Mégse

Hatalmas küzdelmek várhatóak az idei Masters VB-n – Még lehet nevezni

Idén augusztus végén nemcsak az ICF Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság versenyzői, hanem a Masters résztvevői is ellátogatnak az újonnan felújított Maty-éri versenypályára. Vaskuti Mátéval, a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokság főszervezőjével beszélgettünk.

Hír

Mit érdemes tudni a Masters versenyről? Kik jelentkeztek idáig, milyen országokból?

Világbajnoki érmekért folyik majd a küzdelem a Maty-éren.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget érte a megtiszteltetés, hogy a masters korú versenyzők legrangosabb nemzetközi sprint versenyét első alkalommal rendezheti meg világbajnoki rangban. Az ICF 2018. évi kongresszusán született döntés alapján, hivatalosan is világbajnoki titulust kapott az eddig „csak” nemzetközi versenyként regisztrált esemény.

Vegyél részt nézőként a vb-n, majd állj a dobogóra a vb-n!

A sportágban jártasak nyilván tudják, de azért említésre érdemes, hogy a versenyt közvetlenül az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot követően rendezzük meg, a vb pompájában felöltöztetett, frissen felújított pályán. Bízunk benne, hogy a sportág szerelmesei, a felnőtt világbajnokságon szurkolóként átélt impulzusokkal gazdagodva, fokozott hangulatban állnak majd rajthoz a masters futamokon és életre szóló élményekkel gondolnak majd vissza a napfény városában együtt eltöltött hétre.

Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen neveznek, eddig közel 100 masters versenyző regisztrált. Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy időben adja le nevezését.  Az európai országokon kívül Kanadából, Mexikóból, Argentínából és Ausztráliából is érkeztek már nevezések a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra.

Milyen versenyszámokban lehet rajthoz állni?

Gyakorlatilag az olimpiai versenyszámokat rendezzük meg. A női versenyszámok 200 és 500 méteren, a férfi versenyszámok kajakban és kenuban is 200 és 1000 méteren kerülnek megrendezésre egyes, páros és négyes hajóegységekben a megszokott 5 éves korcsoport szerinti bontásban. A futamokat, a mindenki által kedvelt és izgalmas párosításokat eredményező vegyes kajak páros versenyszámokkal fűszerezzük meg.

Hogyan lehet regisztrálni, nevezni?

Újdonság, hogy a versenyzők a korábbi évektől eltérően, idén első alkalommal, egy direkt erre a célra fejlesztett online felületen keresztül adhatják le regisztrációjukat és nevezéseiket a versenyre. A felület könnyen kezelhető, csak a szükséges információk begyűjtésére koncentrált. A nevezések megadásán túl, a rendszeren keresztül foglalhatók az esemény nyújtotta szolgáltatások, melyek a versenyzőkkel érkező családtagok és kísérő személyek részére is igényelhetők. A kísérő személyek részére megvásárolt csomagban foglaltak: ebéd a versenynapokon, bankett meghívó, shuttle busz használat, belépési jogosultság a versenyzői területre.

Online nevezni a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra ide kattintva lehet.

Szeretnél páros vagy négyes hajóban indulni, de nincs párod? Az online felület segítségével könnyen találhatsz magadnak párt. A páros és négyes versenyszámok nevezésekor a rendszer listázza az összes regisztrált versenyzőt. A listából kiválasztott versenyző, feltételesen megjelenik a létrehozni kívánt hajóegységben. Amennyiben a meghívott versenyző visszaigazolja részvételi szándékát a létrehozott hajóegységben, az egység összeállt.

Meddig lehet regisztrálni?

A nevezési és regisztrációs határidők betartására ezúton is szeretném felhívni a résztvevők figyelmét. Az online rendszer egy automatikus beállításnak köszönhetően nem teszi lehetővé a határidőn túli regisztrációt és nevezést. Regisztrálni és szolgáltatásokat foglalni július 19-ig lehet. A regisztrációt és a foglalásokat a fizetéssel lehet véglegesíteni, melynek határideje szintén július 19. Határidőn túl a rendszerben új regisztrációt vagy foglalást érvényesíteni nem lehet. A fizetési határidőig kiegyenlítetlen számlával rendelkező regisztrációkat törli a rendszer.

A felületen július 19-ig minden foglalás szabadon módosítható, amennyiben az nem került véglegesítésre fizetéssel. Fizetést követően a foglalások nem módosíthatók. Július 19-ei határidőig beérkezett és fizetéssel érvényesített foglalások paraméterei és a nevezések augusztus 19-ig továbbra is módosíthatóak.

Helyszínen van-e lehetőség a nevezésre?

