Hajdu Jonatán nyert a Kanal Sprinten

Sprintereink remekeltek Németországban. Hajdu Jonatán nyert, Birkás Balázs a második helyet szerezte meg a potsdami Kanal Sprinten. Fekete "Feteke" Ádám a hetedik lett.

Hír

Hajdu Jonatán legyőzte Sebastian Brendelt! Igaz, nem Brendel távján, 1000 méteren, hanem a németek kedvenc városi rövid távú versenyén, a potsdami Kanal Sprinten. A viadalt a város központjában, egy szűk csatornában rendezik meg, a táv 150 méter, amelyet KO-rendszerben teljesítenek. Fekete Ádám (aki ezúttal Feteke Ádám néven állt rajthoz) már az elején elbúcsúzott, ő nem egy sprinter alkat, ahogy fogalmazott: “Jó volt, csak mire belejöttem, már vége volt a távnak.”

Hajdu Jonatán és kajakos világbajnokunk, Birkás Balázs azonban bekerült a döntőbe. A Dunaferr kenusa az első helyen zárt, a szegedi Birkás Balázs pedig kikapott a németek legendájától, Ronald Rauhétól.

“Stefan Kirajjal kezdtem a versenyt, talán a legerősebb ellenfél volt, vele mentem a legszorosabb futamot is, nagy meccset vívtunk a vízen. Utána a négy közé jutásért Jan Vandrey következett, ellene már mentem a tavalyi Eb-n Moszkvában, és most is viszonylag szoros volt köztünk a verseny. A középdöntőben Kretschmert győztem le egy nagyon jó rajttal, ahogyan a döntőben Brendelt is. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a Brendel a párostársával Vandrey-jel középdöntőzött. Vandrey beborult, s utána beborította Brendelt is. Szóval, jó volt a hangulat.”

Birkás Balázs rögtön egy nagyágyúval, a francia Beaumont-tal kezdett és irgalmatlan szoros volt az összecsapásuk.

“Mindössze egy századdal nyertem, látványos volt visszanézni rögtön a futam után a célfotót. Egyszerre rúgtuk be a hajót, épphogy becsúsztam elé. Utána a németek U23-as versenyzőjével, majd a szerb Marko Dragosavljeviccsel folytattam a versenyt, a döntőben pedig Ronald Rauhe következett. A közönség imádta Ronyt, jó érzés volt vele menni, visszafelé végig vastapsot kaptunk” – idézte fel a versenyt Birkás Balázs.

 

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Lucz Dóra: Ez kemény lesz!

Az Európa-bajnok Lucz Dóra szerint a nagy nevek visszatérésével kőkemény szezon elé néznek a magyar női kajakosok. A 23 éves versenyző Dél-Afrikában készül, ahol az aranybányászattal is megismerkedett.

Hír

Március 4-én érkezett meg Dél-Afrikába és a hónap végéig marad Lucz Dóra. Eddig Szénási Zsófival ketten edzettek, néha beszálltak Kugler Attilához és Bogár Gáborhoz és egyszer Vad Ninettáékhoz, a héten pedig megérkezett testvére, Lucz Noémi, aki csatlakozott hozzájuk.

Hétfőtől péntekig napi két edzés és kiegészítés, szombaton pedig egy hosszabb evezés szerepel a programban. „Elsősorban még a kilométergyűjtésnél tartunk, de már négy-hat-nyolc perces résztávok is előfordulnak, főleg a technikára figyelünk most – kezdte Lucz Dóra. – Az idő nagyon jó, a szél néha fúj, de nem különösebben zavaró. A szállás is nagyon jó, az ételek nem mindig tökéletesek, de összességében kiváló körülmények között vagyunk.”

Közönségük is akad edzés közben a háttérben:

 

🦌🦌😊 #kudu #training #canoe #trainingpartner

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

Lucz Dóra szerint a téli felkészülése remekül sikerült, jó állapotban érkezett ki a melegvízi edzőtáborba. Hogy milyen számokban szerepelhet az idén eredményesen, az nagyban függ a mezőny erősségétől is.

„Ez egyesekre készülök, de nem zárkózom el a csapathajótól sem.

Szívesen lennék például a négyes tagja, ami tudom, hogy nehéz lesz, hiszen tavalyhoz képest többen leszünk. Például visszatér Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Szabó Gabi és Janics Natasa is, szóval kemény lesz!” – mondta a 23 éves Európa-bajnok kajakos.

Azért kikapcsolódni is van lehetőségük, a vasárnapjaik szabadok, akkor tudnak programot szervezni. „Legutóbb a Gold Reef Cityben voltunk, amely egy vidámpark és azon belül van egy aranybánya. ott egy rövid idegenvezetés során megtudhattuk, hogy miként bányásszák az aranyat. A következő hétvégére tervezünk egy szafari túrát” – mondta Lucz Dóra.

Kikapcsolódás a vidámparkban:

Lucz Dóra a kilométerek gyűjtése mellett egy vidámparkba is ellátogatott Dél-Afrikában. Beszámoló az edzőtáborról a kajakkenusport.hu-n. @ldori #kajakkenusport #kajak #canoe #goldreefcity

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,