Hajszálra a dobogótól Wildalpenben

A hétvégén az ausztriai Wildalpenben rendezett Európa Kupán tartották meg a magyar raftingosok Európa-bajnoki és első világbajnoki válogatóversenyét. A női mezőnyben a Rafting Ladies, a férfiaknál az UTE-Raft Team A csapata érte el a legjobb eredményt.

Hír

Az előkelő kilencedik helyet szerezte meg összetettben az UTE-Raft Team A csapata a hétvégi wildalpeni Európa Kupán, ami azért is nagy szó, mert harminc egység közül sikerült a Top10-ben zárnia a Takács Máté, Simon András, Ódor Csaba, Fodor Szabolcs összetételű négyesnek, amely ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát a májusi szlovéniai kontinensviadalra. Az UTE-Raft Team B csapata sem vallott szégyent 14. helyével, Markovics András, Szigeti Péter, Kovács Zoltán és Király Dávid ráadásul jobban abszolválta a sprint és H2H versenyszámot, mint az összetettben élen záró A-legénység.

„Ügyesek voltak, sikerült jobb nyomvonalat találniuk – mondta Fodor Szabolcs az A egység csapatkapitány -, viszont a folytatásban már mi voltunk eredményesebbek, a szlalomban és a DR-ben is sokat jelentett a rutinunk, utóbbi számban pedig épphogy csak lemaradtunk a dobogóról. Az Európa-bajnokságon az A egység szerepel és elsősorban a H2H-ra, valamint a downriverre élezzük a formánkat.”

A férfiaknál még egy csapat, a Hedonisták is rajthoz állt, ők az összetett verseny 22. helyét szerezték meg.

A nőknél is három magyar egység szerepelt, a legjobban a Rafting Ladies (Egedy Nóra, Pásztorné Szakállas Éva, Rozs Bettina, Berekalli Éva) szerepelt, amely 13 egységből a kilencedik helyet szerezte meg (legjobb eredményük a szlalomban elért 6. hely volt), a Hungaroraft csapata (Fórizs Réka, Perl Anna, Süveges Lilla, Ölschléger Beatrix) a 10. (H2H-ben az elődöntőbe jutottak), az Alpes Rafting Ladies (Lakner Zita, Román Petra, Vituska Ildikó, Velenszki Marianna, Zakar Edina) pedig a 12. helyen zárt. Ezzel az eredménnyel a Rafting Ladies és a Hungaroraft csapata kvalifikált a kontinensviadalra.

A világbajnokságot novemberben különleges helyszínen, az Egyesült Arab Emírségekben, Al-Ainban épített pályán rendezik meg.

4200 futó áll rajthoz a Kolonics György emlékfutáson

Október 23-án elrajtol a Kolonics György emlékfutás, amelyre 4200 nevezés érkezett. A futók 2 és 11 kilométeren, valamint félmaratonin versenyezhetnek. Szombaton és vasárnap 12-18 óráig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában át lehet venni a rajtszámokat.

Koló futás
Hír

Hogy miért éppen október 23-án rendezi meg a Kolonics György Alapítvány a Kolonics György emlékfutást?

Mert Koló rendszeres részvevője volt a Bécs-Budapest szupermaratoni utolsó szakaszának, az október 23-án Budakesziről induló és a Hősök terére érkező félmaratoninak. Sőt, volt, amikor ő rajtoltatta el a mezőnyt ezen az ötnapos versenyen. Szupermaratoni már két éve nincs, de a Kolonics György Alapítvány minden október 23-án megrendezi az emlékfutást, amelynek központja a Népszigeten lévő KSI vízitelep.