Helyszínen nagyon kivételes esetben fogadunk el nevezést, extra adminisztrációs költség ellenében, és csak abban az esetben, ha az a nevezés nem jár a versenyműsor módosításával, tehát nem kell az új nevezés miatt új előfutamot hozzáadni a versenyműsorhoz.

Mennyibe kerül és mit tartalmaz a versenyzői részvételi díj?

A részvételi díj 2019. évi MKKSZ versenyzési engedéllyel rendelkező versenyzők részére kedvezményesen 30.000,- Ft / fő. Kedvezményes díj csak a július 19-e előtt kiváltott engedéllyel érvényesíthető. Versenyzési engedély hiányában a részvételi díj teljes áron 42.500,- Ft / fő.

A részvételi díj tartalmazza: 5 versenyszámban történő indulást, ebédet a versenynapokon, meghívást egy fő részére a vacsorával egybekötött esti bankettre, pólót, érem díjazást, parkolást, valamint a shuttle busz használatot.

A verseny részletes kiírása ide kattintva olvasható.

Légy részese a sikersztorinak és jelentkezz a versenyre!

Átadták a megújult, impozáns szegedi pályát

Csütörtökön délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a teljesen felújított szegedi kajak-kenu pályát a Maty-éren. Az eseményen részt vett Schmidt Gábor és Sárfalvi Péter is.

Hír

„Az eddig megérkezett országok versenyzőinek leesett az álla, és folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket – kezdte a sajtóeseményt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egyben a szervezőbizottság vezetője. – Mielőtt azonban rátérnénk a világbajnokságra, fontos megemlítenem, hogy olyan létesítményfejlesztés történt a Maty-éren, amely nemcsak öncélúan a világbajnokságot és a kajak-kenut szolgálja, hanem más sportágakat is. A fejlesztés során ezt mindig szem előtt tartottunk, hogy aki Szeged környékén sportolni szeretne, az megtehesse itt, a megújult Maty-éren.”

Schmidt Gábor igyekezett megköszönni mindenkinek, aki bármilyen minőségben segített a fejlesztésben, külön köszönetet mondott a Nemzeti Sportközpontnak és a Beruházási Ügynökségnek, hogy csapattagként tekintettek rájuk, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség minden kérését figyelembe vették a fejlesztések során. Az MKKSZ elnöke emlékplakettet adott át a partnereknek.

„Az egész sportág számára hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar kormány magáénak érezte ezt a projektet is, és a verseny méltó megszervezésének támogatása mellett áldozott arra, hogy a pálya történetének legnagyobb szabású beruházását is fontosnak érezte annak érdekében, hogy az eddiginél is komfortosabb körülmények fogadják azokat, akik az olimpiai és paralimpiai kvalifikációs világbajnokságra érkeznek, akár a nemzeti csapatokról, akár a nézőkről, akár az újságírókról van szó. A 2011-es szegedi vébén 88 ország vett részt, ez azóta is rekord, most azonban a nevező rendszerben 101 ország neve szerepel. Kijelenthetjük, hogy

soha még annyi versenyző nem állt rajthoz egyetlen kajak-kenu versenyen sem,

minden eddiginél több jegy kelt el elővételben. Több mint 300 akkreditált újságíró, illetve televíziós dolgozik majd itt a világbajnokság napjai alatt” – zárta beszédét Schmidt Gábor.

„Sok kedves emlék fűz ehhez a szegedi pályához – kezdte Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrás Minisztériuma sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Mostanra kijelenthetjük, hogy a Maty-ér ezzel a fejlesztéssel világviszonylatban is az egyik legszebb és legkorszerűbb kajak-kenu létesítmény lett. Hazánk kiemelkedően sikeres kajak-kenuban, az idei világbajnokság pedig különösen fontos lesz, hiszen az olimpiai kvóták 80 százalékát lehet itt megszerezni. A jövő héttől újra egy emberként szoríthatunk a magyar sportolóknak, és

megmutathatjuk az egész világnak, hogy milyen csodálatos hely Magyarország.”

Az esemény végén ünnepélyes keretek között átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel átadták a maty-éri pályát.

A fejlesztések

Talán a legszembetűnöbb változás, hogy megújult és teljes fedést kapott a főlelátó, ami igazán impozáns látványt nyújt, új az eredményhirdetés helyszíne, megújult az az épület, amelyikben most vagyunk a VIP, VVIP épülete. A beruházásnak köszönhetően megvalósult egy régi álom, a pálya belakja az osztószigetet is, amelyre híd vezet át, így át tudnak költözni a nemzetközi televíziós közvetítés kamerái és a közvetítőállások is.

