Gödön maradt a kupa

Göd Kupa

Huszonharmadik alkalommal rendezte a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya a Dunakanyar egyik legnagyobb vízisport-eseményét, a Göd Kupát. A 14 klubot felvonultató hagyományos nyárzáró viadal pontversenyét a házigazdák nyerték a váci és a verőcei egyesület előtt. A Göd Kupán több olimpiai, világ- és Európa-bajnok is részt vett.

A délelőtti 20 kajakfutamban 14 klub 200 versenyzővel, összesen 273 beülővel vett részt. A délutáni indiánkenu-versenyekben 11 futamot szerveztek 320 beülővel. A nap során ez 31 futamot és 593 beülőt – volt, aki 2, vagy akár több mezőnyben is indult – jelent.

A legalább tíz egyesületet megmozgató viadal során idén zsinórban a harmadik alkalommal tartotta itthon a kupát a rendező GSE. Az esemény egyik kedves jelenete volt, amikor a KajakStart program palántái indiánkenuval érkezve szállították az eredményhirdetés helyszínére a díszes serleget.

A Göd Kupa kenus küzdelmeiben vagy a díjkiosztó során részt vett az olimpiai bajnok Hesz Mihály és Kammerer Zoltán, az ezüstérmes Kulifai Tamás, a világbajnok Kárász Anna, az Európa-bajnok Váczai Enikő, az U23-as vb-ezüstérmes Hagymási Anita és Réka, az U23-as maratoni világelső Havas Balázs, valamint a szakosztály idei ifjúsági maratoni Európa-bajnoka, Lukács István.

„Büszkék vagyunk, hogy ilyen jelentős létszámú eseményt tudunk rendezni itt a Dunakanyar kapujában már lassan két és fél évtizede, hiszen még két év, és a 25. Göd Kupát is szervezhetjük – mondta Nagy Árpád szakosztályvezető. – Büszke vagyok arra a csapatmunkára, aminek köszönhetően a viadalt meg tudjuk rendezni. Hihetetlen a szülők, a támogatók együttes, lelkes, önzetlen hozzáállása, mely a gödi önkormányzat és a GSE lehetőségeihez mért támogatással tud kiteljesedni. Az pedig, hogy idén tizenhárom klub is eljött hozzánk, azt mutatja, szeretnek bennünket, szeretnek itt versenyezni a fiatalok, mi pedig azon vagyunk, hogy jó vendéglátók legyünk, a versenyzők jó érzéssel menjenek haza innen Gödről. Jó érzéssel tölt el az is, hogy figyelemmel kíséri tevékenységünket a szövetség, hiszen azután, hogy tavaly a legmagasabb szinten, Baráth Etele elnök úrral az élen vettek részt a sportház átadásán, az idei Göd Kupára Schmidt Gábor főtitkár úr látogatott el, pedig alig néhány napja érkezett haza a riói olimpiáról” – fejtette ki Nagy Árpád.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára elismerően nyilatkozott az eseményről. „Jó látni, hogy ilyen pezsgő élet van itt a Dunakanyarban, amihez a gödiek az eredményességük mellett a Göd Kupa rendezvényükkel több, mint két évtizede hozzájárulnak. Több olimpikont, világ- és Európa-bajnokot adott már a Gödi SE, legutóbb az ifi Eb-n Lukács István lett a kontinens legjobbja, és reméljük, ez a sorozat folytatódik a következő években is. Jó látni azt is, hogy a szakosztály a szövetség támogatásával milyen jól élt az infrastrukturális fejlesztések terén és kibővítette tavaly a sportházát. Ilyenkor elégedettek lehetünk, hogy a pénz jó helyre került. Remélem, a GSE lendülete a következő években is töretlenül folytatódik!” – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára.

„A Göd Kupa a Dunakanyar és Göd egyik legnagyobb vízisport-rendezvénye. Tudjuk, hogy a térség az elmúlt évtizedekben számos világklasszist adott a kajak-kenu sportnak, akik „vitték” Magyarország hírnevét szerte a világban. Kívánom, hogy a Göd Kupán mérkőző sportolókból is minél többen legyenek világ- vagy Európa-bajnok érmesek, olimpikonok, hiszen a Dunakanyar egy olyan utánpótlás-bázist jelent, ami potenciális bajnokokat nevel” – vélekedett Simon Tamás gödi alpolgármester, aki ismeri a sportágat, hiszen korábban vezette a GSE kajak-kenu szakosztályát.

Dr. Horváth László, a Gödi SE elnöke a megnyitón többek közt a szakosztály eredményes utánpótlás-nevelésére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a nemzetközi és hazai sikereket.

„Én a Váci Vasutasok elnökeként természetesen a csapatomnak drukkolok elsősorban, de emellett nagyon jó látni ezt a rengeteg csillogó szemű fiatalt, akik látszik, mennyire szeretik ezt a sportágat, és remélem, minél többen méltó utódai lesznek annak az örökségnek, amit még mi kezdtünk, majd többek közt Kammerer Zoliék is továbbvittek. Akik most itt versenyeznek, ők jelenthetik az újabb generációt, hiszen még gyerekek, akik közül már többen a felnőtt korosztály küszöbén vannak” – fogalmazott Hesz Mihály, a mexikói olimpia K-1 1000 méteres bajnoka.

A csapatverseny eredménye (pontverseny alapján):

1. Gödi SE (312 pont), 2. Váci Kajak Kenu SE (143), 3. Verőcei Kajak-kenu SE (100), 4. VVSI (91), 5. Nagymaros SE (73), 6. Esztergomi Hajós Egylet 1907 (47), 7. Váci Vasutas SE (43), 8. Váci KK Baráti Kör Nőtincsi Szakosztály (40), 9. Veresegyházi Kajak-Kenu Club (37), 10. Váci KK Baráti Kör Szobi Szakosztály (29), 11. UKSC – Újpesti Kajak Klub (20), 12. Lehetőség SE Oroszlány (12), 13. MAFC (6), 14. Csepel SC (5).

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók