezüstérmet nyertek, ezután kiszakadt üléssel győztek a Hella Hella to Josephines versenyen, idei utolsó dél-afrikai megmérettetésükön, az Umkomaas Marathonon pedig a negyedik helyen végeztek.

A kétnapos versenyen az első nap 38, míg a másodikon 36 kilométert kellett megtennie a mezőnynek. A rajt nagyon jól sikerült Boroséknak, annak ellenére is, hogy rögtön az elején meglazult egy csavar a kormányuknál, elcsúszott a bovden, így a bal kanyarokat nehezen tudták venni.

Itt még egyben volt a hajó és a Boros, Foscher páros is:

„Valahogy azért megoldottuk a napot – kezdte Boros Adrián. – Próbáltunk nagy iramot diktálni és irányítani, ami sikerült is, egy egység kivételével le tudtunk rázni mindenkit, az első-második helyen voltunk, majd a második nap elején is vezettünk. A kormányt tökéletesen megcsináltuk, jól éreztük a hajót, de az egyik nagy szikla a víz alatt felborított bennünket, az nagyon rossz élmény volt. Ez egy 500 méteren keresztül tartó zúgó, a legnagyobb baj az volt, hogy a közepén borultunk,

a sok szikla pedig nemcsak a hajót és a lapátokat zúzta szét, hanem bennünket is.

Engem vagy három sziklának ütött neki a víz, a kezem nagyon fájt, de társamnak, Carlnak nagyobb baja lett. Ahogy kivergődtünk a partra, ő nem tudott lábra állni, először azt hittük, eltört a lába, öt percig feküdt a fűben. Itt útközben nincs segítség, vagy lemész a folyón, vagy ott maradsz, senki nem fog érted menni. Reméltem, hogy a hajó nem tört össze nagyon, mert akkor le kell volna sétálni a célba, ami egy nagyon hosszú és kellemetlen séta kígyók és bokrok között. Szóval visszatettem valahogy Carlt a darabokban lévő hajóba, és mivel nem a lábfeje sérült, így tudott kormányozni.”

Néhány képkocka az idei versenyről:

A magyar, dél-afrikai páros ilyen körülmények között ment le a folyón, és zárta a negyedik helyen a versenyt. „Mindent összevetve nem rossz ez az eredmény, de meg lehetett volna nyerni a versenyt. Szomorú vagyok kicsit, viszont annak örülök, hogy legalább egyben vagyunk” – mondta a magyar kajakos.

Boros Adrián mostantól itthon, Tolnán készül a következő versenyére, az április 21-én rendezendő Amsterdam Waterland Marathonra.

Lucz Dóra: Ez kemény lesz!

Az Európa-bajnok Lucz Dóra szerint a nagy nevek visszatérésével kőkemény szezon elé néznek a magyar női kajakosok. A 23 éves versenyző Dél-Afrikában készül, ahol az aranybányászattal is megismerkedett.

Hír

Március 4-én érkezett meg Dél-Afrikába és a hónap végéig marad Lucz Dóra. Eddig Szénási Zsófival ketten edzettek, néha beszálltak Kugler Attilához és Bogár Gáborhoz és egyszer Vad Ninettáékhoz, a héten pedig megérkezett testvére, Lucz Noémi, aki csatlakozott hozzájuk.

Hétfőtől péntekig napi két edzés és kiegészítés, szombaton pedig egy hosszabb evezés szerepel a programban. „Elsősorban még a kilométergyűjtésnél tartunk, de már négy-hat-nyolc perces résztávok is előfordulnak, főleg a technikára figyelünk most – kezdte Lucz Dóra. – Az idő nagyon jó, a szél néha fúj, de nem különösebben zavaró. A szállás is nagyon jó, az ételek nem mindig tökéletesek, de összességében kiváló körülmények között vagyunk.”

Közönségük is akad edzés közben a háttérben:

 

🦌🦌😊 #kudu #training #canoe #trainingpartner

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

Lucz Dóra szerint a téli felkészülése remekül sikerült, jó állapotban érkezett ki a melegvízi edzőtáborba. Hogy milyen számokban szerepelhet az idén eredményesen, az nagyban függ a mezőny erősségétől is.

„Ez egyesekre készülök, de nem zárkózom el a csapathajótól sem.

Szívesen lennék például a négyes tagja, ami tudom, hogy nehéz lesz, hiszen tavalyhoz képest többen leszünk. Például visszatér Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Szabó Gabi és Janics Natasa is, szóval kemény lesz!” – mondta a 23 éves Európa-bajnok kajakos.

Azért kikapcsolódni is van lehetőségük, a vasárnapjaik szabadok, akkor tudnak programot szervezni. „Legutóbb a Gold Reef Cityben voltunk, amely egy vidámpark és azon belül van egy aranybánya. ott egy rövid idegenvezetés során megtudhattuk, hogy miként bányásszák az aranyat. A következő hétvégére tervezünk egy szafari túrát” – mondta Lucz Dóra.

Kikapcsolódás a vidámparkban:

Lucz Dóra a kilométerek gyűjtése mellett egy vidámparkba is ellátogatott Dél-Afrikában. Beszámoló az edzőtáborról a kajakkenusport.hu-n. @ldori #kajakkenusport #kajak #canoe #goldreefcity

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,