Hajrá, Nati!

A szövetség nem pártolt el a háromszoros olimpiai bajnoktól. Douchev-Janics Natasa most egyszeri 400 ezer forintos támogatásra számíthat.

Papíron jelenleg is a Győri Vízisport Egyesület versenyzője Douchev-Janics Natasa, a valóság viszont az, hogy a tavaly Kínában szerencsét próbáló háromszoros olimpiai bajnoknő nem csak földrajzilag távolodott el a klubjától. Olyannyira, hogy a kívánságait éveken át teljesíteni igyekvő egyesülete az idei költségvetés tervezésekor elnagyoltan sem számolt a szebb napokat megélt sportolóval. Következésképpen Natasa versenyzői teljesítményével sem. A győri egyesületnek ugyanis nincsenek rejtett tartalékai, amelyekből egy Janics-színtű versenyző menedzselésére futná. Amúgy az sem mellékes, hogy másfél év leforgása alatt kilenc jegyzett versenyzőtől kényszerültek elbúcsúzni. Volt, aki visszavonult, mások pedig új klubot kerestek maguknak.

Natasa kicsit nehezen követhető „barangolásának” újabb állomása Bulgária, férjének biztonságot adó szülőhazája. A júniusban 36. születésnapjához érkező olimpiai bajnoknő – aki vitathatatlanul nagy szolgálatot tett a magyar kajak-kenu sportnak, de valójában az egész országnak – most azt hangoztatja, hogy a következő olimpiája, sorrendben már a hatodik, sikeresebb lesz, mint a 2016-os riói. Amikor a K-1 200-as sprintszámban lemaradt a döntőről, a kilencedik helyével aligha dicsekedhetett.

Eb-szereplés a mérce

„Nemrégiben Natasa azzal jelentkezett be, hogy indulni szeretne a magyar válogatóversenyeken, mert nagy terveket forgat a fejében – tájékoztatta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatot. – Tekintettel arra, hogy egy olyan rendkívüli versenyzőről van szó, akinek az eredményei tekintélyt parancsolnak, gesztust gyakorolva úgy döntöttünk, hogy a tervezett edzőtáborozását készek vagyunk 400 ezer forinttal támogatni. Nem titok, hogy a válogatott versenyzőknél hasonló összegekkel szoktunk számolni. Az egyszeri hozzájárulást Natasa – aki jelenleg nem tagja a válogatott keretnek – bármikor „lehívhatja’, mihelyst megnevezi az edzőtáborozásának helyét és időpontját. Természetesen örülnénk annak, ha a visszatérése sikeres lenne, és újra harcba szállhatna az érmes helyezésekért. Amennyiben a júniusi válogatón meggyőző teljesítménnyel rukkol ki, és ezzel kiérdemeli az Európa-bajnoki szereplés jogát, újra válogatott versenyzőnek fogjuk tekinteni és attól kezdve a Gerevich Aladár sportösztöndíj kedvezményezettje is lehet.” – hangsúlyozta a szövetség első embere.

Az idei versenyévad csúcspontja az augusztusi világbajnokság, amelynek a portugáliai Montemor-o-Velho ad otthont. Az alig 25 ezres kisváros versenypályájához Natasát szép emlékek fűzik. A 2013-as Európa-bajnokságon négy éremmel – két-két arannyal és bronzzal – itt lett gazdagabb, győzelemnek a K-4 500-as és a K-2 200-as egységek tagjaként örvendezhetett.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók