Ha győz az ember, akkor semmi sem fáj

Legutóbb kislánykoromban szerettem hercegnő lenni – mosolyog, amikor arról kérdezem, mennyire azonosul lengyel édesanyja által választott keresztneve jelentésével. Aztán hozzáteszi, hogy ez a név teljesen átlagos és gyakori Lengyelországban. A válasz nem lep meg, Danuta az a típusú ember, aki sohasem fitogtatná a maga különlegességét. Szavakkal, kinn a parton biztosan nem… - az alábbiakban a Magyar Olimpiai Bizottság Sport 2016 Évkönyvébe készült Kozák Danuta interjút olvashatják.

Hír

Sajátos helyzet, amikor valaki egy nap azzal szembesül, hogy sokak számára példaképpé vált. Hesz Mihály mesélte egyszer, mekkora felelősségérzettel jár egy ilyen pozíció.  Ön hogyan éli meg ezt a státust?

Kicsit furcsa állapot. Egyik oldalról természetesen kellemes, de teher is, hiszen olyasmit is elvárhatnak, ami távol áll tőlem. Ráadásul az ember folyamatosan változik is.

Miben változott meg az elmúlt években leginkább?

Sokkal határozottabbnak kellett lennem magammal és a környezetemmel szemben is. Sokkal céltudatosabbnak. Nem engedhettem meg, hogy apróbb ügyek, gondolatok elvigyenek a célomtól. Ez nem mindig könnyű, és még csak garancia sincs arra, hogy megtérül. Sokszor hallani olyan nyilatkozatokat sportolóktól, hogy „a semmiért adtam fel a családomat”, és hasonlók. Tény, hogy a siker érdekében mástól veszünk el időt.

Egy ötszörös olimpiai bajnok értékrendje szerint van ennek határa?

Azt gondolom, hogy ez egyénenként más és más. Nem mindenkinek válik be ugyanaz a recept.

Az ön receptje?

Az titok.

Természetesen nem edzésmódszerekre vagy technikai fogásokra gondolok, hanem arra a sajátos pluszra, ami elsősorban a személyiségéből fakad.

Aki ezen a szinten van, az már mind tehetséges, rengeteget edz, és nagyon céltudatos is, legfeljebb csak az arányokban lehet különbség. Az én esetemben talán a fájdalomtűrés magas szintje jelent valamiféle pluszt. Ezenkívül pedig a változtatásra való képesség. Az elmúlt években mertem próbálgatni, mertem klubot, edzőt váltani. Nehéz döntések voltak, mert abban a pillanatban, amikor az ember meglépi őket, még nem tudja, mi lesz. Csak kérdőjelek vannak meg a félelem, hogy mi történik, ha nem sikerül. De egy hosszú távú cél érdekében tettem mindent, és az eredmények maximálisak igazolták, hogy jó döntések voltak.

A legvitatottabb váltás kétségkívül az volt, amikor úgy döntött, hogy párja, Somogyi Béla irányításával folytatja a felkészülést.

Valóban, viszont akkor is hangsúlyoztam, hogy nem vagyok a magam ellensége, és a párom sem az. Mindent azért csináltunk, hogy négy év múlva jobb legyen. Ha nem működött volna, ezen is változtattunk volna.

Mi a legfontosabb többlet, amit „saját edzőtől” kaphat az ember?

A bizalom. A mérhetetlen bizalom. Számomra ez nagyon fontos. Amint az is, hogy ismeri minden percemet, tudja, mikor mire van szükség. A korábbi edzőim között is volt, akitől már kaptam egyfajta felnőttszemléletet az akkori önmagamhoz képest, de azt a magas szintű profizmust, amelyet az utóbbi években tanultam meg, egyértelműen a párom által sajátítottam el. Ez segített akkor is átlendülni a nehézségeken, amikor Rióban a páros előfutama előtt arra eszméltem, hogy rossz a gyomrom. Először automatikusan jött a pánik, aztán, érezve a felém irányuló határtalan bizalmat, valamint azt a professzionális szemléletet, ami nem erősített rá a pánikra, túl tudtam lépni a váratlan gondon.

Maradjunk még a személyes titoknál. Egy alapvetően zárkózott, visszafogott személyiség esetében óriási jelentőségű, hogy van egy terep, amelyen megnyilvánulhat, egy rés, amelyen keresztül felszabadíthatja a benne feszülő hatalmas energiát…

Ebben van valami… Az embernek van olyan tulajdonsága, hogy szeretne kitűnni valamiben, valamivel maradandót alkotni. Én sem vagyok kivétel. Mozogni mindig szerettem, már gyerekként versenyeket nyertem, aztán megtanultam átlépni a határaimat, és még eredményesebb lettem. A kajakozás bizonyos értelemben tényleg rés számomra a világ felé. Itt találtam meg igazán önmagamat, itt tudtam magam kinyitni és megmutatni.

A nagyközönség most csak a csúcsot, a sikert látja, az odavezető utat, az esetleges buktatókkal együtt kevésbé. Voltak meghatározó kudarcélményei?

Nagyon mély kudarcokat nem éltem át. Olyan persze volt, hogy valami nem sikerült, például amikor az olimpia előtti évben az egyest más nyerte meg. Vagy amikor harmadikak lettünk Gabival (Szabó Gabriella) kétezer-hétben. Első éves felnőttek voltunk, és utólag lehetne azt mondani, hogy az szép teljesítmény volt, akkor mégis keserű szájízzel jöttünk haza a vébéről. Ilyen volt az olimpiai ezüstérem is: huszonegy évesen nagy szónak számított, de azért mégsem arany… Felnőtt fejjel azt mondom, azzal a munkával nem is érdemeltem volna meg az aranyat. Bele kellett még tenni egy csomó akarást, vért és izzadtságot. De ezekből az esetekből tudtam építkezni, és igyekeztem mindig kijavítani a hibákat. Idáig sikerrel. A kudarcok pedig szerencsére olyan mélyen nem gyökereztek meg bennem. Mindenesetre találó hasonlat, hogy a siker csak a jéghegy felszínen lévő csúcsa. A nagyobbik részt, amelyben a negatívumok, a fáradtság, a bizonytalanság vagy a fájdalom vannak, az emberek nem látják.

Korábbi nyilatkozataiban gyakran hangsúlyozta, hogy az elégedetlenség viszi előre. Most mi a helyzet e téren?

Most egy kicsit elégedett vagyok magammal… Kétezer-tizennégy nagyon jó évem volt, viszont a kétszáz méter nem sikerült, így elégedetlenség is maradt bennem, mégsem tudtam úgy nekiállni utána, ahogy kellett volna. Most azért is szeretnék többet pihenni, hogy újra úgy folytathassam, hogy szét akarom harapni a vizet. Kell a pihenés a szervezetnek, az agynak. Nyilvánvalóan mértékkel, hiszen nem arról van szó, hogy felhízok kétszáz kilóra, és nem járok edzésre, legfeljebb az intenzitást csökkenti az ember. Idővel majd visszaáll a fegyelem, de néha jó megszegni a szabályokat.

Saját bevallása szerint kimondottan keménnyé vált az elmúlt években…

Igen, ez így van, bár nem akarok ezzel különösebben kérkedni, és azt sem tudom, hogy másokhoz képest mennyire vagyok kemény. De az biztos, hogy ahhoz viszonyítva, amilyen voltam, sokat kellett keményednem, hogy olyan legyek, amilyen most vagyok. Ez hosszú folyamat, amelyben szintén Bécónak köszönhetek sokat.

A férfias keménység ellenére mennyire őrizhető meg a klasszikus női minőség?

Ha a divatlapok címlapjaira gondolunk, egyetlen élsportoló sem lehet klasszikus nő, hiszen nyilvánvalóan megkeményedünk, nagyobbak lesznek az izmaink. Jóval szálkásabbak is vagyunk, mint a tíz-tizenöt évvel ezelőtti női versenyzők. Nekem sincs légies és kecses mozgásom, mint egy balerinának. Szélesebb a hátizmunk, de ettől persze még nők vagyunk, és azok is maradunk. Ha a külvilághoz való viszonyulásról és szerepekről van szó, azt mondom, hogy a huszonegyedik században a „klasszikus nő” már kissé megkopott fogalom. Természetesen ha például valaki anya lesz, ma is a kicsinek rendel alá mindent, de nem kérdés, hogy minden nőnek joga van a teljes erőbedobással végzett saját hivatáshoz is.

Apropó, hivatás: végzettsége szerint kertészmérnök.  Milyen lenne az az álomkert, amelyet önmagának tervez?

Sokszínű, de azért legyen a nyugalom szigete. Legyen benne egy kis virág, egy kis zegzug és persze vízcsobogás…

Hogyan értékelte az olimpiai teljesítménye nyomán elhíresült mondatot, mely szerint ez „férfimunka volt”?

Számomra nem jelentett semmi negatívat. Dicséretnek, elismerésnek vettem, ahogy eredetileg az adott mondás is annak szánja.

A legjobban eső elismerés?

Több ilyen is volt. Az Országházban például Kovács Kati mondott nagyon szép szavakat a négyesről, de említhetem azt az sms-t is, amelyet Egerszegi Krisztinától kaptam, személyes ismeretség nélkül. Nemzetközi szinten nem nagyon tartom a kapcsolatot a sporttársakkal, de jólesett, amikor ők is gratuláltak. Az egyik legmeghatóbb elismerés, hogy édesapám hangja még akkor is elcsuklott, amikor telefonon beszéltünk.

Óriási fölénnyel vezetett majd ért célba Rióban az egyes döntőjében. Milyen érzések, gondolatok suhantak át önben a futam alatt?

Érdekes, csak napokkal később jöttek elő. Emlékszem, ahogy beálltam a rajtnál, és azt mondtam magamban: megcsinálom. Aztán rögtön el is hessentettem ezt a gondolatot. Arra is emlékszem, hogy jól rajtoltam, bár a kommentátor nem így látta. Mindenesetre a kétszázas lányt lerajtoltam. Emlékszem, hogy hallom, amint a párom a nevemet ordítja a partról. Aztán amikor nyugtázom, hogy megvan, és ez most nem is fájt annyira… Nyilván ha győz az ember, kap egy hatalmas pozitív energialöketet. Akkor semmi sem fáj.

Bizonyos szempontból tehát egy olimpián a harmadik aranyat már a legkönnyebb megszerezni?

Igen, ugyanakkor teher is, mert az emberekben ott a gondolat, nehogy már elrontsam a szép sorozatot. Nem is úgy álltam hozzá a négyeshez, hogy ez már sétagalopp lesz. Krisztáéknak (Fazekas-Zur Krisztina), akik addig még nem mentek pályát, fel kellett pörögniük, nekem le kellett nyugodnom, de szerencsére össze tudtuk hangolni a különböző állapotot. Ezzel együtt a harmadik győzelem nem a legkönnyebb volt. De minden olimpiai győzelmemnek – beleértve a londoniakat is – megvan a maga értéke és külön története. A párosnak például az, hogy olyan emberrel tudtam nyerni, akivel együtt kajakoztam a kezdetektől, szinte végig.

Valaki viccesen megjegyezte, hogy most már ki kellene találni egy új számot, mondjuk egy vegyes párost, „hogy legyen Danának új motivációja”…

Azért maradtak még kihívások: például háromszor még senki sem védett egyéni címet. Vagy utolérni Birgit Fischert. Az elvárások nagyok, de épp a volt edzőm, Simon Miklós mondta, hogy innentől kezdve már ne érdekeljen semmi, csináljam a magam örömére.

Elvégre a Holdat már sikerrel megcélozta…

Jaj, igen, mindig vannak kedvenc idézeteim. Idén az a Les Brown-idézet volt, hogy „Célozd a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz!”

No és persze ott van még a Nap is…

Igen, vannak még messzebb lévő csillagok is, amelyeket megcélozhat az ember.

MOB Sport 2016/Pápay Eszter

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.

Szeged2018
Hír

Női kajak egyes 500 méteren, tehát olimpiai számban két magyarért is szoríthattunk a döntőben, ahol Bodonyi Dóra nagyon érett versenyzéssel ezüstérmes lett az új-zélandi Ryan Caitilin mögött. Ugyanitt Medveczky Erika a hatodik helyen végzett.

Bodonyi Dórát nem lepte meg az eredmény. „Számítottam rá, hogy Caitlin jó lesz, az új-zélandiak csúcsformában versenyeznek, mert már túl vannak a válogatón, szóval nagyon örülök ennek a második helynek. A mi válogatónkon szeretnék jó pályákat menni. Az is eldőlt, hogy Szabó Gabival összeülök 500 párosban és szerintem 1000 párosban is odaállunk a rajthoz.”

A női kajak 500 párosok döntőjében is két magyar hajó volt érdekelt, de kisebb meglepetésre nem sikerült érmet szerezni egyiknek sem, a Takács Tamara, Vad Ninetta egység a negyedik, Szabó Ágnes és Racskó Fruzsina pedig hatodik lett. „Én nagyon meghaltam a végére. Csupán negyedszer ültünk ma össze, nem is edzettünk még így együtt. Levonjuk a következtetéseket, és tanulunk belőle” – mondta Vad Ninetta.

A király számban, férfi kajak egyes 1000 méteren Kopasz Bálint viszont ezüstérmet nyert. Az algyői versenyző a döntőben 250-nél a hatodik, 500-nál az ötödik helyen haladt, majd remek hajrával a második helyre jött fel, de a portugál Fernando Pimentát nem tudta befogni.

„Erős hátszél volt, amelyhez oldalszél is társult, így nem volt tökéletes a pálya, de nekem ez kedvezett – kezdte Kopasz Bálint. – 700 méteren keresztül mentem egy 90-95 százalékos tempóban, de éreztem még magamban erőt, szóval az utolsó 300 méteren megindultam. Gondoltam, hogy Pimenta nagyon gyors lesz, bár szerettem volna megnyerni a versenyt, de így is nagyon elégedett vagyok. Tervezem azért, hogy megverem őt.”

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám zseniális versenyzéssel másodikként ért célba kenu kettes 500 méteren. Ugyanitt Slihoczki Ádám és Szőke Attila hatodik lett. „Az előfutamban volt egy kis diszharmónia, rossz érzéssel keltünk ki, ezt át kellett beszélnünk. Sikerült, és a döntőben meg is tudtuk csinálni azt, amit szerettünk volna” – mondta Fekete Ádám. Hajdu Jonatán hozzátette: a cél, hogy jövőre az olimpiai számban, 1000 méteren is jól tudjanak menni.

Ugyancsak 500 méter férfi párosban, csak a kajakosoknál született még egy magyar érem, Nádas Bence és Erdőssy Csaba harmadikként zárt, ugyanitt Németh Viktor és Koleszár Mátyás hatodik lett. „Nagyon örülök ennek a bronzéremnek. Kemény rajtot vettünk, és ezt az iramot akartuk tartani addig, ameddig csak tudjuk. A hoppot 350-nél mondtam be, abból próbáltunk egy újat indítani, szerintem sikerült” – nyilatkozta Erdőssy Csaba.

Női kenu párosunk, a Balla Virág, Takács Kincső kettős két bronzérmet is nyert, előbb 200 méteren, a gyengébbik számukban lettek harmadikak, majd fél órával később az új olimpiai számban, 500-on is odaálltak, és itt is harmadikként értek célba. Utóbbi versenyben a Kisbán Zsófia, Bragato Giada páros a hatodik helyen ért célba.

„Az 500-as futam sokkal nehezebb volt, nagyobb meccselés zajlott a pályán, mint 200-on. Úgy érzem, hogy a tavasz azon szakaszában vagyunk, amikor erős iramot tudunk menni, de a gyorsaság, a robbanékonyság még hiányzik” – mondta Takács Kincső.

Az új olimpiai számban, női kenu egyes 200-on rendkívül magas volt az indulói létszám, 45-en neveztek, öt előfutamot rendeztek, ahonnan csak a középdöntőbe lehetett bejutni, a két magyar, Takács Kincső és Balla Virág ezt magabiztosan abszolválta is.

Férfi kajak páros 200 méteren Apagyi Levente és Hérics Dávid a hatodik, Csizmadia Kolos és Varga Márk pedig a nyolcadik helyen zárt.

Lapozható galéria:

Kenu egyes 1000 méteren egy középdöntőbe került Kiss Tamás és Bodonyi András, utóbbinak sikerült kiharcolnia a fináléba jutást, ahol a hetedik helyen végzett. Olimpiai bronzérmesünk viszont a középdöntőben a táv első felében a mezőny hátsó régiójában ment, későn kezdte el a hajrát, és 0,01 másodperccel lemaradt az A döntőről. Kiss aztán a B döntőt simán megnyerte.

A pénteki két éremmel együtt már nyolcnál jár a magyar csapat. Ha a paraérmeket is beleszámítjuk, akkor már 11 érmünk van, miután a pénteki kettő mellé szombaton nyertünk még egyet. A VL2 férfi kenu 200 méteres számban Juhász Tamás végzett a harmadik helyen, ugyanitt Suba Róbert hatodik lett.

„Szeles volt a pálya nagyon, nekem nem volt kedvező, mivel én bal oldalt evezek, ki is sodródtam a pálya szélére. Én ugye kenuval kezdtem, majd kajakoztam, most tértem vissza ismét a kenuhoz. Az Eb-n és a vébén is dobogóra szeretnék állni” – monda Juhász Tamás. KL2 női kajak 200-on Varga Katalin hetedikként, KL3 női kajak 200-on pedig Fehér Annamária kilencedikként zárt.

Szombaton délután csak előfutamok és középdöntők lesznek, míg a vasárnapi zárónapon 15 A döntőt is rendeznek a szegedi Maty-éren.

Kiváló a hangulat, várunk mindenkit a szegedi Világkupán! #vilagkupa #szeged #cano #kajakkenusport

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.