Hajószakadtáig küzdöttek

Helyt álltak a magyar hajók az idei rafting Európa-bajnokságon. A férfiak a 11., női B csapatunk a 10., míg A egységünk a 12. helyen fejezte be az összetett versenyt.

Hír

Nagy reményekkel vágtak neki a szlovéniai rafting Európa-bajnokságnak csapataink, ám az elmúlt évek éremszerzései helyett ezúttal nem sikerült a legjobbak között zárni egységeinknek. Férfi csapathajónk sprintben a 16. lett, a Head to Head számban már az első körben kiesett, szlalomban és down riverben is egyaránt a 9. helyet kaparintotta meg. Utóbbi versenyszámban remélték a legtöbbet versenyzőink, ám a Kvrk folyón hiába tanulták be a pályát a pénteki edzésnapon, 15-20 centit csökkent szombatra a vízállás, s így hat-nyolc helyen fel is akadtak a hajóval.

„A legrosszabbul egyébként az egyes számú lánycsapatunk járt, a folyó apadása miatt kiszakadt a hajójuk egyik ballonja, de hősiesen teljesítették a távot, és még így is maguk mögé utasítottak egy csapatot” – adott helyzetjelentést Patyi Melinda szakmai koordinátor.

És ha már a lányokra rátértünk. Sprintben az A egységünk 11., a B csapat a 12. helyen zárt, Head to Headben a férfiakhoz hasonlóan már az első körben elbúcsúztak, majd jött a szlalom amelyben egy rossz bírói döntés miatt A egységünk a negyedik hely helyett a 9. lett, míg a B csapat a 10. helyet szerezte meg. Downriverben pedig a B csapat a 10. lett, az A-sok pedig megélték a már fentebb említett hajószakítást.

„A verseny elején az áradások miatt az ígért két edzésnap helyett csak egyszer tudtak a pályára menni versenyzőink, ami a mi esetünkben egyáltalán nem mindegy. Az időjárás sem volt túl kegyes, volt olyan nap, amikor jégeső is esett, de szerencsére ebédidőben jött a vihar, így csak fél órával csúsztak el az aznapi futamok. Az adott körülményekhez képest most a maximumot hozták csapataink, nincs miért szégyenkezni, hiszen Magyarországon nincs lehetőség gyakorolni ezekre a versenyekre. Mégis az elmúlt évek eredményei, a világ- és Európa-bajnoki érmek azt mutatják, hogy sikeresek tudunk lenni ebben a szakágban is. A szezon így kezdődött, de még nincs vége, vár csapatainkra a második világbajnoki válogató és Abu Dhabiban a világbajnokság” – értékelt Patyi Melinda.

Férfi válogatottunk: Fodor Szabolcs, Simon Ádám, Odor Csaba, Kovács Zoltán, Takács Máté

Női A válogatottunk: Berekalli Éva Anna, Egedy Nóra, Nagy-Rasztóczky Eszter, Pásztorné Szakállas Éva, Rozs Bettina

Női B válogatottunk: Fórizs Réka, Süveges Lilla, Ölschléger Beatrix, Perl Anna, Patyi Melina

Slihoczki, Szőke: a felnőttek között is megmutatnák, hogy számolni kell velük

Az idén két kiváló kenus, Slihoczki Ádám és Szőke Attila vehette át a legjobb utánpótláskorú versenyzőnek járó Kolonics György-díjat. A versenyzők C-2 1000 méteren világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyertek, a legbiztosabb tagjai voltak az ifjúsági válogatottnak. A fiúk egyöntetűen vallják, túlszárnyalták az elképzeléseiket és rengeteg motivációt adott számukra ez az év.

Hír

Jó úton jár Slihoczki Ádám és Szőke Attila. A két kenus nagy reménysége a sportágnak, az olimpiai számban, C-2 1000 méteren magasan a korosztályuk fölé tudnak emelkedni, olyan időkkel nyerik a versenyeket, amellyel az U23-as korosztályban is a legjobbak lennének. Hogy a tehetségük mellett minek köszönhetik ezt a sikert? És miként értékelik ezt az idényt?