Az eseményre ma lezárult a nevezés, 4200 futó regisztrált, köztük olimpiai és világbajnoki érmes kajakosok és kenusok. A szervezők információi szerint a rajtszámok átvétele már szombaton és vasárnap megkezdődik, 12 és 18 óra között a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székházában lehet átvenni a rajtszámokat. A szervezők kifejezett kérése, hogy a verseny napján senki se próbáljon meg autóval bemenni a Népszigetre, mert nem lehet, az Északi összekötő híd le lesz zárva. A Duna Plaza parkolója lesz megnyitva a versenyzők és kísérőik számára. Új információ, hogy a nagyszámú nevezés miatt megváltozott a verseny programja, amely az esemény Facebook oldalán érhető el.

Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke elmondta: a női és férfi dobogósok érem díjazásban részesülnek, a félmaratoni során a legjobb női és férfi kajakos vagy kenus versenyző vándorserleget kap. Emellett nagy értékű tárgynyereményeket is kiosztanak, a több mint 10 nevezést leadó kajak-kenu klubok között egy 200 ezer forint értékű fűnyírót sorsolnak ki a szervezők. A félmaratonin az összes célba érkező egyedi érmet vehet át.

Slihoczki, Szőke: a felnőttek között is megmutatnák, hogy számolni kell velük

Az idén két kiváló kenus, Slihoczki Ádám és Szőke Attila vehette át a legjobb utánpótláskorú versenyzőnek járó Kolonics György-díjat. A versenyzők C-2 1000 méteren világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyertek, a legbiztosabb tagjai voltak az ifjúsági válogatottnak. A fiúk egyöntetűen vallják, túlszárnyalták az elképzeléseiket és rengeteg motivációt adott számukra ez az év.

Hír

Jó úton jár Slihoczki Ádám és Szőke Attila. A két kenus nagy reménysége a sportágnak, az olimpiai számban, C-2 1000 méteren magasan a korosztályuk fölé tudnak emelkedni, olyan időkkel nyerik a versenyeket, amellyel az U23-as korosztályban is a legjobbak lennének. Hogy a tehetségük mellett minek köszönhetik ezt a sikert? És miként értékelik ezt az idényt?

“Az egész év olyan volt mint amilyennek elterveztük – meséli Slihoczki Ádám. – Előzetesen a világbajnoki dobogót céloztuk meg, ami meglett, ráadásul aranyat nyertünk Pitestiben, szóval túl is szárnyaltuk önmagunkat. Teljesen elégedett vagyok ezzel az idénnyel, és úgy érzem, új szintre emelkedett a pályafutásom. Szerintem rengeteget fejlődtünk Attilával, idén a táv utolsó fele egyértelműen jobb volt, mint korábban. Sokat készültünk rá, hogy minél jobban meg tudjunk indulni az utolsó kétszáz méteren. A legnagyobb erősségünknek azt tartom, hogy legjobb barátként szinte egy emberként evezünk a hajóban, és tényleg mindenről nyíltan tudunk beszélni.”

“Nekem is mindenképp pozitív az év – teszi hozzá Szőke Attila. – Sok jó eredményt értünk el, és sokat tanultunk, amiből meríthetünk a következő évre is. Én leginkább motivációban és koncentrációban fejlődtem. Úgy érzem, egyre több mindenre odafigyelek egy edzés vagy verseny alkalmával, összeszedettebb vagyok, jobban be tudom osztani az időmet. Hogy mitől jó a párosunk? Szerintem egy jó egységhez elengedhetetlen a jó kapcsolat, ami a bizalomra épül, s ez megvan közöttünk Ádámmal. Jó érzés, hogy megkaptuk ezt a díjat, mert úgy érzem figyelnek ránk, és ez az elismerés is rengeteg motivációt ad. Sokkal könnyebb így elkezdeni a téli alapozást.”

És hogy mit terveznek az elkövetkező idényre a fiatalok?

“A jövő évben az U23-as korosztályban szeretnénk a legjobbak lenni itthon, s jó lenne indulni a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon – mondta Slihoczki Ádám. – És természetesen a felnőtt mezőnyben is szeretnénk megmutatni, hogy számolni kell velünk. A Kolonics-díj óriási megtiszteltetés kenusként, igyekszünk a továbbiakban is méltók lenni ehhez a kitüntetéshez.”