Hajószakadtáig küzdöttek

Helyt álltak a magyar hajók az idei rafting Európa-bajnokságon. A férfiak a 11., női B csapatunk a 10., míg A egységünk a 12. helyen fejezte be az összetett versenyt.

Hír

Nagy reményekkel vágtak neki a szlovéniai rafting Európa-bajnokságnak csapataink, ám az elmúlt évek éremszerzései helyett ezúttal nem sikerült a legjobbak között zárni egységeinknek. Férfi csapathajónk sprintben a 16. lett, a Head to Head számban már az első körben kiesett, szlalomban és down riverben is egyaránt a 9. helyet kaparintotta meg. Utóbbi versenyszámban remélték a legtöbbet versenyzőink, ám a Kvrk folyón hiába tanulták be a pályát a pénteki edzésnapon, 15-20 centit csökkent szombatra a vízállás, s így hat-nyolc helyen fel is akadtak a hajóval.

„A legrosszabbul egyébként az egyes számú lánycsapatunk járt, a folyó apadása miatt kiszakadt a hajójuk egyik ballonja, de hősiesen teljesítették a távot, és még így is maguk mögé utasítottak egy csapatot” – adott helyzetjelentést Patyi Melinda szakmai koordinátor.

És ha már a lányokra rátértünk. Sprintben az A egységünk 11., a B csapat a 12. helyen zárt, Head to Headben a férfiakhoz hasonlóan már az első körben elbúcsúztak, majd jött a szlalom amelyben egy rossz bírói döntés miatt A egységünk a negyedik hely helyett a 9. lett, míg a B csapat a 10. helyet szerezte meg. Downriverben pedig a B csapat a 10. lett, az A-sok pedig megélték a már fentebb említett hajószakítást.

„A verseny elején az áradások miatt az ígért két edzésnap helyett csak egyszer tudtak a pályára menni versenyzőink, ami a mi esetünkben egyáltalán nem mindegy. Az időjárás sem volt túl kegyes, volt olyan nap, amikor jégeső is esett, de szerencsére ebédidőben jött a vihar, így csak fél órával csúsztak el az aznapi futamok. Az adott körülményekhez képest most a maximumot hozták csapataink, nincs miért szégyenkezni, hiszen Magyarországon nincs lehetőség gyakorolni ezekre a versenyekre. Mégis az elmúlt évek eredményei, a világ- és Európa-bajnoki érmek azt mutatják, hogy sikeresek tudunk lenni ebben a szakágban is. A szezon így kezdődött, de még nincs vége, vár csapatainkra a második világbajnoki válogató és Abu Dhabiban a világbajnokság” – értékelt Patyi Melinda.

Férfi válogatottunk: Fodor Szabolcs, Simon Ádám, Odor Csaba, Kovács Zoltán, Takács Máté

Női A válogatottunk: Berekalli Éva Anna, Egedy Nóra, Nagy-Rasztóczky Eszter, Pásztorné Szakállas Éva, Rozs Bettina

Női B válogatottunk: Fórizs Réka, Süveges Lilla, Ölschléger Beatrix, Perl Anna, Patyi Melina

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Kemény munka és életre szóló élmények Dél-Afrikában

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a dél-afrikai edzőtábor hosszú távon lehet a téli bázisa a magyar kajak-kenusoknak. A válogatott versenyzők tökéletes körülmények között készülhetnek a szezonra, amely az elmúlt évek egyik legizgalmasabb idénye lesz.

Hír

A korábbi világ- és Európa-bajnok kenus márciusban két hetet töltött kint a Dél-Afrikában edzőtáborozó felnőtt és utánpótlás versenyzőkkel, és rendkívül elégedetten tért haza. „Roodeplaat Dam több szempontból is tökéletes hely az edzőtáborhoz, nincs időeltolódás, jók az időjárási körülmények, remek minőségű hajókban tudnak a versenyzők edzeni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek már van négy saját motorosa is a helyszínen, a helyiek pedig kettőt adtak még ehhez” – kezdte beszámolóját Hüttner Csaba.

A magasan kvalifikált szálláson teljes igényt kielégítő konditerem is van, ami nem mellékes a felkészülés ezen időszakában, hiszen a sok evezés mellett kiegészítő edzéseket is kell tartani. A rengeteg munka mellett kikapcsolódási lehetőség is van a versenyzők számára, egyre másra teszik ki a közösségi oldalakra a szafarilátogatásokon készült, oroszlánsimogatós képeket vagy a vidámparkban felvett videókat.

Nádas Bence újabb találkozása az oroszlánokkal. @bence_nadas #lion #southafrica #cano #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,


„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szigorúan szakmai szempontok alapján választ edzőtábort, de természetesen nem egy utolsó szempont az sem, hogy olyan helyszínt találjunk a versenyzőknek, ahol fel is tudnak töltődni egy egyhetes vagy egy kéthetes ciklus végén. Ha egész héten keményen dolgoznak napi két-három edzéssel, és a hétvégén elmennek egy programra, amely

életre szóló élményt ad nekik, akkor a következő héten nem egy unott, fásult ember száll vízre, ez pedig nem hátrány.

Arról nem beszélve, hogy itthon csak állatkertben látható állatok, például zebrák mellett eveznek edzés közben” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba nem ment el szó nélkül a dél-afrikai edzőtábor hiányossága mellett sem, ez pedig az étkezés. „Nem a minőséggel, hanem a mennyiséggel van gond. Egyszerűen nincsenek itt felkészülve arra, hogy 30-40 fős csoportokat folyamatosan ellássanak megfelelő mennyiségű étellel. Ha sikerül megoldanunk ezt a problémát, már pedig miért ne sikerülne, akkor onnantól semmi panasz nem lehet majd erre a helyszínre, amely hosszú távon lehet a válogatott téli bázisa.”

Lapozható galéria:

 

Még mindig Dél-afrika. Pazar körülmények közt készülhet a magyar válogatott. #kajakkenusport #canoehungary #trainingcamp

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány a versenyzők formájával is elégedett volt, szerinte mindenki egy-két napon belül fel tudta venni a ritmust, meg tudta csinálni a saját mozgását, amely a nyári körülményeknek is köszönhető. „Nagyon jó teljesítményeket láttam, és bár voltak minimális húzódások, vagy megemlíthetem Kammerer Zoli betegségét is, de mindenki rendbejött két-három nap után. Az itteni időjárásban könnyebb meggyógyulni.”

Hüttner Csaba beszélt arról is, hogy férfi kajakban a hat olimpiai kvótából négyet 500 négyesben lehet megszerezni, és ez hatással van a válogatott versenyzők felkészülésére is. „Nagyon sokan ezért korábban kezdték a felkészülést, hogy a rangsorolóra már jó állapotba kerüljenek. A gyors kajakosok között szinte mindenkiben látok annyi fantáziát, hogy be tudjon kerülni a négyesbe, az adottságok alapján sokaknak helyük lenne a csapathajóban. Ez egy nagyon jó dolog, mert hatalmas a rivalizálás.”

Perfect conditions in #southafrica with @bridgittehartley • • #training #trainingcamp @icfsprint @braca_paddles @nelokayaks @premiumzrt

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány kitért arra, hogy a női kajakosoknál nagy nevek térnek vissza, például Kozák Danuta, Csipes Tamara, Szabó Gabriella vagy Douchev-Janics Natasa, ez ugyancsak hatással van a többi versenyző felkészülésére is. „A távollétükben egy másik generáció bebizonyította, hogy négyesben ők is tudnak már világbajnoki címet nyerni, szóval nagyon nagy kíváncsisággal várom a női kajakosok válogatóját is.”