Mégse

Hatalmas küzdelmek várhatóak az idei Masters VB-n – Még lehet nevezni

Idén augusztus végén nemcsak az ICF Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság versenyzői, hanem a Masters résztvevői is ellátogatnak az újonnan felújított Maty-éri versenypályára. Vaskuti Mátéval, a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokság főszervezőjével beszélgettünk.

Hír

Mit érdemes tudni a Masters versenyről? Kik jelentkeztek idáig, milyen országokból?

Világbajnoki érmekért folyik majd a küzdelem a Maty-éren.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget érte a megtiszteltetés, hogy a masters korú versenyzők legrangosabb nemzetközi sprint versenyét első alkalommal rendezheti meg világbajnoki rangban. Az ICF 2018. évi kongresszusán született döntés alapján, hivatalosan is világbajnoki titulust kapott az eddig „csak” nemzetközi versenyként regisztrált esemény.

Vegyél részt nézőként a vb-n, majd állj a dobogóra a vb-n!

A sportágban jártasak nyilván tudják, de azért említésre érdemes, hogy a versenyt közvetlenül az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot követően rendezzük meg, a vb pompájában felöltöztetett, frissen felújított pályán. Bízunk benne, hogy a sportág szerelmesei, a felnőtt világbajnokságon szurkolóként átélt impulzusokkal gazdagodva, fokozott hangulatban állnak majd rajthoz a masters futamokon és életre szóló élményekkel gondolnak majd vissza a napfény városában együtt eltöltött hétre.

Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen neveznek, eddig közel 100 masters versenyző regisztrált. Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy időben adja le nevezését.  Az európai országokon kívül Kanadából, Mexikóból, Argentínából és Ausztráliából is érkeztek már nevezések a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra.

Milyen versenyszámokban lehet rajthoz állni?

Gyakorlatilag az olimpiai versenyszámokat rendezzük meg. A női versenyszámok 200 és 500 méteren, a férfi versenyszámok kajakban és kenuban is 200 és 1000 méteren kerülnek megrendezésre egyes, páros és négyes hajóegységekben a megszokott 5 éves korcsoport szerinti bontásban. A futamokat, a mindenki által kedvelt és izgalmas párosításokat eredményező vegyes kajak páros versenyszámokkal fűszerezzük meg.

Hogyan lehet regisztrálni, nevezni?

Újdonság, hogy a versenyzők a korábbi évektől eltérően, idén első alkalommal, egy direkt erre a célra fejlesztett online felületen keresztül adhatják le regisztrációjukat és nevezéseiket a versenyre. A felület könnyen kezelhető, csak a szükséges információk begyűjtésére koncentrált. A nevezések megadásán túl, a rendszeren keresztül foglalhatók az esemény nyújtotta szolgáltatások, melyek a versenyzőkkel érkező családtagok és kísérő személyek részére is igényelhetők. A kísérő személyek részére megvásárolt csomagban foglaltak: ebéd a versenynapokon, bankett meghívó, shuttle busz használat, belépési jogosultság a versenyzői területre.

Online nevezni a KayakFirst ICF Masters Kajak-Kenu Gyorsasági Világbajnokságra ide kattintva lehet.

Szeretnél páros vagy négyes hajóban indulni, de nincs párod? Az online felület segítségével könnyen találhatsz magadnak párt. A páros és négyes versenyszámok nevezésekor a rendszer listázza az összes regisztrált versenyzőt. A listából kiválasztott versenyző, feltételesen megjelenik a létrehozni kívánt hajóegységben. Amennyiben a meghívott versenyző visszaigazolja részvételi szándékát a létrehozott hajóegységben, az egység összeállt.

Meddig lehet regisztrálni?

A nevezési és regisztrációs határidők betartására ezúton is szeretném felhívni a résztvevők figyelmét. Az online rendszer egy automatikus beállításnak köszönhetően nem teszi lehetővé a határidőn túli regisztrációt és nevezést. Regisztrálni és szolgáltatásokat foglalni július 19-ig lehet. A regisztrációt és a foglalásokat a fizetéssel lehet véglegesíteni, melynek határideje szintén július 19. Határidőn túl a rendszerben új regisztrációt vagy foglalást érvényesíteni nem lehet. A fizetési határidőig kiegyenlítetlen számlával rendelkező regisztrációkat törli a rendszer.

A felületen július 19-ig minden foglalás szabadon módosítható, amennyiben az nem került véglegesítésre fizetéssel. Fizetést követően a foglalások nem módosíthatók. Július 19-ei határidőig beérkezett és fizetéssel érvényesített foglalások paraméterei és a nevezések augusztus 19-ig továbbra is módosíthatóak.

Helyszínen van-e lehetőség a nevezésre?

Helyszínen nagyon kivételes esetben fogadunk el nevezést, extra adminisztrációs költség ellenében, és csak abban az esetben, ha az a nevezés nem jár a versenyműsor módosításával, tehát nem kell az új nevezés miatt új előfutamot hozzáadni a versenyműsorhoz.

Mennyibe kerül és mit tartalmaz a versenyzői részvételi díj?

A részvételi díj 2019. évi MKKSZ versenyzési engedéllyel rendelkező versenyzők részére kedvezményesen 30.000,- Ft / fő. Kedvezményes díj csak a július 19-e előtt kiváltott engedéllyel érvényesíthető. Versenyzési engedély hiányában a részvételi díj teljes áron 42.500,- Ft / fő.

A részvételi díj tartalmazza: 5 versenyszámban történő indulást, ebédet a versenynapokon, meghívást egy fő részére a vacsorával egybekötött esti bankettre, pólót, érem díjazást, parkolást, valamint a shuttle busz használatot.

A verseny részletes kiírása ide kattintva olvasható.

Légy részese a sikersztorinak és jelentkezz a versenyre!

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.

Szurkolók ezrei tomboltak a Duna Arénában

November 17-én utolsó alkalommal szurkolhattak a vízi sportok barátai a Vizesgálán. Az Ötpróba rendezvénysorozat igazi sztárparádét felvonultató, izgalmas showelemekkel tarkított eseménye ezúttal is több mint 40 olimpiai, világ- és Európa-bajnokot mozgatott meg egy medencében. A közel 4000 néző előtt bemutatkozott a kajak-kenu sportág több szakága is.

Hír

Az esemény jó hangulatát gyorsan megalapozta, hogy egy hatalmas csobbanással indult: az Ötpróba teltházas úszóversenyén ugyanis nem kevesebb, mint 1200 amatőr úszó vehette birtokba délelőtt az ország legprofibb versenymedencéjét, közel 1700 kilométert teljesítve így. A résztvevők az értékes sporteszközökre váltható Ötpróba pontokon túl egy számítógépes talpvizsgálatot, illetve egy kardiológiai szűrést kaptak ajándékba, utóbbit dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója és csapata végzett az úszóverseny ideje alatt.

A délutáni gálát a rendezvény fővédnöke, Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Vizesgála legfőbb célja elősegíteni, hogy sikeres sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, azaz ne csak az élsportban jeleskedjünk, hanem minél több magyar ember mozogjon hobbiból, egészség megőrzési céllal.

A gálát egy látványos szinkronúszás-bemutató indította, majd egy mini kajakpóló-mérkőzést izgulhattak végig a szurkolók. A Vidra SE és a Nagymarosi Kajakpóló SE pólósai csaptak össze.

Az akciódús meccset toronyugrás-bemutató követte, ahol a legkisebbektől a felnőttekig képviseltették magukat a versenyzői korosztályok, a lelátókon ülők pedig az 1 m-es ugrásoktól egészen a 10 m-es toronyugrásig látványos mutatványok szemtanúi lehettek.

A kajakfutam során a világbajnokok és az olimpiai bajnokok két csapatot alkotva mérték össze az erejüket. A szuperizgalmas versenyt sokáig a világbajnokok vezették, de Dombi Rudolf óriási hajrájával végül az olimpikonok győzedelmeskedtek. A győztes csapat tagjai voltak: Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Dombi Rudolf, Storcz Botond.

“Természetes, hogy az a csapat győzni, amelyikben benne voltam – meséli nevetve Storcz Botond, a Vízesgála egyik arca és sportági nagykövete. – Annak ellenére tudtunk nyerni, hogy a mi a csapatunkban Dombi Rudi és én már nyugdíjasnak számított. Fontos, hogy a kajak-kenu hiába szabadtéri sportág,

a Vízesgálán be tudjuk vinni kis helyre, egy uszodába a nézők közé.

Szerintem a nézőknek nagy élmény lehetett látni testközelből olyan kiválóságokat, mint Kozák Danuta, ráadásul be tudott mutatkozni a SUP és a kajakpóló szakág is, a sárkányhajós futamban pedig hírességek, színészek, zenészek, valamint más sportág képviselői is kipróbálhatták magukat” – tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok.

A kajakfutam után ugyanis az egyre népszerűbb SUP mutatkozott be az Arénában. A lapát természetesen ismét avatott tehetségek kezébe került: világbajnokok szelték a medence hullámait. A férfiak közül végül Kövér Márton, sokszoros maraton- és kétszeres SUP Dragon világbajnok került ki győztesként.

Ezután az izgalom egy szó szerint szédítő élménnyel hágott a tetőfokára. A kilencszeres világrekorder Rippel Brothers artistapáros kifejezetten a Duna Aréna helyszínére koreografált, műugrótoronyban előadott mutatványa kápráztatta el a nézőket.

Az akrobaták előadását követően egy pörgős, 2×8 perces, kispályás vízilabda-mérkőzés következett, ahol a több generációból összeválogatott olimpiai és világbajnokok csapata feszült egymásnak. A viadal végül 12:12-vel, döntetlenre végződött. A két csapat oszlopos tagjai: Decker Ádám, Decker Attila, Gór-Nagy Miklós; Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Fodor Rajmund, Biros Péter, Gergely István, Märcz Tamás és Dr. Kiss Gergely.

A vízilabdázók után a sárkányhajók vették birtokukba a medencét. A legénységet az élsportolók mellett zenészek, színészek és hírességek alkották. A döntőbe végül a zenészek és a hírességek csapata került be, az első helyet pedig utóbbiaknak sikerült megszerezni. A győztes csapat tagjai: Dobó Ági, Tápai Szabina, Kállay S. András, Szabó András Csuti, Baji Balázs, Harsányi Gergely.

A gálára utolsó műsorszámként a csillagszóróúszás tette fel a koronát, ahol tíu, párba állított női és férfi élsportoló mérte össze az erejét. A játékos futam lényege, hogy körönként kiesik a legrosszabb időt úszó két versenyző. A versenyszámban végül a Földházi Zsófia – Bohus Richárd páros vitte a pálmát.

A Vizesgála ebben a formában most utoljára volt látható, mivel a négyéves olimpiai ciklusra tervezett Ötpróba rendezvénysorozat a tokiói ötkarikás játékokkal véget ér. Azonban az országosan 21 000 embert megmozgató mozgalom addig is számos egyéb, színvonalas sportprogrammal ösztönzi mozgásra az egészségesebb életmódra vágyókat.