Hajdu Jonatán nyert a Kanal Sprinten

Sprintereink remekeltek Németországban. Hajdu Jonatán nyert, Birkás Balázs a második helyet szerezte meg a potsdami Kanal Sprinten. Fekete "Feteke" Ádám a hetedik lett.

Hír

Hajdu Jonatán legyőzte Sebastian Brendelt! Igaz, nem Brendel távján, 1000 méteren, hanem a németek kedvenc városi rövid távú versenyén, a potsdami Kanal Sprinten. A viadalt a város központjában, egy szűk csatornában rendezik meg, a táv 150 méter, amelyet KO-rendszerben teljesítenek. Fekete Ádám (aki ezúttal Feteke Ádám néven állt rajthoz) már az elején elbúcsúzott, ő nem egy sprinter alkat, ahogy fogalmazott: “Jó volt, csak mire belejöttem, már vége volt a távnak.”

Hajdu Jonatán és kajakos világbajnokunk, Birkás Balázs azonban bekerült a döntőbe. A Dunaferr kenusa az első helyen zárt, a szegedi Birkás Balázs pedig kikapott a németek legendájától, Ronald Rauhétól.

“Stefan Kirajjal kezdtem a versenyt, talán a legerősebb ellenfél volt, vele mentem a legszorosabb futamot is, nagy meccset vívtunk a vízen. Utána a négy közé jutásért Jan Vandrey következett, ellene már mentem a tavalyi Eb-n Moszkvában, és most is viszonylag szoros volt köztünk a verseny. A középdöntőben Kretschmert győztem le egy nagyon jó rajttal, ahogyan a döntőben Brendelt is. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a Brendel a párostársával Vandrey-jel középdöntőzött. Vandrey beborult, s utána beborította Brendelt is. Szóval, jó volt a hangulat.”

Birkás Balázs rögtön egy nagyágyúval, a francia Beaumont-tal kezdett és irgalmatlan szoros volt az összecsapásuk.

“Mindössze egy századdal nyertem, látványos volt visszanézni rögtön a futam után a célfotót. Egyszerre rúgtuk be a hajót, épphogy becsúsztam elé. Utána a németek U23-as versenyzőjével, majd a szerb Marko Dragosavljeviccsel folytattam a versenyt, a döntőben pedig Ronald Rauhe következett. A közönség imádta Ronyt, jó érzés volt vele menni, visszafelé végig vastapsot kaptunk” – idézte fel a versenyt Birkás Balázs.

 

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.

 

 

Tokióban elindították az olimpiai visszaszámláló-órát

Leleplezték azt a három méter magas órát Tokióban, amely a 2020-as nyári olimpiáig hátralévő időt mutatja.

Hír

Az ünnepélyes ceremóniára a japán főváros Ginza nevű bevásárló negyedében került sor 981 nappal a játékok megnyitója előtt.

Az 1,2 tonnás óra a japán zászlóra emlékeztet: az ezüstlábakon álló szerkezet kör alakú és piros csakúgy, mint a nemzeti lobogóban található felkelő nap motívum.

Forrás: MOB