Hajdu Jonatán nyert a Kanal Sprinten

Sprintereink remekeltek Németországban. Hajdu Jonatán nyert, Birkás Balázs a második helyet szerezte meg a potsdami Kanal Sprinten. Fekete "Feteke" Ádám a hetedik lett.

Hír

Hajdu Jonatán legyőzte Sebastian Brendelt! Igaz, nem Brendel távján, 1000 méteren, hanem a németek kedvenc városi rövid távú versenyén, a potsdami Kanal Sprinten. A viadalt a város központjában, egy szűk csatornában rendezik meg, a táv 150 méter, amelyet KO-rendszerben teljesítenek. Fekete Ádám (aki ezúttal Feteke Ádám néven állt rajthoz) már az elején elbúcsúzott, ő nem egy sprinter alkat, ahogy fogalmazott: “Jó volt, csak mire belejöttem, már vége volt a távnak.”

Hajdu Jonatán és kajakos világbajnokunk, Birkás Balázs azonban bekerült a döntőbe. A Dunaferr kenusa az első helyen zárt, a szegedi Birkás Balázs pedig kikapott a németek legendájától, Ronald Rauhétól.

“Stefan Kirajjal kezdtem a versenyt, talán a legerősebb ellenfél volt, vele mentem a legszorosabb futamot is, nagy meccset vívtunk a vízen. Utána a négy közé jutásért Jan Vandrey következett, ellene már mentem a tavalyi Eb-n Moszkvában, és most is viszonylag szoros volt köztünk a verseny. A középdöntőben Kretschmert győztem le egy nagyon jó rajttal, ahogyan a döntőben Brendelt is. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a Brendel a párostársával Vandrey-jel középdöntőzött. Vandrey beborult, s utána beborította Brendelt is. Szóval, jó volt a hangulat.”

Birkás Balázs rögtön egy nagyágyúval, a francia Beaumont-tal kezdett és irgalmatlan szoros volt az összecsapásuk.

“Mindössze egy századdal nyertem, látványos volt visszanézni rögtön a futam után a célfotót. Egyszerre rúgtuk be a hajót, épphogy becsúsztam elé. Utána a németek U23-as versenyzőjével, majd a szerb Marko Dragosavljeviccsel folytattam a versenyt, a döntőben pedig Ronald Rauhe következett. A közönség imádta Ronyt, jó érzés volt vele menni, visszafelé végig vastapsot kaptunk” – idézte fel a versenyt Birkás Balázs.

 

Ismét jön a sárkányhajó Nagydíj Sukorón

Szombaton és vasárnap Sukorón rendezik meg a hagyományos sárkányhajó Magyar Nagydíjat, amely a bajnokság ötödik, egyben utolsó fordulója. A kétnapos programban megtalálható a Sulisárkány-sorozat döntője is, amelyen 31 iskolai csapat vesz részt.

Sárkány
Hír

Sűrű program és remélhetőleg nem annyira rossz idő vár majd a hétvégén a sárkányhajó Magyar Nagydíj részvevőire. Az eseményen felvonul a hazai sárkányhajózás színe-java, szombaton a Sulisárkány versenyeket, a Roadshow döntőit, valamint Nagydíj számokat rendezik meg, vasárnap pedig a bajnokság ötödik, vagyis utolsó fordulójára kerül sor, amelyen eldől a bajnoki címek sorsa.

„Szombaton már nagyüzem lesz Sukorón, hiszen harmincegy Sulisárkány csapat száll vízre, a Roadshown pedig tizenegy csapat rajtol – mondta Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője. – A Sulisárkány sorozatban tizennégy elődöntőből jutottak ide a csapatok, s a tavalyi kiírástól eltérően most a középiskolások számára is volt megmérettetési lehetőség. Ezen a napon a Roadshow mellett rendezzük meg a Nagydíj számokat, a váltót és a 4000 métert. A vasárnap már a bajnokságban szereplő csapatoké, most avatunk összetett bajnokot. A szegedieknek még matematikai esélyük van arra, hogy befogják a Römi egységet, míg a harmadik hely sorsa a Lapátolók és a Dunai Sárkányok között dőlhet el.”

Patyi Melinda kitért arra is, hogy a júliusi szegedi Európa-bajnokság milyen hatással volt a szakágra.

„Az Európa-bajnokság lehetősége sokakat megmozgatott, a tavalyihoz képest kétszázzal több versenyengedélyt adtunk ki, a meglévő csapataink mellé öt új egység jelentkezett a versenysorozatba. Az Európa-bajnokságon csak a klubfutamokban hatszáz magyar induló volt, a hazai rendezésű nemzetközi esemény újabb lendületet adott ennek a szakágnak. Jövőre újításokkal várjuk majd a mezőnyt, a bajnoki futamok is kapnak frissítést vagy a távok vagy a hajóegységek terén, erről a közeljövőben döntünk majd.”

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB