Mégse

Hajdu Jonatán nyert a Kanal Sprinten

Sprintereink remekeltek Németországban. Hajdu Jonatán nyert, Birkás Balázs a második helyet szerezte meg a potsdami Kanal Sprinten. Fekete "Feteke" Ádám a hetedik lett.

Hír

Hajdu Jonatán legyőzte Sebastian Brendelt! Igaz, nem Brendel távján, 1000 méteren, hanem a németek kedvenc városi rövid távú versenyén, a potsdami Kanal Sprinten. A viadalt a város központjában, egy szűk csatornában rendezik meg, a táv 150 méter, amelyet KO-rendszerben teljesítenek. Fekete Ádám (aki ezúttal Feteke Ádám néven állt rajthoz) már az elején elbúcsúzott, ő nem egy sprinter alkat, ahogy fogalmazott: “Jó volt, csak mire belejöttem, már vége volt a távnak.”

Hajdu Jonatán és kajakos világbajnokunk, Birkás Balázs azonban bekerült a döntőbe. A Dunaferr kenusa az első helyen zárt, a szegedi Birkás Balázs pedig kikapott a németek legendájától, Ronald Rauhétól.

“Stefan Kirajjal kezdtem a versenyt, talán a legerősebb ellenfél volt, vele mentem a legszorosabb futamot is, nagy meccset vívtunk a vízen. Utána a négy közé jutásért Jan Vandrey következett, ellene már mentem a tavalyi Eb-n Moszkvában, és most is viszonylag szoros volt köztünk a verseny. A középdöntőben Kretschmert győztem le egy nagyon jó rajttal, ahogyan a döntőben Brendelt is. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a Brendel a párostársával Vandrey-jel középdöntőzött. Vandrey beborult, s utána beborította Brendelt is. Szóval, jó volt a hangulat.”

Birkás Balázs rögtön egy nagyágyúval, a francia Beaumont-tal kezdett és irgalmatlan szoros volt az összecsapásuk.

“Mindössze egy századdal nyertem, látványos volt visszanézni rögtön a futam után a célfotót. Egyszerre rúgtuk be a hajót, épphogy becsúsztam elé. Utána a németek U23-as versenyzőjével, majd a szerb Marko Dragosavljeviccsel folytattam a versenyt, a döntőben pedig Ronald Rauhe következett. A közönség imádta Ronyt, jó érzés volt vele menni, visszafelé végig vastapsot kaptunk” – idézte fel a versenyt Birkás Balázs.

 

A vb-re hajrázta magát Bodonyi és a Kárász, Kozák páros

A Kárász Anna, Kozák Danuta páros és Bodonyi András nyerte a világbajnoki indulásról döntő szétlövést Szolnokon.

Hír

Az első szétlövésben az első válogatón győztes Medveczky Erika, Csipes Tamara kettős a második válogató győztesével, a frissen alakult Kárász Anna, Kozák Danuta duóval csapott össze a kajak párosok 500 méteres versenyében. A táv első felében fej-fej mellett haladt a két hajó, 250-300 méternél váltott tempót a Kárász, Kozák kettős, és végül magabiztosan, mintegy fél hajó előnnyel nyert, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

A második szétlövésben C-1 1000 méteren, tehát olimpiai számban Bodonyi András és Kiss Tamás küzdött meg a vb-indulásért. Hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző futamban, az elején szoros volt kettőjük harca, majd Bodonyi ritmust váltott, és a hajrát jobban bírva győzött. Bodonyi András először állhat rajthoz felnőtt világbajnokságon, ha Hüttner Csaba és a szakmai bizottság is így dönt. Várhatóan a jövő héten hirdet hivatalos keretet a szövetségi kapitány.

A világbajnokságot Portugáliában rendezik meg augusztus 22. és 26. között.

Egyeduralkodó, és biztos vb-induló Kozák és Balla

Az Európa-bajnokságon egyaránt fantasztikusan szereplő Kozák Danuta és Balla Virág nagyon magabiztosan nyerte meg a második világbajnoki válogatót is Szolnokon. Komoly csatát hozott viszont a férfi kajak párosok 1000 méteres versenye.

Hír

A “királynői” számban, 500 egyesben a szülés után remek formában visszatért Kozák Danuta már az első válogatón is nagyon simán nyert, és ezt Szolnokon is megismételte. Több mint egy hajóval előzte meg hétvégi párostársát, Kárász Annát és a harmadik helyen végző Bodonyi Dórát, ezzel eldőlt, hogy ő indulhat az augusztusi, portugáliai világbajnokságon ebben a számban.

„A múltkori válogató könnyebb volt – kezdte Kozák. – Közepes volt a rajtom, de utána eljöttem a mezőnytől. Az Eb után keményen dolgoztam, az elmúlt két hetem érdekes volt, mert előbb a lányom megbetegedett, majd elkapta tőle a nagymama, de szerencsére én egészségesen tudtam ide jönni.”

Női kenu egyes 500 méteren Balla Virág – akárcsak az első válogatón – ezúttal is nagyon magabiztos győzelmet aratott, így ő rajtolhat a világbajnokságon ezen a távon. Az 500 kenu egyes azonban nem olimpiai szám, szóval elképzelhető, hogy Balla Virág átadja másnak a vb-indulási jogot.

„A rajtom nem sikerült jól, mivel erősen fúj a szél, így nehezen tudtunk beállni a gépbe, de a futam többi része jó volt, szóval elégedett vagyok. Még hosszú a hétvége, meglátjuk, miben tudom kvalifikálni magam, és hogyan dönt a szövetségi kapitány, hogy mely számokban indulok” – mondta Balla Virág, aki kisebb hátsérüléssel küzdött az Eb után.

Férfi kenu párosban 1000 méteren is ugyanaz a hajó nyerte a második válogatót, mint az elsőt, Mike Róbert és Korisánszky Dávid senkitől sem zavartatva harcolta ki Szolnokon a vb-indulást.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében viszont nagyobb harc alakult ki. Itt az első válogatót az Ilyés Róbert, Hufnágel Tibor kettős nyerte, utóbbi versenyző most Dombvári Bencével állt rajthoz, de nem jutott tovább a selejtezőből, így biztosan lesz itt szétlövés. A kérdés már csak az, hogy mely párosok csapnak össze a vb-indulásért. A szolnoki döntő rendkívül szoros csatát hozott, amelyet végül a Somorácz Tamás, Mozgi Milán egység nyert meg az Ilyés Róbert, Noé Bálint és a Tóth Dávid, Kulifai Tamás hajó előtt, komoly fejtörést okozva ezzel Hüttner Csaba szövetségi kapitánynak, aki később határozza meg, hogy hogyan döntenek majd ebben a számban a vb-indulók kilétéről.

„Próbáltunk egy hatalmas iramot menni, általában a végén tudunk még rátenni, ez most is sikerült” – nyilatkozta Mozgi Milán. „Az utóbbi öt hétben rengeteget tettünk ebbe az 1000 méteres pályába, és ez meghozta a gyümölcsét. Meg szeretnénk nyerni az 500 és az 1000 párost is” – mondta Somorácz Tamás.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek Szolnokon.