Hazatértek az első fecskék

Az 500 mellett az 1000 méter négyesre is fókuszál Pauman Dániel, Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik már haza is tértek a portugáliai edzőtáborból.

Hír

A magyar kajak-kenusok közül Rami Zur csoportja indult útnak először melegvízi edzőtáborba, február 3-tól március 3-ig napi két edzésük volt Montebelóban, és az óceánra is kimerészkedtek.

„Nagyon hasznos táboron vagyunk túl. Igaz, hogy idén nem éltünk át annyi élményt mint az eddigi melegvízi táborainkban és hidegebb is volt, így viszont csak az edzésekre koncentráltunk, és az átmenet az itthoni hidegebb időjárásba zökkenőmentes volt” – mondta Kulifai Tamás, utalva arra, hogy tavaly ilyenkor heteket készülhettek Kaliforniában, ahol jóval melegebb volt, mint idén Portugáliában. Kulifai kiemelte, hogy jó munkát végeztek, és emelkedett a színvonal így, hogy csatlakozott a csapathoz két fiatal versenyző, Gecse Márton és Györgyjakab Máté.

„Azért mentünk, hogy gyűjtsük a kilométereket, ez sikerült is. A munkát tökéletesen elvégeztük, rettenetesen elfáradtunk, de megérte, mert nagyon jó formában tértünk haza – kezdte Pauman Dániel, aki miután hazaért, megszületett második gyermeke, Gergő. – Megvárt, amíg hazaérek az edzőtáborból. Egyébként egyetértek Tomával, hogy az itthoni hidegebb időhöz így könnyebb volt alkalmazkodnunk, csak hétfőn kellett jégtáblákat kerülgetnünk, a hét közepén már ugyanolyan intenzív résztávos edzéseket tudtunk végezni, mint Portugáliában.”

Megszületett olimpiai ezüstérmes kajakosunk, Pauman Dániel második gyermeke. Pauman Gergő 3460 grammal és 52 centivel jött világra. Sok boldogságot a Pauman családnak! @paumandani #kajak #canoe #newborn

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

„Nem lettem odakint a portugál gasztronómia szerelmese, az biztos – vette át a szót Tóth Dávid, utalva arra, hogy az ételek nem igazán nyerték el a tetszését. – Maga az edzőtábor ugyanakkor szerintem is nagyon hasznos volt, bár lehettek volna jobb körülmények, de a hideg idő ellenére is meg tudtuk csinálni az edzéseket. Egyetértek a többiekkel abban, hogy legalább valóban nem ért minket meglepetésként az itthoni időjárás, és problémamentesen tudjuk folytatni a felkészülést.”

Ők hárman Kammerer Zoltánnal kiegészülve a londoni olimpián 1000 négyesben ezüstérmesek lettek, Tokióban azonban már csak az 500 négyes lesz az ötkarikás szám. Ennek ellenére mindhárman készülnek az 1000 méterre is, nem csak a rövidebb távra.

Melegvízi edzőtáborba már nem mennek, most két hétig Budapesten, a Kolonics György Víziközpontnál készülnek, majd két hétre Szolnokra vonulnak edzőtáborba.

Az első magyar érmek a Világkupán

Kárász Anna és Takács Tamara révén kettős magyar siker született a női kajakosok 1000 méteres egyes versenyében, így megvan az első magyar arany- és ezüstérem a szegedi Világkupán.

Hír

Kárász Anna tavalyi hosszú sérüléséből visszatérve nagyon magabiztosan versenyzett a hosszabb, számára újdonságot jelentő távon egészen az előfutamtól kezdve. A verseny második felében nagy fölénnyel vezetett a döntőben, és kétség sem fért a győzelméhez. A finálé másik magyarja, Takács Tamara az utolsó helyen is haladt, de fantasztikus hajrájának köszönhetően ezüstérmesként ért a célba.

„Nem mondanám, hogy sima volt, de nagyon jó, egyenletes pályát jöttem. A végén tudtam indítani, és ez sokat jelentett. Vártam, hogy Tami a végén jönni fog, de szerencsére nem fogyott el az erőm” – nyilatkozta Kárász Anna.

Takács Tamara szándékosan építette fel így a pályát. „Ez volt most a taktikám, hogy az utolsó 300-on próbálom megverni a mezőnyt. Ninettával így beszéltük meg, mert egy óra múlva lesz egy páros versenyünk, az az olimpiai szám, az a fontosabb.”