“Az egész év olyan volt mint amilyennek elterveztük – meséli Slihoczki Ádám. – Előzetesen a világbajnoki dobogót céloztuk meg, ami meglett, ráadásul aranyat nyertünk Pitestiben, szóval túl is szárnyaltuk önmagunkat. Teljesen elégedett vagyok ezzel az idénnyel, és úgy érzem, új szintre emelkedett a pályafutásom. Szerintem rengeteget fejlődtünk Attilával, idén a táv utolsó fele egyértelműen jobb volt, mint korábban. Sokat készültünk rá, hogy minél jobban meg tudjunk indulni az utolsó kétszáz méteren. A legnagyobb erősségünknek azt tartom, hogy legjobb barátként szinte egy emberként evezünk a hajóban, és tényleg mindenről nyíltan tudunk beszélni.”

“Nekem is mindenképp pozitív az év – teszi hozzá Szőke Attila. – Sok jó eredményt értünk el, és sokat tanultunk, amiből meríthetünk a következő évre is. Én leginkább motivációban és koncentrációban fejlődtem. Úgy érzem, egyre több mindenre odafigyelek egy edzés vagy verseny alkalmával, összeszedettebb vagyok, jobban be tudom osztani az időmet. Hogy mitől jó a párosunk? Szerintem egy jó egységhez elengedhetetlen a jó kapcsolat, ami a bizalomra épül, s ez megvan közöttünk Ádámmal. Jó érzés, hogy megkaptuk ezt a díjat, mert úgy érzem figyelnek ránk, és ez az elismerés is rengeteg motivációt ad. Sokkal könnyebb így elkezdeni a téli alapozást.”

És hogy mit terveznek az elkövetkező idényre a fiatalok?

“A jövő évben az U23-as korosztályban szeretnénk a legjobbak lenni itthon, s jó lenne indulni a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon – mondta Slihoczki Ádám. – És természetesen a felnőtt mezőnyben is szeretnénk megmutatni, hogy számolni kell velünk. A Kolonics-díj óriási megtiszteltetés kenusként, igyekszünk a továbbiakban is méltók lenni ehhez a kitüntetéshez.”

Nem esett messze az alma a fájától…

Nagy lendülettel dolgozik a kölyök válogatott Dunavarsányban. A hét során több erőpróba elé is állították a fiatalokat, akikre a vízen és a szárazföldön is felmérések vártak. És mint kiderült: nem esik messze az alma a fájától...

Hír

Egy hétre a dunavarsányi edzőtáborba költözött a kölyök válogatott. Öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzettek a fiatalok, akikre jó pár felmérés is várt a hat nap során. A gyerekek 2000 méteren, 10 kilométeren és Cooper-futásban mérték össze tudásukat, és a tehetségük mellett az is kiderült: nem esik messze az alma a fájától.

Férfi kajakban ugyanis 10 kilométeren Kolozsvári Gábor és Csay Renáta fia, Kolozsvári Brúnó érte el a legjobb eredményt, aki a 2000 métert megnyerő Panyik Zsombort utasította maga mögé. Van, akinek a Panyik név is ismerősen cseng, Zsombor édesapja, Panyik János és édesanyja, Dira Bernadett több téli olimpiát is megjárt biatlonosként. A Cooper-teszt során az MTK-sok fiatalja, Kollek Bálint magasodott ki a mezőnyből, aki 3280 méterrel nyerte meg a futást Kóródi Vencel előtt, de a pécsi Holczer Ákosnak és a szarvasi Keller Gergőnek is sikerült két-két dobogós helyet begyűjteni a három próba során.

A lány kajakosok között a vízen a KSI-Gyoma fiatalja, Várkonyi Sarolta vitte a prímet, aki 2000 méteren és 10 kilométeren is a legjobb tudott lenni. Előbbi számban Nemes Rékát és György Porst Hangát, utóbbiban Sági Alízt és Horváth Maját utasította maga mögé. A Cooper-teszten a kaposvári Szerafin Zsófia érte el a legjobb eredményt 2960 méterrel, a második helyen Paróczi Réka, a harmadikon Németh Alma Eszter zárt.

A férfi kenusoknál a szegedi Gyányi Levente és a DKSC-s Böszörményi Bendegúz magasodott ki a mezőnyből. Gyányi a 2000 métert és a 10 kilométert nyerte meg Böszörményi előtt, futásban azonban utóbbi versenyző volt a jobb. 2000 méteren Molnár Csanád, 10 km-en Szilágyi Balázs, míg a Cooper-tesztben Csanki Imre szerzett harmadik helyet.

Gratulálunk a fiataloknak!