Megújult a pálya infrastruktúrája is, ez magában foglalja az időmérő és indító berendezéseket is, valamint a bójázást és a pálya jelzéseit, valamint a partvédelmet is, ami azt szolgálja, hogy minél kevésbé legyen hullámos a víz. És ami legalább ilyen fontos, bővült a létesítmény területe is, nagyobb parkolók, tágasabb versenyzői és szurkolói zónák, új utak alakultak, a szervezők és a nemzetközi sportdiplomaták új, vagy felújított irodákat kaptak.

Szerdától várunk szeretettel mindenkit a kajak-kenu világbajnokságra. Minden a világbajnokságról az esemény hivatalos honlapján.

Három parakvóta a cél

A rutinosabb versenyzők mellett az ifjú titánok is okozhatnak kellemes meglepetést a szegedi kajak-kenu világbajnokság paraversenyeiben.

Hír

„Főleg a régi nagy nevektől várjuk azt, hogy a döntőbe jussanak, és ott kvótákat szerezzenek, amely az első hatba kerülést jelenti. Kata pedig nagyon jó úton halad, hogy elérje célját, hiszen már az Európa-bajnokságon is érmet tudott szerezni” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, utalva a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbertre, valamint Juhász Tamásra és a nőknél egyre jobb formába lendülő Varga Katalinra, aki a felkészülési időszak alatt azt tűzte ki célul, hogy a világbajnokságon a dobogóra álljon.

„Nagyon várom a hazai közönség előtti szereplést – kezdte Varga Katalin. – A legtöbb nemzetközi eseményen megjelenik a magyar szurkolótábor, a kemény mag,

ismerős a dobszó és a biztatás, ami csakis rájuk jellemző,

itthon még inkább a magaménak érzem majd. Az állapotom elfogadható a korábbi sérülésekkel tűzdelt szezonokhoz képest, ez már önmagában bizalmat ad. Remélem, a hazai pálya előnyt fog jelenteni számomra. A 3-5. helyet lövöm be pillanatnyilag, ami kvótát ér Tokióra.”

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert kajakban és kenuban is elindul a vébén. „Jó formában vagyok, bár remélem, hogy a jövő héten már kipihentebb leszek. Kajakban az első ötbe kerülést tűztem ki célul, de nagyon szeretnék dobogóra állni.

A kvótát a fiatal Kiss Péter vagy én nagy eséllyel meg tudjuk szerezni.

Kenuban már nehezebb a helyzet, az Eb-n épphogy bejutottunk a döntőbe Juhász Tomival. Ez a szám először lesz az olimpián. Remélem, hogy a hazai közönség segít majd megszerezni a kvótát. Az utolsó hetekben itt készültünk a Maty-éren, fantasztikus lett a pálya, és bár a paralimpián már versenyeztem sok néző előtt, de annyi magyar szurkoló ott sem volt, mint amennyi itt lesz. Nagyon izgatottan várom a vébét” – mondta Suba Róbert.

A mindössze 16 éves Kiss Péter csupán egy éve kezdett el komolyan kajakozni, előtte paraúszó volt, az idei poznani Európa-bajnokságon pedig egy rendkívül erős mezőnyben tudott aranyérmet nyerni. Megverte a riói olimpia első három helyezettjét, valamint az aktuális világbajnokot is, de az erősen kérdéses, hogy egy ekkora világeseményen, hazai közönség előtt hogyan tud majd teljesíteni.

„Az Eb óta próbáltuk őt minél többet versenyeztetni, de egy hazai vébén azért elég komoly nyomás lesz rajta, meglátjuk, hogy elbírja-e. Az biztos, hogy ettől a hirtelen jött sikertől nem szállt el, pozitívan éli meg, ami vele történt, és továbbra is egy aranyos kisgyerek maradt” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány.

Debütáló versenyző lesz Rescsik Csaba és Pulai Erika, ők még soha nem álltak rajthoz nemzetközi versenyen. A fiatal generációt képviseli Kiss Erik és Török Dávid, előbbi 18, utóbbi 19 éves, de Weisz Róbert szerint mindketten jó úton haladnak.

A szövetségi kapitány úgy gondolja, összességében három olimpiai kvóta a reális célkitűzés a magyar paraversenyzők számára a vébén.

A magyar parakeret:
Nők:
KL1 200 m: Pulai Erika
KL2 200 m: Varga Katalin
KL3 200 m: Fehér Annamária, Molnár Nikoletta
VL3 200 m: Varga Katalin, Molnárné Tóth Julianna

Férfiak:
KL1 200 m: Kiss Péter, Suba Róbert
KL2 200 m: Rozbora András, Rescsik Csaba
KL3 200 m: Kiss Erik, Török Dávid
VL2 200 m: Suba Róbert, Juhász Tamás

Tartalék: Fábián István