Az első magyar arany- és ezüstérem a Világkupán. Kárász Anna nyert női kajak egyes 1000 méteren Takács Tamara előtt. @tamitakacs @anna__karasz #vilagkupa #canoe #kajakkenusport

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Jól tartalékolt Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa, aki nem sokkal később 500 párosban futamgyőzelemmel jutott be a fináléba Vad Ninettával, míg a másik magyar kettős, Szabó Ágnes és Racskó Fruzsina ugyancsak a döntőben folytatja.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó előbb futamgyőztesként bejutott a fináléba, majd ott hatodikként ért célba – a kubai Serguay Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez páros nyert. Ugyanitt a B döntőben a Lelovics Dávid, Némedi Konrád kettős a hetedik lett.

Férfi kajak kettes 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység a középdöntőben búcsúzott, ám a Gacsal Ákos, Kugler Attila páros kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül hetedikként zárt.

„Azt tudtuk, hogy egy nagyon erős mezőny lesz. Egy nap alatt három 1000 méteres pályát kellett menni, ez újdonság volt számunkra. Csupán augusztus óta edzünk együtt, nagyon örülünk ennek az eredménynek” – mondta Gacsal Ákos.

A győzelmet a kanadai Roland Varga és Connor Fitzpatrick szerezte meg, a párosból Varga magyar származású, 15 évesen költözött ki Kanadába, C4 500-on és 1000-en még magyar bajnok volt. Hufnágelék a B döntőben kilencedikként értek célba.

Az új olimpiai számban, női kenu 500 párosban a Balla Virág, Takács Kincső és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kettős második és harmadik hellyel kvalifikálta magát a fináléba. Kenu kettes 200 méteren a Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős a középdöntőben búcsúzott. Utóbbi számban a Balla, Takács egység még az előfutamból bejutott a szombati döntőbe. Férfi kenu páros 500 méteren a Slihoczki Ádám, Szőke Attila egység ugyancsak döntős.

Férfi kajak egyes 500 méteren 49 induló volt, hat előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint és Noé Zsombor is kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Lapozható galéria Instagram-oldalunkról:

 

A péntek magyar érmesei a szegedi Világkupáról. #vilagkupa #canoe #kajakkenusport #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A paraversenyen Suba Róbert péntek délelőtti harmadik helye után délután VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is nyert egy bronzérmet, miután kizárták az előtte végzett egyik német versenyzőt, ugyanitt Varga Katalin negyedik lett. A KL3 férfi 200 méter B döntőjében Kiss Erik a harmadik, Török Dávid a hetedik helyen végzett.

Szombaton reggel 8 órakor rajtol a program a Maty-éren, a szurkolókat különböző nyereményjátékok is várják az ingyenes Világkupán.

Időbüntetés és hajótörés a maratoni ob-n

Komoly izgalmak döntöttek a női párosok versenyében a szegedi maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben válogató a júliusi, horvátországi Európa-bajnokságra is.

Hír

A sokszoros világbajnok Csay Renáta, Bara Alexandra kettős a 26 kilométeres távon sokáig együtt haladt az élen a világbajnoki címvédő Mihalik Sára, Kiszli Vanda és a Czéllai-Vörös Zsófia, Kovács Petra párossal, ám Csayék 800 méterrel a vége előtt félperces időbüntetést kaptak, miután az itatózacskójukat a vízbe dobták, ezért pedig büntetést jár. A Mihalik, Kiszli páros így 26 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

Ennek ellenére a másodikként célba ért Csay, Bara egység is indulhat az Eb-n, mivel minden versenyszámban az első kettő vehet részt a kontinenstornán. A Czéllai-Vörös, Kovács páros hajója eltört, ők lemaradtak, de a dobogóra így is sikerült felállniuk.

“Rajt után egyből Reniék vízére kerültünk – kezdte Kiszli Vanda. – A második futásnál leszakadtak Zsófiék is tőlünk, majd váltott vízen haladtunk Reniékkel. Az utolsó futásnál szóltak a versenybírók, hogy Reniék büntetést kaptak, amin én nagyon meglepődtem, és bánom is, hogy így dőlt el a verseny. Egy kemény finisre számítottam a két hajó között, de sajnos ebbe a küzdelembe beleszóltak a versenybírók.”

A férfiaknál a 30 kilométeres távot a 2015-ös világbajnok, de azóta is az összes vébén érmet szerző Boros Adrián, Solti László kettős tette meg a leggyorsabban, több mint egy perccel megelőzve a szintén Eb-induló Mészáros Márton, Aranyosi Gábor párost.

A férfi kenusoknál a világbajnoki címvédő Kövér Márton, Dóczé Ádám egység nem tudott elindulni, mivel Kövér térdsérüléssel küzd, távollétükben a Nagy Gergely, Laczó Dániel kettős nyert a Párkányi Marcell, Szatmári Solt páros előtt a 26 kilométeres versenyben.

A női kenusok maratoni ob-futamait jövő pénteken rendezik meg Győrben.